por - 14468 przepisów (strona:29/965)

Porowa pasta kanapkowa 196

Cześć :)Dzisiaj znów pora na pora :)Ja bardzo lubię to warzywo :) Mam nadzieję, że Wy też :)Pastę szybko przygotujecie, ja ją nawet robiłam wieczorem, żeby zjeść ją następnego dnia na śniadanie, smaki się bardzo fajnie połączyły :) Zapraszam! :)Przepis pochodzi z "Palce lizać"A bułeczki na zdjęciach to bułeczki otrębowe.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu

Pora coś zjeść
Porowa sałatka 1408

Cześć :)Przedstawiamy kolejną wariację na temat pora :) W końcu - Pora coś zjeść :) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pasztet z jajek na 3 sposoby 88

dodatek do kanapek, choć smakuje też wyśmienicie bez pieczywa, jedynie w towarzystwie świeżych warzyw. Zobacz też: Co zrobić z warzyw z rosołu? Wyrazisty w smaku pasztet z jajek i pora Intensywny smak pora i ostrej musztardy idealnie współgra z delikatnym smakiem gotowanych jajek. Wypróbuj to ciekawe połączenie i przygotuj pasztet według poniższego przepisu! SKŁADNIKI : 12 jajek 1 duży por opcjonalnie(...)sarepskiej, rosyjskiej lub czeskiej 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 pęczka natki pietruszki sól do smaku PRZYGOTOWANIE : 10 jajek ugotuj na twardo, przestudź i obierz.  Umyj pora i pietruszkę. Pora pokrój (zarówno białą jak i zieloną część) i podsmaż na maśle z dodatkiem odrobiny soli. Ugotowane jajka zblenduj razem z musztardą, śmietaną i pietruszką. Do uzyskanej masy

Rozdomowiona
Sałatka warstwowa z szynką, porem, groszkiem i rzodkiewką 81

jeszcze parę wersji przepisów, które są na blogu, może się czymś zainspirujecie. Polecam Wam sałatki warstwowe z tuńczykiem, one świetnie wpisują się z wielkanocne menu. Sałatka warstwowa z szynką, porem, groszkiem i rzodkiewką jest ostatnim świątecznym wpisem. Publikuję ją już dziś, bo od jutra pewnie i tak część z Was będzie już działać w kuchni, nie każdy też będzie miał(...)Świąt. Spędźcie fajny czas z przyjaciółmi, rodziną lub samotnie, wedle Waszych potrzeb. Ściskam. Składniki: 4 duże jajka 250 g szynki wędzonej 200 g sera żółtego 1 puszka groszku mały por (biała i jasnozielona część) pęczek rzodkiewki 3 porządne łyżki majonezu 3 porządne łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku sól pieprz Groszek odsączamy na sicie. Jajka wkładamy do garnka

Kardamonovy
Zupa z soczewicy 103

bardzo smaczna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z czerwonej soczewicy. SKŁADNIKI: 2 marchewki – 280 g 2 pietruszki – 110 g ½ selera – 200 g kawałek pora – jasna część – 80 g 1 cebula – 120 g 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki – 420 g 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów krojonych z puszki(...)angielskiego 5 łyżek śmietanki 18% 3 łyżki oliwy Do podania: posiekany koperek, natka, kleks śmietany lub jogurtu PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie zupy z soczewicy zaczynam od naszykowania wszystkich składników. Włoszczyznę obieram. Pora siekam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki. Marchew, pietruszkę oraz selera ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. W garnku o pojemności

Zasmakuj Kuchni
ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI 191

Zdrowie z mórz i oceanów – Aromatyczna i pyszna – Rozgrzewająca i pełna witamin ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Krewetki – 200g – Dorsz polędwica – 350g – Pomidory – 4 sztuki Por – Czosnek – 4 ząbki – Chili – Białe wytrawne wino – 150 ml – Dymka – Masło – 2 łyżki – Sos rybny – 2 łyżki – Bazylia tajska pasta – 1 łyżka – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Olej kokosowy(...)jeśli tego wymagają. Usuń ogonki i po przekrajaj je na połówki. Zostaw kilka z ogonkiem do podania. 2. Polędwicę z dorsza umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. 3. Pora przekrój wzdłuż na pół i w plasterki, cebulę w kostkę, pomidory w kostkę, czosnek i chili w plasterki. 4. W garnku z grubym dnem, na rozgrzanym oleju kokosowym, przesmaż pora

globuskulinarny
Warstwowa sałatka„ Ananas” 145

robimy kratkę z majonezu i ozdabiamy ananasem i połówkami orzecha włoskiego. Kawałeczki ananasa dekorujemy pietruszką lub koperkiem. Ja akurat nie miałam nic zielonego pod ręką, więc wykorzystałam zieloną część pora, a resztę dodałam do sałatki. Surowego pora dobrze myjemy i parzymy wrzątkiem przed pokrojeniem. Przygotowałam dwie wersje sałatki. Jedną większa, przy pomocy tortownicy o średnicy 22 cm. Oraz malutką, taką(...)jedną porcję, z dodatkiem pora i liści sałaty. Myślę, że będzie to dla Was ciekawa inspiracja. Sami najlepiej znacie smak swoich domowników i wiecie, co im posmakuje. Pięknie wygląda taka mini sałatka z ananasem podana na małym talerzyku, dla każdego gościa osobno. Ale jeśli nie macie tyle czasu, wystarczy zrobić jedną dużą. Warstwowa sałatka jest bezmięsna i szczególnie przypada

dolcevitainmykitchen
Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi 119

mogę spokojnie iść spać. Nie no, nie ma szans, jest piątek, godzina 18, nie upadłam jeszcze na głowę (aż tak bardzo). To tak tytułem wstępu. Sałatka z jajkami, kukurydzą, porem i ogórkami kiszonymi to klasyczna, imprezowa sałatka. Nie zrobiłam jej przy okazji imprezy, zrobiłam ją przy okazji soboty. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kanapki z szynką(...)przepisami. Ja też niedługo powinnam. Najczęściej tę sałatkę robię bez ogórka kiszonego, czasem dodam do niej seler i ogórki konserwowe. Na blogu mam dwie takie sałatki: sałatka z jajkami, porem i kukurydzą i sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi . Wejdźcie, zobaczcie jak je robię. Obie super sprawdzą się na wszelkiego rodzaju spotkania rodzinne lub mniej rodzinne. Pierwszy

Kardamonovy
Zupa z podagrycznikiem – tania i zdrowa 145

sałatkach i po obróbce cieplnej. Dzisiaj chciałam zaproponować wam wypróbowanie prostego krupniku z dodatkiem podagrycznika . PRZEPIS ZUPA Z PODAGRYCZNIKIEM Składniki: 800g ziemniaków 1/2 szkl kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 pora 3 łyżki masła klarowanego 3 marchewki 2 garście podagrycznika 2 łyżki soczewicy czerwonej suchej 1 liść laurowy 10 szt ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego opcjonalnie, ale bardzo polecam(...)robi robotę – 2 łyżki tajskiej pasty krewetkowej Tom Yum Jak zrobić zupa z podagrycznikiem: Zaczynamy od pora. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Następnie pora obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na maśle szklimy pokrojonego pora. W następnym kroku do pora dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy również kaszę i soczewicę. Następnie marchew obieramy, myjemy i kroimy

Dorota Smakuje
Surówka z pora, jabłka i marchewki 214

Por, jabłko i marchewka - trzy składniki, które fajnie komponują się smakowo i tworzą przepyszną surówkę. Polecam też  surówkę z samego pora  oraz surówkę z pora i marchewki . składniki: 300 g pora (biała i jasnozielone część) 3 średnie marchewki (ok 300 g ) 4 kwaskowe jabłka (ok 300 g ) 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu szczypta soli Pora dokładnie(...)duży to w pół plasterki. Przełożyć do miski i posolić, wymieszać i odstawić. Marchewki i jabłka obrać. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do wcześniej pokrojonego pora. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać jogurt i majonez. Ponownie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Pstrąg duszony w porach 165

szalonych i tłustych ostatkach na początek okresu postu proponuję Wam niezwykle delikatne i zdrowe danie. Pstrąg uduszony na porach  można podać jeszcze lżej omijając punkt z zagęszczaniem mąkąi śmietanką. Pstrąg duszony w porach 2 pstrągi 1 duży por 2 łyżki kaśnej śmietany wiejskiej 1 łyżka masła sklarowanego 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka mąki pęczek rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu(...)ziołowego sól i pieprz biały do smaku Oczyść ryby, skrop je sokiem cytrynowym, posyp je odrobiną soli i pieprzem ziołowym Odkrój białą część pora, przekrój ją wzdłuż i umyj starannie by pozbyć się piasku. Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym na patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu. Włóż pstrągi na patelnię

Gotuj Sam!
Sposoby na przetrwanie jesieni 178

Jesień to pora roku, podczas której, każdy z nas ma słabsze dni, kiedy to humor nam nie dopisuje, nic nam się nie podoba i trudno nam znaleźć coś co poprawi nam nastrój. To całkiem normalne, że po długich słonecznych ciepłych dniach, zostają już tylko wspomnienia, dzień skraca się z każdym dniem co raz bardziej, przychodzi pora na zmianę czasu, wyciągniecie(...)szali, czapek a nawet rękawiczek, bo dłonie na dworzu już niestety stają się zziębnięte. Ranki bywają mgliste, szare i ponure, a w ciągu dnia wypatrujemy słońca, które o tej porze roku, jest tak mocne, że mrużymy oczy, ale wystawiamy ku niemu twarz. Jak sobie radzić, aby podczas jesieni nie dopadła nas chandra? Macie swoje sposoby? Ja zdradzę Wam kilka swoich

SMYKWKUCHNI
Kremowa zupa brokułowa – fit i ze smakiem 259

mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale nie smak. Brokuł myjemy, trzonek oddzielamy, koronę dzielimy na małe różyczki. Duże róże brokułu kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora rozcinamy nie całkiem do końca wzdłuż i dokładnie płuczemy go między listkami pod bieżącą wodą. Kroimy w półcentymetrowe plasterki. Wędzonkę kroimy na grubsze zapałki. W garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło(...)gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną wędzonkę i smażymy, mieszając do zrumienienia. Do zrumienionej dodajemy czosnek, smażymy razem do czasu aż straci surowy zapach. Dodajemy pory, zmniejszamy gaz i szklimy je, bez rumienienia, bo zrobią się gorzkie. Gdy pory zmiękną – wsypujemy mąkę, wszystko razem w garnku dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy – zawartość garnka szybko i widocznie zgęstnieje. Mieszając pora, wędzonkę

Karo in the Kitchen
Zupa krem z pora 177

Zupa-krem z PORA Składniki: 2 pory 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 natka pietruszki 3 łyżki koperku świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatałowej sól,pieprz jogurt  grecki 1 litr bulionu Sposób: C ebulę kroimy w piórka, Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, Kroimy pora nie drobno Siekamy koperek ,pietruszkę,i czosnek Zostawiamy troszkę(...)pora do dekoracji. Do rozgrzanego garnka,dodajemy masło i prażymy cebule i czosnek. Gdy się zeszklą,dodajemy ziemniaki i pora mieszamy i dodajemy bulion. Gotujemy az ziemniaki bedą miekkie,blendujemy całość dodajemy dodając pietruszkę ,koperek gałkę muszkatałową ,sól i pieprz do smaku. gotujemy jeszcze z 15 min.na wolnym ogniu. Jogurt grecki i por do ozdoby. Smacznego

Viola cooks with passion
Surówka z pora 230

Surówka z pora. Ja osobiście nie przepadam na surowym porem. Ale dzisiaj był dzień na eksperymenty ponieważ pogoda sprzyjała siedzeniu w kuchni i pichceniu. Postanowiłam zrobić tą sałatkę i spróbować się przekonać do pora. Składniki nie zachęcały do jedzenia ale efekt końcowy zaskoczył mnie samą i smak jest super. Na pewno będę ją robiła teraz częściej. Zakupy: - 1 duży pory(...)ogórki kiszone  - 3 jabłka - majonez 4 łyżki - sól, pieprz  Przygotowanie: Pora kroję w cienkie paseczki i solę. Jabłka myję i obieram tylko ze środków i trę w skórce na tarce na dużych oczkach. Ogórki kroję w malutką kostkę i dodaję do reszty. Teraz pora na majonez i doprawianie

Tanio smacznie i prosto