Sałatka Składniki: mix sałat piersi z indyka pomidory suszone pomidory świeże papryka zielona czerwona porzeczka arbuz nasiona słonecznika sól oliwa z oliwek olej rzepakowy ocet jabłkowy Pierś z indyka podsmażyłam na oleju rzepakowym. W osobnym naczyniu wymieszałam oliwę z oliwek z octem jabłkowym i solą. Sałatę polałam wymieszaną oliwą z octem, dodałam pokrojone pomidorki suszone oraz śwież, paprykę, arbuza, porzeczki
nietadietanajnowszym numerze BBC good food (polska edycja, maj 5/2016, przepis autorstwa Sary Buenfeld) i od razu zapragnęłam je zrobić! Słodycz wiórków kokosowych i kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki idealnie się ze sobą komponują! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, jeśli masz wszystkie składniki akurat pod ręką! Chwila na wyrobienie kruchego spodu, chwila na ubicie białek, poukładanie wszystkiego warstwami w blaszce i około(...)blaszkę 20x23 cm lub 21x21) spód: 100 g masła/margaryny 100 g mąki 100 g cukru 85 g wiórków kokosowych 3 żółtka ("L") 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowej roboty ) góra: 3 białka ("L") + szczypta soli 75 g drobnego białego cukru (lub cukru pudru) 50 g wiórków kokosowych garść płatków kokosowych - opcjonalnie Ciasto porzeczkowo-kokosowe jak zrobić
Moje QulinariaLody porzeczkowo-jeżynowe Na 2 porcje: 175g jogurtu naturalnego 1,5 garści czerwonej porzeczki 1,5 garści jeżyn 1 łyżeczka miodu Porzeczki i jeżyny oczyszczamy z szypułek, myjemy i osuszamy. Miksujemy razem z jogurtem w blenderze. Dodajemy miód i jeszcze chwilę miksujemy. Gotową masę przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Przekładamy do plastikowego naczynia i umieszczamy w zamrażarce. Można
peggiwkuchnizniknęła u nas niesamowicie szybko. Składniki: 200g mąki pełnoziarnistej 120g zimnego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli czatni czarna porzeczka z morelą 2 białka 60g cukru pudru Mąkę, masło, jajko, przyprawę do piernika, wodę i sól zagniatamy na kruche ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy spód i boki przygotowanym(...)wsadzamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190*C, pieczemy tartę przez 15 minut. Upieczony spód studzimy, na letnim rozprowadzamy czatni, czyli ostrą konfiturę z porzeczki i moreli. Białka miksujemy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier puder i miksujemy aż masa będzie błyszcząca - około 3 minut od dodania ostatniej porcji cukru. Białka wykładamy na tartę
Gotowanie i blogowanienawet prostszy, a stanowi zdrową propozycję na podwieczorek czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. A dlaczego zdrową? Bo dosyć sporo w nim witaminy C. Gęsty, domowy sok z czerwonej porzeczki i domowe wiśnie ze słoika. Pychotka! :-) No to robimy! :-) SKŁADNIKI (na jedną porcję): - 1/3 szklanki domowego soku z czerwonej porzeczki (może być też inny domowy sok czy też kompot
Wielopokoleniowociasteczka, przypominające batoniki. Nienagannie słodkie, zapewniające nam świetną dawkę energii podczas wakacyjnych poranków, czy za dnia. SKŁADNIKI: 4 łyżki otrębów orkiszowych banan 2 białka jajka garść czarnej porzeczki WYKONANIE: banana, białka jajek i otręby blendujemy razem na papierze do pieczenia formujemy podłużne ciastka, każde dekorujemy czarną porzeczką całość pieczemy ok 17 min w 190 stopniach
healthy dreamsPorzeczki niestety już mrożone ale jakże pyszne, aromatyczne i dzięki nim powstała pyszna baba. Baba na maślance jest puszysta, wilgotna i bardzo szybko znika. Polecam tak na co dzień do kawy lub nawet na świąteczne stoły. Baba z maślanką i porzeczkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzyznam szczerze, że po latach zniechęcenia (ech, te dziecięce traumy) powróciłem do czerwonej porzeczki i powrót ten okazał się bardzo przyjemny. Smak dzieciństwa czyli porzeczki ucierane w szklance z cukrem przywodzi miłe wspomnienia… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuszklanki oleju, szklanka kwaśnej śmietany 12% . masa kokosowa: 2 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 20 dag masła, 2 łyżki cukru pudru, 10 dag wiórek kokosowych. Dodatkowo- 50 dag czerwonych porzeczek, 2 galaretki truskawkowe. Sposób wykonania: Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek(...)Masło ucieramy z cukrem pudrem. Ucierając dodajemy po łyżce zimny budyń. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Porzeczki wykładamy na masę kokosową, zalewamy tężejącą galaretką
Pobite gary BarbaryCudowne, wręcz boskie połączenie! Kwaśne porzeczki, słodkie borówki, kremowy jogurt - to po prostu nie może się nie udać :) Od dziś jeden z moich ulubionych koktajli :) SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1/2 szklanki czarnych porzeczek 1/2 szklanki borówek 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładka masę
DefinicjaSmakumożecie zrobić wykorzystując zwyczajny pojemnik na kostki lodu. Ja zdecydowałam się na taki w kształcie kwiatuszków (można go dostać w Ikei). Gotowe miseczki proponuję wypełnić drobnymi owocami, jagodami, malinami, porzeczkami i udekorować np. serkiem homogenizowanym wyciśniętym szprycą lub po prostu nałożonym małą łyżeczką. Mocno schłodzone – idealne na letnie popołudnie :) Potrzebne będą: tabliczka czekolady (ja użyłam białej) olej kokosowy pojemnik(...)kostki lodu patyczki do lizaków lub wykałaczki drobne owoce: maliny, jagody, porzeczki serek homogenizowany lub bita śmietana Poprzedniego dnia zamrażamy wodę w pojemniku, do każdej kostki przed zamrożeniem wkładamy patyczek lub wykałaczkę. Owoce myjemy i odstawiamy na ściereczkę, żeby wyschły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli Wasza biała czekolada po rozpuszczeniu wygląda bardziej jak kluska niż polewa, dodajcie
CiastkozercySkładniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 laska kory cynamonu 2 goździki 700 ml żytniej wódki 200 ml spirytusu rektyfikowanego 500 g cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 6 TYGODNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Do przygotowania porzeczkówki będziemy potrzebować 2 duże słoje, 2 butelki, sitko i filtr do kawy lub gaza. 1. Czarną porzeczkę myjemy, osuszamy, oddzielamy od gałązek. Wkładamy do dużego słoja (użyłam czterolitrowego
My Culinary ArtSkładniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka kefiru 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g czerwonych porzeczek Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie gładkie i zwarte ciasto. Na końcu wsypać obrane i umyte porzeczki. Łyżką kłaść porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć
My simple kitchenprzez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem. Piec w 160 stopniach przez 25 minut. Porzeczkowa beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru 220 g porzeczek 100 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi a na końcu z porzeczkami. Wyłożyć na ciasto i piec przez
Moja Galeria SmakuSkładniki na 2 porcje: 200 g porzeczek sok z 2 pomarańczy 1 banan Z pomarańczy wycisnąć sok. Przelać do blendera. Dodać obranego banana ze skórki oraz porzeczki. Zmiksować. Koktajl można przecedzić przez gazę, żeby pozbyć się pestek. Smacznego
Moja Galeria Smaku