pomarańcze - 5663 przepisów (strona:25/378)

Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 203

Żurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych(...)gorącej wodzie i wyparzamy. Pomarańczę myjemy najpierw w zimniej, potem w ciepłej wodzie żeby pozbyć się całego konserwującego wosku z owocu. Wyciskamy sok po przekrojeniu jej na pół, a skórkę ścieramy na tarce lub ścinamy ostrym nożem, bez albedo czyli bez białej części. Odważoną żurawinę wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier, wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i startą skórkę. Wrzucamy

Karo in the Kitchen
Świąteczne pierniki z lukrem pomarańczowym i marmoladą 168

skórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao - 2 jajka - 2 opakowania przyprawy do piernika ( op. po 20g) - 660g mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka(...)papierem do pieczenia. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na 15 minut (piekłam jednocześnie, na dwóch poziomach – dolnym i środkowym). W międzyczasie szykujemy lukier. Z pomarańczy, które nam zostały wyciskamy sok. Cukier puder przesiewamy, dodajemy stopniowo sok z pomarańczy – ucieramy. Dalej ucierając dodajemy łyżeczkę miękkiego masła. Lukier ma być dosyć rzadki. Upieczone pierniki wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Serowo-pomarańczowy przysmak 169

połączenia. Następnie żelatynowo-serowy płyn dolewamy powoli do reszty masy serowej nie przerywając mieszania. Gotową masę wylewamy ostrożnie na herbatniki i wyrównujemy jej powierzchnię. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Pomarańcze sparzamy i osuszamy. Z jednego owocu ścieramy skórkę. Resztę obieramy i koimy miąższ w kostkę. Przekładamy pomarańcze i startą skórkę do garnka i podlewamy ok. ¼ szklanki wody. Zagotowujemy(...)zmniejszamy płomień na minimalny i gotujemy tak jeszcze przez 15 minut, po czym garnek zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 15-20 minut, aby lekko przestudzić pomarańcze. Następnie miksujemy blenderem na gładko. Dosypujemy zagęszczacze do dżemów, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wystudzoną masę pomarańczową wykładamy na masę serową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka

MyCookBook.pl
Brownie pomarańczowe 150

cukru      20 dag masła      12 dag mąki      5 jajek      sok z dużej pomarańczy      skórka starta z dużej pomarańczy      szczypta soli      2 czubate łyżki kakao Przygotowanie:    Czekoladę i masło rozpuścić(...)kąpieli wodnej. Wystudzić i dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier dalej miksując. Gdy piana jest lśniąc, dodawać po 1 żółtku i ubijać na najmniejszych obrotach. Następnie wolnym strumieniem wlewać roztopioną czekoladę do ubitych białek i mieszać łyżką do połączenia się składników. Na samym końcu dodać

Amatorka kuchenna
BABKA POMARAŃCZOWO - KAKAOWA 130

lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części nie równe, czyli do 3/4 ciasta dodać starą skórkę z pomarańczy lub 1/2 olejka pomarańczowego, natomiast do 1/3 części ciasta kakao. Na blachę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe(...)stopni C. Rada: osobiście używam olejków z firmy dr Oetker one są bardzo intensywne, dlatego podaję przepis z użyciem połowy olejka, aby smak nie dominował nad pozostałymi smakami pomarańcz najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka pomarańczy pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca pomarańcz najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce

Ciastka - domowe słodkości
Zdrowy deser z mango, jogurtu i macerowanych malin 168

proponuje Deser z mango, jogurtu naturalnego i macerowanych malin . Świeże maliny zasypane odrobiną ksylitolu (ew. cukru pudru), polane sokiem wyciśniętym z pomarańczy i wymieszane ze skórką startą z pomarańczy, do tego kilka listków bazylii, tworzą pyszną kombinację. Polecam wszystkim łasuchom, dbającym o linię. Deser zdrowy, świetny również dla dzieci. Składniki deseru: (3 porcje) 1 dojrzałe mango 1 duży(...)jogurt naturalny gęsty, bez cukru (ok. 400 ml) 100 g świeżych malin kilka listków bazylii skórka starta z połowy pomarańczy (wyszorowanej i sparzonej) sok wyciśnięty z niecałej połowy pomarańczy 1 łyżeczka ksylitolu (w ostateczności cukru pudru)   Przygotowanie: Umyte i osuszone maliny posypać ksylitolem. Wymieszać ze startą skórką pomarańczy, pokrojonymi drobno listkami bazylii i świeżo wyciśniętym sokiem

Moja Delicja
Słoneczne śniadanie – dżem z dyni i pomarańczy 149

cudowny dżem. Nie ma lepszego sposobu na dobre rozpoczęcie dnia niż kubek kawy z duuuużą ilością mleka i świeża bułka/tost z dobrym masłem i dżemem z dyni i pomarańczy Od razu poczujecie się jak w cudowny, wiosenny dzień. Za przepis serdecznie dziękuję Oksanie - najlepszej dżemowej kombinatorce Dżem(...)dyni i pomarańczy Składniki: 45 dkg miąższczu z dyni 2 szklanki cukru 1 duża soczysta pomarańcza i jedna cytryna 1/4 łyżeczki soli Do dzieła!!! Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki - posypujemy solą i cukrem i odstawiamy na minimum 30 minut. Z pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę a miąższ oczyścić z białych błonek i pokroić - w wersji dla leniwych

sierotka maRysia w kuchni
Pierś kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach 157

podsmażanej kapuście pekińskiej, która dzięki dodatkowi grzybów shimeji ma lekko orzechowy posmak, a przełamuje go chili. Kompozycja nie do zapomnienia. Składniki: 2 piersi z kaczki 3cm kawałek imbiru 1 pomarańcza 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego) 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu opcjonalnie: 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśnego albo czarnego sosu chili(...)kaczki oczyścić, naciąć skórę. Przygotować marynatę. W małym garnku wymieszać miód z olejem, dodać sos rybny i sojowy. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do garnka. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok i również dodać do garnka. Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach i dorzucić do reszty marynaty. Delikatnie podgrzać, żeby składniki się połączyły. Piersi kaczki dokładnie zanurzyć

Pociąg Do Kuchni
sernik pomarańczowy na biszkopcie 186

jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki  cukru pudru z wanilią ( użyłam Master Cook ) 120 g stopionego masła dodatkowo: 400 ml soku pomarańczowego 2 opakowania galaretki pomarańczowego 2 pomarańcze Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę cukru a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek(...)sumie piec około godziny. Sernik mało urośnie ale będzie równy i nie popęka.Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić.  Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Sok pomarańczowy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pomarańczowe powidła 150

oczyszczonych pomarańczy, 1,125 dkg cukru, sok z 2 cytryn, 2 opakowania Gelfix. Pomarańcze myjemy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy. Następnie dokładnie czyścimy z białej skorki a także z włókien pomiędzy cześciami pomarańczy gdyż daja gorycz powidłom. Blendujemy pomarańcze,przelewamy do garnka.Mieszamy z cukrem i Gelfixem. Gotujemy od 3 do 5 minut zbierając z wierzchu piane.Na koniec(...)dodajemy sok z cytryny i chwile mieszamy. Gorące powidła przelewamy do słoiczkow, dobrze zakręcamy i stawiamy na 5 minut nakrętkami do dołu. Można także pasteryzowac 30 minut.Z tej ilości pomarańczy wychodzi 6 sloiczkow   o pojemności

Gotowanie jest łatwe
DŻEM POMARAŃCZOWY Z CZEKOLADĄ 172

propozycję na przepyszny dżem z pomarańczy i i białej czekolady.Przetwórstwo domowe , dosłownie limitowany , cudo!!! Dla mnie niesamowity ,wysublimowane szczęście łakomczucha.Gorąco go Polecam.!!!   1 kg.dojrzałych pomarańczy + 2 dodatkowo 2.5 tabliczki białej czekolady 1 .10 kg.cukru *********************************************** Kilogram pomarańczy umytych i osączonych zmiksować blenderem , a dwie całe sparzyć ,pokroić w plasterki.Do rondla wlać 20 ml.wody(...)dodać 20 dag.cukru ,ugotować z tego syrop.Dodać zmiksowane pomarańcze oraz resztę cukru,gotować 10 minut.Zdjąć z ognia i dodać czekoladę pokrojoną w grube kawałki,wymieszać aby nam się rozpuściła .Jeszcze raz zagotować ,pozostawiamy na małym ogniu przez 20 minut .5 minut przed końcem gotowania wrzucamy cienkie plasterki pomarańczy .Zdejmujemy z ognia i wkładamy do słoików.Zakręcamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Piersi kaczki z papryką i cykorią 180

piersi kaczki 2 łyżki soli 4 średnie cykorie 80 ml octu ryżowego 2 łyżki posiekanej mięty sól pieprz 2 łyżki słodkiej papryki sok z 2 pomarańczy skórka z pomarańczy fileciki pomarańczy Przygotowanie Skórę na piersiach kaczki ponacinałem w kratkę. Natarłem z obu stron papryką i solą, wstawiłem na 8 godzin do lodówki bez przykrycia. Po tym czasie(...)mięso, patelnię wstawiłem na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wyjąłem kaczkę z piekarnika, wylałem z patelni połowę powstałego sosu. Do pozostałego dodałem skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszałem. Pokroiłem cykorię wzdłuż na ćwiartki, włożyłem do sosu. Podgrzewałem około 2 minuty, aż cykoria zmiękła. Zdjąłem patelnię z ognia, dodałem miętę i cząstki pomarańczy

R'n'G Kitchen
Budyń jaglany z dynią Hokkaido bez mleka 161

Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem uduszonej w soku z pomarańczy dyni Hokkaido z pistacjami. 1/2 dyni Hokkaido średniej wielkości skórka z jednej pomarańczy sok z jednej pomarańczy 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pistacje do posypania 1 łyżka miodu płynnego Dynię obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Udusić do miękkości w soku z pomarańczy. Zblendować(...)razem z kaszą. Dodać miód i skórkę z pomarańczy. Wykładać do salaterek i posypać orzechami. U mnie pistacje

AZgotuj!
Sok pomarańczowy i galaretki. 196

Naszła mnie dziś ochota na sok pomarańczowy. W kuchni leżała cała siatka świeżych pomarańczy i kilka cytryn. Wyjęłam maszynkę do wyciskania soku z cytrusów i po kilku minutach miałam już pyszny sok. Zostały mi skórki po owocach i długo się nie zastanawiałam nad tym co z nich zrobię. Bardzo często przeglądając różne inspiracje natykałam się na ciekawie zrobione(...)pink margarita - one są na 375ml wody, więc potrzebowałam mniej owoców). Przygotowanie: Galaretki przygotować tj. jest podane na opakowaniu. Ostudzić. Cytrusy dobrze wymyć lub sparzyć.Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn (osobno). Do szklanki soku pomarańczowego dodać dwie/trzy łyżeczki soku z cytryny - w zależności od słodkości pomarańczy. Wyczyścić skórki, umyć i osuszyć. Ułożyć najlepiej na blaszce obok siebie

W kuchni u Moniki
Pączki z nutą pomarańczy 147

kolor. Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.  3. Krem pomarańczowy: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy(...)pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Studzimy.    Ps. Składniki na pączki powinny mieć temp. pokojową

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania