por - 13968 przepisów (strona:42/932)

Wielkanocne waniliowe kruche ciasteczka 188

Witam Was kochani!Wczoraj pokazałam Wam urocze wielkanocne babeczki, więc dzisiaj pora na wielkanocne kruche ciasteczka! Ciasto kruche banalne do przygotowania, a tworzenie ciasteczek - sama przyjemność!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Czekoladowo-pomarańczowa pascha wielkanocna 147

Cześć!Jak tam świąteczne obżarstwo? :-)Dzisiaj chciałabym pokazać Wam paschę jaką przygotowałam na te Święta. Wcześniej pokazywałam Wam waniliową z bakaliami, dzisiaj pora na czekoladową z nutką pomarańczy.Pascha jest wyborna, ma konsystencję dobrych lodów czekoladowych.Może latem wykonam ją znowu i lekko zamrożę? Sądzę, że to bardzo dobry pomysł!A tymczasem zapraszam Was do zapoznania się z przepisem, może

Pora coś zjeść
Drugie śniadanie z Fitellą #4 Batoniki musli 176

przedstawić ciekawy pomysł na drugie śniadanie z Fitellą, które to z pewnością zabierzecie ze sobą. Przygotujcie sobie ciut więcej, gdyż Wasi znajomi z pewnością będą od Was chcieli kawałek. Pora przedstawić ciasteczka z płatków śniadaniowych z pełnego ziarna pszenicy oraz musli. Będzie to prosta wersja, ale można ją wzbogacić o co tylko się chcę.Ciastka są bardzo sycące i jeden

Pora coś zjeść
Drugie śniadanie z Fitellą #7 Tropikalne racuchy 172

Witam Was!Dzisiaj pora na kolejny kreatywny pomysł na drugie śniadanie z użyciem płatków Fitella! Postanowiłam przygotować tropikalne racuchy z użyciem Fitella Special Tropical fruits. Idealnie się w nich sprawdziła!Racuchy są proste do zrobienia, idealnie smakują z golden syrupem (można go zastąpić miodem).Zapraszam!#1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym#3 Ciasteczka musli#4 Batoniki musli

Pora coś zjeść
Bruschetta z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi 210

Witajcie!Leniwa sobota, więc czas na leniwe śniadanie (obowiązkowo w porze obiadowej ;-) ).Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować klasyczne połączenie gruszki, gorgonzoli i orzechów. Już wcześniej gorgonzolę i gruszkę mogliście zobaczyć tutaj. A bruschetta? To klasyczna antipasti czyli włoska przekąska. Zazwyczaj przygotowuje się ją z pomidorami, ale my akurat mieliśmy ochotę na takie połączenie ;-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Drugie śniadanie z Fitellą #9 Koktajl bananowy 191

Cześć!Kilka dni temu pokazywałam Wam koktajl z truskawkami i truskawkowym musli, dzisiaj z kolei pora na banany! Banany z dodatkiem pszennych płatków. Nie dość, że smaczne, to jeszcze bardzo syci, dzięki dużej ilości błonnika.Zapraszam!Wcześniejsze przepisy znajdziecie poniżej:#1 Trufle musli #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym#3 Ciasteczka musli#4 Batoniki musli #5 Wafelki w czekoladzie

Pora coś zjeść
Lody z solonym kajmakiem 143

Cześć!Dzisiaj pora na kolejne lody!Tym razem bardziej uśmiechną się właściciele maszynek do lodów, jednak osoby nie posiadające jej też sobie poradzą (ja sobie poradziłam ;-)).Lody z dodatkiem masy kajmakowej (krówkowej) to coś, co musicie wypróbować.Słodycz, przeplatająca się z nutką soli - kto jeszcze nie próbował takiego połączenia, bardzo polecam! Czekolada z dodatkiem soli też jest nieziemska! Zapraszam!Przepis

Pora coś zjeść
Burger z Wawelem w tle czyli Najedzeni Fest LATO - relacja. 123

Cześć! Na kulinarnej mapie Krakowa jest niewiele wydarzeń związanych z jedzeniem, porównując chociażby do Warszawy, czy Sopotu, który coraz bardziej angażuje się w imprezy kulinarne.W Krakowie do tej pory można było iść do BALu na BAL z Produktem Lokalnym z Małopolski, na różne okoliczne targi kulinarne na Rynku Głównym czy na Małym Rynku, na Festiwal Pierogów, lecz jak dla mnie

Pora coś zjeść
Muffinki z jagodami 155

Witajcie!Wczoraj były muffiny drożdżowe z wiśniami, dzisiaj pora na muffiny jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać!Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-). Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Burgery rybne (z łososiem) 175

jestem burgerożercą. Mogłabym burgery jeść i jeść, dlatego też od czasu do czasu przygotowujemy różne wariacje burgerowe.Na przykład mieliście już okazję zobaczyć burgery z mięsa i soczewicy, więc teraz pora na rybne, zrobione z łososia. Każda ryba dobrze smakuje z cytryną, dlatego też do masy mięsnej dodałam startą skórkę z cytryny, aby była bardziej aromatyczna i to był strzał

Pora coś zjeść
Podejmij wyzwanie Fairy czyli warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim. 120

Dzień dobry!Czas nieubłagalnie płynie, a relacje z warsztatów się piętrzą na dysku mojego komputera, więc dzisiaj pora na krótką relację z warsztatów z Grzegorzem Łapanowskim, które udało mi się wygrać w konkursie Fairy. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pierogi ruskie 199

razy odbyły się w ostatnich 2 dniach).Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie poznałam na warsztatch kulinarnych z Adamem Chrząstowskim i chyba od tej pory to właśnie będzie przepis, który będę wykorzystywać do robienia tego dania. Na początek zapraszam na pierogi ruskie, które bardzo lubi mój mąż, ja osobiście nie przepadam za takim farszem, zdecydowanie wolę

Pora coś zjeść
Purée z dyni do dań na słodko 147

Dzień dobry!Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni.Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów.Jest również (chyba jedyną) dynią, którą można jeść ze skórką, więc nie musicie jej obierać. Purée będzie miało bardziej intensywny kolor.Dynia

Pora coś zjeść
Risotto ze szpinakiem 185

Witajcie!Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto.Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem! Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy.Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu

Pora coś zjeść
Gulasz z dyni i ciecierzycy 171

Patrzę za okno i wydaje mi się, że właśnie się zakończyła zima i mamy pierwsze wiosenne promyki słońca... a tu proszę, jest jesień, a jeszcze rok temu o tej porze mieliśmy pierwszy atak śniegu :-).Ciekawe są te zmiany pogody, prawda?Prognozy mówią o nadchodzących chłodach, więc dzisiaj kolejna propozycja rozgrzewająca - jednogarnkowy gulasz z dynią, ciecierzycą, pomidorami i innymi dodatkami. Danie

Pora coś zjeść