Dzień dobry! Święto Zakochanych już jutro! Świętujecie ten dzień bardziej wyjątkowo? A może podobnie jak ja uważacie, że zakochani Walentynki powinni świętować codziennie? :-) W tym
Pora coś zjeśćWieprzowina z bakłażanem, cukinią i porem Składniki: 400 g wieprzowiny (ja dałam schab) 2 bakłażany 1 cukinia 1 mały por 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy Bakłażana i cukinię umyłam i pokroiłam w plastry, posypałam niewielką ilością soli i odstawiłam. W międzyczasie wieprzowinę pokroiłam w kostkę, cebulkę, por i czosnek w plasterki. Na oliwie(...)podsmażyłam mięso z cebulą i czosnkiem. Do podsmażonego mięsa dodałam cukinię, bakłażana i por. Dodałam 100 ml wody, przyprawy i ocet. Wszystko dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Wspaniale smakuje z ryżem
nietadietaRyba po grecku Składniki: 250 g filetów z białej ryby (ja dałam dorsza) 5 marchewek 2 korzenie pietruszki pół małego selera 2 duże cebule ok 5 cm pora 100 ml przecieru pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz rozmaryn 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Rybę ugotowałam na parze. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na grubych oczkach. Cebulkę(...)obrałam i pokroiłam w kostkę, por pokroiłam w plasterki. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażyłam cebulkę i por. Starte warzywa przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Dodałam sól, pieprz i pod przykryciem gotowałam ok. 20 min. Następnie dodałam ziele angielskie, rozmaryn i liście laurowe, gotowałam jeszcze 10 min. Po ugotowaniu warzyw odlałam wodę, zostawiając bardzo małą ilość na dnie. Dodałam przecier
nietadietaplastrach, kroimy w centymetrowe małe plasterki w poprzek. Cebule obieramy i kroimy niezbyt drobno. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem i drobno kroimy je w półplasterki, razem z trzonkami. Pora przecinamy wzdłuż na pół, wypłukujemy piasek spomiędzy listków i kroimy go w 0,5cm półplasterki. Rozpuszczamy kostki bulionowe w pół litra wrzątku. Do rondla wrzucamy 2 łyżki masła i łyżkę oleju(...)ściągamy do miseczki, do rondla znowu łyżka masła, łyżka oleju. Podsmażamy cały boczek do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do niego szalotkę, stale mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Wrzucamy pokrojonego pora – mieszamy cały czas, smażymy około 2-3 minuty, aż por zmięknie i zrobi się szklisty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wlewamy piwo i odparowujemy z patelni prawie cały płyn. Dodajemy
Karo in the KitchenDzień dobry! Dzisiaj świętujemy Tłusty Czwartek i pewnie wielu z Was będzie smażyć pączki, dlatego od razu z rana prezentuję Wam 7 rad, dzięki którym Twoje
Pora coś zjeśćDzień dobry! Tłusty Czwartek już jutro! Często słyszę, że wiele osób nie ma czasu na przygotowanie pączków czy faworków, które są nieco pracochłonne. Dlatego też przygotowałam
Pora coś zjeśćpierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html 2 średnie cukinie 1 por kilka świeżych pieczarek 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju 1 ser pleśniowy Lazur 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki gałązk a świeżego rozmarynu sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie(...)Cukinie myjemy, kroimy w plasterki około 0,5 cm , posypujemy solą, papryką słodką oraz ostrą odstawi amy na parę minut . Por, pieczarki oczyszczamy, przepłukujemy wodą, kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Do rondelka wlewamy 2 łyżki oleju z zalewy pomidorowej, dodajemy pokrojony por podsmażamy, dodajemy pieczarki, pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem smażymy wszystko razem kilka minut na wolnym
kgwjanczewoDzień dobry! Zapiekanka pasterska to jedno z moich ulubionych dań. Pewnie zapytacie dlaczego? Czy po spojrzeniu na składniki przypomina Wam się inne danie, które też bardzo
Pora coś zjeśćPolędwiczka to bardzo delikatne i smaczne mięsko i najlepiej mi smakuje przygotowane w sosie. Tym razem zrobiłam je w delikatnym sosie z serków topionych z dodatkiem pora. Polecam to danie bo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ok 600 g kawałek pora o długości 15 cm (biała część) 2 serki topione śmietankowe(...)olej do smażenia Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1 cm i lekko rozbić ręką. Następnie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć, krótko aby mięsko zmieniło kolor. Pora pokroić w plastry i podsmażyć w garnku na maśle, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie pokroić serki topione na małe kawałki. Pokrojone serki wrzucic do garnka z porem, dodać także
Monia miesza i gotujecebuli. Podana z grzanką zrobioną z bagietki i sera cheddar. Po prostu musicie spróbować to połączenie - u mnie niebawem powtórka tej zupki :) Składniki: 500 g cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek(...)bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z porem i mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem
Aga w kuchniDzień dobry! Jak osłodzić sobie chłodne, zimowe poranki? Dobrym sposobem jest słodkie, ciepłe śniadanie - owsianka, naleśniki z ulubionym dżemem i obowiązkowo kubek kawy. A gdyby tak
Pora coś zjeśćłopatki wieprzowej 15 dkg krewetek ( u mnie średniej wielkości mrożone ) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego około 8 cm kawałek białej części pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu z kolendrą 1 białko ubite na pianę Łopatkę zmielić w maszynce, krewetki obrać i drobno posiekać, imbir, czosnek(...)pora posiekać drobno, dodać przyprawy i białko i wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny Sos 0,5 szkl. sosu sojowego 0,5 łyżeczki chili 2 łyżki sosu sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego pół pęczka kolendry pół pora ( biała część ) Pora, cebulę i kolendrę drobno posiekać, przełożyć do miski dodać resztę składników, wymieszać
Kuchnia na wzgórzuDzień dobry! Zimą mam duży problem z wypiciem koktajlu - nie lubię pić czegoś zimnego, kiedy na zewnątrz temperatury oscylują w okolicy zera stopni czy dużo niżej
Pora coś zjeśćDzień dobry! Carbonarę przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu, a czasem i częściej jeśli najdzie nas większa ochota. A po przygotowaniu jej zawsze zostają białka, z którymi
Pora coś zjeśćthings to do and it won’t take you too much time – enjoy cooking! SKŁADNIKI: 250 g tortellini (1 opakowanie) 340 g ananasa (1 puszka) 1 średni por 1 pęczek kopru 200 g jogurtu greckiego 1 lyżka majonezu sól, pieprz INGREDIENTS: 250 g tortellini (1 pack) 340 g pineapple (1 can) 1 medium leek 1 bunch of dill(...)Greek yogurt 1 tablespoon mayonnaise salt, pepper Tortellini ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, odsącz i odstaw do ostygnięcia. Ananasa pokrój w kawałki, koper posiekaj, od pora odetnij zieloną część, pozostałą przekrój wzdłuż na pół i potem na plastry. Żeby por nie był za ostry warto go sparzyć wrzątkiem – wrzuć pokrojonego pora do durszlaka i przelej gorącą wodą. Wszystkie składniki
Martyna Cooks