Dzień dobry! Piękna złota jesień się już zaczyna, liście żółkną, szeleszczą pod nogami. Jest ciepło i przyjemnie, oby ta pogoda trwała jak najdłużej! Miejmy jednak na
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dynie, cukinie i kabaczki wciąż kwitną, mimo iż już temperatury niskie i warzywa nie dojrzeją... Dlatego też spokojnie możemy zebrać wszystkie kwiaty i je
Pora coś zjeśćDzień dobry! Kto z Was nie lubi brownie? Chyba nikt :-). Pyszne, ciężkie, wilgotne i aż zapychające ciasto. Pełne pysznej i kochanej przez każdego czekolady! Tym razem
Pora coś zjeśćDzisiaj bardzo aromatyczny i delikatny kurczak, który rozpływa się w ustach. Połączenie smakowe dla tych, którzy lubią pietruszkę i por tak jak ja :). Nie wariowałam z przyprawami, raczej postanowiłam ograniczyć je do minimum, chciałam żeby smak i zapach warzyw dominował. W efekcie mieliśmy pyszne, delikatne i bardzo, naprawdę bardzo soczyste mięsko na obiad ze sporą ilością sosu. Składniki(...)tuszka z kurczaka (około 1,5 kg), 4 pietruszki, 2 duże jasne części z pora, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, suszona natka pietruszki, ziele angielskie, 3 - 4 łyżki oliwy, Sposób przygotowania: Kurczaka umyć, podzielić na części i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki i niewielką ilością przyprawy do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Pietruszkę
Nie tylko w kuchniwysiłku, a efekt... sami spróbujcie. Domowy pieczony chlebek, masełko i pieczeń, a na wierzch plasterek kiszonego ogórka. Pycha! Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (miałam z łopatki) 1 duży por 2 łyżki masła klarowanego 2 jajka 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki sól pieprz Pora pokroić drobno i zeszklić(...)maśle. Mięso włożyć do miski, wbić jajka, dodać usmażonego pora oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Foremkę prostokątną (keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Mięso włożyć do foremki ubijając je lekko i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny. Smacznego pieczeń z mięsa mielonego z porem
O kuchni z uczuciemDzień dobry! Dzisiaj przepis, który może wydawać się nierealny do wykonania :-). Widziałam go już u Doroty z Moich wypieków, u Olgi Smile, Alicji z Wegan Nerd
Pora coś zjeśćZwiebelkuchen , to przepis na typowe danie z kuchni Alzacji. Składniki 500 g ziemniaków 250 g mąki 1 kg cebuli 2 średnie pory 50 ml mleka 2 łyżki oleju 4 dag drożdży 5 jajek 300 ml gęstej śmietany kwaśnej pieprz sól 1 łyżeczka kminku gałka muszkatołowa tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie Ugotowałem ziemniaki w mundurkach. Obrałem cebule, pokroiłem w plasterki. Pory(...)drożdże zaczęły pracować. Do mąki z rozczynem dodałem ugniecione ziemniaki, wyrobiłem na gładkie ciasto. Odstawiłem jeszcze na 20 minut, do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę i pory. Przyprawiłem kminkiem, pieprzem i solą. Śmietanę wymieszałem z jajkami, doprawiłem solą, pieprzem i gałką. Zagniotłem ponownie ciasto, rozwałkowałem na natłuszczonej blasze. Uformowałem wyższy brzeg. Na cieście rozłożyłem cebulę i pory, polałem
R'n'G Kitchentest woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem) 1 łyżeczka oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) sól, pieprz i warzywko do smaku Ryż(...)osolonym wrzątku przez 10-12 minut, aż będzie lekko twardy. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Mrożony groszek gotujemy do miękkosci w małej ilości wody z dodatkiem warzywka. Pora płuczemy i kroimy na plasterki. Szczypiorek siekamy. Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem. W rozgrzanym woku( lub na patelni) rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony por, smażymy
Mia Cucina SofietaDzień dobry! Od dwóch lat jestem zaprzyjaźniona z kwiatami czarnego bzu, więc w tym roku postanowiłam również skorzystać z owoców tego krzewu :-). Jest na tyle powszechny
Pora coś zjeśćjesienną słotę. Jeśli zaś wzbogacimy smak zupy o grzanki, wykonane z domowego chleba, to z prostej potrawy zrobimy prawdziwe dzieło sztuki. Składniki dla czterech osób 3 średnie pory 100 ml słodkiej śmietany 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 gr topionego serka 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz składniki na grzanki(...)łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) szczypta soli Sposób przyrządzenia W garnku roztapiamy masło i przesmażamy na nim dokładnie umyte i pokrojone w krążki pory (tylko białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka pod przykrywką, w miarę potrzeby dodając odrobinę wywaru. Gotujemy, dopóki pory nie zmiękną. Po około dwudziestu minutach wyłączamy płytę. Do gorących
Miód i pieprzDzień dobry! Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! Wielu ludzi uważa, że dynia jest nijaka i niesmaczna, ja nawet tak kiedyś uważałam :-). Coraz większa świadomość kulinarna sprawia
Pora coś zjeśćDzień dobry! Powoli kończę sezon na przetwory. Przygotowałam już duży zapas ketchupu, konfitur, nastawiłam kilka nalewek. Oczywiście również zamroziłam ulubione owoce na koktajle. Zima będzie o
Pora coś zjeśćDzień dobry! Jesienne owoce to bez wątpienia jabłka, śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję
Pora coś zjeśćDzień dobry! Liście na drzewach powoli żółkną, dni jak i wieczory są coraz chłodniejsze, słońce zachodzi coraz wcześniej. Nieuchronnie zbliża się jesień. Czy będzie piękna, słoneczna
Pora coś zjeść