oczywiście będzie jutro, co by nie wypełzła z lodówki, jak za długo tam poleży :) Składniki : 5 łyżek kuskus 3 pieczarki ok. 15 cm jaśniejszej części pora 1 szalotka 5 pomidorków cherry świeża natka pietruszki1 mini sałata rzymskasok z 1/2 cytrynaoliwa z oliwek z oregano Przyprawy : pieprz czarny zioła dalmatyńskiePieczarki myjemy, obieramy(...)kroimy na plasterki. Szalotkę kroimy drobno i parzymy wrzątkiem na sitku. Pora myjemy i kroimy w plastry. Pomidorki cherry myjemy. Natkę pietruszki myjemy i siekamy.Pora, pieczarki i pomidory układamy na tacce z folii aluminiowej w parowarze i włączamy go na 10 minut.Po 5 minutach 5 łyżek kuskus wsypujemy do miski lub głębokiego talerza i zalewamy wrzątkiem 0,5 cm ponad
Parowar FacetaMakaron penne z boczkiem i mascarpone...Sprężyste rurki makaronu.Kremowy sos na bazie mascarpone.Chrupiące kawałeczki podsmażonego boczku.A do tego por, papryczka chili i suszone pomidory.Smacznego!Składniki:250 g makaronu penne;150 g wędzonego boczku;250 g mascarpone;1 czerwona papryczka chili;50 g suszonych pomidorów (masa netto, po odsączeniu z oleju);Biała część pora;1/2 łyżeczki pieprzu cayenne;Sól;Natka(...)pietruszki do dekoracji.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Boczek pokroić w drobną kostkę.Por umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę.Papryczkę chili wydrążyć z nasion (pozostawić trochę nasion, jeśli ktoś lubi ostre dania), pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzanej, suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu) podsmażyć drobno pokrojony boczek.Następnie dodać
Gospodyni MiejskaPogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, więc czas rozgrzać się od środka ! Proponuję pyszną, szybką i prostą do zrobienia zupę z porami i ziemniakami. Kremowa zupa porowa Składniki: 3 pory 3 ziemniaki 1 litr bulionu lub wody 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz masło lub oliwa Wykonanie: Pory kroimy w talarki, podduszamy na maśle(...)oliwie do momentu kiedy będą zeszklone. Ja to robię od razu w garnku na zupę. Ziemniaki kroimy w kostkę, dorzucamy do porów i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw około 15-20 minut. Dodajemy mleko, przyprawiamy a następnie miksujemy. *Jeśli chcemy urozmaicić naszą zupę możemy dodać do niej topiony serek, straty żółty ser, grzanki... Co kto lubi
Kulinarne przygody Gatitydanie z jedynie dwoma dodatkami (oprócz podstawowych składników risotta), które nadają mu cały smak. Nie trzeba nawet przypraw. Samo w sobie jest bowiem wystarczająco aromatyczne. Risotto z boczkiem i porem Potrzebujemy: 200 g słonego boczku (u mnie parzony) 1 niewielkiego pora 1 średnią cebulę 1,5 filiżanki ryżu 2 łyżki masła 250 ml płynnej śmietanki (u mnie wersja odchudzona(...)dodaję, ale można to robić na oko). Trzeba uważać by risotto nie zaczęło przywierać, ponieważ łatwo może się przypalić. Stopniowo dodajemy bulion, a w międzyczasie możemy pokroić pora. Jego najbardziej zielone części usuwamy, a całość kroimy w cienkie krążki (lub, gdy jest grubszy, wzdłuż i wtedy w piórka). Kiedy dodamy cały bulion, ryż powinien być jeszcze twardawy. Możemy wtedy dolać
Ratunku obiadwiem, że wykorzystam je na kopytka lub knedle. Mięsne knedle to pyszne danie na obiad w tygodniu. Można je przyrządzić wcześniej nawet zamrozić. Kurczak świetnie pasuje z brokułami i porem. Bardzo lubię dodawać warzywa do mięsnego farszu. Knedle uwielbiam, ale żeby były smaczne trzeba je dobrze przyrządzić. Polecam mój przepis na knedle. Przepis wypróbowany wielokrotnie i zawsze wychodzi. Można(...)sosem. Przepis na knedle 24 sztuki Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 150 g pszennej mąki 1 jajko Farsz z kurczaka 400 g ugotowanego kurczaka 200 g brokułów 10 cm pora 1 łyżeczka masła sól i pieprz do smaku Sos z kurek 350 g kurek 1 szalotka 1 łyżka świeżego tymianku 2 łyżki masła 400 ml śmietanki sól i pieprz
codojedzeniamakaronem i kalafiorem ma zdecydowanie mniej kalorii niż macaroni&cheese. Udało się to osiągnąć dzięki dwóm sprytnym zabiegom. Po pierwsze zapiekanka zawiera w sobie dużo warzyw – oprócz pora, selera naciowego, jest tu oczywiście nasz główny bohater, czyli cały kalafior. Po drugie, na wierzchu zapiekanki, zamiast startego sera pojawia się pyszna, chrupiąca posypka. Przygotowujemy ją z suchego, razowego chleba(...)obiad, kalafior, makaron, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad wegetariański, wege, zapiekanka Całkowity czas przygotowania 1 hour Porcje 6 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 por (biała część) 3 łodygi selera naciowego 1 średni kalafior 500 g makaronu 600 ml mleka 120 g mieszanki ulubionych serów (u mnie cheddar, feta i grana padano) 1 łyżka mąki
Na-talerzu.plSkładniki: 5 jajek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 150g sera żółtego 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały por MAJONEZ KIELECKI firmy WSP "SPOŁEM" Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek. Tuńczyka, fasolkę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w pół talarki(...)Składniki układamy warstwowo: I białko jajka starte na grubych oczkach tarki II puszka tuńczyka III część pora IV majonez V kukurydza VI ser żółty VII fasolka VIII 2 puszka tuńczyka IX reszta pora X majonez XI starte na małych oczkach tarki żółtko jaj. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin aby składniki "przegryzły się". SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąMiędzy pasztecikami, bigosem, uszkami i pasztetem jeszcze znalazłam czas. Na las. Taki miniaturowy fragment zamknięty w słoiku. Zima to nie pora na młode rośliny i sadzonki, nie czas na wysiewanie, transplantowanie i wykopywanie z lasu mchu. A tęsknię za zielenią… Na wiosnę zrobię kolejny, pachnący i zmieniający się razem z porami roku, słój ożyje. Ten dzisiejszy – to niezmienny kawałek zieleni(...)jeszcze jedną zaletę – wyklucza osiadanie kurzu na roślinach . Między pasztecikami, bigosem, uszkami i pasztetem jeszcze znalazłam czas. Na las. Taki miniaturowy fragment zamknięty w słoiku. Zima to nie pora na młode rośliny i sadzonki, nie czas na wysiewanie, transplantowanie i wykopywanie z lasu mchu. A tęsknię za zielenią… Na wiosnę zrobię kolejny, pachnący i zmieniający się razem z porami roku
Karo in the KitchenSzybki sposób na przepyszny dodatek do obiadu, wykorzystałam zalegającą w lodówce kapustę pekińską, dodałam trochę marchewki, por i powiem wyszło całkiem smacznie, przekonajcie się sami :) Składniki: kapusta pekińska 2 marchewki mały por ( biała część) masło/olej sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w półksiężyce(...)patelni zeszklić por z marchewką, dodać kapustę, chwilę razem podsmażyć. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku, podlać szklanką wody i dusić na małym ogniu przez ok 15 minut, aż kapusta zmięknie i odparuje woda. Na koniec dodać łyżkę masła i ewentualnie jeszcze doprawić
magiczna kuchnia KasiDzień dobry! Jeszcze niedawno otwierałam pierwsze okienko w czekoladowym kalendarzu adwentowym, a tymczasem dzisiaj już 19! To już ostatnia prosta świątecznych przygotowań. Zaczynamy lepić uszka i
Pora coś zjeśćMusaka z indykiem 500 g piersi indyka 2 ząbki czosnku 0,5 pora (150 g) 1 bakłażan 1 papryka 1 kg ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów olej do smażenia oraz podlewania między warstwami sól pieprz słodka papryka sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 0,5 l mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Składniki pozwalają na wykonanie 6 optymalnych(...)indyka wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie przemielić przez maszynkę do mięsa na oczku 3 mm. Dodać przeciśnięte 2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz według uznania. Por umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć na patelni najpierw por, a następnie mielone mięso. Całość smażyć ok. 15 minut i dodać pokrojone pomidory z puszki. Podgrzewać jeszcze 10 minut
Pij soki wyciskaneDzień dobry! Przedświąteczny okres jest zdecydowanie pracowitym czasem. Zaczynając od sprzątania mieszkania, mycia okien, prania firanek, przechodząc przez wybieranie świątecznego drzewka, dekorowanie go, jak również całego
Pora coś zjeśćDostałam od babci dosyć dużą ilość pora tak, więc musiałam zastanowić się co z nim zrobić. W tej sałatce zakochałam się z moim mężem bez pamięci. Polecam. Przepyszna. Składniki na sałatkę z porem (około 6 - 7 porcji): duży por (lub kilka małych) kawałki tuńczyka w puszce 3 jajka 5 ogórków konserwowych 1/2 puszki kukurydzy ser żółty około 100 g majonez(...)Ugotować jajka na twardo i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie odcedzić kukurydzę i tuńczyka z zalewy, a następnie przełożyć do miski. Pokroić ogórki konserwowe w drobną kostkę, a pora oczyścić (odciąć zbędne liście i końcówkę) i pokroić w cieniutkie paseczki. Dodać do wcześniej przygotowanych składników. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę (jak wolicie). Jajka
Karola gotuje