Dzień dobry! Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis dość ekonomiczny, pozwalający na wykorzystanie w całości produktu, jakim jest kaczka. Pewnie w wielu domach gości ona na niedzielny
Pora coś zjeśćTarty są doskonałą przekąską, którą można zaserwować gościom. Możliwości dobrania składników jest całe mnóstwo. U mnie tym razem z camembertem w roli głównej, a do tego szynka, szpinak, por i pozostałe dodatki. Zapach w domu po upieczeniu tarty był nieziemski ;-) U mnie forma o średnicy 29 cm, ale może być mniejsza. SKŁADNIKI Na kruchy spód 260 g mąki pszennej(...)mnie Krupczatka) 125 g masła 1 jajko szczypta soli 1 łyżka wody Na nadzienie 2 jajka 200 ml śmietany 30 % 125 g sera żółtego 1 camembert 1 por 100 g szynki (u mnie sopocka) 100 g szpinaku (u mnie mrożony) 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, dodać zimne, posiekane nożem
Passions hobbies lifeKolejna propozycja pasty na kanapki... nie ma co zachwalać trzeba po prostu spróbować:-) Polecam w szczególności fanom pieczarek:-) Składniki: 6 jajek 250 g pieczarek 1 por 50 g masła (82% tłuszczu) pokrojony drobno koperek (może być mrożony) - ilość według uznania 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo Pieczarki kroimy na pół. Por kroimy(...)półkrążki. Por z pieczarkami smażymy na maśle (na 50 g) do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W maszynce do mięsa (na grubym lub średnim sicie) mielimy jajka, następnie usmażony i ostudzony por z pieczarkami. Całość mieszamy. Do warzyw dokładamy koper, majonez, chrzan i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pastę wkładamy do lodówki aby zgęstniało masło. Smacznego
IMPRESJA SMAKUSkładniki: pory 10 sztuk/średnie, groszek konserwowy 1 puszka, jabłka 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 łyżka, majonez 3 łyżki z porów odciąć zielone części, białe przeciąć wzdłuż i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą pory pokroić dość drobno, wsypać do durszlaka i przelać wrzącą(...)wodą wystudzone przełożyć do miski, wsypać groszek odsączony na sitku jabłko bez skórki zetrzeć na tarce grubsze oczka i dodać do porów do smaku doprawić pieprzem, cukrem, solą, sokiem z cytryny, natke pietruszki posiekaną i wymieszać dokładnie z majonezem, odstawić do lodówki na 30 minut surówka jest pyszna do obiadu ale też i do podjadania...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzień dobry! Święto Zakochanych już jutro! Świętujecie ten dzień bardziej wyjątkowo? A może podobnie jak ja uważacie, że zakochani Walentynki powinni świętować codziennie? :-) W tym
Pora coś zjeśćWieprzowina z bakłażanem, cukinią i porem Składniki: 400 g wieprzowiny (ja dałam schab) 2 bakłażany 1 cukinia 1 mały por 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy Bakłażana i cukinię umyłam i pokroiłam w plastry, posypałam niewielką ilością soli i odstawiłam. W międzyczasie wieprzowinę pokroiłam w kostkę, cebulkę, por i czosnek w plasterki. Na oliwie(...)podsmażyłam mięso z cebulą i czosnkiem. Do podsmażonego mięsa dodałam cukinię, bakłażana i por. Dodałam 100 ml wody, przyprawy i ocet. Wszystko dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Wspaniale smakuje z ryżem
nietadietaRyba po grecku Składniki: 250 g filetów z białej ryby (ja dałam dorsza) 5 marchewek 2 korzenie pietruszki pół małego selera 2 duże cebule ok 5 cm pora 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę(...)obrałam i pokroiłam w kostkę, por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyłam cebulkę i por. Starte warzywa przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam sól, pieprz i pod przykryciem gotowałam ok. 20 min. Następnie dodałam ziele angielskie, rozmaryn i liście laurowe, gotowałam jeszcze 10 min. Po ugotowaniu warzyw odlałam wodę, zostawiając bardzo małą ilość na dnie. Dodałam przecier
nietadietaplastrach, kroimy w centymetrowe małe plasterki w poprzek. Cebule obieramy i kroimy niezbyt drobno. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem i drobno kroimy je w półplasterki, razem z trzonkami. Pora przecinamy wzdłuż na pół, wypłukujemy piasek spomiędzy listków i kroimy go w 0,5cm półplasterki. Rozpuszczamy kostki bulionowe w pół litra wrzątku. Do rondla wrzucamy 2 łyżki masła i łyżkę oleju(...)ściągamy do miseczki, do rondla znowu łyżka masła, łyżka oleju. Podsmażamy cały boczek do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do niego szalotkę, stale mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Wrzucamy pokrojonego pora – mieszamy cały czas, smażymy około 2-3 minuty, aż por zmięknie i zrobi się szklisty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wlewamy piwo i odparowujemy z patelni prawie cały płyn. Dodajemy
Karo in the KitchenDzień dobry! Dzisiaj świętujemy Tłusty Czwartek i pewnie wielu z Was będzie smażyć pączki, dlatego od razu z rana prezentuję Wam 7 rad, dzięki którym Twoje
Pora coś zjeśćDzień dobry! Tłusty Czwartek już jutro! Często słyszę, że wiele osób nie ma czasu na przygotowanie pączków czy faworków, które są nieco pracochłonne. Dlatego też przygotowałam
Pora coś zjeśćpierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html 2 średnie cukinie 1 por kilka świeżych pieczarek 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 ser pleśniowy Lazur 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki gałązk a świeżego rozmarynu sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie(...)Cukinie myjemy, kroimy w plasterki około 0,5 cm , posypujemy solą, papryką słodką oraz ostrą odstawi amy na parę minut . Por, pieczarki oczyszczamy, przepłukujemy wodą, kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy 2 łyżki oleju z zalewy pomidorowej, dodajemy pokrojony por podsmażamy, dodajemy pieczarki, pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem smażymy wszystko razem kilka minut na wolnym
kgwjanczewoDzień dobry! Zapiekanka pasterska to jedno z moich ulubionych dań. Pewnie zapytacie dlaczego? Czy po spojrzeniu na składniki przypomina Wam się inne danie, które też bardzo
Pora coś zjeśćPolędwiczka to bardzo delikatne i smaczne mięsko i najlepiej mi smakuje przygotowane w sosie. Tym razem zrobiłam je w delikatnym sosie z serków topionych z dodatkiem pora. Polecam to danie bo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g kawałek pora o długości 15 cm (biała część) 2 serki topione śmietankowe(...)olej do smażenia Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko rozbić ręką. Następnie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć, krótko aby mięsko zmieniło kolor. Pora pokroić w plastry i podsmażyć w garnku na maśle, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie pokroić serki topione na małe kawałki. Pokrojone serki wrzucic do garnka z porem, dodać także
Monia miesza i gotujecebuli. Podana z grzanką zrobioną z bagietki i sera cheddar. Po prostu musicie spróbować to połączenie - u mnie niebawem powtórka tej zupki :) Składniki: 500 g cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek(...)bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z porem i mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem
Aga w kuchniDzień dobry! Jak osłodzić sobie chłodne, zimowe poranki? Dobrym sposobem jest słodkie, ciepłe śniadanie - owsianka, naleśniki z ulubionym dżemem i obowiązkowo kubek kawy. A gdyby tak
Pora coś zjeść