bakaliowej? Osobiście nie lubię czekolad bakaliowych, bo tam zawsze są rodzynki, a tu mogłam wrzucić do czekolady, to co lubię. Krokant pistacjowy dał chrupkość, pomelo lekko limonkową nutę, a porzeczka przełamała słodycz. Mmmm :) I tym razem sięgnęłam po czekoladę w kaletkach belgijskiej firmy Callebaut. Właściciel sklepu, a jednocześnie ekspert w dziedzinie czekolady porównał Callebaut do samochodu Audi...... nigdy nie jeździłam(...)możliwość popracowania z produktami Callebaut lub Cacao Barry. Składniki: 280 g dobrej białej czekolady (ja użyłam Callebaut W2NV kaletki) 3 kawałki kandyzowanego zielonego pomelo Skworcu 1 garstka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 5 łyżek krokantu pistacjowego Callebaut Wykonanie: Wykonanie jest banalnie proste. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Przeszłam kolejną lekcję temperowania czekolady, ale to nie jest wymagane :) Do rozpuszczonej czekolady wsypałam
Blondynka Gotujegłowy: Raczej w przenośni ,ale kto ma słabą głowę to kto wie ,może... Wybieramy ulubione owoce i dopasowujemy do nich wina ,które wydobędą i podkreślą ich smak. Wybrałem czarną porzeczkę i zalałem ją galaretką przygotowaną na czerwonym winie. Użyłem włoskiego wina Celebro [TUTAJ] ,którego owocowa nuta doskonale koresponduje z czarną porzeczką. Obrane ze skórki i pestek ,białe winogrona zalałem galaretką(...)Jego orzeźwiający ,łagodny owocowy smak świetnie harmonizuje z delikatnymi winogronami. Smak aromatycznych malin i różowe wino Celebro [TUTAJ] tworzą doskonały duet. Przygotowując takie winno owocowe trio najpierw zalewamy porzeczki ,czekamy aż galaretka stężeje i dopiero wtedy nakładamy winogrona ,które zalewamy schłodzoną jasną galaretką . Po stężeniu drugiej warstwy nakładamy maliny i zalewamy różową galaretką. Połączenie lekkich, delikatnych
Kulinarny karnet Christopherarazy w maszynce, wymieszać ze śmietaną, podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać w 1 szkl gotowanej wody, każdą oddzielnie, odlać 1/2 galaretki każdej galaretki, ostudzić. Wlać galaretkę z czarnej porzeczki, wiśniową i agrestową do woreczka na kostki lodu, zawiązać woreczek, włożyć do zamrażalki. Do każdej części sera, dodać po 1/2 szkl stężałej galaretki, utrzeć na masę. PIANKA Schłodzoną(...)tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową. Pierniczki zanurzyć w ponczu, ułożyć na masie agrestowej. Przykryć masą z czarnej porzeczki. Na masie ułożyć 3 krążek ciasta, nasączyć i wyłożyć piankę truskawkową, rozsmarować wierzch i boki tortu. Udekorować tort galaretkami z woreczka
Kuchnia Danusijajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy wlewać cienkim strumieniem olej, dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać porzeczki do ciasta, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, włożyć do piekarnika i piec ok.45 minut
Kuchnia Danusidzielić we dwoje. Te śniadania zawsze zachwycają smakiem, kolorem, uśmiechem i dają "worki" dobrej energii na cały dzień ;-). Zapraszam na prawdziwy tort z placuszków dyniowych z dżemem z czarnej porzeczki! Serwuje z prawdziwym kakao! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 jaja ekologiczne - 6 czubatych łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - miód lub słodzik(...)cynamon, kardamon - olej rzepakowy do smażenia - dżem Łowicz czarna porzeczka Dynię upiecz w piekarniku (czas pieczenia 35 minut), miąższ oddziel od skórki i zmiksuj blenderem. W misce za pomocą trzepaczki lub blendera wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą dość gęstą masę. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym. Staraj się aby były wszsytkie równe i okrągłe. Odkładaj na ręcznik
SMYKWKUCHNImną kolejne wyzwania :-) Domowe lody porzeczkowe Składniki: 3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g domowego cukru waniliowego 450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy(...)lodówki. Porzeczki rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno. Następnie masę żółtkową, kremówkę i porzeczki mieszamy delikatnie do połączenia składników. Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową. Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy
Kulinarne przygody Gatitypotraw powycinałam kółka, które potem przełożyłam kremem i jeżynami. Krem: 400 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka musu z czarnej porzeczki, domowego najlepiej Dodatkowo: świeże jeżyny Wykonanie: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy. 1/3 część masy odkładamy do drugiej(...)miseczki i tam dokładamy mus z czarnej porzeczki i miksujemy do momentu połączenia się składników. Wykonanie całości: Nasze wykrojone kółka z ciasta czekoladowego smarujemy kremem śmietankowym, na który układamy świeże jeżyny, przykładamy drugim krążkiem ciasta czekoladowego. Na wierzchu tworzymy dowolne zdobienie kremem z musem z czarnej porzeczki i dekorujemy świeżą jeżyną. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Wciąż wspominam o obręczach do potraw
Blondynka Gotujechłodzący i orzeźwiający koktajl:) Zmieszałam to co mi się nasunęło pod rękę i powstał bardzo pyszny i sycący koktajl wanilii i wiórków kokosowych oraz z musem z czerwonej porzeczki... Składniki:3 szklanki jogurtu naturalnego, szklanka mleka, szklanka śmietanki 30%, 100g wiórków kokosowych, laska wanilii, 4 łyżki cukru pudru, szklanka czerwonych porzeczek. PrzygotowanieMleko zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi, po czym(...)przestudzić. Dokładnie wymieszać z jogurtem, wstawić do lodówki. Porzeczki umyć, usunąć szypułki, przetrzeć przez sito. Powstały mus schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać nasiona z laski wanilii, zmieszać z jogurtem, rozlać do szklanek. Na środku nałożyć trochę musu, wymieszać tworząc fantazyjne wzorki
Z miłości do słodkościLetni deserek :) Do wykonania galaretki potrzebne są: · 2 galaretki(czerwona i zielona) · Czerwone i czarne porzeczki · Bita śmietana · Wafelkowe rurki Wykonanie: Ugotuj 1 i 3/4 szklanki wody w garnku i dodaj czerwoną galaretkę W miseczki włóż(...)trochę porzeczek obu rodzajów Ostudzoną galaretkę przelej chochlą do miseczki do wysokości porzeczek Poczekaj aż galaretka zastygnie Zrób druga galaretkę w ten sam sposób Poczekaj aż wystygnie i wlej do miseczek na czerwoną galaretkę Gdy galaretka zastygnie ozdób bitą śmietaną i wbij rurkę Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMłyżek płatków owsianych 1 szklanka mleka + 3 łyżki 1 łyżeczka proszku budyniowego toffi 1 łyżka błonnika kakaowego 1 łyżeczka nutelli 1 łyżeczka masła orzechowego Garść rodzynek 3 garści porzeczek czerwonych Przepis: Do garnuszka wlewamy mleko i trzymamy na ogniu aż się zagotuje, następnie wrzucamy płatki i mieszamy. Po ok. 5 minutach dodajemy roztwór z proszku budyniowego i trzech łyżek mleka(...)mieszamy. Następnie dorzucamy błonnik i rodzynki i mieszamy trzymając owsiankę na małym ogniu. Całość przekładamy do miseczki dodajemy nutelli i masła orzechowego, posypujemy porzeczkami. Smak genialny! Kwaskowatość porzeczek idealnie komponuje się ze słodyczą nutelli
Emcia PichciDzisiaj proponuję Wam kochani wykorzystać troszeczkę owoców sezonowym tj. maliny i porzeczki, a smak koktajlu wzbogacić owocem mango. Tego rodzaju koktajle są banalnie proste w wykonaniu, bardzo smaczne, a przede wszystkim zawierają ogromną ilość witamin.Maliny i porzeczki to bogactwo witaminy C i błonnika, jak i źródło antyoksydantów, więc warto je spożywać w dużych ilościach, wtedy kiedy możemy
SMYKWKUCHNIGorąco i pić się chce więc polecam pyszny i orzeźwiający kompocik owocowy w którym dominuje czarna porzeczka.składniki:500 g czarnych porzeczek400 g truskawek(użyłam mrożonych
Monia miesza i gotujeKolejne letnie owoce dochodzą do głosu . Białe , czerwone i te czarne ,wg mnie najbardziej aromatyczne i uniwersalne. Oczywiście mowa o porzeczkach . Już troszkę ich przetworzyłam na pyszny dżem , a z pozostałej garstki powstałe te oto drożdżowe bułeczki. Ciasto z dodatkiem tłustego serka mascarpone jest miękkie i bardzo puszyste. Składniki : 3,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru(...)łyżka 50 g świeżych drożdży 150 ml mleka 2 op cukru waniliowego 125 g serka mascarpone (pół małego opakowania) 3 jajka ok 50 dkg czarnych porzeczek 8 łyżek cukru Wykonanie : Mleko lekko podgrzać , dodac do niego pokruszone drożdże , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawic do wyrośnięcia . Do miski wsypać pozostałą mąkę , wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać. Jajka ubić z cukrem
Malinowa Kawiarenkabawiących się dzieci, plusk wody w ogrodowychbasenach sąsiadów. Lato, wakacje w pełni. A ja chcąc się czymś zając, skubię.Skubię ciasto. SKUBANIEC Z AGRESTEM I CZERWONĄ PORZECZKĄ.(Babcina receptura)500g mąkiłyżka kakao5 żółtek5 białek + 1 łyżka cukru5 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniakostka margarynyoczyszczony agrest i porzeczkiZ mąki, żółtek, proszku, 5 łyżek cukru i margaryny zagniotłam ciasto.Podzieli(...)jednej z nich dodałam kakao i wyrobiłam.Małą kwadratową blachę natłuściłam, wysypałam mąką. Najpierw poskubałamjasne ciasto, przykrywając w miarę szczelnie dno (nie uciskac!), następnieposkubałam ciemną porcję. Na ciasto wysypałam porzeczki, przesypałam cukrem,porozrzucałam agrest.Z białek ubiłam sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie rozłożyłam na wierzchu. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni, piekłam 45 minut.Smacznego
W kuchni Karmel-itkicukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut w 200 C. Porzeczki (by nie puszczały za dużo soku opruszamy bułką tartą ) myjemy, osuszamy i posypujemy ciasto. Białka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, sokiem z cytryny i wylewamy na porzeczki.Pieczemy 20 minut
Zainspirowana w kuchni