wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta(...)więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już
Kuchnia Beatypodsmażyć wraz z pokrojoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem. 3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Na naleśnika ułożyć surową, przyprawioną pierś, ser oraz pieczarki. Zawinąć w krokieta, zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. 5. Usmażone krokiety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstawić zakryte do piekarnika
A Ty Smakuj Mniekuchniapepin.blogspot.com/2013/12/krokiety-z-dorsza.html Przepis ten pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata"M,Halbańskiego. Krokiety są z kuchni portugalskiej============.SKŁADNIKI *80 dkg ziemniaków *50 dkg filetów z dorsza *jajko *2 żółtka *sól *pieprz *nać pietruszki *3 łyżki oleju do smażenia=== WYKONANIE...Ugotować filety z dorsza w małej ilości wody(15 minut) Ugotować w łupinach ziemniaki,obrać(...)póki są ciepłe utłuc na jednolitą masę. Drobno pokrajanego dorsza wymieszać z ziemniakami,dodając jajka,posiekaną nać pietruszki,sól i pieprz. Formować krokiety i smażyć na oleju na ładny,złoty kolor. Są pyszne ,zapewniam. SMACZNEGO
w mojej kuchniminut) Ugotować w łupinach ziemniaki,obrać i póki są ciepłe utłuc na jednolitą masę. Drobno pokrajanego dorsza wymieszać z ziemniakami,dodając jajka,posiekaną nać pietruszki,sól i pieprz. Formować krokiety i smażyć na oleju na ładny,złoty kolor. Są pyszne . SMACZNEGO(...)Przepis ten pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata"M,Halbańskiego. Krokiety są z kuchni portugalskiej. Crocchette di merluzzo ............... INGREDIENTI 80 once di patate , 50 oz filetti di merluzzo , uova, 2 tuorli d'uovo , sale, pepe , prezzemolo , 3 cucchiai di olio per friggere ESECUZIONE Cook filetti cod in una piccola quantità di acqua ( 15 minuti) Lessare le patate
w mojej kuchniWczoraj obiecałam, że podam przepis na krokiety z pieczarkami. Z tego przepisu też wyszło nam 10 krokietów. Składniki na ciasto naleśnikowe: 150 g mąki 2 duże jajka 120 ml wody 250 ml mleka szczypta soli Sposób wykonania: Do przesianej maki dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przykryć je talerzykiem i pozostawić
Na słodko lub wytrawniemieszkańców. Mmmmm w kuchni unosi się do tej pory zapach jabłek i cynamonu, który nota bene uwielbiam. Ale nie tego mi dzisiaj było trzeba, aby zaspokoić moje kulinarne zachcianki. Krokiety z pieczarkami :) tak to jest to. Smak farszu przypomina mi smak ulubionych hot-dogów z pieczarkami, smak sprzed ładnych kilkunastu lat z nieistniejącej już budki, przy nieistniejącym już kinie "Odra(...)podsmażać aż odparuje woda. Podczas smażenia doprawić solą, pieprzem i podlać odrobiną sosu sojowego. Na środek każdego naleśnika nakładać łyżkę farszu i posypać startym żółtym serem i zawinąć. Krokiety obtaczać w mleku i bułce tartej. Smażyć z dwóch stron
Kuchnia w opałachzrobić z mięsem, które zostaje z rosołu lub z obiadu poprzedniego dnia ? Jednym z pomysłów jest zmielenie i zrobienie farszu na przykład do krokietów. Mięso nabiera "drugiego życia", a my zyskujemy nowe danie. Nauczyła mnie tego moja mama :) SKŁADNIKI: 40 dag kiszonej kapusty 1 mała marchewka 30-40 dag mięsa z indyka (z rosołu) 4 pieczarki 1 cebula(...)mięso. Całość podsmażyć. Kapustę odcedzić i "odsączyć" z nadmiaru wody, przełożyć na patelnię, doprawić i wymieszać. Tak powstały farsz przepuścić przez maszynkę na grubym sitku. Ułatwi nam to zawijanie krokietów, farsz będzie bardziej zwarty. Na przygotowane wcześniej naleśniki, nakładamy nadzienie, zwijamy i obtaczamy w mleku i bułce tartej. Obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor
Kuchnia w opałachKotleciki z dorsza (krokiety z dorsza) to proste danie, które jest lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Takie kotlety to świetny sposób na przemycenie ryb do diety najmłodszych. Są lubiane ponieważ są bardzo delikatne, a także świetne do jedzenia palcami. Ja kotleciki z tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich(...)minut od momentu zagotowania mleka (pilnujcie, aby nie wykipiało). Następnie mleko i przyprawy wylewamy, a rybę studzimy. Po ostudzeniu ziemniaki i rybę warto schować na godzinę do lodówki – krokiety lepiej się będą formowały (jeśli robicie kotleciki w zimę wystarczy wystawić jeszcze gorące na balkon). W tym czasie przygotowujemy panierkę. Do połowy szklanki bułki tartej wyciskamy ząbek czosnku i trzemy
Poezja smakubardzo długo (do 2 tygodni), trzeba było coś z nią zrobić. Oczywiście przygotowałam barszcz. A co można podać do niego? Barszcz czerwony to nie tylko uszka, to również rewelacyjne krokiety z mięsem! Wykorzystałam do nich mięso z rosołu (wołowinę). Pewnie się zdziwicie, ale pierwszy raz robiłam krokiety :-). Wcześniej wielokrotnie je jadłam, więc nadeszła pora na "zmierzenie się
Pora coś zjeśćTradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw. Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek) 350 g mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5 liści kapusty pekińskiej (zielona część) 10 grzybów(...)składników. Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy na płaską powierzchnie, na środek wykładamy łyżkę stołową farszu i zawijamy sajgonki podobnie jak to się robi z krokietami. (patrz: => Jak zawijać sajgonki? ) Podobnie postępujemy z resztą płatów. Sajgonki smażymy w dość głębokim oleju z obu stron do zrumienienia. Podajemy ze słodkim sosem chili , sosem sojowym lub innym
Słodka Stronamaśle, następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone grzyby i smażymy. Do grzybów dodajemy ugotowaną, odcedzoną kapustę. Farsz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na każdym naleśniku wykładamy cienką warstwę farszu i zwijamy krokiety. Każdy krokiet namaczamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dużej ilości oleju z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym
Smakowity Blog Kulinarnyjeszcze przez chwilę (około 5 minut), na bardzo małym ogniu, razem pogotować. Ugotowaną zupę ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, a następnie przecedzić przez sito. Barszcz podawać z uszkami czy krokietami, jak u mnie. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanego przepisu wychodzi około 4 litrów barszczu. Po dodaniu zakwasu i przypraw barszcz można uzupełnić wodą do wypełnienia garnka, wówczas wyjdzie(...)przesolić zupy. Ugotowanego, przecedzonego barszczu nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów. Ugotowane buraki można wykorzystać do przygotowania surówki z czerwonych buraków , surówki z buraków z jogurtem czy buraczków zasmażanych . Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaczasie kroimy kapustę. Dodajemy na patelnię. Doprawiamy wymienionymi przyprawami lub według uznania. Smażymy do czasu aż smaki nam się ładnie połączą. Przygotowane wcześniej naleśniki, nadziewamy farszem i zawijamy jak krokiety, brzegami naleśnika pod spód. Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta Na talerzyku roztrzepujemy jajka. Na osobny talerzyk wsypujemy bułkę. Przygotowane krokiety obtaczamy w jajku a następnie w bułce. Smażymy na głębokim
kulinarnyswiatdomitalerzach w naszym domu. Wszyscy bardzo je lubią, bo dają duże możliwości w komponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je na słono, na przykład jako ruskie krokiety , krokiety z pieczarkami czy naleśniki ze szpinakiem i fetą . Najczęściej jednak jadamy je na słodko, mąż z dodatkiem różnego rodzaju domowych dżemów, konfitur czy powideł
Kulinarne przygody Gatity