pomarańcze - 5663 przepisów (strona:20/378)

Piernik marchewkowy 197

400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy   + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy(...)pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno sok, jak i skórkę dorzucamy do powstającej masy. W osobnej misce ubijamy pianę z pozostałych białek. Następnie

Kolizje Smaków
Panie proszą Panów 164

150g mąki 75g masła ( plus do posmarowania foremki ) 2 łyżki cukru 1 łyżka wody szklanka śmietanki kokosowej 100g cukru pudru 50g masła skórka z 1 pomarańczy krążki pomarańczy, woda, cukier Mąkę połączyłam z cukrem(...)łyżka wody, dodałam pokrojone w kostkę masło i zagniotłam. Ciasto włożyłam na 30min. do zamrażalnika. W tym czasie foremkę do pieczenia wysmarowałam masłem oraz sparzyłam pomarańczę wrzątkiem i skórkę starłam na tarce. Resztę pomarańczy obrałam z białej skórki i pokroiłam w krążki. Odstawiłam na później. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyłam w foremce, lekko dociskając. Nakłułam widelcem i zapiekłam

bastalena
Kasza jaglana z pomarańczą, kiwi i mleczkiem kokosowym, czyli... 209

...mała przerwa w zajadaniu się truskawkami;) Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 274

   Jedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki:  1,5

kolorowotorcikowo
Kurczak sezamowo-cytrusowy 198

będziemy pochłaniać je bez umiaru. Naszła mnie ochota na kurczaka. Ale nie takiego jak zawsze. Postanowiłam, że zrobię coś bardziej aromatycznego, o intensywnym smaku i zapachu. Kupiłam zatem siatkę pomarańczy, kilka limonek i skomponowałam moje dzisiejsze danie. Odważne połączenie i nie przez każdego tolerowane. No cóż, ja uwielbiam komponować dania według własnych upodobań. Łączenie mięsa z owocami to jedna(...)całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami - 6 podudzi z kurczaka  - garść sezamu - limonka  - pomarańcza Marynata:  - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz -  mielone nasiona kozieradki  - goździki  Przygotować marynatę : Sparzyć pomarańczę

Sajkofanka smaku
Mazurek pomarańczowy 173

pieczenia Masa: - 1 cytryna - 2 pomarańcze - 1/2 szklanki soku pomarańczowego - 2 galaretki pomarańczowe - garść rodzynek i suszonych moreli Do dekoracji: - 1 szklanka wody - 1/2 szklanki cukru - 1/2 pomarańczy - 2 kostki rozpuszczonej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy spód oraz boki foremki. Pieczemy 25 minut w 180 C na złoty kolor. Pomarańcze i cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę, następnie owoce obieramy, filetujemy i kroimy w małe kawałeczki. Mieszamy z rodzynkami, morelami i skórką otartą z pomarańczy oraz połowy cytryny. Wlewamy sok pomarańczowy, zagotowujemy, zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki mieszając aż się całkowicie rozpuszczą. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy na ciasto. Do dekoracji wykorzystujemy pomarańcze ( połowę pomarańczy

Zainspirowana w kuchni
Muffiny pomarańczowe 285

skład, ponieważ zawierają dwie zmiksowane pomarańcze :) Zachęcam, aromat i smak są nieziemskie ;) Przepis pochodzi z bloga  Kulinarne Spotkania .  Nie zmieniałam przepisu, więc wklejam oryginał ;) Składniki: 2 pomarańcze 1/2 szkl. wody z moczenia pomarańczy (zależy od ilości otrzymanego puree) 1 jajko 1/3 szkl. oleju 250 g mąki 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie(...)Pomarańcze umyć, zalać wrzątkiem i zostawić aż woda ostygnie. Następnie wyjąć pomarańcze z wody, w całości razem ze skórką wrzucić do malaksera i zmiksować na puree. Przełożyć zawartość do szklanki, jeśli nie jest pełna dolać wody, w której moczyły się pomarańcze. Jeśli jest pełna szklanka pomarańczowego puree do składników mokrych dolać 1/2 szkl. wody. Następnie należy wymieszać

Czerwona Porzeczka
Przesyt. I zielone ciasto z czerwonymi pomarańczami 171

tych szokujących wieści mam dla Was jeszcze jedno ciasto. Zupełnie wyjątkowe, zielono-czerwone. Niesamowicie wilgotny biszkopt z herbatą matcha nie tylko wygląda wspaniale, ale tak też smakuje. Soczyste, krwiste pomarańcze na jego tle wyglądają niczym kwiaty na łące. I tu muszę nadmienić, że pierwsze podejście mnie rozczarowało. Użyłam bowiem ciemnego cukru i zamiast zielonej, upstrzonej kwiatami łąki otrzymałam pole(...)gęsty, kremowy, słodki i mocno waniliowy, idealnie pasuje do wyrazistego smaku matchy. Całość smakuje obłędnie!  Nie dajcie się prosić, też takie upieczcie. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 65 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki zielonej herbaty matcha 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 207

koper włoski (fenkuł) dobrze czuje się w winie, cytrusach, maśle czy winie. Pokazywaliśmy to już swego czasu przy okazji przepisu na kotlety schabowe z koprem włoskim , gdzie fenkuł i pomarańcze odgrywały jedne z głównych ról. Stąd, warto połączyć z fenkułem i pomarańczami również karpia. Dosypiemy nawet nieco cukru, więc można powiedzieć, że będzie to karp na „słodko-kwaśno”. A żeby(...)owoców kolendry w dużej mierze odpowiadają za bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak i aromat dania. Podane z odrobiną staranności może też wyjątkowo atrakcyjnie wyglądać. Złocista skórka ryby oraz kontrast pomarańczy z jasno zielonymi listkami fenkułu są bardzo miłe dla oka i zachęcają do jedzenia. Chociaż w naszym kraju karp kojarzy się głównie z wigilią Bożego Narodzenia, jest to potrawa

Kulinarna Pokusa
Pomarańczowy seromakowiec 362

Idealne połączenie makowca i sernika w jednym wypieku. Ciasto jest wilgotne i przepełnione aromatem z pomarańczy, szczególnie dzięki cytrusowej galaretce. SPÓD: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50g masła 1 łyżka śmietany MAK: 500g mielonego maku skórka otarta z 1 pomarańczy 1 szklanka cukru trzcinowego 6 białek szczypta soli SERNIK: 1 kg sera twarogowego 1 szklanka(...)cukru 200g masła 6 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza GALARETKA POMARAŃCZOWA: ok 6 pomarańczy (500ml) skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody Wszystkie składniki ciasta kruchego posiekać nożem i wymieszać. Wylepić spód formy 23×33 wyłożoną papierem do pieczenia. Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić na parę godzin, a najlepiej

https:KKuchniaMniam
Pomarańcze kandyzowane 152

Pomarańcza jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym świata, uprawiana jest w ponad 100 krajach. Owoce pomarańczy są skarbnicą witamin i minerałów, a także bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego i potasu. Pomarańcze przeważnie spożywamy na surowo, ale mają szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy je użyć do przygotowania soków, galaretek, deserów, dżemów, konfitur, win, nalewek, likierów. Są wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs(...)jako przyprawa sprawdzą się do ciast i ciasteczek. Oczywiście wykorzystamy nie tylko miąższ pomarańczy. Również skórka ze swoim wonnym aromatem znajdzie zastosowanie. Zbliżające się święta zawsze „pachną” pomarańczą, zróbmy więc pomarańcze kandyzowane. Kandyzowanie jest niczym innym, jak konserwowaniem całych lub pokrojonych owoców poprzez smażenie ich w syropie, dzięki czemu zachowują one pożądany kształt. Składniki: - 3 pomarańcze - 1,5 szklanki cukru

mojewypiekiinietylko
Wytrawny tort czekoladowy z pomarańczą! 184

Czasami przychodzą takie dni, że trudno wyobrazić sobie, że życie mogłoby istnieć bez czekolady. To taki słodki przyjaciel. Na wyciągnięcie ręki. Jeśli tak samo jak ja, uwielbiasz połączenie pomarańczy z gorzką czekoladą, to ten kawałek tortu jest dla Ciebie. Częstuj się :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 4 jajka(...)blaty i nasączamy je metaxą. Środkowy blat z dwóch stron. Składniki na masę: 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g gorzkiej czekolady 350 ml śmietany 30% 2 pomarańcze Sposób wykonania: Czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej, śmietanę ubijamy na sztywno, pomarańcze dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Oprócz tego z jednej pomarańczy wyciskamy sok. Wszystkie składniki

Kuchnia Pani Wiosny
47. Orkiszowe placki pomarańczowe polane sosem z kawałkami pomarańczy 141

dziś, są pomarańczowe placuszki, które zrobiły furorę u mnie w domu. Są delikatne w smaku, mięciutkie i przepełnione smakiem pomarańczy! W dodatku, sos przygotowany z resztek po wyciskaniu pomarańczy i oleju kokosowego, swym kunsztownym smakiem doprowadzi w stan euforii nasze kubeczki smakowe. Składniki na ciasto: - 220g mąki orkiszowej - 90g jogurtu naturalnego - sok z 1,5 pomarańczy (dużych(...)mniejszych) - 1 jajko - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na sos: - pół pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki ksylitolu - resztki z wyciskania pomaranczy Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i smażymy na patelni muśniętej oliwą z oliwek lub olejem kokosowym, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek

Be Fit Be Strong
Sałatka w pomarańczy 380

niektórych osób połączenie pomarańczy i piersi z kurczaka może się wydać dziwne. Nic bardziej mylnego. Soczysta pomarańcz idealnie pasuje do mięsa drobiowego. Poniżej umieszczam przepis na rewelacyjną, słodką i bardzo smaczną sałatkę z piersi kurczaka i pomarańczy. Najlepiej smakuje, gdy jest podana schłodzona. Tak podana sałatka sprawdzi się idealnie na finger party. Przepis dodaje do akcji " Pomarańcze - wszyscy tańczą(...)tańczę" . Składniki na 4 porcje: 4 duże pomarańcze 1 podwójna pierś z kurczaka kilka gałązek świeżej pietruszki i szczypiorku sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu oliwa z oliwek do smażenia Na samym początku pierś umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy z oliwek.  Piersi z kurczaka przesmażyć na złoty kolor

Ugotować
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 167

pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły. Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem Składniki: (na formę 25x25 cm) 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g miękkiego masła 150 g cukru 5 jajek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cointreau(...)kwaśnej śmietany dodatkowo: 250 g świeżej żurawiny lukier: 175 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć. Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników

Pożeraczka, czyli raz adobrze