pomarańcze - 5663 przepisów (strona:13/378)

Roladki śledziowe w pomarańczach 344

śledziowe z słodko-kwaśną sałatką podane na plasterku pomarańczy będą na pewno oryginalnym elementem świątecznego menu. Składniki na 8 szt : 8 marynowanych płatów śledziowych 2 cebule 2 słodziutkie pomarańcze 2 kiszone ogórki 2 jabłka 0,5 szklanki majonezu sól, pieprz mielony oraz w ziarnach natka pietruszki pomidorki koktajlowe Przygotowanie : Cebulę, ogórki i jabłka pokrój w dosyć drobną kosteczkę(...)kawałki i dodaj do reszty skrojonych składników. Dodaj majonez z skórką pomarańczy, wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. Drugą pomarańczę skrój w plasterki. Płaty śledziowe jeśli trzeba opłucz i zwiń w roladkę spinając wykałaczką, ułóż na plasterku pomarańczy a do środka nałóż sałatki. Ozdób natką pietruszki, pomidorkiem koktajlowym i zgniecionymi ziarnami pieprzu. Smacznego

Mechanik w kuchni
Babeczki pomarańczowe 156

Pyszne, pachnące pomarańczami i ukoronowane delikatnym, pomarańczowym kremem, zrobionym na bazie kremówki i mascarpone . Dodana do babeczkowego ciasta, starta skórka z pomarańcza sprawi, że pomarańczowy aromat uderzy Was już w momencie otwierania piekarnika. Mam nadzieję, że sami się przekonacie, iż zjadanie ich to prawdziwa pomarańczowa przyjemność . SKŁADNIKI (na 12 sztuk babeczek): 250 g. mąki pszennej 2 jajka(...)jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju skórka starta z jednego pomarańcza SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: 500 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone szklanka cukru pudru sok z 3 dużych pomarańczy skórka starta z dwóch pomarańczy Przepis: BABECZKI: Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z jednego pomarańcza. Nagrzewamy piekarnik

Domowe Torty
Marmolada z pomarańczy z imbirem 161

słoiczków dokładnie myjemy i wyparzamy w zmywarce albo gorącym piekarniku (100⁰C na około 10-15 minut). Metalowe zakrętki wyparzamy w osobnym czystym naczyniu, zalewając je wrzącą wodą.   Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie – owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Zimna woda(...)czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie z nim bez problemu. Umyte owoce włóżcie do miski, sparzcie wrzątkiem i wytrzyjcie do sucha. Obierzcie skórkę z pomarańczy zwykłym, ostrym nożem dookoła owocu, z góry na dół. Skórkę musimy dokładnie oczyścić z albedo – wszystkiego tego, co pod nią białe. Wygodnie to zrobić mocno dociskając skórkę do deski i prowadząc nóż

Karo in the Kitchen
Dzień dobry, cześć i czołem oraz suszone pomarańcze 179

innych wspaniałości. Na początek pokażę Wam moje cudeńka na sznurku, czyli suszone pomarańcze.  Wyglądają naprawdę uroczo, bajecznie pachną przy suszeniu i są banalnie proste w wykonaniu! Potrzebujemy: - pomarańcze (ilość według gustu) -nóż Pomarańcze kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm. Odrzucamy piętki oraz plastry o nieatrakcyjnym przekroju.  Pokrojone w plastry pomarańcze rozkładamy(...)kaloryferze wyłożonym papierem do pieczenia, gdyż na początku będzie z nich ciekło bardzo dużo soku i dzięki temu oszczędzimy sobie sporo sprzątania. Pomarańcze można też suszyć w piekarniku (ok. 4h). Zajmuje to mniej czasu, ale jest też mniej ekonomiczne. Za pierwszym razem, jak suszyłam w piekarniku, to pomarańcze bardzo ściemniały i nieładnie wyglądały, więc zdecydowanie polecam kaloryfer

two broke sisters
Pieczony Burak z Pomarańczami 219

kuchni fajna sprawa, tylko dlaczego ja do tej pory omijałam go szerokim łukiem? No ćwikła się nie liczy :) Co to jest? Sałatka? Eeee, raczej pieczony burak potem duszony w pomarańczach, pysznie. Ja podałam go ze smażonym camembertem, na który miał ochotę mój syn i watróbkami drobiowymi, na które ochotę miałam Ja :) No to do dzieła! Każdy czerwony wyraz(...)upiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie podaję czasu pieczenia, bo zależy on od wielkości buraków przecież :) Buraki wystudziłam, obrałam i pokroiłam w ósemki.  Rozmaryn posiekałam, pomarańcze sparzyłam wrzątkiem, wykroiłam cząstki. Robiłam to nad miską, bo chciałam złapać jak najwięcej soku, po wykrojeniu cząstek wycisnęłam nad miską błonki z pozostałościami miąższu i uzbierało się trochę soku, cząstki

Blondynka Gotuje
Galaretka w pomarańczach 166

Śliczna słodka przekąska . Bardzo prosta w wykonaniu,a jak wesoło wygląda na stole! Ciekawy pomysł na powtórne wykorzystanie skórki z pomarańczy. Można stworzyć całą tęczę kolorów. Takie galaretkowe pomarańcze cieszą dzieciaki, ale nie tylko… Kolorowy zawrót głowy! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco(...)nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: pomarańcze kolorowe galaretki woda Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej w przepisie na opakowaniu. Pomarańcze należy przekroić na pół i wydrążyć cały miąższ, aby zostały nam tylko „łódki” ze skórek. Galaretki wlewamy do połówek pomarańczy i kiedy wystygną, wkładamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy

Za drzwiami kuchni
Tort pomarańczowo-kajmakowy 375

Uwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.   Torcik sprawdzi się na każdej domowej uroczystości. Dla wszystkich Pań na dzisiejszy Dzień Kobiet... Tortownica 24 cm Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek Masa(...)pomarańczowa: 4 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 2,5 szklanki gorącej wody Masa kajmakowa: 400 g kajmaku 200 g margaryny 1,5 szklanki mleka 1 budyń czekoladowy z cukrem (64 g) 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzątku 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku Dodatkowo: 400 g dżemu o smaku mango, ananasa i papaji 500 ml śmietany

VioletoweKucharzenie
Czekoladowy sernik z pomarańczą i granatem / Chocolate cheesecake with orange and pomegranate 109

masła Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 4 żółtka 200 ml śmietany 18% 3 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia 6 czubatych łyżek cukru pudru Skórka otarta z jednej pomarańczy Owoce: 6 dużych pomarańczy 1 granat listek agaru PRZYGOTOWANIE Herbatniki wrzucam do blendera i  i rozdrabniam. Kiedy są sypkie dodaję brązowy cukier, kakao i rozpuszczone masło. Miksuję(...)rozprowadzam dokładnie dociskając. Podpiekam 10 minut w 180 stopniach.  Ser przekładam do misy blendera i miksuję dodając po łyżce śmietanę. Następnie dodaję po łyżce cukier, wanilię, skórkę z pomarańczy oraz po jednym żółtku. Na koniec dodaje po łyżce skrobię ziemniaczaną i jeszcze przez chwile miksuję. Masę serową wykładam na podpieczony spód i wkładam na 10 minut do piekarnika

Magiczna kuchnia Darii
Kandyzowana skórka pomarańczy 154

Podczas Świąt jednym z topowych owoców była pomarańcza. Jak widać w gazetach i na blogach kulinarnych, ten trend w dalszym ciągu się utrzymuje :) Nic dziwnego - pomarańcze są słodkie, pyszne, zawierają dużo witaminy C, B i potasu, działają korzystnie na nasz układ trawienny i tak naprawdę powinniśmy(...)jeść lub spożywać w formie soku przez cały rok. Jednak mała uwaga dla dbających o linię - pomarańcze są dosyć kaloryczne. Średniej wielkości pomarańcza zawiera około 70 kcal, a jedna szklanka świeżo wyciskanego soku - 115 kcal. Pomarańcze świetnie sprawdzają się również jako dodatek do ciast. Poniżej przedstawiam przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy, której możecie użyć np. do klasycznego

My Culinary Art
TORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEM 559

gorącej wody ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii SKŁADNIKI NA GANACHE CZEKOLADOWE: 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 36 % DO DEKORACJI: plasterki pomarańczy lub inne dekoracje według uznania WYKONANIE: Przygotowanie tortu zacznij od Musu Pomarańczowego. PIERNIKOWY SPÓD BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy(...)bardzo zimna (najlepiej zostawić ją na kilka godzin). Porządnie schłodzoną kremówkę z czekoladą ubij na sztywno, dodaj do niej 2,5 posiekanych w drobną kostkę (i obranych ze skórki) pomarańczy, Z pozostałej połówki pomarańczy wyciśnij sok, odmierz 3 łyżeczki  i podgrzej go w garnuszku, po czym rozpuść w nim żelatynę. Następnie dodaj ją do posiekanych pomarańczy

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z grillowanym kurczakiem, granatem i pomarańczą 306

Kolejna pyszna i kolorowa sałatka. Tym razem połączyłam grillowanego kurczaka z granatem i pomarańczą. Trochę koloru na talerzu przyda się w ten pochmurny dzień. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 450 g piersi z kurczaka (3 nieduże pojedyńcze piersi) 1 mały granat 1 duża pomarańcza 50 g orzeszków piniowych  Piątnica sól,pieprz olej sok z cytryny Pojedyncze piersi rozkroić wzdłuż(...)płaty. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową z odrobinką oleju i ugrillować mięsko. Sałatę porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Dodać pestki granatu. Pomarańczę obrać i wykroić cząstki, cząstki przekroić na pół i dodać do sałatki. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzone mięsko pokroić na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, skropić olejem oraz

Monia miesza i gotuje
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 198

szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru łyżeczka cynamonu szczypta soli 3/4 szklanki oleju 2 jajka skórka otarta z pomarańczy (wcześniej spaczonej) 2 startej marchewki  opcjonalnie możecie też dodać rodzynki, otręby, wiórki kokosowe Polewa: 150 g serka śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Wykonanie: Marchew ścieramy(...)tarce - ja wykorzystałam grubsze oczka. W misce łączymy ze sobą suche składniki - mąkę, cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. W osobnym naczyniu mieszamy olej wraz z jajkami.   Pomarańczę parzymy we wrzątku i ocieramy z niej skórkę, którą wraz ze startą marchewką dodajemy do masy z jajek i oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą

Taste Of My Day
Naleśniki gryczane z dżemem, pomarańczą i sosem balsamicznym 178

dżemem na śniadanie przygotować i smakami oryginalnych naleśników się rozkoszować.   Składniki (ok. 7 naleśników): 100 g kaszy gryczanej niepalonej,   woda, olej rzepakowy, 50 g kaszy gryczanej palonej, pomarańcza, dżem brzoskwiniowy Łowicz, sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny. Przygotowanie: Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy(...)oleju. Naleśniki smarujemy dżemem brzoskwiniowym i zwijamy, kroimy na  4 części. Na talerzu układamy naleśniki z dżemem, polewamy sosem octowym z octem balsamicznym, posypujemy popcornem i oddajemy plasterki pomarańczy. Rada: Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim i przykrywamy talerzem, dzięki temu staja się  elastyczne i miękkie

Moniki Smakołyki
Kandyzowane skórki pomarańczowe 149

Wykorzystuję je do różnych ciast, na przykład ostatnio do  cytrusowego ciasta z figami i daktylami . Doskonale pasują również do ciast drożdżowych czy też do serników. Pamiętajmy, żeby jedząc pomarańcze odkładać obrane skórki. Ja wkładam je do plastikowego woreczka, a następnie do lodówki. Gdy uzbieram większą partię wtedy biorę się za kandyzowanie. Kandyzowane skórki pomarańczowe Składniki: 3 pomarańcze lub obrana skórka z 3 pomarańczy 2 szklanki cukru 1 szklanka wody Wykonanie: Pomarańcze zawsze dokładnie myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Jeśli mamy całe pomarańcze, obieramy je. Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki. Kroimy ją w cienkie paski. W garnku przygotowujemy syrop z cukru

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z kardamonem 168

propozycje jak je smacznie przetworzyć, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić  kandyzowane skórki pomarańczowe  lub  mieloną skórkę pomarańczową . Konfitura pomarańczowa z kardamonem Składniki: 1500 g pomarańczy 300 g cukru 1/2 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Wszystkie pomarańcze dobrze myjemy i parzymy wrzątkiem. Z dwóch pomarańczy ścieramy skórkę, róbmy to od razu(...)garnkiem, w którym później będziemy robić konfiturę. Z pozostałych pomarańczy zdejmujemy skórkę lub skrajamy ją nożem, tak aby został nam sam miąższ. Skórki odkładamy na bok, do dalszego przetworzenia później.  Wszystkie pomarańcze rozbieramy na cząstki, oczyszczając je z błonek. Robimy to też nad garnkiem, żeby nie uronić ani jednej kropelki soku

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami 222

jestem zadowolona z efektu końcowego. Konfitura nie jest bardzo słodka, a dodatkowo jest lekko korzenna, dzięki przyprawom, które dodałam. I jak zwykle przy okazji jedzenia czy też przetwarzania pomarańczy przypominam:  broń Boże nie wyrzucajcie skórek pomarańczowych !!! Tutaj znajdziecie propozycje jak je smacznie przetworzyć, a następnie wykorzystać w kuchni. Możemy zrobić  kandyzowane skórki pomarańczowe(...)mieloną skórkę pomarańczową . Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami Składniki: 2 kg pomarańczy 500 g cukru 1 łyżeczka imbiru 3/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Wszystkie pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Obieramy je dokładnie ze skóry, tym razem posłużyłam się nożem jak przy obieraniu jabłka i poszło mi zdecydowanie lepiej, niż poprzednio. Obrane skórki z 3 pomarańczy

Kulinarne przygody Gatity
C - Przetwory - Dżem z cukinii z pomarańczą 170

Cukiniowe szaleństwo trwa! Jeżeli nie próbowaliście jej jeszcze w wersji deserowej, koniecznie musicie przetestować przepis na dżem z cukinii z pomarańczową nutą. Mmmmm........ zaskakująco pyszny! Dżem z cukinii z pomarańczą     Składniki: 2 kg cukinii (startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę - obranej, bez nasion) 2 galaretki pomarańczowe 1 pomarańcza 250 g cukru zapach(...)pomarańczowy sok z 1 cytryny Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na tarce.Włożyć do garnka i gotować ok godziny, aż zupełnie zmieknie. Pomarańczę wyparzyć, skórkę zetrzeć na tarce dodając do cukinii, z reszty usunąć białą część, pestki i również dodać do gotującej się cukinii, podobnie jak cukier, zapach pomarańczowy, sok z cytryny i galaretki. Całość wymieszać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Odwrócone ciasto z pomarańczami 303

coś mi wypadało. A że teraz mam trochę więcej "wolnego" czasu, zrobiłam. I - wierzcie mi - było warto! :) Polecam!!! Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm): Podstawa i brzegi 6 pomarańczy (może się okazać, że będziecie potrzebować więcej, bo zależy to od ich wielkości po obraniu) 100 g cukru 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Ciasto 150 g masła(...)temperaturze pokojowej 100 g cukru (zmniejszyłam ilość w porównaniu z oryginalnym przepisem) 150 gramów mąki (u mnie tortowa) 12 g proszku do pieczenia szczypta soli Syrop sok z dwóch pomarańczy (ok. 120 g) 70 g cukru pół łyżki rumu Sok z pomarańczy przelać przez gęste sito. Sok wlać do rondelka, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.Gotować kilka minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Poza sezonem: konfitura z czerwonych pomarańczy 135

niezwykle intensywną barwę. Uwielbiam je!  Przepis podpatrzyłam u Małgosi , i nie zawiodłam się. Konfitura pachnie obłędnie, a dodatkowo na końcu języka zostawia odrobinę pieprznego smaku. Coś wspaniałego! Moje pomarańcze, niestety, były słabo czerwone, ale jeśli znajdziecie prawdziwie krwiste, Wasze konfitury będą czarowały kolorem. A jeśli nie możecie znaleźć akurat tej odmiany, zróbcie ze zwykłych. Też będzie pysznie! Konfitura(...)czerwonych pomarańczy z różowym pieprzem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy 400 ml wody 350 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka różowego pieprzu Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę. Owoce wyfiletować, wycisnąć sok z resztek. Wszystkie błonki i pestki zawinąć w gazę lub włożyć do pończochy, zawiązać. Umieścić z pomarańczami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Takie wiosenne malowanie-sok 197

cytryna          2 plasterki imbiru       3 pomarańcze        pół opakowania jarmużu Wykonanie Cytryne ,pomarańcze obrać obrac jak nacieniej ze skórki ,pozostawiając białe-- Białka skórka to bardzo bogate źródło pektyn i witaminy P. Jedzenie pomarańczy z białą otoczką pomoże obniżyć „zły" cholesterol. Jeśli będziemy zjadać cały(...)Zdrowy koktajl owocowy. Świeżo wyciskany Sok  pomarańczy, cytryny i imbiru jest świetny na katar i przeziębienie. Idealny na zwiększanie naszej odporności. Dodatek imbiru działa rozgrzewająco Mało znany owoc Imbir Imbir (Zingiber officinale) to roślina o grubych, mięsistych kłączach, pochodząca z Azji, ale uprawiana dziś we wszystkich rejonach klimatu tropikalnego. Już w starożytnych Indiach i Chinach stosowano go jako

w mojej kuchni
Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi 254

dobre, słodkie i soczyste pomarańcze, które w połączeniu ze świeżą miętą, białym octem winnym i oliwą, tworzą przecudowny dressing. Do tego pikantne listeczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi - wszystkie smaki w tej sałatce wspaniale się uzupełniają. Ta sałatka smakowała nam bardzo, bardzo! Na pewno(...)stałe wejdzie do mojego repertuaru kulinarnego. Pokochałam dodatek pomarańczy do sałatek, a że w kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się je często, na pewno wypróbuję jeszcze nie jedno zestawienie. Ja kupuję ekologiczne pomarańcze z Lidlu, które również świetnie nadają się na sok, a ser halloumi (jak już kiedyś wspominałam) dostępny jest w Auchanie.  Sałatka z rukoli, pomarańczy

Chilli Czosnek i Oliwa
O ulubionych słowach. I babka z czerwonymi pomarańczami 133

- sprawiają, że aż drżę w środku. Uwielbiam je! Niby nie różnią się aż tak bardzo od zwykłych (i jeśli nie macie do nich dostępu, śmiało użyjcie właśnie pomarańczowych pomarańczy do tego ciasta), ale jednak w niuansach tkwi ogromna różnica. Ich kolor za każdym razem od nowa mnie oczarowuje, a smak, nieco słodszy od zwykłych, urzeka. Nie umiem się(...)nabyć kilka kilogramów, przygotowałam więc ciasto, a z reszty konfiturę, o której opowiem Wam niebawem. Jeśli o babkę chodzi, znalazłam ją u Klaudyny , i nie potrafiłam się jej oprzeć. Pomarańcze są bowiem w cieście, w syropie, którym rzeczone ciasto nasączamy, oraz w lukrze. Całość smakuje intensywnie pomarańczowo, z lekką nutą rozmarynu w tle. Naprawdę wyjątkowe, i jednocześnie wyborne połączenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaki pomarańczowo-cynamonowe 133

źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Warto je jeść z błonkami oddzielającymi cząstki owocu, które są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów wzmacniających działanie witaminy C. Pomarańcze są też cenione ze względu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, antydepresyjnie i poprawiają nastrój. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia(...)01/2015 Składniki: Ciasto: 1 torebka drożdży instant (7 g) skórka otarta z 1 pomarańczy 180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy 50 g cukru szczypta soli 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła + masło do posmarowania miski 500 g mąki Nadzienie: 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
481. Z pomarańczą. 119

Pomarańczowe placki z prażonymi orzechami laskowymi oraz karmelizowanymi pomarańczami inspiracja W zamierzeniu miały być z migdałami, ale tak to jest jak się ma 54567856 rzeczy w szafce i pewność, że coś czego potrzebujesz tam jest po czym się okazuje, że jednak tam tego nie ma xd  I ta radość na twarzach gdy zadzwonił ostatni dzwonek... bezcenne

More food, love and dreams