nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Pojawia się w wielu domach na świątecznym stole (ponadto jest zupą idealną na kaca ;-) ), u nas również. Mimo przygotowywania go co roku, do tej pory nie udało mi się opublikować przepisu na niego. Ach ten mój perfekcjonizm - zdjęcia się nie podobały, to i przepis nie został opublikowany. Dzisiaj nadrabiam - lepiej późno, niż wcale ;-). Żurek obowiązkowo
Pora coś zjeśćmargin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 350g makaronu 1 duży por 3 łyżki masła lub oliwy sól, pieprz 400 g pomidorów 2 papryczki pepperoni 100g czarnych oliwek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml ulubionego mleka 2 jajka 1 opakowanie fety/2 kulki(...)para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Ugotuj makaron. Pora pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę lub masło i podsmaż pora, aż zmięknie. Nagrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj olejem duże żaroodporne naczynie do zapiekania i układaj warstwy: makaron, pory, pomidory pokrojone
Qlinarnie i Qlinarniekomponuje się z dowolną wędliną, jajkiem czy serem. Pasuje i na przyjęcia i na codzienne śniadanie czy kolację. Potrzebne są do niej tylko 4 składniki, które ( no może poza porem) zawsze są dostępne w mojej kuchni. Składniki - duży por ( tylko biała część ) - jajka na twardo 2 szt. - ogórki kiszone 3 szt. - jabłko ( najlepiej kwaskowe ) - sól, pieprz - majonez, śmietana Wykonanie(...)Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam do małej miseczki i posypuję dwoma szczyptami soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił sok i stracił goryczkę. Do większej miski ścieram na tarce o grubych oczkach jajka, jabłko i ogórki kiszone. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty utartych składników. Do sałatki dodaje
Kuchnia z widokiem na ogródMłoda kapustka duszona na masełku z porem i pomidorkami. Cóż może być lepszego :) Tak przygotowana kapustka może posłużyć jako samodzielne danie lub jako smakowity dodatek do obiadu. Tylko uwaga proponuję przygotować od razu podwójną porcję,bo ona znika już w trakcie przygotowania tzn. kosztowania :) Składniki - główka młodej kapusty - pomidory 2 szt. - kawałek pora - pół pęczka koperku - masło - sól, cukier, majeranek(...)cytryny Wykonanie Kapustę szatkuję w średniej grubości paseczki, pora kroje w cieniutkie półplasterki, pomidora ( wczesniej sparzonego i obranego ) w kostkę, koperek drobniutko. W dużej głębokiej patelni roztapiam ok.2 łyżki masła,dodaje do niego pora i chwilkę duszę. Do pora dodaję poszatkowaną kapustę, dolewam dosłownie pół szklanki gorącej przegotowanej wody. Mieszam. Kiedy kapustka jest na wpół miękka dodaję pomidory, koperek,szczyptę
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie :) Dziś proponujemy szybki przepis na różowy makaron z rukolą i porem. Spaghetti z rukolą i porem: (4 osoby) Składniki : 1 makaron spaghetti 1/2 opakowania rukoli 1 por 2 ząbki czosnku 2 buraki pieprz, sól słodka śmietanka do sosów oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente z dwoma burakami, aby uzyskać różowy kolor. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy odrobiną oliwy(...)oliwek. Por myjemy i kroimy w drobną kostkę, rukolę oczyszczamy z ogonków i również dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 4 łyżek i dodajemy por, który blanszujemy. Teraz wlewamy słodką śmietankę i dusimy, aż lekko zgęstnieje. W tym momencie dodajemy przeciśnięty czosnek i rukolę. Zmniejszamy maksymalnie ogień i doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy
vegetanieśniadanie u nas dzisiaj wspaniała sałatka z porów. Niezwykle smaczna i prosta w wykonaniu. Wypróbujcie ją, warto :) Potrzebujecie do jej stworzenia : 1 duży por 1 duży ogórek konserwowy 1 puszka kukurydzy 4 jajka majonez pieprz, ostra papryka, sól Por dobrze myjemy i odkrawamy jasną część, ciemne liście lądują w zamrażalniku. Przydadzą się na zupę. Por musicie pokroić w cieniutkie płatki(...)delikatnie posypać solą, aby zmiękł. W czasie kiedy por mięknie, ogórek i jajka kroimy w drobną kosteczkę. Następnie wszystko razem mieszamy i dodajemy majonez, ok. 3 duże łyżki. Najlepiej dodajcie tyle ile lubicie. Na koniec dodajemy pieprz i ostrą paprykę i sałatka gotowa :) Odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Proste prawda ? A oto jaśnie Pani sałatka :) Pozdrawiamy
vegetanieProponuję dziś Państwu kolejną sałatkę tym razem dla smakoszy pora. Bardzo lubię to warzywo, jest nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne no i zdrowe. To prawdziwa kopalnia witamin i soli mineralnych. Tak, więc "pora na pora". SKŁADNIKI: 2 pory sałatkowe 7 średnich ogórków kiszonych 5 ugotowanych jajek 4 ugotowane marchewki majonez, sól, pieprz WYKONANIE: białą część pora rozcinamy
Kuchnia BeatyDzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na sałatkę ze śledzi w towarzystwie pora. Przepis ten pochodzi z zeszytu mojej mamy i jest w mojej rodzinie chyba od zawsze. Myślę, że jak każdy i ja mam swój sposób na sprawdzoną i zawsze smaczną sałatkę z matiasów. Moją tajemnicą udanego smaku jest wymoczenie płatów śledziowych w mleku. Najlepiej jeżeli wypłukane wcześniej śledziki wymoczymy(...)mleku nawet kilka godzin, sprawi to, że ich smak będzie zdecydowanie łagodniejszy i świetnie komponujący się z całością. Jedną z moich ulubionych kompozycji jest śledź z jajkiem i porem. Ta sałatka sprawdza się na wszystkich domowych imprezkach. Sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI: 600 g matiasów 1l mleka 4 jajka ½ pora (biała część) 2 łyżki majonezu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna i prosta suróweczka z jednego warzywka. Por jest dosyć wyrazistym w smaku warzywem więc wystarczy tylko majonez i trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i surówka gotowa. składniki: 800 g porów (biała i jasnozielona część) sól do smaku majonez Pory dokładnie umyć. Następnie pokroić w plastry lub jeśli są duże w półplastry. Pokrojone pory sparzyć. Zalać wrzątkiem i zostawić(...)godzinkę lub też do wystygnięcia wody. Potem pory dobrze osączyć z nadmiaru wody. Połączyć z majonezem, ilość wedle uznania. Do smaku doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Monia miesza i gotujeJestem sezonowa. Choć niezbyt klasycznie. Zdecydowanie bardziej letnia niż zimowa, choć zimę kocham i za nią tęsknię. Brak mi podziału na cztery równe pory roku. Moje sezony dyktuje apetyt. Jest czas gorących, gęstych zup wypijanych z ukochanego dużego kubka. Była pora dynii i czas francuskich croissantów moczonych w mocnym espresso. Nieregularnie nastaje sezon na curry, bakłażany(...)wszystko co pomidorowe. Pora serowa trwa przez cały rok, a czas kawy jest po prostu nieskończony. Sezon na owsiankę zaczął się w dzieciństwie i ma szansę zostać jednym z najdłużej panujących tuż obok kaszy manny, orzechów i wszystkiego co bezowe, a najchętniej oczywiście z karmelem. Muszę dodać, że bywają sezony, które trwają w duecie, tercecie
KUCHARNIAskładników.Świetny jako samodzielne danie,może stanowić przystawkę lub świetną przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące danie.Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam do przepisu. Składniki na 4 porcje: 2 małe(...)duży seler 500 g ugotowanych buraków 1/2 pora 1 ząbek czosnku 80 g twardego sera np.Gruyere 50 g masła 1 łyżka mąki 250 ml mleka 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka gałka muszkatałowa sól,pieprz Wykonanie: selera umyć,obrać,przekroic na pół i pokroić w 0,5 cm plastry.Wrzucić do gotujacej wody i obgotować 4-5 minut.Buraczki pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zawsze chciałam zrobić tartę z porem i boczkiem, więc skorzystałam z przepisu Smakocie , nieco go tylko zmieniając. W przepisie oryginalnym była wymieniona mniejsza forma do tarty, ale mimo, że użyłam znacznie większej, to i tak ciasta spokojnie starczyło na spód i boki (trochę bardziej musiałam je rozwałkować). Użyłam też znacznie większego kawałka boczku (225 g). Tarta wyszła przepyszna :-) W oryginalnym(...)SKŁADNIKI Na ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 żółtko szczypta soli łyżka zimnej wody Na nadzienie: 250 ml śmietanki 30% 125 g sera żółtego 2 duże pory około 200 g boczku wędzonego 2 jajka 1 kulka mozzarelli do smaku: sól, pieprz, oregano WYKONANIE Ciasto: Masło posiekać nożem. Mąkę wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać żółtko, szczyptę
Passions hobbies lifetylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso z rosołu (wołowinę). Pewnie się zdziwicie, ale pierwszy raz robiłam krokiety :-). Wcześniej wielokrotnie je jadłam, więc nadeszła pora na "zmierzenie się" z nimi :-). Okazało się, że to nic trudnego! Wam również polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób
Pora coś zjeśćBazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez smaku. Zadbać o to mają 3 główne elementy: sól, której znaczenia nie trzeba nikomu tłumaczyć - nie żałujcie jej, limonka, która nada odpowiedniej kwaskowatości i parmezan, który wzbogaci smak, nada mu głębi i dodatkowo zagęści zupę(...)por1 ząbek czosnku 450g zielonego groszku (mrożonego)1,2l wywaru warzywnego lub mięsnegosok z połowy limonki3 czubate łyżki startego parmezanusól i pieprz do smakukilka gram masła do podsmażenia pora z czosnkiem 2 plasterki szynki lub boczku1 suszony pomidor w oliwieSposób przygotowania:Pora przekroić na pół i pokroić w paski grubości 1cm. Czosnek posiekać. W garnku (2,5/3 litry) roztopić masło
W kuchni wieczoremDzień dobry!Dzisiaj ostatni dzień 2014 roku, więc tradycyjnie pora na podsumowanie. Tym razem postanowiłam wybrać więcej zdjęć niż 12 (12 najlepszych zdjęć z 2013 roku) oraz postanowiłam nie sugerować się statystykami bloga (12 najpopularniejszych przepisów 2013 roku) - przygotowałam małe kolaże składające się ze zdjęć w podobnych tonacjach kolorystycznych. Tak więc mamy i kolorowe dania, ale też kolorowe stylizacje
Pora coś zjeść