Są takie przepisy, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. To jeden z nich, a znalazłam go na blogu Ivka w kuchni. Jeśli macie sporo rzeczy w
Czerwona PorzeczkaWszędzie królują szparagi, to u mnie też, a co ;) Co prawda to dopiero moje drugie spotkanie ze szparagami, gdyż zniechęciłam się po zeszłorocznym daniu z białych
Czerwona PorzeczkaMuszle makaronowe można nadziać własną ulubioną sałatką. Najlepiej gdy sałatka jest drobno pokrojona, łatwiej będzie nakładać ją do muszelek ;) U mnie jest to sałatka z tuńczykiem
Czerwona PorzeczkaKtóż nie kocha kolorowych i słodkich pyszności?:) Dziś każdy może poczuć się jak dziecko, w końcu dziś Dzień Dziecka :) Babeczki złożyłam z kilku przepisów. Miodowy spód
Czerwona PorzeczkaSesja w toku. Nie mam czasu na gotowanie i strasznie cierpię z tego powodu :( Kieszonki to szybki i smaczny pomysł na obiad. Dobre zarówno na
Czerwona PorzeczkaPełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze możesz wykorzystać inne owoce, które lubisz lub właśnie masz pod ręką. Drożdżówki z serem i owocami Via Gusto Pełnoziarniste drożdżówki – sprawdzą się jako pożywne śniadanie, ale także jako pyszny deser. Do drożdżówek użyłam porzeczek oraz borówek. Równie dobrze(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 500 g twarogu (użyłam półtłustego) 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g ulubionych owoców – użyłam 100 g porzeczek i 100 g borówek Na wierzch: 4 kostki gorzkiej czekolady + 1/2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny + ok. 50 g cukru pudru przygotowanie Na początek przygotuj
Via Gustorodziny oraz dla znajomych. Jest po prostu pyszne i w moim domu od wielu lat bardzo popularne. Składa się z delikatnego a'la biszkoptu przełożonego warstwą dżemu z czarnej porzeczki oraz kremem kokosowym, a jego wierzch pokrywa chrupiąca, kokosowa posypka. Krem nie jest taki zwykły, ponieważ przygotowany na bazie kajzerek. Uwierzcie mi na słowo, że całość smakuje rewelacyjne! Jeśli(...)proszku do pieczenia Krem: 2 suche bułki kajzerki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 100g wiórków kokosowych 200g masła 125g margaryny (można zastąpić masłem) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Kokosowa posypka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 100g wiórków kokosowych Upiec ciasto. Jajka z cukrami dokładnie utrzeć do puszystości oraz stopniowo połączyć z mąką uprzednio przesianą z proszkiem
Di gotujemożna również zrobić czyste lody śmietankowe a potem przed podaniem polać musem porzeczkowym. składniki: 700 ml śmietanki 30 % 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego (ok 250 g) 400 g czarnej porzeczki 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Do rondelka wrzucić porzeczki. Lekko rozgnieść łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Podlać wodą i postawić na małym ogniu aby puściły trochę soku. Potem zwiększyć(...)ogień i dodać cukier. Gotować aż porzeczki zmiekną i całość nieco zgęstnieje. Wystudzić. Natępnie zmiksować blenederem i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Jak komuś petki nie przeszkadają to oczywiście można nie przecierać ale w gładkich lodach jednak będą wyczuwalne. Śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno. Następnie dodać mleko zagęszczone. Zmiksować do połączenia składników
Monia miesza i gotujewiadomo co zrobić z nadmiarem białek, polecam upiec to ciasto. Kwaśne porzeczki świetnie smakują ze słodką, kokosową kruszonką. Doskonałe letnie ciasto do kawy! Ciasto: składniki w temp. pokojowej 6 białek 1/2 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka kokosowa: 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki(...)pszennej 2 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki wiórków kokosowych ok 200 g czerwonych porzeczek Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż będzie szklista i lśniąca. Dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać masło i ekstrakt waniliowy. Foremkę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, posypać porzeczkami
Smakołyki Asiuwielbiam takie drożdżówki! Mam to od dziecka - moim nieodłącznym elementem do szkoły, oprócz książek i zeszytów, była właśnie drożdżówka 😉 Dzisiaj w moim ogródku zobaczyłam pierwsze dojrzałe porzeczki oraz borówki i wzięło mnie na pieczenie takich oto drożdżóweczek... z borówkami, czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także(...)masła szczypta soli Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 50 g masła Dodatkowo: ok. 250 g owoców ( u mnie: borówki i czerwone porzeczki) 1 białko kasza manna Wykonanie: Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu
Kuchnia MagdaLenysosy czy też stworzycie oryginalne dodatki do waszych deserów. Dzisiaj budyń o magicznym smaku, nie słodki a bardzo kokosowy w smaku do tego w zestawieniu z świeżą czerwoną porzeczką tworzy duet idealny. Polecam spróbować. Składniki na 4 małe lub 2 duże porcje : 70 g tapioki w formie drobnych pereł 400 ml wody kokosowej zlanej z młodego kokosa(...)mleka kokosowego z puszki 1 łyżka ksylitolu miąższ młodego kokosa garść świeżej czerwonej porzeczki 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka kakao Wykonanie : 1. Tapiokę umieszczamy w rondu zalewamy mlekiem oraz wodą kokosową odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy ksylitol i całość wstawiamy na mały ogień gotując. Należy mieszać co jakiś
vaniliowoczekoladowaprzyjęcie komunijne. Mam nadziej że tort przygotowany przeze mnie przypadnie do gustu, podczas uroczystości komunijnej. Tort to: biszkopt idealny , bita śmietana, dla przełamania słodyczy dżemem z czarnej porzeczki , ozdobiony listki mięt. SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana litr śmietany 36% 4 łyżeczki żelatyny Duży cukier waniliowy(...)łyżki cukru pudru Dodatkowo Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki listki mięt A także dla podkreślenia tego uroczystego dnia, użyłam opłatka jadalnego z napisem nawiązującym do Komunii. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki
RAROSSASezon na porzeczki trwa, zachęcam do przygotowania smacznej tarty z ich dodatkiem. Ciasto jest bez pieczenia, co jest bez wątpienia dużym plusem podczas letnich, gorących dni. SKŁADNIKI: spód: - 5 pełnych łyżek masła orzechowego - ok. 100 gram biszkoptów lub innych suchych ciastek (mogą być np. herbatniki) - 2 garście orzeszków ziemnych (użyłam z dodatkiem papryki, mogą być także solone lub naturalne(...)masa: - 1 serek biały naturalny 125 gram - 1 galaretka truskawkowa dodatkowo: - czerwone i białe porzeczki Przygotowuję spód: Kruszę biszkopty, łączę z masłem orzechowym, dodaję orzeszki ziemne (ich nie rozdrabniam), wykładam na spód blachy. Przygotowuję masę: Rozpuszczam galaretkę w ok. 350 ml gorącej wody. Tężejącą miksuję z serkiem. Na spód wykładam porzeczki białe i czerwone, na to wylewam gęstniejącą galaretkę serkiem
Wielopokoleniowobiszkoptów ( klasyczny i orzechowy ) przełożyłam pysznym, lekkim kremem na bazie mascarpone i białej czekolady. Dodałam do tego pyszną , chrupiącą warstwę karmelową z prażynkami i udekorowałam własnoręcznie robionymi lodami oraz porzeczkami. Całość zachwyciła domowników i przyznaję , że dawno nie widziałam takiego podziwu w ich oczach. Koniecznie spróbujcie zrobić! Ps. po więcej inspiracji i słodkich ciekawostek zajrzyjcie na uczymyjakslodzic.pl SKŁADNIKI : BISZKOPT KLASYCZNY(...)łyżki LODY I DEKORACJA: * wafelki do lodów * białko – 2 szt * cukier puder Królewski – 2 łyżki * mascarpone – 250 g *śmietana 36% – 150 ml * świeże porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KLASYCZNY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec wsypując cukier. Dodajemy żółtka, dalej miksujemy, w sypujemy przesiane mąki, mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki i wylewamy do tortownicy
Ostra na Słodkojajek – osobno żółtka i białka 1 łyżka gęstej śmietany 18% po 2 łyżki kakao i kawy zbożowej słoik gęstego domowego kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki garść mrożonych lub świeżych porzeczek ¼ szklanki cukru do ubijania białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do ubijania białek cukier puder do posypania po ostygnięciu Jak upiec pleśniaka? Mąkę(...)folię) na 30 minut. Przygotuj formę do pieczenia, posmaruj ją masłem. 2 białe ćwiartki zetrzyj na tarce na spód foremki. Na to idzie warstwa dżemu i warstwa mrożonych porzeczek. Kolejną warstwą jest starte na tarce kakaowe ciasto. Teraz ubij białka na sztywną pianę, po chwili dodaj cukier. a na koniec ubijania mąkę ziemniaczaną, która utrwali pianę, Ubita piana będzie piątą
Ugotowane pozamiatane