ricotty 1-2 pomarańcze* 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny galaretka pomarańczowa Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzącej wody. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Do miski przełożyć serek, wsypać cukier puder, cukier z wanilią i wlać 6 łyżek soku z pomarańczy. Całość wymieszać. Na sam koniec wlać przestudzoną żelatynę i ponownie(...)słoiczków. Wstawić do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Drugą pomarańczę obrać, pozbawić białej błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy biała masa stężeje to wlać połowę galaretki. Ponownie wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje to na sam wierzch ułożyć kawałki pomarańczy i wlać pozostałą galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka
UgotowaćWitam serdecznie Propozycja na pyszny deser dla dzieci na Halloween, deser jest kremem o smaku czekoladowym. Deser podaję w wydrążonych pomarańczach lub mandarynkach które udają małe dyńki :). Będziemy potrzebować: kilka mandarynek lub małych pomarańczy składniki na krem na około 12 szt małych pomarańczy: 400 g serka homogenizowanego smak naturalny 400 ml śmietany 30% lub 36% 4 – 5 łyżek kremu czekoladowego(...)składniki na krem na około 6 szt małych pomarańczy: 200 g serka homogenizowanego smak naturalny 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 – 3 łyżki kremu czekoladowego Link do filmu z przygotowania: Deser dla dzieci na Halloween https://www.youtube.com/watch?v=hVzIEp1A9iY Przygotowanie: Najpierw przygotuję krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijam (miksuję) w misce na sztywną pianę. Następnie dodaję serek homogenizowany i ubijam jeszcze
Uwaga Babcia Gotujepomarańczy ścieramy na drobnej tarce lub lepiej — ścinamy specjalnym nożykiem, zesterem. Pomarańczę po starciu skórki wyciskamy. Zachowujemy sok. W dużym rondlu rozpuszczamy masło. Do gorącego wrzucamy pokrojoną w cienkie pasy prosciutto. Mieszamy i smażymy około 2-3 minut, aż szynka zbrązowieje. Wrzucamy połowę skórki startej z pomarańczy, wlewamy śmietanę. Dodajemy sok z pomarańczy i czekamy(...)pozostałą skórką pomarańczową i ewentualnie jeszcze odrobiną parmezanu. Podajemy od razu. Najlepiej ze schłodzonym, lekkim białym winem. SKŁADNIKI 70g Prosciutto 3 łyżki masła, najlepiej klarowanego sok wyciśnięty ze średniej pomarańczy (uwaga-musi być słodka!) skórka z całej średniej pomarańczy 150ml śmietanki 30% świeżo mielony pieprz 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera Grana Padano sól porcja świeżego makaronu tagliatelle
Karo in the Kitchenkiełbasce czyli folii 9 żółtek 9 łyżek cukru drobnego 2 łyżki skórki z pomarańczy w cukrze + skórka z otartej pomarańczy 3 łyżki mąki ziemniaczanej pomarańcza sok z jednej pomarańczy 6 kostek cukru trzcinowego Żółtka zacząć miksować z cukrem na biały puch. Następnie dodawać po łyżce sera. Kiedy już zużyjemy cały ser dodać skórkę pomarańczową w cukrze(...)piec do momentu ścięcia się sera. Ok 3-40 minut. Ja wolę te troszkę podpieczone. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w piekarniku. Karmel Na patelnie wlej sok z pomarańczy i kostki lub sypki cukier trzcinowy. Włóż pokrojone cieniutko plastry pomarańczy. Czekaj aż zrobi się dość gesty syrop. Wyłóż sernik plastrami pomarańczy i polej karmelem
AZgotuj!wypływa. Dodatek skórki pomarańczowej jest odświeżający, sprawia, że całość ma wielowymiarowy smak. Polecam! Składniki na dżem z pomarańczy i suszonych moreli na 2 małe słoiczki: 2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze) 150 g suszonych moreli ewentualnie cukier Pomarańcze myjemy (ja płynem do mycia naczyń), wkładamy na 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy, dokładnie szorujemy(...)szczoteczką i jeszcze raz płuczemy. Gotowe pomarańcze wycieramy. Z jednej ocieramy skórkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do skórki. Morele zalewamy wrzątkiem, po minucie odsączamy, dodajemy do pokrojonych pomarańczy. Dżem smażymy na średnim ogniu około 5 minut, po tym czasie wszystko blendujemy i jeszcze raz przesmażamy. Jeśli dżem jest
Rozpustne gotowanierzadkiego) skórka starta z 1/4 pomarańczy około 70g crunchy pomarańcza i czekolada firmy Kupiec (zależy jakiej tortownicy użyjemy) 0,5 łyżeczki żelatyny 1 pomarańcza 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Ser, fruktozę, jajka, jogurt, skórkę pomarańczy miksujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy crunchy, tak żeby pokrywało cały spód następnie wylewamy masę serową tortownicę owijamy z zewnątrz(...)temp. 170 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 70 minut pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin pomarańcz obieramy i kroimy w plastry w 0,5 szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę i miód na teflonową patelnie wykładamy pomarańcz, którą zalewamy mieszanką wrzątku i żelatyny dusimy na małym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: mąka tortowa 60 dag, jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1,1/4 szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta, pomarańcza 4 sztuki, cukier puder - do posypania ze sparzonych pomarańczy zetrzeć skórkę na tarce, pomarańcze obrać z resztek skóry, podzielić na cząstki, ewentualnie usunąć pestki w misie robota jajka "L", cukier, sól hakiem zamieszać, wsypać mąkę(...)drożdże suche, wlać letnie mleko, stopione masło i wyrabiać z 10 minut ciasto wsypać startą skórkę z pomarańczy i z 2 minuty wyrabiać ciasto - nakryć misę ściereczką do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu, po wyrośnięciu chwilę zamieszać ciasto forma silikonowa z kominkiem - przełożyć połowę ciasta rozciągając w formie, poukładać cząstki pomarańczy na pomarańcze rozłożyć
W Mojej Kuchni Lubięsmak i aromat. Odpowiednia ilość imbiru spowodowała to, że jego aromat jest delikatnie wyczuwalny, ale jednak nie zdominował jednak smaku. Zmielone orzechy włoskie przyciemniły kolor. Pomarańcza dodała nowego, ciekawego akcentu. Użyłem siekanej skórki z pomarańczy w cukrze , ale jeśli jej ktoś nie ma, można użyć startej skórki z pomarańczy. Troszeczkę to zmieni doznania smakowe - przy skórce startej aromat(...)pomarańczy będzie wyczuwalny jednocześnie z aromatem imbiru. Przy siekanej skórce w cukrze, smak pomarańczy gwałtownie pojawi się, jeśli akurat podczas jedzenia polworona nagryzie się skórkę w ciasteczku. Niezależnie jednak od tego, czy skórka tarta, czy siekana, polworony sa świetne. I zachęcam do eksperymentowania ze smakami polworonów. Wpis znalazł się na liście Na zakwasie i na drożdżach . Składniki
Grahamka, weka i kajzerkawięc szukamy ciekawych przepisów na sałatki. Mając do dyspozycji zaledwie kilka składników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy. Składniki: - 1 duży ogórek szklarniowy - 3 pomarańcze - 2-3 łyżki soku z cytryny - ok. 70ml oleju z orzechów włoskich - różowa sól himalajska - świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie(...)cienkie paski, przy użyciu szatkownicy. Pomarańcze obieramy ze skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik
mojewypiekiinietylkozachwycona nie jestem. Goryczka mimo mrożenia nie zniknęła a zapach jaki towarzyszy gotowaniu tych owoców jest mało przyjemny z powodu zawartego w niej kwasu masłowego. Doprawienie dżemu cynamonem i pomarańczą prawie go zniwelowało, ale jednak nie całkowicie. Kolor przetworu też niestety już nie taki koralowy ... Innym razem może przerobię kalinę na nalewkę ? Jeśli macie jakieś doświadczenie z tą rośliną
Smaczna Pyzanastawiłam 9 stycznia). Nalewka jest bardzo bardzo pomarańczowa z lekko kawowym posmakiem. Nalewka jest mocna, słodka , o lekko bursztynowym kolorze. Ta nalewka też świetnie rozgrzewa w chłodne dni. 7 pomarańczy 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 1/2 litra spirytusu 400 ml whisky 2 przecięte laski wanilii garść ziaren kawy Umyte gorącą wodą pomarańcze gęsto nacinamy nożykiem. We wszystkie(...)schować się w skórce gdyż wypadną). Przygotowujemy syrop z cukru i wody: rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu wlewamy 1/2 litra spirytusu i 400 ml whisky. Układamy pomarańcze w dużym słoju. Pomarańcze zalewamy przygotowaną mieszanką alkoholową. Ja dodałam jeszcze 2 przecięte laski wanilii oraz wrzuciłam resztę ziaren kawy, które miałam przygotowane do nabijania pomarańczy. Zamykamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię400g twarogu sernikowego 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 150ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt) 2 łyżki żelatyny masa pomarańczowa 3 żółtka 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt) 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru 70g masła 0,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody Wykonanie(...)drobno herbatniki, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i schłodzić w lodówce - twaróg i mascarpone wymieszać z cukrem na gładką masę, wycisnąć sok z pomarańczy, przecedzić go przez sitko, żeby pozbyć się miąższu - żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej - do ciepłej żelatyny dodawać po jednej kilka łyżek masy serowej
Smakołyki Berenikiustach, niesamowite, najlepsze jakie jadłam.Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej. Koniecznie spróbujcie!!! Potrzebujemy: na 12 sztuk:- 2 jajka 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 4 łyżki stopionego masła 1,5 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 12 łyżeczek miodu(...)plasterków pomarańczy masło do wysmarowania formy Ubijamy jajka, gdy będą puszyste dodajemy sok pomarańczowy oraz miękkie (w temp. pokojowej) , pokrojone w kawałeczki masło. Ubijamy, aż masa będzie gładka. Następnie mieszamy (przy pomocy widelca) z przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sola. Formę do muffinek smarujemy masłem. Na dno każdego dołka wlewamy po łyżeczce miodu i układamy plasterek pomarańczy
WYSPA SZCZĘSLIWA