pomarańcze - 5663 przepisów (strona:22/378)

Ciasto z rabarbarem i pomarańczą 182

goodfood ciut zmodyfikowany). Świetnym połączeniem jest pomarańcza i rabarbar, dlatego proponuję wypróbować również „Pomarańczową kruszonkę z rabarbarem” (klik) .     Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 400g rabarbaru 50g cukru kryształu (białego) 230g masła w temperaturze pokojowej 200g jasnego brązowego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy(...)minut. 2. Mąkę 230g wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. 2. Rabarbar osączyć na sitku. Masło utrzeć z brązowym cukrem, cukrem wanilinowym i ze skórką z pomarańczy. Ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty. 3. Do maślanej masy dodać mąkę, jajka i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać sok z pomarańczy, wymieszać

Mała Cukierenka
Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym 188

galaretką owocową i oblanych czekoladą, którą zastąpiłem tutaj swoim niezawodnym przepisem na mus czekoladowy. Dekadenckie i ponadczasowe połączenie pomarańczy z czekoladą robi swoje i nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. Pomarańcze możecie jednak z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy  Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga(...)upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj: biszkopt idealny ). Galaretka pomarańczowa: 2 saszetki galaretek pomarańczowych (na 0,5 l wody każda) 750 ml wrzątku 2-3 słodkie pomarańcze Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel w miarę możliwości od białych błonek. Galaretki rozprowadź we wrzątku i odstaw do całkowitego przestudzenia , następnie wstaw do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć , wylej

Food Square
Udziec z indyka w pomarańczach 166

kuchni. Jak ja to mówię minimum pracy maksimum efektu! W roli głównej udziec z indyka w otoczeniu pomarańczy! PYCHA! Składniki: 1 udziec z indyka z kością 2  pomarańcze 2 cebule marynata: keczup 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 łyżeczka suszu warzywnego 1 łyżka oliwy sól Przygotowanie : Udziec myjemy suszymy i nacieramy solą. W misce łączymy keczup(...)olejem, przyprawą do grilla i szuszem warzywnym. Nacieramy mięso marynatą.  Pomarańcze kroimy w plastry, a cebulę w piórka.  Na dnie naczynia ułóż plastry pomarańczy oraz cebulę. Odłóż kilka pomarańczy do przykrycia udźca pod koniec pieczenia. Włóż do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 C aż mięso będzie miękkie

W kuchennej krainie
Torcik odwrócony z pomarańczami 167

Aromatyczne, ucierane ciasto jogurtowe z pomarańczami   dzisiaj w roli  torciku z okazji...... .........np.  Dnia Kobiet Jest to proste , popularne ciasto odwracane czyli zapiekane z owocami  ułożonymi na dnie foremki. Składniki:   /na małą tortownicę ok.22 cm/ 2  pomarańcze  /najlepiej bio/ 1 łyżka mielonych migdałów 150 g miękkiego masła  /+ 30g do formy(...)ekstraktu wanilii 1 ,5 szklanki mąki/połowę można zastąpić ziemniaczaną/ 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,25 szklanki jogurtu naturalnego 0,25 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy migdały do dekoracji Wykonanie: -Pomarańcze dokładne umyć i podgotować  ok. 2-3 min,  zmienić wodę i gotować  kolejne 2 minuty. -Ostudzić i przekroić na pół

Zakamarki mojej kuchni
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 189

jednej ryby nakładamy połowę przygotowanego masła i równomiernie rozkładamy. Łączymy trzema, czterema wykałaczkami. To samo robimy z drugą rybą Pomarańczę i cytrynę parzymy gorącą, przegotowaną wodą i robimy wiórki zarówno ze skórki z cytryny jak i pomarańczy. Następnie siekamy drobno Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól, chilli, koperek i wiórki z połowy cytryny(...)połowy pomarańczy - mieszamy i nacieramy jedną rybę, starając się dokładnie wetrzeć (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia Do drugiej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól i wiórki z połowy pomarańczy i połowy cytryny - mieszamy i nacieramy drugą rybę i również dokładnie wcieramy (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Roszponka z pomarańczą i orzechami 200

chrupiącymi orzechami to wyborowe połączenie smaków.Zapraszam do przepisu. Składniki: roszponka 2-4 garście 1 pomarańcza orzechy nerkowca lub orzeszki pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta soli Wykonanie: sałatę umyć i wysuszyć,ewentalnie uszczyknąć pozostałe korzonki z całej pomarańczy dokładnie ściąć skórę z białym albedo.Następnie  z pomiędzy białych błonek wycinać ostrym(...)nożem fileciki z pomarańczy.Zebrać wyciekający sok oliwę,ocet, miód i sok z pomarańczy wymieszać na jednolitą emulsję.Doprawić szczyptą soli sałate ułożyć na talerzykach,przybrać filecikami pomarańczy i orzechami.Polać winegretem. Podawać                         ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Egzotyczna zupa krem pomarańczowo-dyniowa 182

dyni z dominującym smakiem pomarańczy. Wyraźny dodatek przypraw i łagodny, słodki posmak ananasa. Coś dla amatorów pikantnych połączeń. Rozgrzewa, a mi kojarzy się świątecznie. Pewnie z powodu pomarańczy. Składniki: 800 g pokrojonej w kawałki dyni (ze skórką, bez pestek, kawałki kilkucentymetrowe) 2 średniej wielkości pomarańcze 2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 szklanka bulionu(...)pamarańczamy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W garnku roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy dynię obraną ze skórki, posypujemy resztą imbiru i gałką i posmażamy przez minutę mieszając. Dodajemy skórkę pomarańczy, wlewamy sok z pomarańczy, dolewamy tyle bulionu, żeby zakryć dynię, ale nie więcej. Gotujemy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy serek i gotujemy mieszając aż do roztopienia. Garnek zdejmujemy

W kuchni wieczorem
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 217

łyżka oleju   1/3 łyżeczki pieprzu  cayenne  (lub mniej jeśli nie lubicie za ostrych potraw) 2 cm świeżego imbiru ½ łyżeczki czosnku granulowanego sok z 1 dużej pomarańczy skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżka miodu 2,5 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Rybę płuczemy(...)dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy pieprz cayenne, imbir, czosnek, miód, ocet i cukier. Gotujemy przez

Mania Gotowania
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 268

chili (lub nieco mniej, jeśli nie lubicie ostrych potraw) 1,5 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy sok z 1 dużej pomarańczy skórka starta z ½ pomarańczy 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka marmolady pomarańczowej lub dżemu pomarańczowego (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Rybę płuczemy(...)czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Papryczkę, imbir, czosnek i cebulę podsmażamy w rondelku, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy kurkumę, miód, marmoladę, ocet i cukier. Gotujemy przez około

Mania Gotowania
Koktajl z pomarańczą… i nie tylko 149

Porcja witamin z rana, w południe, czy na wieczór. Każda pora jest dobra na koktajle owocowe. Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, dla spragnionych oraz zmęczonych upałem…   Składniki: - dojrzałe mango - dojrzały banan - 2 pomarańcze - 400ml mleka kokosowego - 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach, można odpuścić)   Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana(...)plasterki, z pomarańczy wycinamy fileciki. Wyciskamy sok z pozostałości pomarańczy. Miksujemy, dodajemy syrop klonowy oraz mleko kokosowe. Ponownie miksujemy. Podajemy, najlepiej, schłodzony przybrany pomarańczą i liskiem mięty. Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, w upalną pogodę przyniesie nam ulgę oraz orzeźwienie. Jego walory odżywcze dostarczą energii na cały dzień, a walory smakowe – zachęcą do sięgnięcia po kolejną

mojewypiekiinietylko
Krem pomarańczowy 185

wzmacnia zapach pomarańczy. Krem lekki i bardzo smaczny. przepis  Raymond Blanc składniki 500 ml śmietana kremówka (min 35%) 125 g cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 120 ml soku z czerwonej pomarańczy parę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek) przygotowanie Aby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę, cukier i skórkę pomarańczową w rondelku. Doprowadzić(...)wrzenia na średnim ogniu, skręcić ogień na najmniejszy  i nadal gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wlać, mieszając,  sok z czerwonej pomarańczy + wodę pomarańczową. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozlać do czterech naczynek deserowych. Schłodzić  min  2-3 godziny, aż krem będzie całkowicie zimny i nabierze gęstej konsystencji. Udekorować każdą porcję kawałkiem pomarańczy

Stare Gary
Suflet pomarańczowy 150

Pomarańcze … goździki … Święta … Któż z Nas nie lubi tego zapachu?! Kilka dni temu udało mi się kupić najbardziej soczyste pomarańcze jakie do tej pory jadłam! Cześć zjadłam solo … z części wycisnęłam sok do porannego śniadania … a z dwóch postanowiłam zrobić pyszny suflet! SKŁADNIKI: - pomarańcze – 2 szt - żółtko – 2 szt - cukier(...)łyżki - mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka - migdały – ok. 30 g - sok z cytryny – 1 łyżeczka - sok z pomarańczy – ok. 50 ml - białko – 3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomarańcze myjemy i odkrawamy „piętki”. Wydrążamy miąsz za pomocą noża. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną , drobno posiekane migdały i obydwa

Ostra na Słodko
Pierożki z serem i pomarańczami 185

również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ). Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy. SOS POMARAŃCZOWY : Z wyparzonych wcześniej pomarańczy ścieramy skórkę , a pomarańcze dzielimy na segmenty. Na dużej ( im szersza tym lepsza , ponieważ wszystkie pierogi zmieszczą się naraz , ale jeśli mamy za małą patelnię zróbmy to partiami(...)ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ). Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze , na których zamierzamy podawać. Do sosu , który został na patelni dodajemy cząstki pomarańczy i chwilkę razem podgrzewamy. Polewamy pierożki , posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 243

mniammmm Co Wam będzie potrzebne: GRUSZKA: - 2 gruszki - 1 szklanka ugotowanej kasy kuskus - natka kolendry i pietruszki - 4 łyżki serka Arla Apetina Czosnek i Zioła - 1 łyżka soku z pomarańczy - masło Gruszki obierz ze skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem(...)WARZYWA PO CHIŃSKU: - 4 marchewki - czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku z pomarańczy - świeży imbir - chili czerwone z pestkami - olej - natka pietruszki - 6 łyżek suchej kaszy kuskus Marchewkę obierz i pokrój na talarki. Szalotkę i czosnek

SMYKWKUCHNI
Szybkie ciasto czekoladowe 244

, skórka z jednej pomarańczy, szczypta soli, Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie; Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj(...)Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki pomarańczy z miodem i sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego

Anioły w kuchni