por - 13968 przepisów (strona:53/932)

Sałatka z cukinii z czosnkiem i chili (na zimę) 589

Dzień dobry! Czy Was również dotknął cukiniowy urodzaj? Jeśli tak jak i my, zostaliście obdarowani kilkoma kilogramami cukinii lub po prostu urosła Wam w ogrodzie, nie

Pora coś zjeść
Muffinki cytrynowe z cukinią 172

Dzień dobry! Oprócz sezonu ogórkowego mamy też sezon cukiniowy. Co zrobić z nadmiarem tego warzywa? Oprócz wszelkich dań obiadowych zaczynając od leczo, zup, placków czy oczywiście

Pora coś zjeść
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy z czosnkową raitą 158

skrzypce, a pozostałe składniki są tylko doskonałym akompaniamentem. Polecam Wam taką kompozycję   Składniki: 40 g masła (niesolonego) 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru około   350 g obranego pora 250 g czerwonej soczewicy 2 papryczki chili 300 g pomidorów 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1,5 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki(...)upiekł. Po wystudzeniu, odwinęłam czosnek z folii....     .... i wycisnęłam miąższ do miseczki. Dodałam jogurt, doprawiłam do smaku solą, wymieszałam i ... gotowe.     Teraz zajęłam się zupą: Por, po oczyszczeniu pokroiłam w krążki. Z pomidorów zdjęłam skórkę zanurzając je w gorącej wodzie, a następnie pokroiłam w kostkę. Kminek i kolendrę zmieliłam. Można w młynku, można w moździerzu

Kuchnia u Krysi
Ogórki kanapkowe (z kurkumą i curry) 745

Dzień dobry! Chyba nikomu nie muszę przedstawiać przepisu, który otwiera sezon ogórkowy na moim blogu :-). Ogórki kanapkowe uśmiechają się do Was z większości blogów w ostatnim

Pora coś zjeść
Sos porzeczkowy na ostro (do serów i mięs) 173

Dzień dobry! Sezon na przetwory w pełni. Co chwilę wszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich

Pora coś zjeść
Mój tajemniczy ogród i krem z młodych ziemniaczków 167

jest zamek. Na początku trochę mnie rozczarował, do Malborka to mu bowiem daleko... Jednak wkrótce pokochałam spacery nad rzeką w jego ogrodach, które płynnie przechodzą w obłędnie o tej porze roku zielony las. Często tam chodzimy; spacerujemy równymi alejkami wysypanymi drobnymi kamykami lub przesiadujemy przy fontannie, która wyobraża kilkanaście zwierząt i naprawdę zachwyca detalami. Wczoraj wędrowaliśmy leniwie, rozmawiając już(...)warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku chipsy z chleba żytniego: 8 cienkich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gulasz z soczewicą 163

Dzień dobry! Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza - jest mokro, zimno, wietrznie... przecież jeszcze trochę czasu zostało do jesieni, a tu takie kwiatki! W dni takie jak

Pora coś zjeść
Surówka z pora i marchewki 116

Pikantny smak pora, przełamany słodkim jabłkiem. Idealna jako dodatek do obiadu. Smacznego! :)   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Surówka z pora i marchewki Składniki: 2 białe części pora 3 marchewki 1 duże jabłko Sól,pieprz 1-2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Pora kroimy w cienkie plasterki. Marchew oraz jabłko ścieramy

Smaki Natalii
Letni numer Małopolskiego Apetytu 158

Dzień dobry! Niedawno zaczęło się lato, zatem musiał się pojawić nowy numer naszego Małopolskiego Apetytu , tworzonego przez lokalnych blogerów! Co w nowym numerze? Jak zwykle mnóstwo

Pora coś zjeść
Ryż pełnoziarnisty z kurczakiem tajsko-cytrynowym duszonym z porami i brokułem 155

Filety z kurczaka są dobrze doprawione, następnie delikatnie na oleju rzepakowym podsmażone.  Pory w plasterkach są dodane, niewielką ilością wody zalewane, chwileczkę duszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane,   a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane.   Danie smaczne fit– zdrowe, a dzięki przyprawom(...)smaku oryginalne i wyjątkowe.   Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 por, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 ml wody, sól do smaku, 1 świeży brokuł, 250 g ryżu pełnoziarnistego, świeża bazylia czerwona, czarnuszka do posypania. Przygotowanie: Kurczak: Filety oczyszczamy, myjemy

Moniki Smakołyki
Leśne smoothie bowl i Trendy Food 149

Dzień dobry! W dobie zanieczyszczonego środowiska, wszechobecnego smogu, co daje się bardzo odczuć w coraz większej ilości polskich miast, a nie tylko w Krakowie, upraw prowadzonych

Pora coś zjeść
Sorbet truskawkowy z czerwonym winem 180

Dzień dobry! Dzisiejsza pogoda nie nastraja do jedzenia lodów, a przynajmniej ja nie lubię się jeszcze bardziej chłodzić, gdy na zewnątrz jest chłodno ;-). Jednak na pewno

Pora coś zjeść
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 123

wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska i pieprz (do smaku) wegański parmezan z tego przepisu (ewentualnie można(...)cieczy po czym dodajemy kolejno – wino, mleko kokosowe, resztę bulionu, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy pora, dość drobno (wzdłuż, na pół, a potem w poprzek) i szalotkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż do przyrumienienia. Dodajemy do kaszy jaglanej i razem wszystko smażymy ok. minutę

Fill The Bowl
Czekoladowo różane babeczki ogrodniczki na Dzień Matki + KONKURS 141

Dzień dobry! Każda kobieta wie, że dobry robot planetarny to podstawa szybkiego i bezproblemowego przygotowywania wielu wypieków. Zagniecie kruche ciasto bez brudzenia rąk, ubije białka na

Pora coś zjeść
Wiosenny przegląd książek 152

Dzień dobry! Od publikacji naszego wiosennego numeru Małopolskiego Apetytu minęło już sporo czasu, zatem to doskonała okazja do przypomnienia mojego wiosennego przeglądu książek - zapraszam do lektury

Pora coś zjeść