ryżu; 500 g filetu z piersi kurczaka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g); Puszka ananasa w plastrach, w syropie (waga netto 320 g); Biała część średniego pora; 200 g łuskanych ziaren słonecznika; 2 czubate łyżki majonezu; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka przyprawy do gyrosa; Olej do podsmażenia kurczaka; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)Smażyć, z obu stron, na złoty kolor, na rozgrzanym na patleni oleju. Wystudzić. Dodać do miski z ryżem. Wymieszać. Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki. Wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni, na złoty kolor. Wystudzić. Dodać do sałatki. Do sałatki dodać majonez
Gospodyni Miejskaszklanka kaszy jaglanej ok 2 i 1/4 szklanki wody do ugotowania kaszy 2-3 szczypty soli 2 łyżeczki oleju 2 mniejsze filety z kurczaka (ok 350 g) 1 duży por bez zielonej końcówki (ok 150-200 g) pół szklanki wody 6 łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki curry 1 ząbek czosnku po ok pół łyżeczki: pieprzu i soli ziołowej, papryki słodkiej(...)czas przygotowywania reszty składników. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg porad w tym wpisie . Zostaw na palniku kilka minut, po czym zdejmij na bok, np. na podstawkę żaroodporną. Por umyj, usuń część z korzeniami i z mocno zielonym rozgałęzieniem. Pokrój w nie za grube plastry. Czosnek obierz i drobniutko pokrój. Kluski pokrój w cieńsze plasterki. W szklance wymieszaj zimną
Anioszek w kuchniwielkanocne śniadanie, proponuję zrobić pyszne białe kiełbaski pieczone na piwie. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: 4 parzone białe kiełbasy, 1 por, 2 cebule, 1,5 łyżki musztardy, 1/2 łyżki świeżego startego chrzanu, 150ml piwa jasnego, 1 łyżka masła, sól, pieprz, pieprz kolorowy ziarnisty, PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Cebulę obieram(...)kroję w piórka. Pora razem z cebulą smażę około 5 minut na maśle. Oprószam solą i pieprzem. 2. Musztardę mieszam z chrzanem. Białą kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. 3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam podsmażony por i cebulę. Na warzywach układam białe kiełbaski. Kiełbasę smaruję marynatą z musztardy i chrzanu. Posypuję ziarnami pieprzu kolorowego. Całość zalewam piwem. 4. Piekę
Tradycyjna kuchnia KasiDzień dobry! Wiosno przybywaj! Tęsknimy za nowalijkami, świeżymi warzywami, owocami, zielenią! Zatem zaklinając wiosnę - dzisiaj zielona zupa :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćDzień dobry! Porcelany Ćmielów i Chodzież chyba nie muszę Wam przedstawiać. Znana na całym świecie, swoista porcelanowa wizytówka Polski. Wyjątkowy design i wieloletnia tradycja. Dzisiaj zapraszam
Pora coś zjeśćnajwyższą zawartością witamin z grupy B: B 1 , (tiaminy), B 2 (ryboflawiny) i B 6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html PASZTET JAGLANO - WARZYWNY Składniki: 1 mały por 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej 1 marchew 1 pietruszka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka masła(...)łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie. Opłukaną soczewicę i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach, aż zmiękną. Następnie studzimy. Pora kroimy w talarki i obsmażamy na patelni z 1 ząbkiem czosnku. Studzimy. Ugotowaną soczewicę miksujemy blenderem z zeszklonym na patelni porem. Do zmiksowanego pora i soczewicy dodajemy kaszę jaglaną
Bon appetit mon amieczas temu (tu ) i bardzo nam posmakowała. Powstała tak naprawdę pod wpływem chwili, albo inaczej to nazywając chwilowej zachcianki, ze składników ,które zawsze mam w domu (no może poza porem). W tej wersji wykorzystałam tuńczyka,kukurydzę i soczewicę. Kto ma ochotę spróbować? SAŁATKA WARSTWOWA z TUŃCZYKIEM Składniki: 5 jajek 1 puszka tuńczyka 1 puszka kukurydzy 1/2 pora majonez 1 szklanka(...)zielonej drobnej soczewicy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy, ugotowane studzimy. Białka jajek i żółtka kroimy oddzielnie w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Pora kroimy na plasterki. Soczewicę musimy ugotować. Tak przygotowane składniki układamy warstwami: białka,tuńczyk, kukurydza, por, majonez wymieszany z solą i pieprzem, soczewica i na koniec żółtka. Smacznego
Bon appetit mon amieDzień dobry! Coś słodko ostatnio tutaj na blogu, więc dla równowagi coś słodkiego i nieco zdrowego - ciasto na bazie kaszy gryczanej. Pewnie zdarza się Wam ugotować
Pora coś zjeśćoraz specjalne okazje. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Można zrobić je z sosem lub bez. Jeśli zrobicie je bez sosu to można podawać dodatkowo z dowolną sałatką. Przygotowanie nadzienia – pora dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni roztopić mało i wrzucić pokrojone pory, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać majonez i ketchup, dodać potarty(...)obsmażony por. Pierś indyka pociąć na plastry o szerokości 1 cm. Rozbić doprawić solą pieprzem, słodką papryką w proszku. Na środek każdego płata nałożyć farsz, złożyć na pół, spiąć dokładnie wykałaczkami. W jednej misce roztrzepać jajka a do drugiej nasypać bułkę tartą. Saszetki mięsa obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Smażyć saszetki z dwóch stron na rozgrzanej patelni
Kuchnia Pokoleńmnie drobiowe, z indyka); 1 mała, włoska kapusta; 100 g białego ryżu; 3 litry zimnej wody; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1 mały seler; Biała część średniego pora; 1 średnia cebula; 200 g koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka vegety; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia cebuli i mięsa(...)Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cienkie talarki. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i całość
Gospodyni MiejskaDzisiaj bardzo proste danie! Bardzo polskie i bardzo aromatyczne! Zapiekanka z ziemniaków, z porami, czosnkiem i oliwą z oliwek. Fantastyczna do zjedzenia jako danie główne na kolację czy też zamiast ryżu, czy kaszy do jakiegoś mięsiwa. ;-). Ja osobiście bardzo lubię takie zapiekanki, zresztą pieczone ziemniaki chyba lubię w każdej formie. A jeszcze takie wiejskie od rolnika, ba! Pycha! SKŁADNIKI(...)średnich ziemniaków - oliwa z oliwek - 2 łyżki masła - 1/2 pora - zielona część - 5-7 ząbków czosnku - chili - sól Ziemniaki kroję na bardzo cieniutkie plasterki, pora siekam na prążki, czosnek na cieniutkie plastereczki. Formę do tarty smaruję oliwą z oliwek, układam plasterki ziemniaków, posypuje resztą składników. Na wierzch posypuje wiórki z masła. Oprószam solą, wstawiam do nagrzanego pieca i piekę
SMYKWKUCHNIDzień dobry! Naszym ulubionym weekendowym śniadaniem są naleśniki. Zawsze smaży je mąż, bo mi szczerze mówiąc rzadko kiedy wychodzą rewelacyjne, a ponadto nie mam cierpliwości do
Pora coś zjeśćDzień dobry! Nowy tydzień zaczynamy na słodko! I to nie byle jakim przepisem, a kremem, który uwielbia wiele osób! Porwałam się na przygotowanie domowej wersji nutelli
Pora coś zjeśćBiała rzodkiew nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera dużo witamin i jest niskokaloryczna. Jeśli szukacie pomysłu na danie z jej wykorzystaniem proponuję podać ją z porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie sera Grana Padano. Składniki dla 2 osób: 1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm ) 1/2 pora 1/2 czerwonej słodkiej papryki (najlepiej(...)groszek, a po minucie brokuł podzielony na małe różyczki. Kiedy brokuł zmięknie warzywa odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą. Rzodkiew obrać i pokroić w paski długości kilku centymetrów. Pora pokroić w pół-plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej rzodkiew do miękkości. Dodać pokrojonego pora oraz paprykę i lekko posolić. Chwilę razem
Trzeci talerz