Por to chyba nie bardzo docenione warzywo w naszej kuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu z porów, jednak powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie na zupę- krem;) O dziwo(...)groszkiem ptysiowym albo z grzankami ale jako, że moi domownicy za nimi nie przepadają, przygotowałam dla nich grzanki z ziemniaków. Serdecznie zapraszam na moją wariację zupy- kremu z porów;) Składniki : 2 litry bulionu warzywno- drobiowego 6 dużych porów ćwiartka selera 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 5 liści laurowych 3 ziela angielskie sól do smaku pieprz
Krakowskie smaki Aniprzygotowywanie tego dania nawet z burczącym donośnie brzuchem, wywołuje na twarzy uśmiech. Mam nadzieję, że wywoła i u Was! :)Składniki:1 duży porok.2 łyżki masła klarowanego do duszenia porów i 2 łyżki do podsmażenia kurczaka2 łyżeczki ziół prowansalskich500 g piersi z kurczaka (1 spora podwójna)mąka do obtoczenia piersi kurczaka1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%cytryna do skropieniasól i czarny pieprzPUREE(...)ziemniaczki w kostkę i wrzucić już na gorącą wodę- wtedy na pewno ugotują się równomiernie całe. Wodę solimy już po zagotowaniu - posolona woda zwyczajnie zagotowuje się wolniej. Od pora odetnij zielone części i zostaw białą oraz jasno zieloną. Przekrój wzdłuż na 4 części, umyj dokładnie i posiekaj w poprzek w paseczki. Na dużej patelni rozpuść masło i zmniejsz
Gotowanie to kochanieSchab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem Dziś polecam kolejny przepis na obiad ze schabu w plastrach , czyli duszony schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem. Taki schab smakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki. Schab w sosie słodko-kwaśnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia). Mięso wystarczy(...)warzywami, sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Jeśli lubicie ostre smaki, dodajcie do sosu odrobinę świeżej lub mielonej papryczki chili. Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem wspaniale smakuje z ryżem, na przykład basmati. Pasują do niego proste, chrupiące surówki. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny schab :) Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką
Lekcje w kuchniKotlety mielone pod pierzynką z pora i marchewki Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsa mielonego , polecam dzisiejsze kotlety mielone pod pierzynką z pora i marchewki - smakują zupełnie wyjątkowo. Pieczone kotlety mielone pod kołderką z beszamelem mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa na klopsiki. Sprawdzi się mięso wieprzowe, drobiowe lub mieszane. Możecie je doprawić tak, jak najbardziej lubicie(...)Ciekawą opcją będzie na przykład dodatek przyprawy gyros / kebab. Jako pierzynka występuje tu sos beszamelowy z podsmażonym porem i startą marchewką. Możecie dodać do niego trochę pieczarek lub kolorowej papryki. Kotlety mielone z piekarnika to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle, sprawdzi się też na spotkania w większym gronie. Są pyszne z ziemniakami i surówkami lub mizerią albo sałatą
Lekcje w kuchnifont:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 300 g pora 100 g makaronu pesto z orzechów włoskich 100g łuskanych orzechów włoskich 20g startego twardego sera 10 łyżek oliwy z oliwek sól morska, pieprz Przygotowanie. 1. Pesto orzechowe: Orzechy rozdrobnić(...)pieprz według uznania. Dobrze wymieszać w celu połączenia składników. W zależności od upodobań, można dodać więcej startego sera, który zwiąże całą potrawę, a całość stanie się bardziej tłusta. 2. Por i makaron. Por umyć pod bieżącą wodą, pokroić na 10 cm kawałki, a następnie wzdłuż na ćwiartki. Wykorzystać zarówno białe, jak i zielone części pora. Makaron gotować w osolonej wodzie
Pij soki wyciskanePor podobnie jak brukselka to warzywo późnojesienne, zimowe, dlatego właśnie o tej porze roku często po nie sięgam. Natomiast s ałatka porowa z jajkiem i rodzynkami , którą dziś chce Wam przedstawić często pojawiała się u mnie w domu na różnego rodzaju okazje, nie mogło obyć się bez niej również w święta. Przepis na nią przyniosła kiedyś, skądś moja mama(...)wędlin i mięs na zimno. Sałatka porowa z dodatkiem jajka i rodzynek tworzy bardzo ciekawe połączenie i mam nadzieję, że również Wam zasmakuje. Polecam! Składniki : 2-3 pory (biała i jasnozielona część) 4-5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kubka rodzynek 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie : Pory pokroić w cieniutkie plasterki i przełożyć
Codzienne GotowanieSałatka z porem i żółtym serem to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest smaczna i co ważniejsze szybka w przygotowaniu. Wystarczy nam dosłownie kilka produktów, które bardzo często i tak mamy w domu. Już nie zaskoczą Was niespodziewani goście… zobaczcie w jaki prosty sposób przygotujecie tą pyszną sałatkę . Sałatka z porem i żółtym serem – składniki jajek 1 większy(...)por 2 puszki groszku 150g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z porem i żółtym serem – przepis Jajka gotujemy na twardo, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszna , nieskomplikowana , a jednak wyjątkowa w smaku sałatka z porów z dodatkiem kukurydzy jajek i żółtego sera to propozycja idealna niemal na każd ą okazję. Sałatka z porów to decydowanie moja ulubiona sałatka - z awsze pierwsza znika ze stołów, a z dodatkiem pieczywa i wędliny smakuje wyśmienicie. Polecam przepis. Sałatka z Porów - Składniki: 1 por sałatkowy puszka kukurydzy(...)jajek ok. 120 g żółtego sera ok. 350-400 ml majonezu pieprz odrobina soli (lub pominąć) Sałatka z Porów - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem
Słodka StronaDziś chciałabym podzielić się z Wami pysznym pomysłem na sałatkę z pora z jajkiem i jabłkiem. Sałatka jest prosta w wykonaniu i naprawdę smaczna. Pomysł na tą sałatkę (z moimi zmianami) zaczerpnęłam ze wspaniałej książki „Sałatki i surówki”, którą możecie nabyć w księgarni internetowej BookMaster . Książkę polecam każdemu, kto tak jak ja wprost przepada za sałatkami(...)nigdy dość pysznych inspiracji. Myślę, że byłby to wyśmienity pomysł na prezent pod choinkę Pod koniec przepisu na sałatkę z pora z jajkiem i jabłkiem pozwoliłam sobie zamieścić krótką recenzję wspomnianej książki i kilka niezwykle apetycznych zdjęć. A wracając do sałatki z pora z jajkiem i jabłkiem – w oryginalnym przepisie jest, to sałatka warstwowa, u mnie zastosowałam wersję uproszczoną
Słodkie okruszkisurówka z pora i jabłka Por to często niedoceniane warzywo, a przecież posiada wiele cennych składników, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Zawiera sporo wapnia, sodu, potasu, cynku, chloru, żelaza i fosforu, białek, węglowodanów, a także witamin. Warto wiedzieć, że dwubarwność łodygi pora definiuje zawartość olejków eterycznych i tym samym jej intensywność w smaku. Biała część jest łagodniejsza(...)zielona – ostrzejsza i niesłusznie traktowana jako bezwartościowa. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych. W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie- jest składnikiem zup, zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. By uniknąć piekącego smaku, można go krótko zblanszować. Surówka z pora i jabłka Składniki: - 1 por - 1 większe jabłko - majonez + śmietana - cukier , sól , pieprz Pora umyć pod bieżącą
Aromatyczne PodróżeAmpedSense.OptimizeAdSpot('AP'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('IR'); Opis: Zupa o kremowej konsystencji i delikatnym smaku. Zupa – krem z pora, to jednocześnie prostota i wyrafinowany smak. Jest to zupa do której świetnym dodatkiem będą wszystkie chrupiące rzeczy, np. groszek ptysiowy czy czosnkowe grzanki. Ogromną zaletą tego dania jest to, że szybko je przygotujemy, zupa jest niedroga oraz składniki są łatwo dostępne(...)AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Składniki: 3 pory (tylko biała część) 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki 3 łyżki masła 3 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz Posiekana natka pietruszki Gałka muszkatołowa Opcjonalnie: grzanki, groszek ptysiowy AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Sposób przygotowania: Na początku pory kroimy wzdłuż i dokładnie myjemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZupa krem z pietruszki i pora Zupa krem z pietruszki i pora. Ostatnimi dniami chodziła za mną zupa krem, delikatna ale żeby jednak ten pazur w niej był. I tak powstała ta zupa, delikatna w smaku, ale zupa krem. Do tego chips z boczku z żółtym serem, więc i coś chrupiącego było. Pysznie było ! Zupa krem(...)pietruszki i pora 2 pietruszki 2 pory ( białe części ) 2 ziemniaki 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1/3 łyżeczki chili szczypta soli, pieprzu 300 ml wody 2 łyżki masła boczek wędzony w plasterkach ser morski MSM Mońki Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy w plasterki. Pora dokładnie płuczemy zimną wodą, kroimy w plasterki
Kuchnia na wzgórzuQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera
Moja DelicjaQuiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry (z odkrojonym tłuszczem na górze) 2 duże pory, biała i zielona część (500 g) 1 mała biała cebula 3 ząbki czosnku 30 g + 30 g masła 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% 30 g sera
Moja DelicjaPiersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – pomysł na szybki i smaczny obiad. Więcej pomysłów na dania z kurczakiem znajdziecie w kategorii: kurczak . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz, czosnek, papryka słodka czerwona do przyprawienia kurczaka kawałek pora (ok. 10 cm) 2 czubate łyżki majonezu(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi kurczaka zapiekane w porach i majonezie – Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić na plastry. Doprawić do smak solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Pora pokroić w talarki. Kurczaka, pora i majonez wymieszać ze sobą dokładnie. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez ok. 20-30 minut. Jeśli mięsko
Kulinarne Przeboje