porzeczki - 3095 przepisów (strona:83/207)

Prosty mus owocowy 195

ponadto w wersji zamrożonej sprawdzi się jako deser lodowy. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='750 gr owoców leśnych lub innej mrożonki (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki(...)tortownicę 23 cm lub na 8 pucharków po 200 ml: 750 gr owoców leśnych (ja korzystałam z mrożonki LIDL’a) lub innych owoców (np. maliny, wiśnie, truskawki, żurawina, porzeczki, jagody) 2/3 szklanki cukru (to zależy od owoców, jeżeli są bardzo kwaśne wtedy więcej cukru do smaku) ale nie więcej niż 1 szklankę 1 l śmietany kremówki

moj przepis na
Kostka wiśniowa 189

szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki kakao 60 g masła(...)suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny około 100 ml wrzątku wiśnie do dekoracji (świeże lub z kompotu, lub rozmrożone i osuszone na ręczniku papierowym) Wiśnie

moj przepis na
Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym 226

kostki 1/4 szklanki nalewki - u mnie z brzoskwiń 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka cukru 1 łyżka wody  1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek 1 kg ziemniaków sól pieprz tymianek Wykonanie: Kaczę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacieram solą, pieprzem i smaruję Ramą smaż jak szef kuchni, do środka kaczki wkładam, obraną ze skórki pomarańczę(...)oraz wywar z kurczaka i  nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu.  Cukier karmelizuję na patelni, dodaję wodę, sok z pozostałej pomarańczy , oraz galaretkę z czarnych porzeczek. Krótko podsmażam, by sos się trochę zredukował, wsypuję mąkę i mieszam rózgą, aż nieco zgęstnieje i nie będzie w nim grudek.  Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek, sos z warzywami

Bea(u)ty kitchen
Koktajl z czerwonych porzeczek. 147

racji tego, że mamy lato i na działce mnóstwo owoców w tym porzeczek dziś przepis na koktajl właśnie z nich. Składniki: 1 szklanka czerwonych porzeczek 1/2 dużego jogurtu naturalnego 0% 1 płaska łyżka siemienia lnianego  Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Mus jaglano - owsiany z czerwoną porzeczką 115

Kolejny pomysł na szybkie dziecięce drugie śniadanie. Smakowity mus z wykorzystaniem ugotowanych płatków owsianych górskich, kaszy jaglanej, z dodatkiem siemienia lnianego i czerwonej porzeczki - może być mrożona, u nas była w postaci dżemu (galaretki). Dzieciom bardzo smakują takie słodkie śniadanka, czasami robię je w formie koktajli, dziś była wersja nieco gęstsza, do wyjadania łyżką. 1 szklanka ugotowanych płatków owsianych górskich(...)szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 1 łyżka mielonego siemienia lnianego przegotowana woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać, zmiksować lub zblendować. Dodać trochę przegotowanej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Pić lub jeść ciepłe. Smacznego!  przepis do wydruku Mamo, zjem wszystko! :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kompot owocowy 148

Taki kompot owocowy lubi każdy z nas, im więcej jest w nim owoców tym jest lepszy. Latem lubię schłodzony, doskonale gasi pragnienie. Składniki: 250 gram malin 250 gram czarnej porzeczki 200 gram wiśni 3 jabłka Cukier do smaku Sposób przygotowania: Maliny, porzeczki, wiśnie myjemy, przekładamy do garnka. Jabłka myjemy nie obierając, kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne, dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto porzeczkowo-borówkowe z mascarpone 125

łyżeczki proszku do pieczenia Masa z mascarpone: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Masa porzeczkowa: 250 g dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka o smaku owoców leśnych owoc :porzeczki i borówki Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na końcu dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Torcik z masą jeżynową i porzeczkami 178

pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa jeżynowa: 500 ml mleka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier jajko kostka masła garść świeżych jeżyn Porzeczki do posypania Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem . żółtka zmiksować z proszkiem do pieczenia. Pianę połączyć delikatnie z żółtkami następnie dodawać powoli mąkę mieszając. Wylać na tortownicę piec(...)Masło miksować mikserem do puchu. Do zmiksowanego masła z jeżynami dodawać po łyżce uprzednio ugotowanego budyniu ciągle miksując. Biszkopt nawilżyć przegotowaną wodą. Torta przełożyć kremem a górę posypać kwaśnymi porzeczkami

Pychotkaaa
torcik włoskie wspomnienie 438

łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na gładką masę. dodatkowo: ok. 1/2 szkl herbaty wymieszanej z amaretto dżem z czarnej porzeczki dżem pomarańczowy z imbirem polewa czekoladowa wykonanie tortu: Na ciemnym, naponczowanym spodzie rozsmarowujemy dżem pomarańczowy z imbirem, wykładamy masę z białą czekoladą. Każde ciasto ponczujemy. Następnie dajemy jasny biszkopt, smarujemy go dżemem(...)czarnej porzeczki, wykładamy masę z serkiem mascarpone (trochę masy możemy zostawić na wykończenie). Na końcu kładziemy ciemny blat biszkoptu. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj

Domowy Smak Jedzenia
Polędwiczki z indyka z dżemem porzeczkowym i cukinią z grilla 152

jeśli pogoda pozwoli) do czego serdecznie namawiam, bowiem jest po prostu wyśmienity! Doskonałe, miękkie mięsko, odpowiednio przyprawione aromatycznym majerankiem z odrobinką roztopionego sera na wierzchu :) Z dżemem z czarnej porzeczki o niesamowicie wyrazistym smaku i kolorze smakuje znakomicie i wyjątkowo! Porzeczkowy dżem naprawdę świetnie może zastąpić żurawinę, czy borówkę. Do tego delikatnie chrupiąca, tymiankowa cukinia – przepyszna! Jeśli chodzi o rodzaj(...)oscypka lub rolady ustrzyckiej) Grillowana cukinia: 1 średniej wielkości cukinia (lub 2 małe) 2 łyżki oleju 1 łyżka tymianku 1 duża szczypta soli Dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie: Każdą polędwiczkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby się lekko spłaszczyła. Mięso umieszczamy w misce, polewamy je olejem i mieszamy, aby dokładnie pokryło się cienką warstwą tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem

MyCookBook.pl
LENIWE CIASTO DROŻDŻOWE 146

cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 szklanka oleju 1/3 szklanki mleka 4 szklanki mąki na kruszonkę: 1/3 kostki margaryny 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru dodatkowo kubek czerwonej porzeczki Sposób wykonania: Drożdże rozkruszyłam do miski zasypałam cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam rozkłócone jajka,olej, mleko i mąkę. Odstawiłam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 4 godziny(...)czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do blaszki o średnicy 24x35. Ciasto posypałam opłukaną i osączoną czerwoną porzeczką. Wierzch posypałam kruszonką. ( do roztopionej margaryny dodałam szklankę mąki i pół szklanki cukru, dokładnie wymieszałam ). Całość piekłam 50 minut w temp 160 stopni. ( najlepiej do suchego patyczka

Darcia w kuchni
Urodzinowy torcik 143

serowa: 1/2 kg serka waniliowego 1 kostka masła 6 łyżek cukru pudru masa śmietanowa 800 ml śmietany 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1/2 ćwiartkowego słoiczka dżemu z czarnej porzeczki orzechy do posypania boków ciasta opłatek tortowy z Myszką Miki Sposób wykonania: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle  ubijając. Mąkę wymieszać z  proszkiem do pieczenia(...)Śmietanę kremową ubić z cukrem pudrem na sztywno.  Upieczony, wystudzony placek przekroić na pół. Lekko nasączyć zimną herbatą. Na pierwszą warstwę ciasta wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki, następnie masę serową. Przykryć drugim plackiem, delikatnie nasączyć zimna herbatą.Wierzch i boki ciasta  posmarować bitą śmietaną ( niewielką ilość pozostawić do udekorowania brzegów torcika ). Schłodzić.  Opłatek tortowy dociąć

Darcia w kuchni
Słodka rewelka . 331

Masa budyniowa : 700 ml mleka  3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki  2 żółtka 110 g masła   1 słoiczek dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki  Wykonanie ciasta kakaowego : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę , ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku . Następnie dodać    mąkę z proszkiem , kakao(...)masłem.  Ciasto kakaowe przeciąć na pół. Blaty ciasta można nasączyć dodatkowo wodą z cytryną i cukrem . Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta ciemnego posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub jagód 2. Masa budyniowa 3. Ciasto jasne  4. Kisiel jagodowy 5. Druga połowa   ciasta kakaowego 6. Cukier puder      Cia sto odstawić na noc do lodówki

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z czarną porzeczką 113

cukier – 1,5 szkl olej – 3/4  szkl mleko –3/4  szkl mąka pszenna – 3 szkl proszek do pieczenia – 3 łyżeczki tłuszcz do formy bułka tarta do formy porzeczki czarne – 1/2 kg   Normal 0 21 Jajka, cukier zmiksować, dodać olej mąkę z proszkiem i mleko, zmiksować na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto(...)posypać oczyszczoną i wypłukaną oraz odsączona czarną porzeczką. Piec ok. 50 minut w 180stC

Camilla w kuchni
Tort śmietankowy. 133

czekolady Sposób wykonania: Białą czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z czekoladą dokładnie mieszając. Galaretka truskawkowa z nalewką z czerwonej porzeczki. Zawartość torebki z galaretką rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. Po ostygnięciu dodajemy 100ml nalewki z czerwonej porzeczki albo jakiegoś innego alkoholu. Dekoracja wierzchu i boków: 250ml śmietanki 30% 1 łyżka

Kuchnia Pani Wiosny