porzeczki - 3095 przepisów (strona:74/207)

Lody porzeczkowe 232

Lody lody kochamy lody ! W szczególności w tak upalne dni jak dzisiaj :) Składniki: 500 g czarnej porzeczki 2 duże jajka 2 żółtka cukier wanilinowy 250 g cukru 400 ml śmietany 30% ( kremówki) Przygotowanie: Porzeczki myjemy i  blendujemy, następnie przecieramy przez gęste sito, tak aby pozbyć się skórki i pestek - odstawiamy miseczkę. W małym garnuszku gotujemy wodę

Niezły Młynek
Orzeźwiający kompot porzeczkowo - miętowy 192

Składniki: 6 L wody 500 g porzeczki czerwonej 500 g porzeczki czarnej pęczek mięty (ok 30-40 listków) 3 szklanki cukru Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka i gotujemy, myjemy owoce i wrzucamy do gotującej się wody z miętą i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Studzimy, przecedzamy i pijemy :) Najlepiej smakuje z kostkami lodu. Smacznego

Niezły Młynek
1453.Babeczki słodko -kwaśne 207

Przepis na te pyszne babeczki podpatrzyłam u Dorotki..moje nie wyszły tak piękne jak u niej, ale były smaczne..ja zamiast agrestu do połowy babeczek dałam czerwone porzeczki, a do drugiej połowy maliny.. Składniki na 12 babeczek: 125 g masła lub margaryny 100 g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztuk agrestu , czyli około 20 dag lub porzeczki, maliny Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z porzeczkami i kruszonką migdałową 186

Standardowy gnieciuch ;) Składniki: 2 szklanki porzeczek czerwonych 200g masła 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka Kruszonka: 2 łyżki oliwy 2 łyżki mąki 4 łyżki kruszonych migdałów 2 łyżki cukru pudru do posypania (opcjonalnie) Przepis: Porzeczki płuczemy i porządnie odsączamy. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każde(...)dokładnie miksując. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masy. Całość wykładamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przekładamy porzeczki na ciasto.  W osobnej miseczce należy wymieszać składniki na kruszonkę i posypać nią obficie ciasto. Piec przez 50 minut w 180C. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem (opcjonalnie).  Smacznego

Emcia Pichci
Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką 174

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne muffiny z dużą ilością czerwonych porzeczek. Doskonałe połączenie smaków: słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi porzeczkami. Idealne na przekąskę dla dorosłych jak i dzieci. Robią się ekspresowo. Polecam. Post Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ciasto drożdżowe na maślance z owocami 276

Bardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, truskawki, porzeczki, jagody i borówkę amerykańską.  Dodatkowo do ciasta użyłam nie mleko a maślankę, co nadało ciastu nieco inny smak i konsystencję:)  Zaczyn:  50g świeżych drożdży,  60 ml ciepłej wody(...)szklanki cukru + 2 łyżki,  szczypta soli,  100g stopionego masła,  szczypta kurkumy dla koloru,  500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki).  Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione masło, maślankę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić

Z miłości do słodkości
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8660

natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec około 40 minut w temp. 180st.  Ostudzić, przekroić na pół.  Poncz: 1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  1/3 szklanki wody,  1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!) Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta.  Posmarować połową dżemu. Krem

Z miłości do słodkości
Ciasto grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami 374

powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty.Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek.Odstawić do ostygnięcia.Masa owocowa:  500g truskawek,  200g czerwonych porzeczek, 450ml wody,  100g cukru,  90g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki konfitury różanej.  Truskawki i porzeczki zblendować. Odłożyć 4 łyżki musu.Mąkę ziemniaczaną zmieszać dokładnie ze 100ml wody.Reszt

Z miłości do słodkości
Ogórki kiszone 103

słoik wyrośnięty koper dobrze żeby był z kwiatostanem ziarna czarnego pieprzu 4 sztuki na słoik liść laurowy 1 na słoik ziele angielskie 2 sztuki na słoik liście z czarnej porzeczki lub liście winogron biała gorczyca najważniejsze! na każdy litr wody 1 łyżka soli grubej bez antyzbrylaczy Instructions Ogórki i liście dokładnie umyć. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Czosnek obrać(...)Słoiki i zakrętki dokładnie umyć. Na dno każdego słoika włożyć kawałek kopru wraz z kwiatem, czosnek, kawałek chrzanu wielkości małego palca, łyżeczkę gorczycy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, liście porzeczki i liście laurowe. Ogórki ciasno układamy w słoiku. Odmierzoną ilość wody zagotować, dodać sól, wymieszać, gorącą wodą zalać ogórki tak, aby całe były przykryte wodą. Zakręcić zakrętkę lub jeśli macie

SprawdzonaKuchnia.pl
Fit ciasto na kruchym spodzie z serem i owocami 146

każdą imprezę. Inspracja pochodzi z bloga Mała Cukierenka ( link ). Pozmieniałam nieco składniki, użyłam mąki orkiszowej oraz pełnoziarnistej, a zamiast cukru ksylitolu. Ciasto zrobiłam z dodatkiem mrożonych malin oraz porzeczek, ale sprawdzą się też inne owoce np. borówki lub wiśnie, zarówno świeże jak i mrożone. Ser doskonale uzupełnia smak ciasta i przez to, że nie ma go bardzo dużo nie dominuje(...)masła 1 jajko Warstwa serowa: 250g serka mascarpone 250g chudego twarogu 6 łyżek ksylitolu 2 jajka 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500g owoców (u mnie maliny i porzeczki) Kruszonka: 4 łyżki ksylitolu 60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 110g mąki pełnoziarnistej 50g płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: Do miski przełożyć obie mąki, dodać ksylitol, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć

Healthy food explorer
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z OWOCAMI, BEZĄ I KRUSZONKĄ 191

Sernik na kruchym orkiszowym spodzie, z brzoskwinią, porzeczką, bezą i kruszonką... mniam... genialne ciasto. Tak nas zauroczyło swym smakiem, że było już 2 razy w ciągu niespełna trzech tygodni... Pychotka, bardzo godna polecenia. Meeega chrupiący spód i kruszonka, delikatna masa serowa, oraz beza w połączeniu z kwaskowymi owocami sprawiają, że można to ciacho jeść, jeść i jeść... Wyczulam na jakość(...)ziemniacznej, z tapioki, itp - 75g miękkiego masła - 50g ksylitolu (lub cukru)  dodatkowo: - 2 połówki brzoskwiń z syropu (ze słoika lub z puszki) - ok. 50-60g mrożonej czerwonej porzeczki W misie miksera rozkręcamy miękkie masło z ksylitolem lub cukrem na puch. Dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Na schłodzonym spodzie rozsmarowujemy masę serową (moja była

Smaczne Zdrowe
Jogurtowiec z galaretkami 180

zimno: Czekoladowo-rozmarynowa panna cotta z malinami Galaretka z owocami lata Galaretka owocowa z mleczną pianką Jagodowe ptasie mleczko Dietetyczny jogurtowiec na zimno Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską Ciasto śnieżny puch z granatem Ciasto śnieżny

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Hucułka vel Hukzulka 336

Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszne ciasto Hucułka. Ciasto pyszne, mamy tu kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który przełamuje słodycz masy z kajmakiem. Robi się go sprawnie i nie jest trudne. Pieczemy dwa ciasta kruche razem z dżemem,orzechami włoskimi i bezą. Robimy masę i ciasto przekładamy. Gotowe, a smak powiem Wam, że jak dla mnie rewelacyjny :-) Masa to masa(...)mąki 200 g miękkiego masła 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (380 gram) 1 kisiel u mnie owoce leśne 6 białek 3/4 szklanki cukru pudru 4 garście orzechów włoskich Masa: 250 g serka mascarpone 1 puszka 400 g masy krówkowej 1. Na stolnicę

kruche babeczki
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 119

truskawki puszczą sok, a następnie zasypuję je galaretką z agarem i gotuję około 2 minut. Truskawki odstawiam do wystygnięcia. Dodatkowo do przygotowania tortu potrzebuję: 100 g dżemu z czarnej porzeczki bez cukru Na polewę: ¼ kostki KASI dla wegan 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka roślinnego Do nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania(...)tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem, nasączam i całość wstawiam do lodówki na około 1-2 godziny. W tym czasie mogę przygotować polewę. Składniki

Słodki sentyment
Dżem czereśniowo-porzeczkowy 104

Jeśli lubicie niezbyt słodkie dżemy to polecamy taki.  Składniki:  1,5 kg czereśni 500 g porzeczki 1 szklanka cukru 2 opakowania żelfixu (bez cukru) Przygotowanie:  Czereśnie umyłem, wypestkowałem. Zasypałem cukrem. Odstawiłem, aby puściły sok. Gotowałem na małym ogniu, mieszając czasami. Po ok. 2godzinach dodałem porzeczki. Gotowałem dalej, aż masa zgęstniała. Wtedy dodałem żelfix bez cukru. Odstawiłem. Następnego

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania