por - 13968 przepisów (strona:60/932)

Kapuśniak 123

Dzień dobry! Mamy piękną, złotą jesień! Mimo, że słońce świeci, to temperatury już mocno spadły i przychodzi ochota na rozgrzewające dania - najlepiej pyszne zupy! W sobotni

Pora coś zjeść
Zapiekanka z bułki paryskiej z kurczakiem 300

sposób na ciepłą kolację. Składniki:           1 długa bułka paryska lekko czerstwa 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 duży por 1 pomidor 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos: 4 jajka 1 szklanka mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku(...)sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso, oprószamy suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy pora i całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu rozkładamy porwaną

Wanilia i Kardamon
Dżem z dyni i jabłek 114

Dzień dobry! Kiedyś nie lubiłam dyni, była dla mnie mdła, mączna, niesmaczna. Jednak na szczęście smak i preferencje smakowe się zmieniają i obecnie bardzo często sięgam

Pora coś zjeść
Jesienna wizyta u Jedyni 97

Dzień dobry! W dyniach jest coś fascynującego... te kolory, faktury, kształty i przede wszystkim różne smaki! Widok pola dyniowego jesienią również jest ciekawy - wszystko obumiera, pędy

Pora coś zjeść
ZUPA OGÓRKOWA 145

Niestety wielkimi krokami zbliża się jesienno-zimowa pora , wówczas to  nachodzi nas ochota,  na ciepłą i pożywną zupkę. Proponuję więc zupę ogórkową ;) Ogórki w czasie ich kiszenia podwajają swoją ilość witaminy C oraz B6 i B12. Z tego powodu są one polecane osobom zmagającym się z anemią. Są one lekkostrawne i skutecznie oczyszczają organizm(...)tego było mało, ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje. Tak więc jedzmy kiszoniaki jak najczęściej!           Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek

potrawyregionalne
filet z porem i mozarellą 121

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety drobiowe, to polecam fileta pieczonego w piekarniku. Robię go w różnych wariantach, najczęściej właśnie z porem. Przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, dlatego polecam na niedzielę lub rodzinne spotkania. Nam bardzo smakuje.  Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 duży por 1 duża kulka mozarelli (125 g) 1 łyżka masła sól pieprz 2 łyżki oleju(...)szczypiorek Filet opłukać zimną wodą i pokroić na 4-5  płatów. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć krótko z obu stron na rozgrzanym oleju. Białą część pora pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć w brytfannie do mięsa. Na każdy kawałek położyć łyżkę pora i przykryć plastrem mozarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ryba z porem i mozzarellą 176

Danie rybne nie musi być nudne, z rybą można kombinować na wiele sposobów tak jak z kurczakiem. Tą wzbogaciłam porem, który nadał trochę ostrości i mozzarellą. Podałam je z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką colesław.  Składniki: 5 filetów rybnych 1 por (biała część) duża kulka mozzarelli łyżka masła jajko bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Pora pokroić(...)Rybę natrzeć solą i pieprzem. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Szybko obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce pora i plasterek mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się rozpuści

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lasagne ze szpinakiem i oszukanym beszamelem 139

bardzo mi odpowiada... To takie danie, po którym odpinamy guzik w spodniach i zalegamy na kanapie na przynajmniej godzinę. Dlatego postanowiłam zrobić sos serowy, z duszonym w winie porem. Muszę przyznać, że ten sos jest tak pyszny, że wykorzystam go do innych dań. Składniki: (na naczynie i wymiarach 30cm na 23cm) 9 płatów makaronu do lasagne 1 kg mrożonego szpinaku(...)cytryny 1 łyżka śmietany kwaśnej 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pietruszki 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól i pieprz Na sos: 2 duże pory 1 łyżka oleju 100 ml wina czerwonego 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 600 ml mleka 100g tartego grana padano + do posypania ok. 70g sól i pieprz Wykonanie: Na oleju

Smakuj życie!
Jaki jest najważniejszy sprzęt w kuchni? + KONKURS 138

Dzień dobry! Jaki jest Twoim zdaniem najważniejszy sprzęt w kuchni? Wiele osób wybierze dobry i ostry nóż, który dobrze leżąc w dłoni szybko i drobno pokroi

Pora coś zjeść
Śledzik z porem i serkiem wiejskim 161

śledzia marynowanego w zalewie octowej 2 serki wiejskie 1 por (biała część) garść usiekanego szczypiorku 4 rzodkiewki sól pieprz Śledzie obrać ze skórki. Pora posiekać , dodać posiekany szczypiorek i pokrojone na plasterki rzodkiewki, przyprawić do smaku solą i pieprzem . Sledzia ułożyć w wymieszanej sałatce z pora. Udekorować krążkami pora i rzodkiewką. Podawać jako przystawkę lub na obiad z ziemniakami posypanymi

Gotowanie jest łatwe
Makaroszotto z dyni makaronowej i pęczaku z jagodami goji 192

nieco bardziej stałą, przyjaźniejszą do jedzenia konsystencję. Idealne, koloowe danie w jesienny piątkowy dzień! :) 1 mała dynia makaronowa (ok. 400g) 100g kaszy pęczak 1 duży dojrzały pomidor kawałek pora (ok. 5 centymetrów) 1 cienka i krótka łodyżka selera naciowego kawałek żółtego sera (według upodobań) 2 spore ząbki czosnku kilkanaście sztuk suszonych jagód goji odrobina soli sok z cytryny natka pietruszki(...)niej miąższ w postaci makaronu. Przekładamy go do miski i lekko posypujemy solą. Gdy dynia puści sok delikatnie go odciskamy. Kaszę pęczak gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pora kroimy w cienkie krążki, łodygę selera w nieduże półplasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wrzucamy na nią makaron dyniowy, pora i selera oraz starty czosnek. Całość

Kuchenna Kontrrewolucya
Zdrowy tryb życia - jak zacząć? 160

chociażby niedoborów na skutek ograniczenia wielu produktów. Niestety wiem coś o tym, chociaż zaczynałam z pozoru niewinnie (o czym  wkrótce powstanie osobny post). W każdym razie od tamtej pory jeszcze bardziej zainteresowałam się zdrowym gotowaniem. Ale takim naprawdę zdrowym (z uwzględnieniem wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.) Nie jestem żadnym specem, wciąż popełniam błędy, ale nie zamierzam przestać(...)Załóż dzienniczek posiłków! Często nie wiemy dokładnie, co i w jakich ilościach zjadamy. Z braku czasu bądź chęci wybieramy drogę na skróty i zamiast np. zdrowej kanapki w porze lunchu, w pośpiechu zaspokajamy głód batonikiem.  Jeśli chcesz zmienić swój sposób odżywiania, świetnym rozwiązaniem będzie założenie swojego dzienniczka, w którym notować będziesz wszystkie swoje posiłki i przekąski, a także pory

Kuchnia Ellie
Drożdżówki z serem 259

Dzień dobry! Kiedy nachodzi Was ochota na coś słodkiego po co najczęściej sięgacie? Pewnie po coś, co macie pod ręką, na przykład czekoladę? My ostatnio zapragnęliśmy

Pora coś zjeść
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym 113

Dzień dobry! Mimo iż lubimy poznawać nowe smaki i wymyślne dania, to czasem nachodzi nas ochota na prostą, domową kuchnię. I takie też są pulpety w

Pora coś zjeść
Łosoś z porem i serem żółtym w cieście francuskim 179

Pyszny, soczysty kawałek łososia z dodatkiem aromatycznego pora i sera żółtego, otulony chrupiącym ciastem francuskim. Smaczna przekąska, gorąca kolacja a nawet obiad - polecam :) SKŁADNIKI: (na 4 szt) 1 op. ciasta francuskiego 30 dag łososia  4 grubsze plastry sera żółtego kawałek pora (10-15 cm)  1 łyżka masła sól, pieprz i ulubiona przyprawa do ryb (u mnie Fish Masala(...)Łososia przekroić na 4 kawałki, każdy oprószyć solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ryb. 2. Pora pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle i lekko osolić do smaku. 3. Ciasto francuskie przekroić na 4 części, na środku każdej ułożyć po kawałku łososia, na to przysmażony por i po plastrze sera żółtego. Zawinąć w koperty. 4. Piec do zrumienienia

Kto ugości moich gości?