por - 13968 przepisów (strona:49/932)

Burgery z łopatką wieprzową, ananasem i burakiem 210

Dzień dobry! Łopatka wieprzowa to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, można przygotować z niej gulasz, domową wędlinę, ale też wykorzystać jako wkładkę mięsną do burgerów zamiast wołowiny

Pora coś zjeść
Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem 121

Uwielbiam pieczonego pora. Ostatnio dodaję też do wszystkiego cukinię pokrojoną w cienkie paski, która doskonale zastępuje makaron w zapiekankach. Takie danie to idealny posiłek dla kogoś, kto pracuje w domu. Piecze się samo, a przygotowanie składników zajmuje dosłownie chwilkę. Całość jest słona, rybna i mocno cebulowo-porowo-czosnkowa. Idealne smaki na zimę! Składniki: opakowanie mrożonych różyczek brokuła lub różyczki(...)świeżego brokuła 2 małe cukinie pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie paski i posolone 200 wędzonego łososia mała czerwona cebula pokrojona w piórka por pokrojony w cienkie plasterki 120 g wędzonego twarogu (pół opakowania) opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego 3 całe jajka 2 ząbki czosnku po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku Przygotowanie: Brokuł

Ugotowane pozamiatane
Wytrawny sernik 154

bardzo ciekawe rozwiązanie na niesłodką tartę serową. Spód z mąki żytnej i razowej z dodatkiem kminku i czarnuszki, a farsz serowy zawiera duszone pory, ser żółty, szynkę i zioła. Idealny z dodatkiem gęstego jogurtu. Składniki: Spód • 150 g mąki pszennej • 100 g mąki żytniej • 150 g masła • 1 jajko(...)łyżeczce kminku i czarnuszki • po 1/2 łyżeczki soli i cukru Masa serowa • 500 g sera białego zmielonego • 5 jajek • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 duży por • 3 plastry szynki • 3 plastry sera żółtego • po 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, cząbru, tymianku i soli • 1 łyżka masła Wykonanie : Spód • Wymieszać razem suche składniki, dodać miękkie masło, jajko

To co kocham
Kapuśniak z młodej kapusty 162

Kapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, bo później już mamy inne świeże warzywa. To moja propozycja na lekką letnią kolację. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera(...)pora • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: • W garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora w paski. • Marchew, pietruszkę i seler

To co kocham
KRUPNIK Z RYŻEM 261

Zdrowy, sycący i rozgrzewający krupnik, ugotowany na domowym wywarze mięsnym z dużą ilością warzyw korzeniowych i dodatkiem ryżu. Sprawdza się szczególnie o tej porze roku, kiedy po powrocie ze szkoły lub pracy potrzebujemy czegoś pożywnego i lekkiego zarazem.  Najpierw gotujemy wywar drobiowy, a następnie dodajemy pokrojone warzywa, kaszę i ryż. Dzięki długiemu gotowaniu ryż lekko rozgotuje się i naturalnie(...)będzie potrzeby dodawania śmietanki lub blendowania części warzyw. SKŁADNIKI / 6 porcji ćwiartka kurczaka 2 l zimnej wody 1 duża marchewka 1 pietruszka gruby plaster selera 1 cebula kawałek pora 2 ziemniaki 3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej 3 łyżki ryżu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki sosu sojowego

cool and minty
Pstrąg łososiowy gotowany na parze z porem i czosnkiem 178

ciepło ??? Fajnie, że jeszcze jest tak ładnie. Co do jedzonka, to tak lekko dziś, pstrąg łososiowy gotowany na parze, oprószony solą i pieprzem, do tego troszkę masła, czosnek i por :-). Jako dodatek kasza pęczak. Można dodać ulubioną sałatkę. Udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: około 350 g filetu z pstrąga łososiowego por masło 3 ząbki czosnku sól pieprz(...)pstrąga ściągam skórę, myję, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do garnka do gotowania na parze, pora kroję, czosnek przepuszczam przez praskę. Na filet daję masełko, czosnek i na wierzch pora. Gotuję około 20 minut. U mnie jako dodatek kasza pęczak i sałatka. Smacznego

kruche babeczki
Opolski Bifyj - wizyta studyjna na Opolszczyźnie 207

Dzień dobry! Jak ten czas szybko leci, jeszcze miesiąc temu spędzaliśmy miły i przede wszystkim smaczny czas na Opolszczyźnie. Wraz z blogerami i dziennikarzami z całej

Pora coś zjeść
Królik duszony w ziołowej śmietanie 151

czasu do czasu zwyczajnie go kupię. Dzisiaj przedstawiam drugą odsłonę królika. Może tym przepisem zachęcę Was do wypróbowania tego smacznego i delikatnego mięsa. Składniki: 1 tuszka królika 1 por 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki rozmarynu ¼ łyżeczki kurkumy ½ l bulionu warzywnego mąka Sól Pieprz biały 150 ml śmietany 30% Masło klarowane ok. 2 łyżki Wykonanie: Królika(...)myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania i przygotowujemy pozostałe składniki. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na kawałki. Pora siekamy w plasterki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy suszone zioła: tymianek, rozmaryn i kurkumę. Bulion zagotowujemy. Gotujemy chwilkę. Na patelnię wykładamy masło i szklimy pora. Królika oprószamy mąką przesmażamy razem z porem

Smaki Ewy
Sałatka hawajska z wędzonym kurczakiem 1046

nigdzie dostać. Aż wreszcie nadarzyła się okazja :D W mojej głowie od razu zaczęły mnożyć się pomysły jak go dobrze spożytkować. Wymyśliłam więc sałatkę. Kurczaka połączyłam z ananasem, selerem, porem, żółtym serem i majonezem. Zapytacie jak wyszło? Bombowo! :D Sałatka jest przepyszna, a do tego prosta i nadaje się na wiele okazji. Wędzony smak drobiowego mięsa doskonale komponuje się(...)słodyczą ananasa i selera, a por dodaje odrobinki ostrości. Także, jeśli podczas zakupów traficie na wędzonego kurczaka, nie zastanawiajcie się ani chwili :) Składniki (na ok. 6 porcji): 1 noga wędzonego kurczaka (udko + podudzie) 1 puszka ananasa (najlepiej w kawałkach) 1 słoik selera 1 por (tylko jasna część) 100 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 2-3 łyżki majonezu sól

MyCookBook.pl
Blogerzy w hotelowej kuchni - nasze zupy w Hilton Garden Inn Airport 233

Dzień dobry! Od kilku tygodni w hotelu Hilton Garden Inn Airport trwa bardzo ciekawa akcja "Blogerzy w hotelowej kuchni". Co tydzień różni małopolscy blogerzy

Pora coś zjeść
Chowder 166

duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia 10 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 duża marchew pół pora ok. szklanka groszku mrożonego kubek śmietanki 12 lub 30 % 2-3 liście laurowe pieprz sól 2-3 kulki ziela angielskiego szczypta szafranu - opcjonalnie, dla podbicia smaku łyżka skrobi ziemniaczanej woda grzanki(...)też jest ok. Szafran - nie jest konieczny, to jedynie nasza luźna propozycja. Nie należy zastępować kurkumą, bo nie chodzi tu o nadanie koloru, a jedynie podbicie smaku, Por - aby go dokładnie umyć, należy naciąć go wzdłuż z 4 stron i opłukać pod bieżącą wodą. WYKONANIE: Na początku najlepiej pokroić warzywa, aby można było spokojnie zająć się pilnowaniem boczku. Kroimy ziemniaki

Kuchnia od dwojga
Pierś kurczaka nadziewana farszem z pora, boczku i sera 195

Por to moje ulubione warzywo, uwielbiam go pod każdą postacią. Dziś postanowiłam nadziać nim pierś kurczaka. Chrupiąca panierka, soczysty kurczak i on, czyli por!     1 podwójna pierś z kurczaka 1 mały por boczek wędzony parzony, pokrojony w kostkę tak ok. 1/2 szklanki 3 łyżki tartego żółtego sera vegeta pieprz do panierki: mąka, bułka tarta, jajko olej do smażenia(...)Pierś rozciąć w środku, zrobić tzw. kieszonkę. Przyprawić w środku i na zewnątrz Vegetą i pieprzem.   Boczek podsmażyć, dodać pora i smażyć na bardzo małym ogniu około 10 minut, pod koniec dodać starty żółty ser, przyprawić Vegetą, wymieszać.   Gotowym farszem napełnić pierś i spiąć wykałaczkami, następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć

Jadło i czytadło
Aromatyczna TET Lord Grey i muffinki herbaciane 204

Dzień dobry! Pewnie spora część z Was każdy dzień zaczyna kubkiem kawy. Aromatycznej, gorącej, koniecznie z mlekiem i cukrem. Ta niewielka dawka kofeiny pozwala nam dotrwać

Pora coś zjeść
wiejski pasztet francuski z duszonym porem 147

zmienia się w małe dzieło kulinarnej sztuki. Ja ze swej strony, pozwoliłem sobie wzbogacić przepis jedynie o dodatek duszonego na maśle pora, lecz cała reszta została zaczerpnięta z wiejskiej francuskiej kuchni. Składniki ilość produktów na jedną formę 12 cm na 35 cm ( ja upiekłem dwie takie(...)formy) 650 g wieprzowiny z łopatki   250 g wieprzowej wątroby 200 g słoniny, lub tłustego boczku 1 niewielki por 1 łyżka masła 1 jajo 1 kieliszek koniaku sól, pieprz  szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta słodkiej papryki szczypta tymianku szczypta zmielonego ziela angielskiego 3 pokruszone liście laurowe szczypta szałwii sposób przygotowania Mięso wieprzowe, wątrobę, oraz połowę słoniny

Miód i pieprz
Tarta z porem, wędzonym kurczakiem i oscypkiem 187

uzyskać idealną, zwartą konsystencję. Nie przepadam za dodatkiem jaj w farszu. Tarta od razu nabiera wtedy dla mnie „śniadaniowego” charakteru. Tym razem nadzienie stanowi wędzony kurczak, podsmażone pory i czerwona cebula. Na wierzchu ułożyłam wędzony ser. Dla mnie absolutny hit Przepis na kruchy spód do tarty (na okrągłą formę o średnicy 26 cm) znajdziecie tutaj . Farsz: 1 mały(...)por (tylko biała część) 1 mała czerwona cebula 120 g wędzonej piersi kurczaka 50 g drobno startego parmezanu 250 g mascarpone 3 łyżki jogurtu greckiego 60 g oscypka lub innego wędzonego sera olej do smażenia szczypta soli 1/2 łyżeczki pieprzu Pora i cebulę posiekać w poprzek na cienkie plastry i ręką rozdzielić w piórka. Wędzonego kurczaka pokroić w drobną kostkę

Bullio

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję