por - 13968 przepisów (strona:51/932)

Chowder z kukurydzy z mleczkiem kokosowym i z kalafiorem 192

kukurydza w kolbach 3 sztuki por (biała część) 1 sztuka kalafior 1 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki sól do smaku 1 łyżeczka papryczka chili 1/2 łyżeczki kurkuma mielona 1 łyżeczka ziele angielskie 3 sztuka gorąca woda 1,5 litr mleko kokosowe 200 ml Sposób przygotowania: Kolby kukurydzy umyj i zetnij ziarenka. Pora pokrój w talarki. Uduś pora na oliwie(...)pozostałe przyprawy. Potem kukurydzę, a na końcu kalafiora. Duś kilka minut. Zalej wrzątkiem. Gotuj do miękkości. Zblenduj. Dodaj mleczko kokosowe i zagotuj. Podawaj z piersią kurczaka lub z duszonym porem. Posyp zieleniną

AZgotuj!
Zupa z cukinii i pora. 248

Zupa z cukinii i pora powstała z potrzeby chwili. Kiedy poznałam temat obecnego tygodnia uzupełniłam domową spiżarnię o odpowiednią ilość cukinii. Poza tym wykorzystałam por, marchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie  kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim(...)czymś smacznym, zdrowym i ciekawym, a to nie lada wyzwanie. A właśnie! Może poświęcimy kiedyś nieco uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia? Składniki: 1 cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich

zadanie-gotowanie
Wegańska tarta z kurkami i młodymi porami 179

grzybów i bardzo jej smakowało. Składniki na 4 porcje jako główne danie: opakowanie ciasta francuskiego 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 50 g mąki kukurydzianej 200 g grzybów 4 młode pory (biała część, resztę zostawiłam do zupy) lub ewnetualnie 2 średnie cebule płaska łyżeczka pieprzu płaska łyżeczka gałki muszkatołowej płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2 ząbki świeżego) łyżeczka soli opcjonalnie(...)przyprania 2 łyżki oliwy grzybowej orzechy laskowe natka pietruszki   Przygotowanie: Grzyby oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty, po czym dodaj pory i przyprawy. Smaż

greenscarf
Zupa porowo-grzybowa z quinoą 179

Wbrew pozorom uwielbiam proste przepisy, do przygotowania tej zupy użyłam kilku składników. Główne to por, podgrzybki, quinoa i wywar z kości, który gotuję raz na jakiś czas, porcjuję i zamrażam, później bardzo się przydaje, właśnie do szybkich prostych zup. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 por 10 - 12 podgrzybków 1 litr wywaru z kości 3 łyżki klarowanego masła(...)świeży tymianek pieprz sól Wykonanie:  Bardzo drobno posiekany por, podsmażamy na klarowanym maśle. Grzyby oczyszczamy i kroimy na ósemki, dodajemy do pora, cały czas mieszamy, gdy się trochę podsmażą, dolewamy trochę wywaru i dusimy pod przykryciem, aż się zredukuje. Czynność powtarzamy, a gdy składnik są już miękkie dolewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta

Quinoa Raz!
Letnia zupa z fasolki szparagowej 222

Zupa jest „letnia” w tym sensie, że najlepiej wychodzi z użyciem fasolki dostępnej głównie o tej porze roku. Nieco gorzej jest natomiast w przypadku jej postaci mrożonej. Wynika to choćby z faktu, że świeżą fasolkę możemy spokojnie pogotować przez pewien czas, nawet jeśli nie przesadnie długi, w którym uwolni swój aromat do wywaru. W wersji mrożonej czas gotowania musi być(...)świeżej postaci. Zapisz przepis Drukuj Składniki 500g mięsa z kością – wieprzowego, wołowego, drobiowego – zależnie od upodobań 500g żółtej fasolki szparagowej 2 średnie marchewki (250g) kawałek selera korzeniowego (120g) kawałek pora (120g) 1 duży pomidor (250g) 1 duża cebula (180g) 500g ziemniaków 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz czarny ziarnisty 1 płaska łyżeczka

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle z sosem kurkowo-porowym na mleku kokosowym 140

Kurki to wspaniałe grzyby. Te złote parasolki o lekkim, orzeźwiającym smaku idealnie smakują w połączeniu z zielonymi wstążkami pora. Ten lekki sos przygotowuje się szybko i prosto, i stanowi on doskonałą okazję, aby w pełni korzystać z kurkowego sezonu.  Składniki na 2 porcje: 2 pory (tylko biała część) 250g kurek 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta pieprzu kajeńskiego 125ml(...)białego wytrawnego wina ½ puszki (ok.200ml) gęstego mleka kokosowego odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 250g makaronu tagliatelle  Pory umyj, przekrój na pół i posiekaj w cienkie półplasterki. Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz – większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki.  Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pory oraz grzyby i duś na dużym ogniu około 5 minut, cały czas mieszając

Roślinna - blog wegański
Drożdżowe bułeczki do odrywania z pesto z jarmużu 192

Dzień dobry! Drożdżowe zawijańce to jedne z bardziej prostych drożdżowych wypieków. Nie wymagają wiele pracy, a efekt jest zawsze zadowalający. Możemy je nadziać na słodko - każdy

Pora coś zjeść
Sałatka z cukinii z czosnkiem i chili (na zimę) 613

Dzień dobry! Czy Was również dotknął cukiniowy urodzaj? Jeśli tak jak i my, zostaliście obdarowani kilkoma kilogramami cukinii lub po prostu urosła Wam w ogrodzie, nie

Pora coś zjeść
Muffinki cytrynowe z cukinią 196

Dzień dobry! Oprócz sezonu ogórkowego mamy też sezon cukiniowy. Co zrobić z nadmiarem tego warzywa? Oprócz wszelkich dań obiadowych zaczynając od leczo, zup, placków czy oczywiście

Pora coś zjeść
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy z czosnkową raitą 186

skrzypce, a pozostałe składniki są tylko doskonałym akompaniamentem. Polecam Wam taką kompozycję   Składniki: 40 g masła (niesolonego) 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru około   350 g obranego pora 250 g czerwonej soczewicy 2 papryczki chili 300 g pomidorów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1,5 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki(...)upiekł. Po wystudzeniu, odwinęłam czosnek z folii....     .... i wycisnęłam miąższ do miseczki. Dodałam jogurt, doprawiłam do smaku solą, wymieszałam i ... gotowe.     Teraz zajęłam się zupą: Por, po oczyszczeniu pokroiłam w krążki. Z pomidorów zdjęłam skórkę zanurzając je w gorącej wodzie, a następnie pokroiłam w kostkę. Kminek i kolendrę zmieliłam. Można w młynku, można w moździerzu

Kuchnia u Krysi
Ogórki kanapkowe (z kurkumą i curry) 772

Dzień dobry! Chyba nikomu nie muszę przedstawiać przepisu, który otwiera sezon ogórkowy na moim blogu :-). Ogórki kanapkowe uśmiechają się do Was z większości blogów w ostatnim

Pora coś zjeść
Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs) 199

Dzień dobry! Sezon na przetwory w pełni. Co chwilę wszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich

Pora coś zjeść
Mój tajemniczy ogród i krem z młodych ziemniaczków 197

jest zamek. Na początku trochę mnie rozczarował, do Malborka to mu bowiem daleko... Jednak wkrótce pokochałam spacery nad rzeką w jego ogrodach, które płynnie przechodzą w obłędnie o tej porze roku zielony las. Często tam chodzimy; spacerujemy równymi alejkami wysypanymi drobnymi kamykami lub przesiadujemy przy fontannie, która wyobraża kilkanaście zwierząt i naprawdę zachwyca detalami. Wczoraj wędrowaliśmy leniwie, rozmawiając już(...)warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku chipsy z chleba żytniego: 8 cienkich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gulasz z soczewicą 190

Dzień dobry! Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza - jest mokro, zimno, wietrznie... przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni, a tu takie kwiatki! W dni takie jak

Pora coś zjeść
Surówka z pora i marchewki 140

Pikantny smak pora, przełamany słodkim jabłkiem. Idealna jako dodatek do obiadu. Smacznego! :)   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Surówka z pora i marchewki Składniki: 2 białe części pora 3 marchewki 1 duże jabłko Sól,pieprz 1-2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Pora kroimy w cienkie plasterki. Marchew oraz jabłko ścieramy

Smaki Natalii