zielonego groszku. Nie wymaga ona zbyt dużo czasu, a ma bardzo interesujący smak. Jeśli chcecie wersję light to zamiast majonezu użyjcie jogurtu naturalnego :) Odrobinę pikanterii w sałatce dodaje por, który podkreśli smak pozostałych składników :) Chyba nie pozostaje Wam nic innego, jak jej spróbować :) Sałatka z zielonego groszku - składniki: 1 puszka zielonego groszku 1/2 papryki 1/2 pora 150g sera żółtego(...)sól np. sól z trawą cytrynową pieprz Sałatka z zielonego groszku - przepis: Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w kostkę. Zielony groszek odsączamy z zalewy. Pora kroimy w półplasterki. Ser kroimy w paseczki o długości 1-2 cm. Paprykę kroimy w paseczki o długości 1-2 cm. Wszystkie składniki łączymy w misce z majonezem i doprawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!u017cd\u017ce instant (lub 25 g \u015bwie\u017cych)","1 szt jajko","3\/4 szklanka mleko (mo\u017ce by\u0107 ro\u015blinne)","250 g pieczarki","5 cm por"," s\u00f3l, pieprz do smaku"],"recipeInstructions":["Sk\u0142adniki na ciasto zagniatamy dok\u0142adnie, a\u017c zacznie odchodzi\u0107 od d\u0142oni. Misk\u0119 z ciastem przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy w ciep\u0142e(...)miejsce do wyro\u015bni\u0119cia. ","Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub kostk\u0119. Pora kroimy w plastry. Warzywa podsma\u017camy na patelni i dusimy kr\u00f3tko. Doprawiamy do smaku.","Po wyro\u015bni\u0119ciu ciasta odrywamy kawa\u0142ki, sp\u0142aszczamy w d\u0142oni i nak\u0142adamy troch\u0119 farszu do \u015brodka. Zlepiamy i formujemy kul\u0119 w d\u0142oni. ","Przygotowane
Kucharzycafont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Orientalny bulion z kaczki z pierożkami Składniki: Filet z kaczki – 1 sztuka Marchewki – 2 sztuki Por – 1 sztuka Trawa cytrynowa – 2 sztuki Imbir – kawałek 5cm Czosnek – 3 ząbki Anyż – 2 gwiazdki Goździki – 4 sztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka(...)Papryka zielona – 1 sztuka Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki Sól, pieprz Dodatkowo: Marchew – 2 sztuki Por – 1 sztuka Składniki - Pierożki z mięsem Składniki na ciasto pierogowe: Mąka pszenna – 500g Żółtka – 2 sztuki Oliwa – 2 łyżki Sól – 1 łyżeczka Ciepła woda Farsz: Zmielone mięso z kaczki (wykorzystane z wywaru) Warzywa z bulionu 1 cebula Czosnek – 2 ząbki Imbir – kawałek 2cm Sól
Kuchnia Bon AppetitDzisiaj prezentuję przepis na pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem Kiełbasy Szynkowej Hańderek. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 1 por, 4 ogórki konserwowe, 1/2 puszki groszku konserwowego, 250g Kiełbasy Szynkowej Wieprzowej Hańderek, 4 jajka, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku(...)parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie pora odcedzam i studzę. 2. Kiełbasę szynkową oraz ogórki kroję w małą kostkę. Groszek konserwowy odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Pora, jajka, ogórki, kiełbasę oraz groszek przekładam do salaterki. Dodaję majonez i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasimyśli mi się, że i to nie jest przypadkowe, że to symbolizuje naszą pełną, dobrą formę. Taką stałość, wciąż tę samą, choć każdego dnia zmieniającą się. Tak dokładnie jak pory roku. Przychodzi koniec wakacji i oczywiście szkoła. Trzeba wejść w pewien szkolny i domowy rygor, żeby wszystko zagrało. Mam trochę maniakalny stosunek do zup, może nawet przesadzam(...)rowerami.... Mamy dosyć szeroki repertuar zup, ale są w naszym jadłospisie takie, które pojawiają się częściej. Wszyscy chętnie jemy zupy kremowe, jednym z przykładów jest krem z porów z nutą curry. Prosta i szybka zupka. Aby przygotować 8 porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła
I tu będę miała takie tejako nadzienie do sushi. Koniecznie kupcie do niego jak najświeższą rybę i ekologiczne jajko. Tatar z łososia: 500 g filetu świeżego łososia bez skóry ok. 8 cm kawałek pora 1 świeże, ekologiczne żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku 1/4 płaskiej łyżeczki chilli w proszku szczypta świeżo mielonego pieprzu(...)zwykły, jasny sezam) bagietka lub inne pieczywo – do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g filetu świeżego łososia bez skóry ok. 8 cm kawałek pora 1 świeże, ekologiczne żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku 1/4 płaskiej łyżeczki chilli w proszku szczypta świeżo mielonego
Poezja smakuprzepis na pyszną sałatkę warzywną. Jest łatwa do zrobienia i co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin. Składniki : 50 dkg marchewki 20 dkg pietruszki ( korzeń ) 20 dkg pora 20 dkg selera 20 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora około 2 szklanek przecieru pomidorowego około 1/2 szklanki oleju ( do smażenia ) Sposób wykonania : M archewkę, pietruszkę i selera obierz(...)dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pory oczyść, umyj i pokrój w półplasterki ( przekrój pora na połowę i posiekaj w plasterki ). Kalafior podziel na małe różyczki i razem z pokrojoną w około 4 cm kawałki fasolką szparagową obgotuj ( na pół twardo ) w osolonej wodzie. W garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Wsyp
Przepisy i porady kulinarnewarzywa wspaniale pasują do zupy na maśle, którą uwielbiam. Robię ją w różnych kombinacjach, w zależności od tego jakie warzywa dostanę na rynku. Jedna rzecz jest wspólna – zawsze smażę por (lub czasami cebulę) na maśle. To właśnie masło nadaje zupie charakterystyczny smak. Jest tu też sporo śmietany, dzięki czemu zupa jest bardziej treściwa i jeszcze pyszniejsza. Gdy jest bardzo ciepło(...)grzanką z pełnoziarnistego chleba stanowi pełnowartościowy posiłek. A oto wersja, którą przygotowałam ostatnio: Zupa z wiosennych młodych warzyw z masłem i śmietaną 1 łyżka masła 1 młody por (tylko biała część) 2 młode marchewki 700 ml bulionu z kury 5 zielonych szparagów 2 garście wyłuskanego zielonego groszku 3-4 młode, nieduże ziemniaki 1/3 niedużego kalafiora 1 łyżka posiekanego koperku
Posadzone i zjedzonekukurydza w kolbach 3 sztuki por (biała część) 1 sztuka kalafior 1 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki sól do smaku 1 łyżeczka papryczka chili 1/2 łyżeczki kurkuma mielona 1 łyżeczka ziele angielskie 3 sztuka gorąca woda 1,5 litr mleko kokosowe 200 ml Sposób przygotowania: Kolby kukurydzy umyj i zetnij ziarenka. Pora pokrój w talarki. Uduś pora na oliwie(...)pozostałe przyprawy. Potem kukurydzę, a na końcu kalafiora. Duś kilka minut. Zalej wrzątkiem. Gotuj do miękkości. Zblenduj. Dodaj mleczko kokosowe i zagotuj. Podawaj z piersią kurczaka lub z duszonym porem. Posyp zieleniną
AZgotuj!Zupa z cukinii i pora powstała z potrzeby chwili. Kiedy poznałam temat obecnego tygodnia uzupełniłam domową spiżarnię o odpowiednią ilość cukinii. Poza tym wykorzystałam por, marchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim(...)czymś smacznym, zdrowym i ciekawym, a to nie lada wyzwanie. A właśnie! Może poświęcimy kiedyś nieco uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia? Składniki: 1 cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich
zadanie-gotowaniegrzybów i bardzo jej smakowało. Składniki na 4 porcje jako główne danie: opakowanie ciasta francuskiego 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 50 g mąki kukurydzianej 200 g grzybów 4 młode pory (biała część, resztę zostawiłam do zupy) lub ewnetualnie 2 średnie cebule płaska łyżeczka pieprzu płaska łyżeczka gałki muszkatołowej płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2 ząbki świeżego) łyżeczka soli opcjonalnie(...)przyprania 2 łyżki oliwy grzybowej orzechy laskowe natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty, po czym dodaj pory i przyprawy. Smaż
greenscarfWbrew pozorom uwielbiam proste przepisy, do przygotowania tej zupy użyłam kilku składników. Główne to por, podgrzybki, quinoa i wywar z kości, który gotuję raz na jakiś czas, porcjuję i zamrażam, później bardzo się przydaje, właśnie do szybkich prostych zup. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 por 10 - 12 podgrzybków 1 litr wywaru z kości 3 łyżki klarowanego masła(...)świeży tymianek pieprz sól Wykonanie: Bardzo drobno posiekany por, podsmażamy na klarowanym maśle. Grzyby oczyszczamy i kroimy na ósemki, dodajemy do pora, cały czas mieszamy, gdy się trochę podsmażą, dolewamy trochę wywaru i dusimy pod przykryciem, aż się zredukuje. Czynność powtarzamy, a gdy składnik są już miękkie dolewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta
Quinoa Raz!Zupa jest „letnia” w tym sensie, że najlepiej wychodzi z użyciem fasolki dostępnej głównie o tej porze roku. Nieco gorzej jest natomiast w przypadku jej postaci mrożonej. Wynika to choćby z faktu, że świeżą fasolkę możemy spokojnie pogotować przez pewien czas, nawet jeśli nie przesadnie długi, w którym uwolni swój aromat do wywaru. W wersji mrożonej czas gotowania musi być(...)świeżej postaci. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g mięsa z kością – wieprzowego, wołowego, drobiowego – zależnie od upodobań 500g żółtej fasolki szparagowej 2 średnie marchewki (250g) kawałek selera korzeniowego (120g) kawałek pora (120g) 1 duży pomidor (250g) 1 duża cebula (180g) 500g ziemniaków 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz czarny ziarnisty 1 płaska łyżeczka
Kulinarna PokusaKurki to wspaniałe grzyby. Te złote parasolki o lekkim, orzeźwiającym smaku idealnie smakują w połączeniu z zielonymi wstążkami pora. Ten lekki sos przygotowuje się szybko i prosto, i stanowi on doskonałą okazję, aby w pełni korzystać z kurkowego sezonu. Składniki na 2 porcje: 2 pory (tylko biała część) 250g kurek 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta pieprzu kajeńskiego 125ml(...)białego wytrawnego wina ½ puszki (ok.200ml) gęstego mleka kokosowego odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 250g makaronu tagliatelle Pory umyj, przekrój na pół i posiekaj w cienkie półplasterki. Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz – większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pory oraz grzyby i duś na dużym ogniu około 5 minut, cały czas mieszając
Roślinna - blog wegańskiDzień dobry! Drożdżowe zawijańce to jedne z bardziej prostych drożdżowych wypieków. Nie wymagają wiele pracy, a efekt jest zawsze zadowalający. Możemy je nadziać na słodko - każdy
Pora coś zjeść