łopatki wieprzowej 15 dkg krewetek ( u mnie średniej wielkości mrożone ) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego około 8 cm kawałek białej części pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą 1 białko ubite na pianę Łopatkę zmielić w maszynce, krewetki obrać i drobno posiekać, imbir, czosnek(...)pora posiekać drobno, dodać przyprawy i białko i wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny Sos 0,5 szkl. sosu sojowego 0,5 łyżeczki chili 2 łyżki sosu sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego pół pęczka kolendry pół pora ( biała część ) Pora, cebulę i kolendrę drobno posiekać, przełożyć do miski dodać resztę składników, wymieszać
Kuchnia na wzgórzuDzień dobry! Zimą mam duży problem z wypiciem koktajlu - nie lubię pić czegoś zimnego, kiedy na zewnątrz temperatury oscylują w okolicy zera stopni czy dużo niżej
Pora coś zjeśćDzień dobry! Carbonarę przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu, a czasem i częściej jeśli najdzie nas większa ochota. A po przygotowaniu jej zawsze zostają białka, z którymi
Pora coś zjeśćthings to do and it won’t take you too much time – enjoy cooking! SKŁADNIKI: 250 g tortellini (1 opakowanie) 340 g ananasa (1 puszka) 1 średni por 1 pęczek kopru 200 g jogurtu greckiego 1 lyżka majonezu sól, pieprz INGREDIENTS: 250 g tortellini (1 pack) 340 g pineapple (1 can) 1 medium leek 1 bunch of dill(...)Greek yogurt 1 tablespoon mayonnaise salt, pepper Tortellini ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, odsącz i odstaw do ostygnięcia. Ananasa pokrój w kawałki, koper posiekaj, od pora odetnij zieloną część, pozostałą przekrój wzdłuż na pół i potem na plastry. Żeby por nie był za ostry warto go sparzyć wrzątkiem – wrzuć pokrojonego pora do durszlaka i przelej gorącą wodą. Wszystkie składniki
Martyna CooksDzień dobry w Nowym Roku! Jak tam Wasze postanowienia noworoczne? Jak pewnie widzieliście na fb ja postanowiłam w tym roku robić zdjęcia wszystkich dań jakie przygotuję
Pora coś zjeśćSałatkę robi się szybko i sprawnie. Śledzie, korniszony, marchewka, por i groszek, idealnie się ze sobą komponują. Można ją podać w misce lub w pucharku. Ułożyć warstwowo lub wymieszać. Jak komu wygodniej, smakuje zawsze tak samo :) Sałatka ze śledziem 1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g) 6 filetów śledzia marynowanego 1 puszka groszku(...)konserwowego ( 400 g) 1 por 1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g) majonez (pikantny) + jogurt lub śmietana -wymieszać sól i pieprz do smaku Marchew i groszek odcedzam, każdy osobno. Z filetów ściągam skórę i kroję w kostkę. Por myję i kroję drobniutko. Korniszony kroję w kosteczkę. Jeśli robię tradycyjną sałatkę, to wszystkie składniki mieszam w misce
Takie tam pichceniefiletów tilapii, tłuszcz do smażenia, 100 g mąki, 1 duży por, 2 marchewki, 300 ml śmietany 30%, 2 posiekane ząbki czosnku, garść migdałów w płatkach, sól, pieprz. W ciągu ostatnich lat ryba tilapia, pod względem popularności uplasowała się w pierwszej piątce na świecie. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim delikatnemu, lekko maślanemu smakowi, łatwości filetowania i brakiem drobnych ości. Powiem szczerze(...)ostatnio mocno się w niej rozsmakowałam :) Dzisiaj zaproponuję ciekawy przepis na tilapię zapiekaną w porach, marchewce i płatkach migdałowych w sosie z dodatkiem śmietanki kremówki. Filety wymyć, oprószyć solą i i odstawić na 10 minut. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu, tak aby ryba nabrała lekko rumianego koloru. Tilapię przełożyć do naczynia żaroodpornego (jedną obok drugiej
Świat Domowej KuchniDzień dobry! Czasami wydaje mi się, że zdecydowanie powinnam żyć w innych czasach... Innych czasach pod względem kulinarnym ;-). Poznając tajniki kuchni staropolskiej można się dowiedzieć, że
Pora coś zjeśćDzień dobry! Ubraliście już swoje choinki? Tradycja nakazuje ozdobić ją dopiero w wigilijny poranek, jednak pewnie wielu z Was cieszy się już ozdobionym drzewkiem :-). W tym
Pora coś zjeśćnią pochodzi z zeszytu mojej Mamy dlatego mam do niego duży sentyment i tym samym postanowiłam się z Wami podzielić kolejnym s makiem wspomnień . Świąteczna sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI : 600 g matiasów 1 nieduży por (jasna część) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 l mleka(...)PRZYGOTOWANIE : Matiasy płuczemy w wodzie, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 6 godzin (ja zostawiam na noc). Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Matiasy z ogórkami kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie pokroje składniki wraz z porem, dodajemy odcedzoną kukurydzę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipanierce. My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach. Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1 duża cebula -duży strąk czerwonej papryki -kawałek pora -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -garść niesolonych orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -1/3 szklanki wody Schab kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy przy(...)użyciu folii spożywczej. Przyprawiamy przyprawą do mięs, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Pozostawiamy na czas krojenia warzyw. Kroimy: -pora w cienkie plastry -cebulę w półplasterki -marchew w półplasterki -czosnek w plasterki -suszone pomidory w paseczki -paprykę w grubą kostkę Mieszamy pora z cebulą i czosnkiem i delikatnie przyprawiamy przyprawą warzywną. Schab podsmażamy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Po usmażeniu
Maminek kulinarnyDzień dobry! Świąteczny czas to czas tradycyjnych potraw, na które czekamy cały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na
Pora coś zjeśćklimacie. Różne mogą być upodobania co do miękkości warzyw – jedni wolą doprowadzić je do stanu, w którym są niemalże sosem, inni wolą coś bardziej zbliżonego do al dente . Na pora wiele nie poradzimy – jeżeli kroimy go jak w przepisie w paski, wówczas do „zjadliwej” miękkości potrzebuje ok. 25 minut. Ale czas duszenia pozostałych warzyw możemy swobodnie dopasowywać i niekoniecznie musimy(...)wersji „lajt”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g białej ryby (np. dorsza) 250g marchewki 150g korzenia selera 1 średnia cebula (150g) 1 duży ząbek czosnku 100g pora (dolna i środkowa część) 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 50g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki kilka łyżek soku z cytryny 3-4 łyżki oleju rzepakowego sól
Kulinarna Pokusasobie jest na tyle pyszny, że nie będziecie mieć do mnie pretensji 200 g kaszy gryczanej (waga suche nieugotowanej kaszy) 400 g pieczarek 2 cebule 1 por 50 g ziaren słonecznika po pół łyżeczki: soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, czosnku suszonego pęczek koperku (nie ma na zdjęciu bo mi się po chwili przypomniało, że czeka w lodówce specjalnie do tego dania(...)dodać trochę mleka- byle nie zimnego z lodówki) Odstaw ciasto ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (minimum godzina). A teraz masz czas aby zabrać się za farsz. Cebulę i pora poszatkuj w drobną kostkę, pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W średniej wielkości garnku ugotuj kaszę gryczana na sypko (ja gotuję ją tak jak ryż na risotto, tj. podlewam
greenscarfładnie prezentuje się na stole:). Będziemy potrzebować : 1 puszka kukurydzy 400g 1 puszka czerwonej fasoli 400g 1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka warstwowa z selerem https://www.youtube.com/watch?v=bADJOdEAf5k Przygotowanie(...)Białą cześć pora myję, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia. Kukurydzę, selera, odsączam z zalewy i wkładam do osobnych miseczek. Czerwoną fasolę również odsączam z zalewy na durszlaku i dodatkowo płuczę pod bieżącą wodą. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Oczyszczoną
Uwaga Babcia Gotuje