por - 13968 przepisów (strona:63/932)

Lody bazyliowe 100

Dzień dobry! Wciąż mamy lato w pełni, zero deszczu i ochłodzenia. Co nam zostaje innego, niż lody? :-) Tym razem lody ziołowe, na słodko. Bazylia jest bardzo

Pora coś zjeść
Zupa porowa z serem 93

Zupa porowa z serem Gotowa zupa porowa Składniki Danie dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka Opcjonalnie 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Składniki do grzanek 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) Sposób przyrządzenia(...)garnku roztapiamy masło i przesmażamy na nim dokładnie umyte i pokrojone w krążki  pory (tylko białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy dodając resztę

Miód i pieprz
Sorbet wiśniowy z czerwonym winem 101

Dzień dobry! Upały wciąż nie odpuszczają, więc jedyne co możemy zrobić, to lody! Sezon wiśniowy się już podobno powoli kończy, więc na jego pożegnanie przygotujcie ten

Pora coś zjeść
ZUPA KORZENNA – GOTHIC – zupa z warzyw korzeniowych i soczewicy 223

następnie wsypujemy do miski i zalewamy podwójną ilością wody w stosunku do jej ilości (1,5 szklanki). Zostawiamy na ok. 1,5h do napęcznienia. 2. PRZYGOTOWANIE WARZYW (10 min) Por myjemy, obcinamy ciemnozielone liście (zostawiamy je do wywaru) a pozostałą biało-jasno zieloną część kroimy w plasterki. Marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki wielkości(...)siekamy. Jeśli macie topinambur, wężymord czy bataty, też oczyśćcie je, obierzcie i pokrójcie w podobne kawałki. 3. PODSMAŻANIE WARZYW (10 min) W garnku roztapiamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę, por, cukier oraz szczyptę soli. Smażymy na małym ogniu przez ok. 3 min, następnie dorzucamy czosnek, kontynuujemy smażenie przez 30 sekund i dorzucamy resztę pokrojonych warzyw. Zwiększamy ogień do maksimum

Nerds Kitchen
Letni Małopolski Apetyt! 112

Dzień dobry! Z okazji wielkich upałów jakie nawiedzają Polskę w ostatnich dniach postanowiliśmy nieco ułatwić życie wielu z Was przygotowując letni numer Małopolskiego Apetytu z porcją

Pora coś zjeść
Szybka surówka z pora 176

chociaż kropla deszczu. Jednak nic nie chce pokropić. Trudno, takie lato, jednak jeść trzeba . Do obiadu zawsze lubię mieć surówkę ogórka lub jakiś warzywny dodatek. Dzisiaj szybka surówka z pora z majonezem. Składniki: 1 duży por (biała część) 6 pomidorków koktajlowych 1 jabłko 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki majonezu sól pieprz Por pokroić , pomidory podzielić na cztery części. Jabłko(...)obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Szybka surówka z pora

O kuchni z uczuciem
Brązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana 139

Brązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                      - ¼ łyżeczki kurkumy - 80g brązowej ciecierzycy z puszki             - ¼ łyżeczki oregano - 100g brokuła(...)odrobina cynamonu - kawałek białej części pora                           - ½ łyżeczki brązowego cukru - ¼ puszki pomidorów                                   - sól himalajska - 4 suszone pomidory

Wegańska kuchnia orientalna
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 186

nigdy nie lubiłam żurku. Dopóki sama go nie zrobiłam ;)   Składniki: – 1 litr zakwasu* – 3-4 l wody – 3 marchewki – 1 niewielki seler – 1 por – 30 dkg wędzonki np. krotoszyńskiej – 50 dkg dobrej białej kiełbasy – 30-40 dkg boczku wędzonego surowego – 1 łyżka masła – 2 kiszone ogórki – 3 łyżki(...)Zakwas odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Przez pierwsze 2 dni zakwas zostawić w spokoju. Ewentualnie drugiego dnia wieczorem zamieszać. Potem mieszać raz dziennie o tej samej porze. Zakwas będzie się „rozdzielać” – gęsta część będzie zostawać na dnie. Jeśli zauważycie pianę i że zakwas „pracuje” to bardzo dobrze! Powoli będzie nabierać odpowiedniego zapachu

Pociąg Do Kuchni
Lemoniada bazyliowo-cytrynowa 98

Dzień dobry! Wczorajsze popołudnie to chwilowe ochłodzenie - ulewa, burza z piorunami i później przyjemny, rześki wieczór. Jednak mimo chwilowego spadku temperatury upały nie dadzą tak szybko

Pora coś zjeść
Gazpacho 142

Dzień dobry! Upały nie odpuszczają, więc polecam już w tym momencie przygotować dzisiejszy obiad. Ani się przy tym nie zmęczycie, ani nie nagrzejecie kuchni. Wystarczy sięgnąć

Pora coś zjeść
Domowe konserwowanie żywności - poradnik 119

Dzień dobry! Zarówno lato, jak i jesień, to czas kiedy targowe stragany uginają się pod ciężarem sezonowych produktów, soczystych owoców i zdrowych warzyw. Każdy z nas

Pora coś zjeść
Frittata z cukinią i porem 182

Dziś zapraszam Was na frittatę z cukinią i porem. Takie danie idealnie nadaje się na syte śniadanie lub kolację, choć można ją również podać na obiad. Ja skorzystałam z drugiej opcji. Po bardzo wyczerpującym dniu miałam ochotę zjeść coś naprawdę sycącego. W domu miałam kilka cukinii (na planowane leczo i sałatki ), świeżego pora, kawałek żółtego sera... Pomysł nasunął się(...)doskonałe na śniadanie lub kolację Składniki: 1/2 średniej wielkości cukinii przyprawy - mieszanka ziół włoskich 4 całe jajka około 60 g żółtego sera - u mnie Edamski 2 łyżeczki drobno posiekanego pora + kilka talarków do posypania sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię obieram i kroję wzdłuż, a następnie na cieniutkie plasterki. Przyprawiam cukinię obficie mieszanką ziół

Słodkie okruszki
Liebster Blog Award razy cztery 155

Dziś ostatni dzień wyzwania blogowego u Ani . Tym razem mieliśmy napisać pięć rzeczy o sobie, najchętniej pikantnych tajemnic, o których niczego nieświadomi Czytelnicy do tej pory bladego pojęcia nie mieli. Jednak, po pierwsze, można we mnie czytać niczym w otwartej księdze, na blogu regularnie dzielę się z Wami moim życiem osobistym (na co, póki co, nikt nie narzeka) i chyba(...)największa kreatywność i pracowitość? Choć lubię przesiadywać wieczorami, najbardziej pracowita jestem rano - zaraz po obudzeniu mam najwięcej energii do działania. Choć w zasadzie w kuchni mogę szaleć o każdej porze dnia i nocy ( dosłownie! ). 2. Miseczka czy talerz - w czym wolisz przegryzać zupę? Miseczka, zdecydowanie. Muszę w końcu kupić jakiś ładny, nowy komplet, bo stary zaczyna mnie powoli nudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka z pora, marchewki i jabłka 219

duży albo dwa mniejsze pory 2 średniej wielkości marchewki 1 duże jabłko 1 łyżeczka cukru szczypta soli  ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu  ½ łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego  Jakiś czas temu pomyślałam sobie, że temat surówek to jakaś forma zamknietej księgi i niewiele w niej się może zmieniać. Mizeria, surówka z pomidorów, z kapusty - i tyle. Ale jakie(...)potralach internetowych! Tam po prostu - końca niewidać :) Co jedna surówka - to lepsza. Wprost nie mogę się zdecydować - którą zrobić jaką pierwszą? Dziś padło na lekką i smaczną surówkę z pora, marchewki i jabłka. Por pokroić wzdłuż na cztery części, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Można go przelać wrzątkiem, dobrze odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć

Świat Domowej Kuchni
Dżem malinowy z wanilią 104

Dzień dobry! Będąc ostatnio na zakupach na targu zobaczyłam piękne maliny w dobrej cenie, kupiłam 4 koszyczki, które pomieściły ponad 2 kilogramy owoców! Część oczywiście zjadłam

Pora coś zjeść