por - 13968 przepisów (strona:27/932)

Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym 143

zasadzie czyszczenia lodówki. Lądowało w niej to, co akurat mieściła moja lodówka, a efekt był całkiem przyjemny dla podniebienia. Ponieważ nie było zbyt dużo czasu, w surówce obok pora zawitał surowy kalafior. Jeśli do tego dodamy jabłko, ogórek i dla załamania koloru paprykę, to efekt może być zaskakujący. I był…zaskakująco dobry. Jakoś nie wiem czemu(...)surowo raczyliśmy się brokułem i kalafiorem. I tutaj powtórka z kalafiora. Dzięki surowości a może surowiźnie wszystkich warzyw, surówka świetnie chrupie. Jeśli nie lubicie aż tak chrupkiego pora lub ma też być on łagodniejszy w smaku, solimy go jakieś 20 min wcześniej, dzięki czemu puści sok i pozbędziemy się ostrego smaku. Ja jak zwykle zachęcam do eksperymentów, dorzucenia kalarepki, rzodkiewki

Mieszam w Garnku
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 283

Kurczak w nieco innej wersji – w kremowym sosie, z grzybami. Aromatyczny od lekkich, duszonych porów, gładki i kremowy od śmietanki. Szybki i syty obiad – w całości jego wykonanie nie zajmie Wam więcej niż 40 minut. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy na połowy w poprzek i jeszcze raz na pół – tak, aby z każdej uzyskać 4 raczej cienkie(...)kotlety. Solimy, pieprzymy. Odkładamy na bok na czas przygotowania reszty składników.   Pory myjemy, rozcinamy wzdłuż na pół, nie całkiem do końca i myjemy liście wewnątrz. Lubi chować się między nimi piasek. Pory kroimy w półcentymetrowe półplasterki, odkładamy do miseczki. Pieczarki oczyszczamy z piasku wilgotnym papierowym ręcznikiem, kroimy je w cienkie półplasterki. Czosnek i zioła siekamy. W dużej, głębokiej patelni

Karo in the Kitchen
Szybka sałatka z pora w sosie czosnkowym 215

desery dla ochłody znajdziecie tutaj -> „Lody i mrożone desery” . A ja zapraszam Was na coś bardziej treściwego. Polecam Wam szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę z pora w sosie czosnkowym. Smakuje wybornie w towarzystwie ulubionego pieczywa. Spróbujcie. Składniki: 100 g pora (biała część) 2 duże rzodkiewki 2 łyżki sosu czosnkowego (u mnie kielecki od Społem Kielce(...)soczyste jabłko sól i pieprz Przygotowanie: Por tniemy na 2 lub 4 części wzdłuż (w zależności od grubości), a następnie cieniutko kroimy. Tak przygotowany por wrzucamy do miski i solimy solą z wierzchu. Ugniatamy ręką i odstawiamy na 10 minut. Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pora. Następnie dodajemy (uprzednio obrane) starte na grubych oczkach jabłko. Na koniec dodajemy

Słodkie okruszki
Tarta z porami i kozim serem 184

Ciekawa i smaczna tarta z porem i kozim serem na kruchym spodzie. Ważne żeby ciasto i farsz było dobrze doprawione. forma: forma 15 x 26 cm. Składniki: ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody sól, pieprz nadzienie: 500 g pora 25 g masła 300 ml mleka 4 gałązki tymianku(...)żeby trochę wystawało, nakłuć dno widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 o C na ok. 15 minut. nadzienie: Połowę sera koziego posiekać, resztę pokroić w plastry. Pory umyć i pokroić w cienkie plastry a następnie usmażyć na maśle na dużej patelni. Do pora dodać większość listków tymianku, smażyć aż por będzie miękki. Por przełożyć do dużej miski, dodać

Mama Gotuje
Zupa porowa 203

Dziś proponuję kremową zupę z porów. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i szybkie, co ważne niezmiernie ułatwia sprawę w przedświątecznej gonitwie. Zupa jest delikatna, można spokojnie podać ją dzieciom. Dorosłym proponuję wersję z pieczonym boczkiem. Zupa porowa Składniki 2 pory 3 l bulionu warzywnego Oliwa z oliwek 2 serki topione Boczek Wykonanie Pory obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni(...)rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej półplasterki pora, aż się zeszklą. W tym czasie w garnku grzejemy bulion. Do gorącego bulionu dodajemy pora. Całość gotujemy ok 5 min. Do małej miseczki nalewamy 2-3 chochelki bulionu z porami, dorzucamy do niego serki topione i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Rozpuszczone serki wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę

Pyza i Surówka
Krem serowo-porowy z grzankami czosnkowymi 149

Pyszna zupa krem z pora, ziemniaków i sera :)  Ostrość pora łagodzi kremowość serka topionego, do tego pyszne grzanki czosnkowe :) Uwielbiamy takie zupy, szczególne na chłodniejsze dni :) Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :) SKŁADNIKI   1 duży por 2 ziemniaki 200g serka topionego gouda 750 ml bulionu warzywnego  2 łyżki masła(...)sól pieprz  mielona gałka muszkatołowa 4 kromki chleba tostowego 2 łyżki  oliwy z oliwek  czosnek granulowany oregano 1/2 pęczka szczypiorku PRZYGOTOWANIE Pora czyścimy, odkrawamy górne ciemne liście - resztę kroimy w krążki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pora i ziemniaki. Przesmażamy razem kilka minut. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladka z kurczaka na puree z dyni 167

przedstawiamy Wam przepis na danie, które było wykonane podczas kulinarnych rozgrywek blogerów czyli roladkę z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej z jabłkiem i morelą na puree z dyni posypaną palonym porem Składniki: - 1 pierś z kurczaka (ok.270 g) - 5 sztuk suszonych morel - pół małego jabłka - 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej - 1 cebula - 1,5 cm korzenia imbiru - 500 g dyni - 1 łyżka(...)masła - sól, pieprz - ostra papryka - ćwiartka pora Dodatkowo: - olej do smażenia pora - 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy do smażenia roladki - folia spożywcza - woda do gotowania Składniki na 2 porcje. Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Na blacie rozkładamy folię spożywczą, a na niej kurczaka i przykrywamy folią. Bierzemy tłuczek do mięsa i delikatnie rozbijamy mięso

Kuchenne Wariacje
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i porem 116

Pierwsze wyzwanie wspolnego gotowania w nowym roku odbywa sie pod haslem 3 po 3, czyli danie przygotoawne jedynie z 3 glownych skladnikow. Tym razem mialy to byc ziemniaki, por i bekon. Takie zestawienie w kuchni brytyjskiej jest dosc czesto spotykane, choc musze przyznac, ze nic podobnego jeszcze nie przygotowywalam, moze za wyjatkiem tarty porowo - bekonowej , ktora bardzo smakowala mojemu tacie(...)zbytnio ich nie lubi, ale to danie wyjatkowo mu smakowalo. ponadto jest dosc proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Wraz ze mna rozne dania z wykorzystaiem ziemnikow, pora i boczku przygotowali: Bartoldzik , Maggie i Wojciech .  Skladniki: 750g ziemniakow 300g boczku 4-5 pory (biala i jasnozielona czesc) 1 jajko pol szklanki smietany sol, pieprz ostra papryka kilka plastrow bekonu

Codzienne Gotowanie
Jajka zapiekane z porem i łososiem 127

Dziś sobota, a wraz z nią chciałabym Wam zaproponować pierwszy post z serii "Śniadanie do łóżka". Wolna i deszczowa sobota to idealna pora na przygotowanie czegoś pysznego do jedzenia. Niespiesznie można zabrać się za szykowanie i pichcenie. Dziś postanowiłam zrobić jajka zapiekane w kokilkach z porem i wędzonym łososiem. Muszę przyznać, że to danie przeszło moje najśmielsze oczekiwania - okazało się(...)moim wielkim krytykiem, bardzo je chwalił, a muszę przyznać, że jest bardzo wybredny i trudno zadowolić jego podniebienie. Dzisiejsze zapiekane jajka były rewelacyjne, delikatne i kremowe. Składniki : 1 duży por 100-150g wędzonego łososia 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka serka Philadelphia 2 nieduże jajka gałka muszkatołowa sól, pieprz   Przygotowanie : Na patelni roztopić masło. Pora

Codzienne Gotowanie
Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 227

Przepis na klopsiki i sałatkę znalazłam w książce " Jerozolima. Książka kucharska ". Ponoć kotleciki z porem i wołowiną w pysznym sosie cytrynowym są typowe dla Żydów z Izmiru, czyli z Turcji. Ottolenghi zastrzegał, żeby ściśle trzymać się przepisu, ale pozwoliłam sobie na minimalne modyfikacje. Wzięłam trochę więcej wołowiny i połowę wskazanego soku z cytryny. Jak dla mnie wyszło rewelacyjnie. Klopsiki(...)delikatne i rozpływają się w ustach. Czuć wyraźny smak duszonych porów. Jako dodatek zrobiłam prostą sałatkę z kalarepy i jarmużu. Finalnie wyszło świetne danie obiadowe, okraszone kwaśnym i miętowym sosem śmietanowo-jogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :)  Składniki klopsiki 400g mielonego

W kuchni wieczorem
Surówka z pora 302

Nieskomplikowana surówka z aromatycznych porów i słodką jabłkową nutą. Ekspresowe przygotowanie, intensywny smak.. Zdrowy dodatek do obiadu Polecam! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 średnie pory 2 jabłka 2 – 3 łyżki śmietany pieprz, sól Przygotowanie(...)Pory przekrawamy w poprzek na pół, po czym kroimy w plastry ok 3mm. Tak pokrojone pory zalewamy wrzątkiem na kilka minut, po czym dokładnie odcedzamy. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Dodajemy do porów razem ze śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! Post Surówka z pora pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni

Za drzwiami kuchni
Sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem 2223

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z marynowanymi pieczarkami i porem śmiało może zastąpić zwykły obiad. Poza tym idealnie nadaje się do grilla :) Dla osób dbających o linię (i nie tylko dla tych ;) ) zamieściłam poniżej wartości odżywcze tej sałatki.   Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu z zalewy) 5 jajek (ok. 300g po ugotowaniu na twardo) 1 puszka kukurydzy (285g(...)odsączeniu) 1 duży por (ok. 120g) 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g) pęczek koperku 2 łyżeczki musztardy (ok. 30g) 3 łyżki majonezu (ok. 100g) sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki i ogórki pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, przepłukać. Por pokroić w plasterki. Przelać wrzątkiem, a następnie osuszyć. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek

Kulinarne Przeboje
Krem z pora, ziemniaków i jarmużu 161

porze roku oczywiście najlepiej smakują wszystkie zupy i kremy. Ja Was dzisiaj zapraszam na powstały -całkowicie w sposób niezamierzony – krem z pora, ziemniaków i jarmużu. Połączenie takie było wynikiem bardziej przejrzenia zawartości szafek w kuchni niż jakiegoś oszałamiającego kulinarnego zrywu, ale i tak najważniejsze, że jest smaczne i sycące… Krem z pora, ziemniaków i jarmużu Składniki: 900g białych(...)części pora 400g ziemniaków 200g jarmużu 3 ząbki czosnku 1/2 kostki masła 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki kurkumy 1,5 litra bulionu sól, pieprz 1.Pory opłukać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Jarmuż opłukać i porwać na mniejsze kawałki. 2.W dużym rondelku rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek

UgotujmyTo.pl
Krem z pora 186

Por   to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości lecznicze. Ponadto, jest w nim całkiem sporo betakarotenu. Krem z pora to jeden z niewielu, którego nie przecieram przez sito - po ugotowaniu warzywo to jest na tyle gładkie, że nie ma takiej potrzeby. Składniki(...)osób): 2 duże pory 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Pora umyć i pokroić w talarki. Swój krem robię także z zielonych części liści, ale jeśli wolicie,  by był on biały, użyjcie tylko dolnej części pora. Wówczas lepiej też będzie użyć białego, a nie czarnego pieprzu

W SMAK
Tarta z grzybami i porem 291

Tarta z grzybami i porem Tarta z grzybami i porem Składniki na tartę z grzybami i porem dla 4 os (okrągła forma średnicy 30 cm): Składniki na ciasto: 2 żółtka 20 dkg mąki 15 dkg masła szczypta soli 4 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy razem. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Następnie rozwałkowane wykładamy(...)wysokość 2 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Składniki na farsz: 40 dkg świeżych grzybów (mogą być mrożone) 2 pory 20 dkg żółtego sera 250 ml śmietany 30 % 4 jajka 2 łyżki masła łyżeczka oregano sól, pieprz Wykonanie: Na maśle podsmażamy pory pokrojone w plastry, wrzucamy grzyby drobno posiekane, sól, pieprz

Anielskie Smaki