por - 13968 przepisów (strona:40/932)

Purée z dyni 146

Dzień dobry!Wczoraj zaprezentowałam Wam przyprawę do dań z dynią, więc dzisiaj pora na purée z dyni. Wybrałam do niego dynię Hokkaido ponieważ (wedle zapewnień sprzedawcy) jest nieco słodsza i orzechowa niż inne, dlatego też idealnie nadaje się do deserów. Oczywiście dyniowe purée możecie przygotować z dowolnej dyni, którą lubicie. Hokkaido jest również jedną z odmian dyni, którą można jeść

Pora coś zjeść
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1407

kruche, nadaje się do wypieków wytrawnych, jak i słodkich. Nadzienie było w pełni improwizowane - poszłam do sklepu i wrzuciłam do koszyka to, co akurat mi się spodobało. Były więc pory i pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się(...)zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte na jeden raz. Polecam Wam serdecznie, nie tylko na lunch.Tarta z porami i kurczakiemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 31 cm)spód:250 g mąki pszennej1 łyżeczka soli125 g zimnego masła1 jajkofarsz:380 g piersi z kurczaka2 pory4 łyżki masła4 jajka150

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa jarzynowa z burakiem 233

marchewki, pietruszki, selera i pora.A do tego dodatek czerwonego buraka.Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną.Pyszny początek obiadu! Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1 duży, czerwony burak;4 średnie ziemniaki;Natka pietruszki;2,5 litra zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;2 łyżki octu spirytusowego(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać 500 ml zimnej wody. Przykryć pokrywką

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo - koperkowa 276

kalafiora. Krążki pora.Wiórki marchewki, pietruszki i selera.I mnóstwo aromatycznego koperku.Pycha!Składniki:1 mały kalafior;4 średnie ziemniaki;1 średnia marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania  z mąką; 1 łyżka mąki pszennej;1 czubata łyżeczka masła;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa

Gospodyni Miejska
Korzenny pulled pork 182

Dzień dobry!Powoli wpadamy w świąteczny nastrój, w końcu już za miesiąc Wigilia! Pora myśleć o świątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami?Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku.Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem. Przepis

Pora coś zjeść
Staropolski piernik świąteczny (dojrzewający) - część 1 390

Dzień dobry!Coraz mniej czasu do świąt Bożego Narodzenia, więc pora nastawić ciasto na staropolski piernik świąteczny! Nigdy takiego piernika nie jedliśmy, tym bardziej też nigdy go nie przygotowywaliśmy, ale skuszeni opiniami znajomych postanowiliśmy go przygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce.Ciasto przygotowuje się bardzo prosto

Pora coś zjeść
SAŁATKA Z RYŻEM I PIECZARKAMI 452

Sałatka jest bardzo smaczna i bardzo prosta. Zawiera 3 podstawowe składniki: ryż ,pieczarki i por. Przygotowuje się ja więc expresowo i w takim też tempie znika ze stołu ...Składniki:2 woreczki ryżu ugotowanego na sypkook 250g pieczarekbiała część z 2 porówmajonezpieprzsólkoperekWykonanie:Pieczarki kroimy w kostkę,  podsmażamy na maśle, studzimy. Białą część pora kroimy drobno, jeśli nie lubimy(...)albo nie możemy jeść) surowego pora, parzymy go na sicie wrzątkiem. Traci wtedy swoją ostrość. W misce mieszamy: ugotowany ryż, usmażone pieczarki, białą część pora, koperek i majonez. Doprawiamy do smaku solą i  pieprzem i chłodzimy jak większość sałatek w lodówce min. 1h. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Tao i Zen w Krakowie czyli teppanyaki i sushi 153

Dzień dobry! Dzisiaj przyszła pora na podsumowanie dwóch przemiłych niedzielnych wieczorów, które spędziliśmy razem z innymi blogerami i dziennikarzami kulinarnymi w restauracjach Tao by Zen i Zen. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Targi Natura Food 2014 w Łodzi - relacja 135

Dzień dobry! Pora na naszą relację z targów Natura Food w Łodzi, jak pewnie pamiętacie w tym roku mieliśmy okazję zostać blogiem partnerskim tego wydarzenia. Wielokrotnie braliśmy udział w różnych targach żywności, nie tylko w Krakowie, ale też w Warszawie, więc tym bardziej z miłą chęcią wybraliśmy się do Łodzi, aby poznać nowe produkty. W hali Expo można było spotkać

Pora coś zjeść
#Wyzwanie10jaków 152

tablicę. Na mnie oczywiście też musiało raz trafić, a wydawać by się mogło, że numer 27, który jest również moim dniem urodzenia, jest szczęśliwy, wtedy nie był :-). A teraz pora na moje nominacje - nominuję Dorotę z Moje Wypieki, Anię z Kulinarne rozkosze podniebienia oraz Kasię z Cook it lean. Wasze zadanie to rozwinięcie powyższych porównań

Pora coś zjeść
Karkówka z ananasem 255

Rozpływająca się w ustach karkówka z ananasem często gości w mojej kuchni, a ta jest wyjątkowa. Niespotykane połączenie smaków: pora z ananasem. Idealnie pasują tu kluski śląskie. Koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie. Składniki: 1,2 kg niezbyt tłustej karkówki 1,5 puszki ananasów w puszce 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 nieduże pory 4 łyżki bułki tartej 1 jajko(...)bułką tartą, żółtkiem, natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy ananasowej, mieszamy. Podpieczone mięso smarujemy masą i pieczemy jeszcze 20 minut.  Pory czyścimy, myjemy i kroimy na małe kawałki, podsmażamy. Do podsmażonych porów wlewamy odrobinę wody, dodajemy sól, pieprz i pokrojone w kostkę ananasy. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Pieczeń wyjmujemy, kroimy

Salonik smaków
Kawarma 224

samego początku, gdy zobaczyłam go na blogu Kasi. Już nie raz przekonałam się, że jej przepisy trafiają w moje gusta smakowe, dlatego i tym razem postanowiłam przygotować kawarmę. Połączenie pora, marchewki i wina wraz z mięsem daje ciekawy smak, który z pewnością warto spróbować. Danie świetnie smakuje z kieliszkiem czerwonego wina jako dodatek, o czym sama się przekonałam. Składniki(...)porcji: 750g mięsa gulaszowego z szynki (może być schab, szynka itp.) 2 cebule 2 pory – ok. 0,9 kg 4 średnie marchewki 1 liść laurowy szczypta chili sól pieprz Marynata: ¾  szklanki czerwonego wina wytrawnego 4 łyżeczki słodkiej papryki 4,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego ½  łyżeczki pieprzu – do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić w małą kostkę. Marchewkę obrać i pokroić

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym 151

Czas przygotowania: ok.40 minutSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 100g masła Wykonanie:   Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej wodzie(...)Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.Uwagi:  Polecam podawać filety te z ryżem

Gorący kąsek
Cecilia Samartin - Mofongo 162

Dzień dobry! Dzisiaj pora na kolejną recenzję w ramach cyklu z recenzjami książek z wątkami kulinarnymi. Tym razem wybrałam bardziej sentymentalną i wzruszającą opowieść autorstwa Cecilii Samartin pod tytułem "Mofongo". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tosty z kozim serem i borówkami 194

Dzień dobry!Przede mną kolejne postanowienie - muszę przestać jeść monotonne śniadania, a zamiast nich wprowadzić coś ciekawszego i smaczniejszego. Koniec z jajkiem sadzonym czy kanapką z wędliną. Pora na coś fajniejszego! Czy wytrwam? Zobaczymy... bo kiedy jestem jeszcze zaspana, kiepsko z moją kreatywnością. Chociaż wczorajsze tosty są niczego sobie. Kozi ser (dorwałam taki w plasterkach w Lidlu), borówki, tymianek

Pora coś zjeść