por - 13968 przepisów (strona:60/932)

Konfitura z mirabelek 125

Dzień dobry! Powoli kończę sezon na przetwory. Przygotowałam już duży zapas ketchupu, konfitur, nastawiłam kilka nalewek. Oczywiście również zamroziłam ulubione owoce na koktajle. Zima będzie o

Pora coś zjeść
Proste ciasto z jabłkami 326

Dzień dobry! Jesienne owoce to bez wątpienia jabłka, śliwki, gruszki. To właśnie jesienią najbardziej smakują nam szarlotki, obowiązkowo z szarej renety! Dzisiaj mam dla Was propozycję

Pora coś zjeść
Wiosenna wizyta u JEdyni 124

Dzień dobry! Liście na drzewach powoli żółkną, dni jak i wieczory są coraz chłodniejsze, słońce zachodzi coraz wcześniej. Nieuchronnie zbliża się jesień. Czy będzie piękna, słoneczna

Pora coś zjeść
Ketchup z pomidorów malinowych 123

Dzień dobry! Niedawno obiecałam Wam nowy przepis na ketchup, a więc dzisiaj jest! Malinowe pomidory to jedne z najbardziej aromatycznych odmian pomidorów. Mocno różowe, słodkie, a

Pora coś zjeść
Wegetariańskie fit kotlety z kaszy jaglanej (porcja ok. 435 kcal) 249

mojej kuchni przyszła pora na kaszę jaglaną :) kotleciki wyszły super, spróbowałam także jaglanego jabłecznika, jednak on pozostawiał wiele do życzenia i zupełnie nie przypadł mi do gustu. Na pewno moje eksperymenty na tym się nie zakończą, bo kasza daje dużo możliwości ;) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 65 g suchej kaszy jaglanej (ok. 5 łyżek) 40 g papryki czerwonej (mniej niż(...)całej) 45 g bakłażana (ok. 1/5 całego) 45 g pora (kawałek ok. 10 cm) 35 g pomidora (ok. 2 grube plastry) 20 g roztrzepanego jajka (ok. 1/3 dużego) +olej do smażenia: 1 łyżeczka do smażenia warzyw 1 łyżka do smażenia kotletów przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka Przygotowanie:  1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Bakłażana najpierw

Malowane smakiem
Pstrąg Ojcowski 140

Dzień dobry! Małopolska to raj dla osób kochających wycieczki, zarówno te piesze jak i te rowerowe. Aby oderwać się od miejskiego zgiełku wystarczy wsiąść na rower

Pora coś zjeść
Nalewka aroniowa 536

Dzień dobry! Lato to czas zamykania sezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory

Pora coś zjeść
Stradonia czyli pokój z widokiem na Wawel 107

Dzień dobry! Różne znaki zdają się wskazywać na to, że rano można się obudzić w samym sercu Krakowa, a z okien zobaczyć Wawel. Zakończyły się właśnie

Pora coś zjeść
Czy polskie piwa się zmieniają? Degustacja piw Doctor Brew 122

Dzień dobry! Nikt nie zaprzeczy, że piwo w Polsce zmieniło się. Każdy z nas zauważył, że na półkach w sklepach pojawiło się znacznie więcej piw. Półki

Pora coś zjeść
Książki na lato 127

Dzień dobry! Letnie, wakacyjne miesiące to czas kiedy możemy odpocząć, sięgnąć do lektur, na które wcześniej nie mieliśmy czasu. Zapraszam Was na krótki przegląd nowości wydawniczych

Pora coś zjeść
Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą 171

Kremowe zupy i chrupiące dodatki to jedno z moich ulubionych zestawień. Zupa krem z porów to ukochany obiad M. (chociaż za warzywami i zupami raczej nie przepada). Samo danie wymaga odrobiny nakładu pracy i czasu (chyba, że zrezygnujemy z samodzielnego przygotowywania bulionu na rzecz kostki rosołowej). Bruschettę też robiłam na ciabatcie przygotowanej w domu ( tutaj przepis ), ale zawsze można kupić(...)coś w ulubionej piekarni.  ZUPA KREM Z PORÓW ORAZ BRUSCHETTA Z GRUSZKĄ, ORZECHAMI WŁOSKIMI I GORGONZOLĄ Składniki na zupę: - 1 litr bulionu z kurczaka lub wywaru z warzyw  - 3-5 porów (tylko białe części, w zależności od wielkości) - 3-4 łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały

Życie zamknięte w smaku
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 200

jeżeli i Wy się boicie - przestańcie! ;) CONSOMME DROBIOWE Z POROWO-SZPINAKOWYM RAVIOLI Składniki na bulion drobiowy: - 1 porcja rosołowa z kurczaka - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 litry wody - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Przygotowanie bulionu: Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy(...)małym ogniu. Przecedzamy przez sito, żeby otrzymać sam bulion - bez warzyw i mięsa. Studzimy. Składniki do consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka Przygotowanie consommé: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy je dokładnie z mięsem oraz białkami i przekładamy

Życie zamknięte w smaku
Łosoś w rękawie pieczony z porem 161

Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć, ale piec, gotować w wodzie, i na parze. Dzisiaj łosoś trochę inaczej, upieczony w rękawie foliowym. Składniki: Łosoś (kawałki ) 1 por Pieprz cytrynowy Sól Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym. Pora kroimy ( najlepiej pora przekroić wzdłuż i w ten sposób umyć ) w plasterki. Łososia wkładamy do rękawa foliowego razem(...)pokrojonym porem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tarta porowa ze szparagami 145

zbyt długi, więc korzystajmy dopóki jeszcze można. Tarta jest pyszna. Gorąco polecam. Składniki: Ciasto 100 gram margaryny Ok. 1 ½ szklanki mąki 1 duże jajko ¼ łyżeczki soli Nadzienie 2 spore pory 1 łyżka masła 1 1/3 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej kolendry z młotkowanym pieprzem ( można zamiennie dodać kolendrę i pieprz ) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu(...)łykowata Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekana margarynę i jajko. Zagniatamy. Formę do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Z porów odkrawamy część białą i jasnozieloną. Kroimy je wzdłuż i dokładnie myjemy. Następnie kroimy je w półplasterki. Na patelnię wykładamy łyżkę masła i pokrojone pory. Dodajemy sól i pieprz i dusimy

Smaki Ewy