aromatyczna przygotowałam również pulpeciki z piersi indyka z czosnkowo-pietruszkowym akcentem! Jej smak jest dość ostry ( w zależności od ilości użytych przypraw), ale świetnie komponuje się z orzeżwiającą pomarańczą oraz wyrazistymi pulpecikami. Bardzo ciekawa i s zeroka gama smaków sprawiła, że tę zupę jeszcze nie raz sporządzę w swojej kuchni! Serdecznie zapraszamy do spróbowania i rozgrzania! (; Składniki(...)ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego (lub mięsnego) 1 szklanka mleka 3,2% 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% 60-70g uprażonych wcześniej wiórek kokosowych sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 3 wyfiletowane pomarańcze 1 łyżeczka skórki z pomarańczy tłuszcz do smażenia pulpecików przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, curry (u mnie: przyprawa kofta curry), łyżeczka kurkumy, świeżo
Symfonia Smakówbutelka czerwongo, wytrawnego wina mniej niż pół szklanki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 4-6 goździków 2 ziela angielskie skórka z wyparzonej wrzątkiem cytryny skórka z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2-3 łyżki brandy lub whisky dodatkowo: półplasterki pomarańczy, goździki, cynamon do mieszania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pomarańczę(...)pływać w napoju i nie będziemy musieli ich wyławiać). Wrzucamy do garnka cukier, cynamon, ziele angielskie nabite goździkami paski skórki pomarańczowej i cytrynowej. Następnie wyciskamy do środka sok z pomarańczy, wlewamy wino i brandy (lub whisky). Podgrzewamy całość co jakiś czas miesząc. Gdy wino będzie gorące, jest już gotowe (nie doprowadzamy do wrzenia, aby alkohol całkowicie nie wyparował). Przelewamy
Poezja smakuzastąpiłam domowym kefirem . Koktajle przygotowuję regularnie, ostatnio na blogu polecałam: – koktajl z rzodkiewek – kefir veggie – koktajl z banana i mandarynki Przepis na Zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy, kefiru i chia: składniki na 2 porcje: 400 ml kefiru spora garść jarmużu 1 słodka pomarańczy 2 łyżeczki nasion Chia (szałwia hiszpańska) Jak zrobić zielony koktajl z jarmużem(...)trzeba z nim nic robić, tylko porwać na mniejsze kawałki. Pomarańczę, jarmuż, nasiona chia i kefir umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy pulsacyjnie na dosyć gęsty koktajl, jeśli wolicie bardziej płynny koktajl to możecie go rozrzedzić i dodać więcej kefiru lub dolać trochę chłodnej zielonej herbaty, bądź soku z pomarańczy. Koktajl można wypić zaraz po przygotowaniu, ja zabrałam koktajl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPlacuszki z ricotty z syropem z pomarańczy i granatem Świeże, serowe placuszki z dodatkiem syropu z pomarańczy i chrupkiego elementu - granatu. Są wyśmienite! Delikatne, lekkie i mega smaczne! Dzieci bardzo za nimi przepadają. Placuszki smakują mi także na zimno. Można je spakować i zabrać do pracy na drugie śniadanie bądź lunch. Naprawdę polecam! SKŁADNIKI: (około 13 niewielkich placuszków(...)sera ricotta 100 gr mąki 50 gr cukru ¾ szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia pestki granatu 2 pomarańcze łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki miodu Olej kokosowy do smażenia (lub inny tłuszcz) Szczypta soli WYKONANIE: Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać ricottę, mleko, mąkę, cukier, roztopione masło, szczyptę soli i proszek
Calzonella.commisce wymieszać wszystkie składniki na marynatę, umieścić w niej mięso tak, aby równomiernie pokryło się marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Cebulę i pomarańcze obrać, a następnie pokroić w krążki. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć cebulę i jedną pomarańczę, na to wyłożyć(...)indyka (zalewę, w której się moczył zachować, bez przypraw), a na mięso drugą pomarańczę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. godzinę, polewając co jakiś czas marynatą. Upieczone mięso wyłożyć na talerz. Z naczynia przelać do garnka powstały sos, cebulę i pomarańcze, zmiksować. Zagotować i odparować nadmiar płynu
zadanie-gotowanieformę 2 litrową: 5 jajek (rozmiar M) lub 4 rozmiar L 1/4 szklanki cukru (lub więcej np. 3/4 szklanki) 1 szklanka oleju rzepakowego skórka otarta z cytryny i pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy ewentualnie olejek pomarańczowy/cytrynowy lub waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie(...)miski wbić jajka, wsypać cukier, ubijać do momentu, aż masa zwiększy trzykrotnie objętość, a cukier zostanie całkowicie rozpuszczony. Cały czas ubijając powoli stróżką wlewać olej. Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy oraz skórkę z owoców. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać rózgą, tylko do połączenia. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć
moj przepis naUwielbiam czerwone pomarańcze. Smakiem nie różnią się aż tak bardzo od tych zwykłych (choć są słodsze i jakieś takie... Lepsze ), ale ten kolor... Intensywna, krwista czerwień za każdym razem wprawia mnie w zachwyt, gdy przekrawam je na pół. Mają w sobie coś wyjątkowego; coś, czemu nie potrafię się oprzeć. I to właśnie dla nich przejeżdżam dziesiątki kilometrów na bazar(...)mnie z kolei przyprawiła o szybsze bicie serca, a na deser - wielkie opakowanie chałwy. Wychodziłam stamtąd niemal w pełni usatysfakcjonowana. Dłuższy postój przy stoiskach warzywnych zaowocował dużą ilością czerwonych pomarańczy w naszych siatkach, trzema gigantami w tradycyjnym, pomarańczowym kolorze; tak słodkimi, że nie potrafiliśmy się im oprzeć, pomidorami różnej wielkości, pigwami, które były miłym zaskoczeniem, czosnkiem, nieziemsko ostrymi papryczkami chilli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy mieszanka studencka Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej(...)spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy do rondelka, dodajemy przyprawę piernikową, sok z pomarańczy, skórkę oraz masło. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników - mieszając co chwilę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Powinien trochę napęcznieć. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, na koniec partiami dodajemy cukier
Gotowanie i blogowaniepomarańczy Masa serowa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 200g słodkiej śmietany (22-36%) 5-6 łyżek cukru pudru (do smaku; w zależności jak słodka jest pomarańcza) sok z 1 pomarańczy (dużej) skórka z 1/2 pomarańczy (starta) 3,5 łyżeczki żelatyny Wierzch: 1 opakowanie kisielu na kubek (użyłam jabłkowego) Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno(...)masłem/margaryną. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym i delikatnie skropić sokiem z pomarańczy. Przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na puch (nie koniecznie na sztywno). Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, sokiem i skórką pomarańczową. Masę połączyć ze śmietaną. Na końcu - do całości dodać przestygniętą żelatynę
Di gotujeCiasto czekoladowe z pomarańczą to pyszne, puszyste ciasto o mocno wyczuwalnym smaku czekolady oraz pomarańczy. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, ciasto ma delikatną i dość sypką konsystencję, a dodatek spulchniaczy - zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej - sprawia, że ciasto ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste. Nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, ma raczej nieco babkową konsystencję. Elementem obowiązkowym(...)która sprawia, że ciasto smakuje jeszcze bardziej czekoladowo. Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) Ciasto czekoladowe z pomarańczą Składniki: ciasto 120g mąki pszennej 80g mąki ziemniaczanej 150g cukru 125ml soku wyciśniętego z pomarańczy 110g (1/2 szklanki) oleju 100g gorzkiej czekolady 3 jajka 40g kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakołyki Berenikinogi perliczki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sok z 2 pomarańczy, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, kilka listków rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 100 g borówek z pomarańczą *, sól, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki zimnego masła, Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć(...)rumiano z obu stron. Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty
królestwo garówmogłam od razu nic zrobić. Teraz to nadrabiam. To banalnie prosta i pyszna sałatka do której wystarcza tylko kilka składników. Składniki: roszpunka 2 pomarańcze zielone oliwki nadziewane suszonymi pomidorami Halloumi - ser z mleka(...)krowiego, owczego i koziego z miętą oliwa z oliwek z pomarańczami kilka pomidorków koktajlowych sok z wyciśniętej jednej pomarańczy Przygotowanie: Roszpunkę wypłukać, rozłożyć na talerzu, pomarańcze obrać i pokroić na małe kawałki, dodać oliwki i pokrojony ser. Polać sokiem z pomarańczy i pokropić oliwą z oliwek. SMACZNEGO
Lili w kuchnidobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego likieru (opcjonalnie, ja użyłam amaretto) 50g masła bądź oleju kokosowego W rondelku podgrzać miód(...)dolać nieco soku z pomarańczy. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i ewentualnie likier, wymieszać przez chwilę, po czym dodać masło bądź olej kokosowy. Kiedy sos nieco zgęstnieje przelewamy 3/4 do miseczki, na pozostały na patelni sos należy położyć cztery naleśniki złożone w trójkąciki i smażyć chwilkę po obu stronach, na sam koniec dolać jeszcze trochę sosu. Tuż przed
Przepysznik - BLW i nie tylkociężko się od nich oderwać ;) Przepis znalazłam tutaj: klik! i trochę zmodyfikowałam do moich potrzeb. Składniki (12 dużych muffinek): - 4 marchewki - skórka otarta z jednej pomarańczy - 2 cząstki pomarańczy - 1 szklanka mąki krupczatki, 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 4 łyżki otrąb przennych - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 1 łyżeczka cynamonu(...)cukru - ekstrakt z wanilii W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki(mąka, otręby, proszek do pieczenia, soda, sól, cynamon, imbir, kakao). Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, skórkę pomarańczy pokroić na drobne kawałki. W drugiej misce zmiksować jajka, olej, cukier, ekstrakt z wanilii, sok z jednej jednej, dwóch cząstek pomarańczy. Dodać marchewkę i skórkę z pomarańczy
Corner With RecipesPijąc ten koktajl dostarczysz sobie dawki witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu . Błonnik pokarmowy zawarty w pomarańczy usprawni przemianę materii. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy , które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina(...)naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki soku z pomarańczy (ok. 2 szt) 1 pomarańcza 1/2 banana 3/4 szklanki jogurtu greckiego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Z pomarańczy wycisnąć sok. Drugą pomarańczę oraz banana obrać. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Pić od razu po przygotowaniu. Na zdrowie
Moja Galeria Smaku