58. Tajska zupa z niespodzianką 193których się nie spodziewamy, lub tam, gdzie się ich nie spodziewamy! 1 opakowanie Winiary pomysł na Zupę tajską z kurczakiem 200 g filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na niespodziankę: 4 duże liście kapusty pekińskiej 1 liść z pora 12 sztuk krewetek tygrysich lub królewskich 250 g sera ricotta(...)ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku. 1. Mięso, por, kapustę pekińską i marchewkę pokroić w paseczki. 2. Zagotować 750 ml wody, wrzucić pokrojone mięso i gotować przez 10 minut, następnie dodać marchewkę i dalej gotować przez 10 minut. 3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać
Jadło i czytadło
Sałątka z Pora 187Dziś prezentuję wam sałatkę/surówkę z pora która jest dokonała do obiadu ale świetnie można ją zjadać również solo. Ten przepis jaki i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Sałatka z Pora Nasza sałatka z pora doskonały dodatek do obiadu! Składniki : 1 duży por sól oraz pieprz 2 jabłka 3 marchewki(...)łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Marchew ścieramy na drobnym gradiencie tarki a jabłka ścieramy na większym oczku. Pora kroimy na na pół i następnie siekamy, następnie dajemy do miseczki czy innego naczynia zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 5 min. Gdy wszystkie składniki gotowe dodajemy majonez, jogurt doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Smacznego
Sprawdzone przepisy kulinarne
Krokiety z nadzieniem serowym. 205super smaczną propozycję. Oczywiście prosta w wykonaniu. Czasowo może nie najszybsza, ale też niezbyt długo będziecie musieli siedzieć przy garach :) hihi... Oto nasze krokiety z farszem serowym oraz porem : Krokiety serowe z porem i aksamitnym sosem: (4 osoby) Ciasto na naleśniki ok. 8-10 naleśników mąka 1 jajko 1/2 litra mleka woda olej kurkuma imbir Do wysokiej miski wbijamy jajko(...)rozmrażamy i odparowujemy na patelni, dodajemy do serka śmietankowego i dobrze mieszamy ze sobą. Ścieramy ok. 10 dkg sera żółtego i również mieszamy. Teraz odcinamy górną, liściastą część od pora. Przecinamy wzdłuż i dobrze myjemy pod bieżącą wodą, aby wypłukać ew. pozostałości ziemi miedzy warstwami. Bierzemy jedną połowę pora i kroimy w kostkę oraz delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek
vegetanie
Krem porowy z serem lazur 225Zupa inspirowane przepisem Anny Starmach. Przepyszne połączenie wyrazistego i ciągnącego sera, słodkawego pora i chrupiących grzanek. Szybka zupa last minute. Składniki 2 duże pory (biała i zielona część) 0,5 l bulionu drobiowego czubata łyżka sera mascarpone 5 gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200g sera lazur 2 kromki chleba 3 łyżki masła sól, biały pieprz Sposób przygotowania Od porów(...)odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć z ziemi zalegającej pomiędzy warstwami). Pora kroimy. Na 2 łyżkach masła przesmażamy przeciśnięty czosnek i po kilku sekundach dodajemy pokrojone pory. Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielka ilość masła. Pory podlewamy bulionem i gotujemy przez
Pyry na Gaz
Łosoś w porach i cieście francuskim 626jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży por korzeń pietruszki sól, pieprz(...)czarny suszona natka pietruszki ¼ cytryny płat ciasta francuskiego żółtko jajka płatki papryki/mak/siemię lniane do posypania WYKONANIE: Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Por nacinamy na krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy. Na tej samej patelni
Pyry na Gaz
MOJA SAŁATKA Z SELEREA 242Mały słoik selera konserwowego Puszka kukurydzy Por ½ białej części korzenia 2 jajka Ser żółty (ja dałam 4 plasterki) można kupić w kostce i zetrzeć na tarce. SOS CZOSNKOWY(...)curry, szczyptę pieprzu. Gotowy sos wkładam do lodówki. Ugotowane jajka obieram ze skorupek i kroję w grubą kostkę. Z kukurydzy wylewam wodę, seler lekko wyciskam i kroję. Por obieram z pierwszej warstwy liści, kroję w kostkę. Ser żółty kroję w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucam do miski i delikatnie mieszam. Dodaję dużą ilość sosu czosnkowego, szczyptę soli
Zdrowo i kolorowo
ŁATWA ZUPA RYBNA Z PSTRĄGIEM 260samej sobie, że mogę, dam radę. Czy udaje mi się podołać? Nie mnie to oceniać, lecz tym, którzy spożywają moje potrawy. Jednak i tak, wszystko, czego się do tej pory nauczymy, w pewnym momencie przestaje mieć znaczenie. Klasyczne łączenie smaków, znane metody i sposoby przygotowywania, sztampowe formy i wyuczone na pamięć reguły - tracą sens. Kuchnia jest laboratorium, gdzie aby osiągnąć(...)sukces zapierający dech w piersiach, trzeba odrzucić pewne rzeczy. ZUPA RYBNA Z POREM I PSTRĄGIEM /własny;/ 3-4 porcje 700 ml czystego rybnego wywaru* 1 szklanka wina białego wytrawnego 350g świeżego pstrąga (filet) 1/2 pora (najlepiej zielona część) 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 szklanki śmietanki 12% ew. sól
W kuchni Karmel-itki
Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką 292czasie swoich licznych podróży po kraju. Z różnych powodów w naszym jadłospisie bardziej popularne są jednak naleśniki. A może warto sięgnąć po przepis na omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką? Nazwa brzmi zachęcająco, wygląd… chyba też. Składniki: - 2 jajka- 3 łyżki śmietanki kremówki- 2 łyżki masła- por- pomidorki koktajlowe- zielona cebulka- różowa sól himalajska Białka z solą(...)ubijamy na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubijamy żółtka ze śmietanką, aż się spieni masa. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Kroimy w plasterki por, wrzucamy na rozgrzane masło, chwilę podsmażamy, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Do masy żółtkowej stopniowo dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie łączymy składniki. Masę wylewamy na rozgrzane masło, posypujemy porem, układamy pomidorki
mojewypiekiinietylko
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 425Zrobiło się chłodniej więc nabrałam ochoty na zapiekankę… Do zapiekanki ziemniaczanej wybrałam jako dodatek boczek wędzony oraz brokuł i por. Oczywiście sporo czosnku, bo uwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść. Ze względu na kaloryczność nie jest to danie na co dzień, ale od czasu(...)czasu można sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę…;)Zapiekanka ziemniaczana z boczkiemSkładniki (porcja na 4-6 osób):1 kg ziemniakówok 500 g boczku wędzonego1 duża cebula1 duży brokuł2 pory (białe części)4-5 ząbków czosnku300 ml śmietany 30%3 jajka250 g startego żółtego sera3-4 łyżki masła do smażeniasól, pieprz, szczypta mielonego kminu rzymskiego, papryka słoska i opcjonalnie płatki
UgotujmyTo.pl
Czas na sałatki. 2614Wszystko delikatnie wymieszać. W miseczce utrzeć, twaróg, jogurt i cukier. Mieszankę owocowa polać i podawać. Rada. Oczywiście ,taką sałatkę możemy skomponować zastępując truskawki, malinami, a grapefruit, pomarańczą. Sałatka z pora i bryndzy. 2 spore kawałki pora bez zielonych liści 1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny 100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich sól ,pieprz(...)smaku natka pietruszki lub kolendry Por pokroić w cienkie krążki. Jabłko zetrzeć i polać cytryną. Do jogurtu dodać sok z połowy pomarańczy ,doprawić solą i pieprzem. Polać por wymieszany z jabłkiem. Bryndzę pokroić na małe kawałki i dodać do surówki. Wierzch posypać suto orzechami i natką pietruszki lub kolendry. Na zdrowie. Sałatka z soczewicą i prosciutto. Składniki. 0,5 szkl
Kulinarny karnet Christophera
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 203cold and hot - France-Sweden Paryski chłodnik z porów. Składniki. 20 dag porów 20 dag ziemniaków 1 jabłko winne 1 łyżka masła 600-700ml bulionu warzywnego 100ml jogurtu naturalnego 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz Wykonanie. Dokładnie oczyszczone pory pokroić w plasterki i dusić 5 min na maśle. Można podlać 2 łyżkami bulionu. Ziemniaki i jabłko obrać , pokroić(...)kostkę i rozgotować w małej ilości wody. Dodać pory ,zalać bulionem i gotować na małym ogniu 30minut. Przestudzić i zmiksować. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu
Kulinarny karnet Christophera
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 295Dzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa(...)resztek warzyw pozostających po innych potrawach i tanich warzyw sezonowych. Nie ma jednego konkretnego przepisu na minestrone, a jej skład może się różnić w zależności od regionu Włoch i pory roku. Życie zgodnie z duchem „la cucina povera” może być drogą do długowieczności. W Internecie znalazłam artykuł na temat rodzeństwa prawie stulatków z Sardynii, którego sekretem tak długiego życia
Chilli Czosnek i Oliwa
Delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem 270Kiedy przychodzę zmarznięta do domu nie ma jak miska parującej zupy. Dlatego o tej porze roku tego typu obiady goszczą na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. (Jednak porcja wychodzi zazwyczaj tak duża, że jemy je przez dwa, a nawet trzy dni.) Wprawdzie te najbardziej zimowe takie jak: grochówka, żurek, zalewajka, a także wszystkie inne, gęste i zawiesiste zupy mogą(...)zaś zdrową, wartościową propozycją obiadową i nie należy o nich zapominać. Ja właśnie upichciłam duży gar jednej z moich ulubionych (piszę tak chyba o każdej) zup. Bardzo lubię pory, więc pojawiają się one często w moim menu, również w zupach. Jedna już dawno pojawiła się na blogu (a znajdziecie ją tutaj), dziś pora na kolejną :) Zupa porowa z kukurydzą
Ratunku obiad
Surówka z kapusty i pora 108Prosta surówka z dwóch warzyw. Do surówki podobnie jak do sałatek używam białej i jasnozielonej części pora bo jest miękka i deliktniejsza w smaku. Jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem pora można go wcześniej sparzyć. składniki: pół główki białej kapusty (ok 1 kg) 400 g pora ( biała i jasnozielona część) 4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego(...)sól, pieprz Kapustę drobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy, przełożyc do miski. Pora pokroić w półplastry delikatnie posolić i odstawić na 30 minut aby zmiękł. Następnie pora odcisnąć i dodać do poszatkowanej kapusty. Dodać też jogurt oraz majonez i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą jeśli potrzeba
Monia miesza i gotuje
Frittata z szynką i fetą 108frittatę jest z szynką, fetą i papryką. Frittata to idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje gorąca, prosto z patelni. Dodatkowymi składnikami mojej frittaty są tarty żółty ser, por oraz czosnek, które idealnie podkreślają smak całego dania. Frittata to pyszne połączenie jajek z dowolnymi dodatkami, serami, warzywami, wędlinami.. Możesz ją przygotować na wiele sposobów, wedle upodobań, łączyć smaki(...)jajek 2 łyżki mleka 130 g szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 65 g tartego żółtego sera 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki – 120 g 140 g fety kawałek pora – jasna część – 35 g sól, pieprz łyżeczka masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Umytego pora kroję wzdłuż na cztery i siekam w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Potrzebujesz
Zasmakuj Kuchni