porzeczki - 3095 przepisów (strona:57/207)

Wieprzowina z rozmarynem w towarzystwie szparagów ;) 171

Wszędzie królują szparagi, to u mnie też, a co ;) Co prawda to dopiero moje drugie spotkanie ze szparagami, gdyż zniechęciłam się po zeszłorocznym daniu z białych

Czerwona Porzeczka
Tuńczyk w muszelce ;) 10521

Muszle makaronowe można nadziać własną ulubioną sałatką. Najlepiej gdy sałatka jest drobno pokrojona, łatwiej będzie nakładać ją do muszelek ;) U mnie jest to sałatka z tuńczykiem

Czerwona Porzeczka
Babeczki "Michałki" ;) 1514

Któż nie kocha kolorowych i słodkich pyszności?:) Dziś każdy może poczuć się jak dziecko, w końcu dziś Dzień Dziecka :) Babeczki złożyłam z kilku przepisów. Miodowy spód

Czerwona Porzeczka
Kieszonki z piersi z kurczaka 2073

Sesja w toku. Nie mam czasu na gotowanie i strasznie cierpię z tego powodu :(  Kieszonki to szybki i smaczny pomysł na obiad. Dobre zarówno na

Czerwona Porzeczka
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i owocami 211

Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce, które lubisz lub właśnie masz pod ręką. Drożdżówki z serem i owocami Via Gusto Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 500 g twarogu (użyłam półtłustego) 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g ulubionych owoców – użyłam 100 g porzeczek i 100 g borówek Na wierzch: 4 kostki gorzkiej czekolady + 1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny + ok. 50 g cukru pudru przygotowanie Na początek przygotuj

Via Gusto
Ciasto Łabędzi puch 142

rodziny oraz dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w moim domu od wielu lat bardzo popularne. Składa się z delikatnego a'la biszkoptu przełożonego warstwą dżemu z czarnej porzeczki oraz kremem kokosowym, a jego wierzch pokrywa chrupiąca, kokosowa posypka. Krem nie jest taki zwykły, ponieważ przygotowany na bazie kajzerek. Uwierzcie mi na słowo, że całość smakuje rewelacyjne! Jeśli(...)proszku do pieczenia Krem: 2 suche bułki kajzerki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100g wiórków kokosowych 200g masła   125g margaryny (można zastąpić masłem) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Kokosowa posypka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru   100g wiórków kokosowych Upiec ciasto. Jajka z cukrami dokładnie utrzeć do puszystości oraz stopniowo połączyć z mąką uprzednio przesianą z proszkiem

Di gotuje
Lody śmietankowe z musem porzeczkowym 116

można również zrobić czyste lody śmietankowe a potem przed podaniem polać musem porzeczkowym. składniki: 700 ml śmietanki 30 % 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego (ok 250 g) 400 g czarnej porzeczki 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Do rondelka wrzucić porzeczki. Lekko rozgnieść łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Podlać wodą i postawić na małym ogniu aby puściły trochę soku. Potem zwiększyć(...)ogień i dodać cukier. Gotować aż porzeczki zmiekną i całość nieco zgęstnieje. Wystudzić. Natępnie zmiksować blenederem i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Jak komuś petki nie przeszkadają to oczywiście  można nie przecierać ale w gładkich lodach jednak będą wyczuwalne. Śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno. Następnie dodać mleko zagęszczone. Zmiksować do połączenia składników

Monia miesza i gotuje
Ciasto kokosowo-porzeczkowe na białkach 207

wiadomo co zrobić z nadmiarem białek, polecam upiec to ciasto. Kwaśne porzeczki świetnie smakują ze słodką, kokosową kruszonką. Doskonałe letnie ciasto do kawy! Ciasto: składniki w temp. pokojowej 6 białek 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka kokosowa: 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki(...)pszennej 2 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki wiórków kokosowych ok 200 g czerwonych porzeczek Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż będzie szklista i lśniąca. Dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać masło i ekstrakt waniliowy. Foremkę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, posypać porzeczkami

Smakołyki Asi
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 167

uwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam pierwsze dojrzałe porzeczki oraz borówki i wzięło mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także(...)masła szczypta soli Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 50 g masła Dodatkowo: ok. 250 g owoców ( u mnie: borówki i czerwone porzeczki) 1 białko kasza manna Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu

Kuchnia MagdaLeny
Budyń z tapioki z młodym kokosem i czerwoną porzeczką (Vege & Gluten free) 141

sosy czy też stworzycie oryginalne dodatki do waszych deserów.  Dzisiaj budyń o magicznym smaku, nie słodki a bardzo kokosowy w smaku do tego w zestawieniu z świeżą czerwoną porzeczką tworzy duet idealny. Polecam spróbować.  Składniki na 4 małe lub 2 duże porcje :  70 g tapioki w formie drobnych pereł 400 ml wody kokosowej zlanej z młodego kokosa(...)mleka kokosowego z puszki    1 łyżka ksylitolu  miąższ młodego kokosa  garść świeżej czerwonej porzeczki  1 łyżeczka wiórków kokosowych  1 łyżeczka kakao  Wykonanie :  1. Tapiokę umieszczamy w rondu zalewamy mlekiem oraz wodą kokosową odstawiamy na  godzinę. Po tym czasie dodajemy ksylitol i całość wstawiamy na mały ogień gotując. Należy mieszać co jakiś

vaniliowoczekoladowa
TORT KOMUNIJNY 196

przyjęcie komunijne. Mam nadziej że   tort przygotowany przeze mnie przypadnie do gustu, podczas uroczystości komunijnej. Tort to: biszkopt idealny , bita śmietana, dla przełamania słodyczy  dżemem z czarnej porzeczki , ozdobiony listki mięt. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 4 łyżeczki żelatyny Duży cukier waniliowy(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki listki mięt A także dla podkreślenia tego uroczystego dnia, użyłam opłatka jadalnego z napisem nawiązującym do Komunii. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki

RAROSSA
Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia) 142

Sezon  na porzeczki trwa, zachęcam do przygotowania smacznej tarty z ich dodatkiem. Ciasto jest bez pieczenia, co jest bez wątpienia dużym plusem podczas letnich, gorących dni. SKŁADNIKI: spód: - 5 pełnych łyżek masła orzechowego - ok. 100 gram biszkoptów lub innych suchych ciastek (mogą być np. herbatniki) - 2 garście orzeszków ziemnych (użyłam z dodatkiem papryki, mogą być także solone lub naturalne(...)masa: - 1 serek biały naturalny 125 gram - 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: - czerwone i białe porzeczki Przygotowuję spód: Kruszę biszkopty, łączę z masłem orzechowym, dodaję orzeszki ziemne (ich nie rozdrabniam), wykładam na spód blachy. Przygotowuję masę: Rozpuszczam galaretkę w ok. 350 ml gorącej wody. Tężejącą miksuję z serkiem. Na spód wykładam porzeczki białe i czerwone, na to wylewam gęstniejącą galaretkę serkiem

Wielopokoleniowo
TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY 263

biszkoptów ( klasyczny i orzechowy ) przełożyłam pysznym, lekkim kremem na bazie mascarpone i białej czekolady. Dodałam do tego pyszną , chrupiącą warstwę karmelową z prażynkami i udekorowałam własnoręcznie robionymi lodami oraz porzeczkami. Całość zachwyciła domowników i przyznaję , że dawno nie widziałam takiego podziwu w ich oczach. Koniecznie spróbujcie zrobić! Ps. po więcej inspiracji i słodkich ciekawostek zajrzyjcie na uczymyjakslodzic.pl SKŁADNIKI : BISZKOPT KLASYCZNY(...)łyżki LODY I DEKORACJA: * wafelki do lodów * białko – 2 szt * cukier puder Królewski – 2 łyżki * mascarpone – 250 g *śmietana 36% – 150 ml * świeże porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KLASYCZNY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec wsypując cukier. Dodajemy żółtka, dalej miksujemy, w sypujemy przesiane mąki, mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki i wylewamy do tortownicy

Ostra na Słodko
Pleśniak – kruche ciasto porzeczkowe 166

jajek – osobno żółtka i białka 1 łyżka gęstej śmietany 18%   po 2 łyżki kakao i kawy zbożowej   słoik gęstego domowego kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki garść mrożonych lub świeżych porzeczek   ¼ szklanki cukru do ubijania białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do ubijania białek   cukier puder do posypania po ostygnięciu   Jak upiec pleśniaka?   Mąkę(...)folię) na 30 minut. Przygotuj formę do pieczenia, posmaruj ją masłem. 2 białe ćwiartki zetrzyj na tarce na spód foremki. Na to idzie warstwa dżemu i warstwa mrożonych porzeczek. Kolejną warstwą jest starte na tarce kakaowe ciasto. Teraz ubij białka na sztywną pianę, po chwili dodaj cukier. a na koniec ubijania mąkę ziemniaczaną, która utrwali pianę, Ubita piana będzie piątą

Ugotowane pozamiatane
Ciasto miodowe z orzechami, kremową masą i powidłami (Orzechowiec czy też Miodownik) 275

Delikatnie miodowe ciasto, chrupiące orzechy i łagodna masa przełamana lekką kwaskowatością czerwonej porzeczki. Idealne smaki dla naszego podniebienia! To ciasto nie może się nie udać - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 2 łyżki miodu (użyłam miodu z mniszka lekarskiego ) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa(...)szklanka mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 120 gram masła - 2 jajka - 1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki warstwa orzechowa: - ok. 200 gram posiekanych orzechów włoskich - 50 gram masła - 3 łyżki cukru - 2 łyżki miodu Przygotowuję warstwę orzechową: Garnek z masłem, cukrem i miodem umieszczam na małym ogniu. Kiedy cukier dobrze się rozpuści, dodaję orzechy. Całość gotuję

Wielopokoleniowo