pomarańcze - 5663 przepisów (strona:23/378)

Krem pomarańczowy 166

wzmacnia zapach pomarańczy. Krem lekki i bardzo smaczny. przepis  Raymond Blanc składniki 500 ml śmietana kremówka (min 35%) 125 g cukru pudru 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy 120 ml soku z czerwonej pomarańczy parę kropli wody pomarańczowej ( to mój dodatek) przygotowanie Aby zrobić krem ( Posset) należy połączyć śmietanę, cukier i skórkę pomarańczową w rondelku. Doprowadzić(...)wrzenia na średnim ogniu, skręcić ogień na najmniejszy  i nadal gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wlać, mieszając,  sok z czerwonej pomarańczy + wodę pomarańczową. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie rozlać do czterech naczynek deserowych. Schłodzić  min  2-3 godziny, aż krem będzie całkowicie zimny i nabierze gęstej konsystencji. Udekorować każdą porcję kawałkiem pomarańczy

Stare Gary
Suflet pomarańczowy 128

Pomarańcze … goździki … Święta … Któż z Nas nie lubi tego zapachu?! Kilka dni temu udało mi się kupić najbardziej soczyste pomarańcze jakie do tej pory jadłam! Cześć zjadłam solo … z części wycisnęłam sok do porannego śniadania … a z dwóch postanowiłam zrobić pyszny suflet! SKŁADNIKI: - pomarańcze – 2 szt - żółtko – 2 szt - cukier(...)łyżki - mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka - migdały – ok. 30 g - sok z cytryny – 1 łyżeczka - sok z pomarańczy – ok. 50 ml - białko – 3 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pomarańcze myjemy i odkrawamy „piętki”. Wydrążamy miąsz za pomocą noża. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną , drobno posiekane migdały i obydwa

Ostra na Słodko
Pierożki z serem i pomarańczami 174

również od tego jak duże i grube są nasze pierożki ). Wyciągamy , odcedzamy( pozostawiając troszkę wody ) , nie przelewamy zimną wodą , a skrapiamy niewielką ilością oliwy. SOS POMARAŃCZOWY : Z wyparzonych wcześniej pomarańczy ścieramy skórkę , a pomarańcze dzielimy na segmenty. Na dużej ( im szersza tym lepsza , ponieważ wszystkie pierogi zmieszczą się naraz , ale jeśli mamy za małą patelnię zróbmy to partiami(...)ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ). Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze , na których zamierzamy podawać. Do sosu , który został na patelni dodajemy cząstki pomarańczy i chwilkę razem podgrzewamy. Polewamy pierożki , posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 224

mniammmm Co Wam będzie potrzebne: GRUSZKA: - 2 gruszki - 1 szklanka ugotowanej kasy kuskus - natka kolendry i pietruszki - 4 łyżki serka Arla Apetina Czosnek i Zioła - 1 łyżka soku z pomarańczy - masło Gruszki obierz ze skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem(...)WARZYWA PO CHIŃSKU: - 4 marchewki - czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku z pomarańczy - świeży imbir - chili czerwone z pestkami - olej - natka pietruszki - 6 łyżek suchej kaszy kuskus Marchewkę obierz i pokrój na talarki. Szalotkę i czosnek

SMYKWKUCHNI
Szybkie ciasto czekoladowe 228

, skórka z jednej pomarańczy, szczypta soli, Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie; Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy 2 łyżki miodu. Wymieszać. Utrzyj żółtka i dodaj do przestudzonej masy czekoladowej. Mieszaj dalej lub ucieraj. Dodawaj stopniowo sok i skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Wymieszaj(...)Przelej do przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki pomarańczy z miodem i sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego

Anioły w kuchni
Domowe lody pomarańczowe 150

lody znakomita. Domowe lody pomarańczowe Składniki:  3 żółtka jaj 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru 50 g  domowego cukru waniliowego 500 g pomarańczy + 2 łyżki cukru   Wykonanie: Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone ! Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Najpierw nad garnkiem ścieramy z nich skórkę(...)gotujemy na małym ogniu do momentu, aż trochę się rozpadną, a sok nieco odparuje. Odstawiamy owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Pomarańcze możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków owoców  lodach,  albo rozgnieść widelcem. Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii 136

tutaj. Puree pomarańczowe z dodatkiem wanilii jest idealnie gładkie Takie pomarańczowe puree można wykorzystać jako nadzienie do naleśników. Polecam również danie w tym samym klimacie: pomarańczowe tosty francuskie 12 pomarańczy 4 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii 250 g karmelizowanego cukru (grube kryształy) sok z 1 cytryny skórka z 1 pomarańczy, posiekana drobno Obrane ( bez skórek i błon(...)pokrojone w cząstki pomarańcze umieszczamy żaroodpornym naczyniu wolnowaru, dodajemy sok z cytryny i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Włączamy slowcooker na drugi stopień gotowania, przykrywamy, gdy pomarańcze puszczą sok, dodajemy cukier i wanilię, gotujemy pod przykryciem 10 godzin aż płyn odparuje (wstawiłam o 20.00, a o godz. 6.00 zajrzałam do garnka). Następnie zdejmujemy pokrywkę wyjmujemy wanilię i zawartość naczynia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mikołajki z podrobami :) 182

przepisie i zrobiłam swoje danie - zupełnie spontanicznie. Zamiast zwykłego gulaszu w dużej ilości cebuli, żołądki przygotowałam nieco bardziej wytrawnie - duszone w winie. Do tego słodycz marchewki i lekko kwaskowa pomarańcza. Gra smaków, która przypadła mi do gustu.  Może przekonacie się do podrobów i zaczniecie przyrządzać je najbliższym? Zachęcam!  Udanego weekendu :) Żołądki indycze z marchewkowym puree Składniki(...)szklanki octu balsamicznego 3/4 szklanki bulionu warzywnego  Na puree:  5 marchewek  łyżka masła sok z połowy cytryny czarnuszka świeżo mielony pieprz Dodatkowo:  fileciki z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru sok z pomarańczy Świeże żołądki dostałam dziś w osiedlowym sklepie mięsnym (chyba najlepszym, jaki znam). Dorodne sztuki!  Oczyszczone i umyte włożyłam do wody

Sajkofanka smaku
Mocno pomarańczowe ciasto marchewkowe 192

zmielonych orzechów (włoskie bądź laskowe) 1/3 szklanki  soku typu "Kubuś" marchewkowo - pomarańczowego 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z dużej pomarańczy Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać wszystkie pozostałe składniki i połączyć przy pomocy miksera.Wylać do formy ( u mnie o średnicy(...)Piec w 180'C ok 25 min Mus Pomarańczowo- marchewkowy 1 spora marchewka (ok 150 g) 1 pomarańcza 1szklanka soku typu "Kubuś" pomarańczowo- marchewkowego woda ew cukier i sok z cytryny do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej Marchewkę zetrzeć , pomarańcze obrać, miąższ pokroić drobniej Wrzucić to na patelnię , dodać wodę aby delikatnie przykryła marchewkę i pomarańczę . Dusić do miękkości

Malinowa Kawiarenka
Deser pomarańczowo-czekoladowy 273

śmietanki 30% warstwa pomarańczowa 2 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki gorącej wody 2 pomarańcze 200g jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru dekoracja plasterki pomarańczy czekolada deserowa Wykonanie: przygotowujemy warstwę czekoladową : - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy po kilku minutach napęcznieje, zalać gorąca wodą i wymieszać, pozostawić do wystygnięcia - czekoladę rozpuścić podgrzewając, dodać do niej roztrzepane(...)czekoladą i wymieszać - do śmietanki czekoladowej dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać, masę przełożyć do dwóch pucharków - warstwę czekoladową schładzać w lodówce przez 1 godzinę przygotowujemy warstwę pomarańczowa : - pomarańcze umyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki, wycinając również wszystkie błonki oddzielające cząstki owocu - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, pozostawić do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i wymieszać - miąższ pomarańczy

Smakołyki Bereniki
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 278

gdyż nie udało mi się ustalić jego rzeczywistego pochodzenia czy źródłowego przepisu. Zakładam, że nazwę dała mu ta Nell Gwyn – a to, że każdy przepis na takiego kurczaka zawiera pomarańcze zawdzięczamy być może temu, że zanim młoda Nell stała się bodaj najsłynniejszą kochanką angielskiego króla Karola II, swoją karierę zaczynała od sprzedawania pomarańczy w londyńskim teatrze. Niestety, nie jestem(...)stanie zweryfikować czy faktycznie tak jest. Można spotkać różne przepisy na piersi z kurczaka Nell Gwyn, przy czym zawsze zawierają jakąś formę pomarańczy – miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej

Kulinarna Pokusa
Brazylijskie ciasto pomarańczowe 235

brązowego lub białego)  3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa do ciasta: pół szklanki soku z pomarańczy 3 łyżki cukru najlepiej brązowego Foremka: forma na babkę z kominem W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić białka(...)sztywną pianę). Następna w kolejce jest mąka, proszek do pieczenia i  na samym końcu sok z pomarańczy. Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate". Upieczone ciasto wykładamy z formy

Smaki Brazylii
Letni tort na urodziny C. 195

gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam! Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczy Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 185 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu(...)waniliowego 300 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka z 1 laski wanilii 40 g cukru pudru 3 listki żelatyny 600 g truskawek poncz: sok z 1 cytryny sok z 1 pomarańczy 100 ml Cointreau masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 250 g truskawek kandyzowane plastry pomarańczy   listki mięty Biszkopt: Białka ubić na sztywną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyzwanie miesiąca: suflet 131

Świętami), ale wpadłam na pomysł przygotowania sufletu pomarańczowego. I to zupełnie wyjątkowego - bo z dodatkiem całej pomarańczy. Z pewnością widzieliście ciasta, do których dodaje się ugotowane i zmiksowane pomarańcze lub mandarynki. I właśnie ten pomysł stał się moją inspiracją. Ugotowałam pomarańczę, wcześniej wbijając w nią kilka goździków, które nadały subtelnego aromatu gotowemu deserowi. Zmiksowałam całość, wymieszałam z pianą(...)przykryciem przez 1 godzinę. Wyjąć z wody, ostudzić. Wyjąć goździki, pomarańczę, razem ze skórką, zmiksować na gładką masę. Foremki dokładnie wysmarować masłem, oprószyć cukrem pudrem. Wstawić do lodówki. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać pianę partiami do pomarańczy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, wyrównać wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Pomarańczowe z Białą Czekoladą 227

postawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe. Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę białej śnieżynki na świątecznym stole. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła 175 g cukru kryształu skórka otarta z 3 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 4 jajka(...)mąki 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Cukier, masło i startą skórkę z pomarańczy umieszczamy w misie miksera. Ubijamy krótka chwilę, do otrzymania miękkiej konsystencji. Następnie dodajemy żółtka i ponownie ucieramy krótką chwilę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą oczyszczoną. Ucieramy do połączenia się składników

Made By Mom And Son

Proponowane wyszukiwania