pomarańcze - 5663 przepisów (strona:17/378)

Muffiny pomarańczowe 133

ustach, niesamowite, najlepsze jakie jadłam.Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej. Koniecznie spróbujcie!!! Potrzebujemy: na 12 sztuk:- 2 jajka  1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy  4 łyżki stopionego masła  1,5 szklanki maki  1/2 szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  12 łyżeczek miodu(...)plasterków pomarańczy masło do wysmarowania formy Ubijamy jajka, gdy będą puszyste dodajemy sok pomarańczowy oraz miękkie (w temp. pokojowej) , pokrojone w kawałeczki masło. Ubijamy, aż masa będzie gładka. Następnie mieszamy (przy pomocy widelca) z przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sola. Formę do muffinek smarujemy masłem. Na dno każdego dołka wlewamy po łyżeczce miodu i układamy plasterek pomarańczy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Babka cytrynowo – pomarańczowa 145

ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. dodawać do masy po łyżce cały czas mieszając. Dodać mielone migdały,skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie(...)minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach do ostudzenia. Polewa cytrynowo – pomarańczowa , sok z cytryny i pomarańczy połączyć z cukrem pudrem i polać zimną babkę. Udekorować według uznania. Thermomix – do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, cukier waniliowy, utrzeć czas 1 minuta, obroty 5 – ucierać, 2 minuty obroty 5 – dodawać co jakiś czas po 1 jajku

Kuchnia Pokoleń
Pozory mylą, czyli nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po tatuażach. I konfitura z czerwonych pomarańczy 153

myślenie jest silniejsze i pierwsze wrażenie robi swoje.  Zastanawialiście się kiedyś, jak Was widzą inni...? Przeczycie stereotypom, czy jesteście raczej w typie otwartej książki ? Sezon na czerwone, krwawe pomarańcze w pełni. Kocham je! Za ten niezwykle intensywny, ciemnorubinowy kolor i cudownie słodki smak. Tym razem zamknęłam je w słoiczkach, żeby móc cieszyć się nimi, gdy na straganach będą(...)jabłka. Z odrobiną rozmarynu smakują wyjątkowo; naprawdę ciężko się oprzeć, żeby nie podjadać konfitury prosto z garnka ( parzy, uważajcie! ). Koniecznie zróbcie. Może przyda się do mazurka...? Konfitura z czerwonych pomarańczy z rozmarynem Składniki: (na 4 słoiczki po 150 ml) 2 kg czerwonych pomarańczy 400 ml wody 350 g cukru 2 łyżki masła 3 gałązki rozmarynu Z połowy pomarańczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem 177

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać(...)kaczkę z ulubionym puree. Piersi kaczki w sosie pomarańczowym: 2 piersi z kaczki ze skórą (każda ok. 220 g) skórka starta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (125 ml) 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki Duszony jarmuż po chińsku

Poezja smaku
SERNIK POMARAŃCZOWY 209

Pomysł na ten sernik chodził za mną już od jakiegoś czasu, ponieważ zimą zawsze mam w domu zatrzęsienie pomarańczy i mandarynek :) Wyobraziłam sobie jak pysznie będzie smakować aromatyczny, pomarańczowy sernik pełen soczystych plastrów pomarańczy na wierzchu i wiedziałam, że muszę takie cudo upiec :)) Początkowo chciałam pomarańcze kandyzować, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i postanowiłam szybciutko przygotować obłędny  pomarańczowy(...)krem - orange curd , na który przepis podawałam Wam już kilka dni temu i posmarować nim wierzch sernika, i dopiero przykryć go soczystymi plasterkami pomarańczy w naturalnej postaci :) Dzięki temu uzyskałam trzy genialne warstwy: aksamitny, kremowy, ciężki sernik, przepięknie pachnący skórką pomarańczową, o subtelnym smaku pomarańczy, do tego słodki, mocno pomarańczowy, cudowny krem i soczyste, plastry świeżej pomarańczy. Całość podana

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik pomarańczowo-dyniowy / Z dynią 136

bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej granoli, a wierzch udekorowałam zawijasami z dżemu z czerwonych pomarańczy. Wyszło bardzo aromatycznie, a barwa kusi ogromnie. Sernik wyszedł kremowy, dość ciężki i sycący; niestety: spód, na początku chrupiący, z czasem łapie wilgoć i mięknie. Sernik jednak nie traci(...)średnicy 18 cm) spód: 175 g granoli dyniowo-pomarańczowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 2 jajka 250 g puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 65 g cukru 150 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 40 g dżemu z czerwonych pomarańczy Masło rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z granolą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa-krem marchewkowo pomarańczowa z migdałami. 179

Marchew gotujemy do miękkości . Cebulę obieramy i kroimy w kostkę . Podsmażamy na oleju do zeszklenia. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomarańczę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Na drobnych oczkach tarki ścieramy z całej pomarańczy skórkę . Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Papryczkę Chili myjemy ,  pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Z połowy limonki wyciskamy(...)ugotowanej marchewki dodajemy zeszkloną cebulę. Doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym i kminkiem do smaku. Dodajemy starty imbir , skórkę z pomarańczy , sok z pomarańczy , sok z limonki , pokrojoną drobno papryczkę chili. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia . Krem podajemy udekorowany kleksem z gęstego mleczka kokosowego i posypany prażonymi płatkami migdałowymi . SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 147

Zapraszam na nalesniki orkiszowo-gryczane.Bardzo delikatne ,smaczne i pomimo dodatku maki gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl ze szpinakiem, pomarańczą i bananem 227

  Jeżeli już trochę Ci się przejadły sałatki, bądź koktajle mleczno-owocowe, mam dla Ciebie świetną alternatywę, łączącą poniekąd te dwa posiłki. Połączenie szpinaku z owocami

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Deszczowy maj. I sernik zamiast słońca 123

weekly trafiłam dokładnie na to, czego chciałam. Chrupiący, orzechowy spód, słodka, a jednocześnie wyrazista za sprawą cynamonu i goździków masa figowa, a całość zwieńczona cudownie kremowym serem z nutą pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli(...)tylko będziecie mieli pomarańcze i figi. Sernik pomarańczowy z suszonymi figami Składniki: (na formę o średnicy 20 cm) spód: 80 g niesolonych orzeszków ziemnych 125 g herbatników maślanych 80 g masła masa figowa: 200 g suszonych fig 100 ml soku z pomarańczy 1 laska cynamonu o długości 5 cm 1/4 łyżeczki mielonych goździków masa serowa: 250 g serka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 159

się dziś jak 'rybka w wodzie'! Hej! (; Składniki (dla 2 os.) : ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie jaśminowy) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki(...)ilości dodajemy połowę wywaru warzywnego. Risotto dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, jednak cały czas je doglądamy i co jakiś czas mieszamy.  Natkę pietruszki siekamy drobno, sok z pomarańczy wyciskamy. W miseczce łączymy posiekaną natkę oraz ze startą skórką z pomarańczy i odstawiamy na bok. Po wchłonięciu wywaru przez ryż dodajemy jego kolejną porcję. Gdy ryż wchłonie

Symfonia Smaków
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 153

puszki, blanszowanym jarmużem, czerwoną cebulą i świeżą kolendrą Składnik i: 6 pojedynczych solonych filetów ze śledzi 1 duża biała cebula, 2-3 łyżki miodu, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżka skórki ze świeżej pomarańczy, 100 ml octu winnego białego, sok z 1 pomarańczy, otarta skórka z 1 limonki sok z 1 limonki(...)czarnym pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy, wcześniej delikatnie ją soląc. Dodajemy do cebuli miód, ocet, rodzynki, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, mieszamy, wlewamy wodę i sok z pomarańczy, limonki i dokładnie łączymy, dusimy razem pod przykryciem przez ok. 15-20 minut na małym ogniu, aż połowę płynu odparuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koktajl z awokado i pomarańczą - bez cukru 154

dla lubiących napoje na bazie mleka dla fanów zdrowego odżywiania  Składniki: dojrzałe awokado 2 pomarańcze 1-2 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego) Wykonanie tradycyjne: Awokado i pomarańcze obrać. Z awokado i pomarańczy usunąć pestki. Włożyć do blendera i dolać mleko (wg uznania). Zmiksować na gładką masę. Wykonanie w Thermomixie: Awokado i pomarańcze obrać(...)awokado i pomarańczy usunąć pestki. Włożyć do naczynia miksującego i miksować przez 8s. obrót 7. Dolać mleko i miksować przez 7s./obrót 10, aż składniki ładnie się połączą. Podawać od razu. Z podanych składników otrzymamy 3 szklanki koktajlu

Mania Wypiekania
Tartaletki z pomarańczowym budyniem i bezikami 188

budyń (budyniu może trochę zostać): sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, dopełnić resztę mlekiem tak aby było w sumie 600 ml skórka otarta z 3 wyszorowanych i wyparzonych pomarańczy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru lub więcej do smaku 3 jajka Beziki 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru Foremki wysmarować(...)sumie było 600 ml. Do garnka przelać 400 ml mieszanki mleka z sokiem, zagotować. Do wysokiego naczynia przelać 200 ml mieszanki, dodać mąki, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy. Zblendować na gładką masę, tak aby nie było grudek. Na gotujące się mleko z sokiem powoli wlewać mieszankę z jajkami i mąkami, cały czas energicznie mieszając. Budyń doprowadzić do lekkiego bulgotania

moj przepis na
Babka podwójnie pomarańczowa 132

based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 średniej pomarańczy + 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej Skworcu 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki(...)cukru wanilinowego 175 g margaryny 3 jajka 1 szklanka cukru Na pomarańczową polewę 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy żółte wiórki posypka Sempre od Cukieteria.pl Przygotowanie Margarynę przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia (powinna być ciepła, ale nie gorąca). Do miski wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy cukier

Słodkie okruszki
Baklawa migdałowo-rabarbarowa 113

masła 250 g rabarbaru (2 duże łodygi, obrane z włókien) 200 g całych migdałów ze skórką 150 g cukru skórka i sok z 1/2 pomarańczy 20 arkuszy ciasta filo (u mnie 1,5 opakowania liczącego po 7 arkuszy, każdy arkusz przekroiłam na pół) 200 ml miodu mały chlust wody z kwiatów pomarańczy (do kupienia w sklepach z produktami(...)Przełóż na ręcznik papierowy i odciśnij wydzielający się sok. Przełóż do miski. Migdały rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne okruszki. Dodaj do rabarbaru razem z cukrem i skórką z pomarańczy. Wymieszaj. Przygotuj sobie blachę, rondelek z rozpuszczonym masłem i pędzelek oraz miskę z nadzieniem. Rozwiń ciasto filo z opakowania, rozłóż na płasko na papierze do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto z czerwonymi pomarańczami 130

typu greckiego pół szklanki oleju np.rzepakowego galaretka np. pomarańczowa Przygotowanie W mniejszej misce wymieszaj suche składniki, poza cukrem. Pamiętając, by przesiać make. Do drugiej, większej miski zetrzyj skórkę z pomarańczy. Należy je uprzednio bardzo dokładnie umyć w cieplej wodzie. Nawet sparzyć, jeśli widzimy, ze były woskowane. Do startej skorki dodajemy cukier i mieszamy ręka czy łyżką, aż zwilgotnieje. Piekarnik(...)nastawiamy na 180 stopni. Formę, tzw keksówkę smarujemy i oprószamy maka (jej nadmiar należy wysypać). Do cukru dodajemy jogurt, olej i jajka oraz wyciskamy sok z polowy pomarańczy. Całość miksujemy lub ubijamy trzepaczka. Gdy mokre składniki się połącza dosypujemy do nich suchych i również miksujemy, ale nie za długo, tylko do połączenia. Ciasta jogurtowe na etapie dodawania maki

Karczma Honorietty
Babka pomarańczowa 117

szklanki cukru (lub mniej) 225g masła 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy  szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy (ok. 2 sztuki) szczypta soli Składniki na dekoracje: 4-5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki soku z pomarańczy kandyzowana skórka pomarańczowa lub skórka otarta z pomarańczy(...)się puszysta. Dodawać jajka cały czas miksując. Na przemian dodawać suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli) z sokiem pomarańczowym. Dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy - wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Ciasto piec ok. 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

Mania Wypiekania
Sałatka ze szpinaku, pomarańczy i czerwonej cebuli 98

celu przygotowałam prostą, ale pyszną, lekką, zieloną sałatkę z liści świeżego szpinaku, cząstek soczystych pomarańczy oraz czerwonej cebulki. Całość polana orzeźwiającym dressingiem na bazie oliwy, soku z pomarańczy i cytryny, miodu oraz musztardy. Pyszności, polecam! Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 220 g liści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej cebuli Dressing: 6 łyżek oliwy(...)oleju np. z pestek winogron) 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej) sól pieprz Wykonanie: Liście szpinaku opłukujemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy i wsypujemy do miski (jeśli liście są duże należy porwać je na mniejsze kawałki). Pomarańcze obieramy, a następnie wycinamy cząstki

MyCookBook.pl
Baba drożdżowa 128

rodzynek namoczonych w letniej wodzie  25 g moreli suszonych posiekanych w kostkę  szczypta soli  Lukier:  75 g cukru pudru otarta skórka z 1/2 pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy Przygotowanie: Z podanych wcześniej składników odważyć: 100 g mąki, 50g masła, 50 ml mleka.  Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę - zaparzyć(...)ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone ciasto i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny. Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno

Malinowo w kuchni
Babka pomarańczowo serowa 113

serową babę sprawdzać jej wypieczenie patyczkiem, czy aby już doszła i jest sucha wewnątrz, potrzebuje ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku. Jest lekko wilgotna i ma piękny kolor od pomarańczy i żółtek od wiejskich kur. Składniki: - sok z 1 pomarańczy, ok. 1/2 szklanki - skórka otarta z 1 pomarańczy - 20 dag sera białego - 2 i 1/2 szklanki mąki(...)cukier waniliowy - 25 dag masła lub dobrej margaryny - 5 jaj - szczypta soli - 1 szklanka cukru - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier pomarańczowy: - 5 łyżek cukru pudru - sok z pomarańczy wg. potrzeby, mniej niż 1 łyżeczka 1. Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Tłuszcz roztapiamy i studzimy. W misce ucieramy cukier, wanilię i żółtka na gładką masę. Następnie ścieramy

Apetyczna babeczka
Mus czekoladowy 133

Kulinarnie grudzień to dla mnie miesiąc nie tylko świątecznych dań, ale też czekolady i pomarańczy. To właśnie w tym okresie cytrusy smakują najlepiej, a czekolada pachnie tak wyjątkowo. Jako,że lubię łączyć smak czekolady i pomarańczy, a dostałam ostatnio w prezencie zestaw czekolad zrobiłam delikatny i rozpływający się w ustach mus idealny na przedświąteczny deser. W paczce, którą(...)dostałam znalazłam między innymi czekoladę ze skórką pomarańczy, która była inspiracją dzisiejszego przepisu. Znalazłam też czekoladę z wytrawnym cytrusowym nadzieniem, z wiśnią i orzeźwiającą miętą ,wszystkie te połączenia bardzo lubię, więc to była bardzo miła niespodzianka. Czekolady o zawartości min.70 %  kakao mają mocny i wyrazisty smak, a owocowe dodatki bardzo dobrze go podkreślają, na pewno przypadną

Bon appetit mon amie
NOWOROCZNA KACZKA Z POMARAŃCZAMI 155

sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Kaczkę myjemy, osuszamy. Dokładnie nacieramy solą, pieprzem i obficie majerankiem - wewnątrz i zewnątrz. Odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.  Na drugi dzień obieramy pomarańcze. Dwie dzielimy na cząstki, odrzucamy wszystkie białe błonki.Obficie posypujemy majerankiem. Z pozostałych pomarańczy odkrawamy 3 plastry, z reszty wyciskamy sok. Do środka kaczki wkładamy cząstki pomarańczy(...)czasie podlewamy świeżo wyciskanym sokiem, przykrywamy, zmniejszamy temp na 170 st. Pieczemy godzinę. Po tym czasie znów podlewamy - tym razem wytopionym sosem. Na wierzch kaczki układamy plastry pomarańczy. Zapiekamy jeszcze 20 minut. Podajemy z ćwiarteczkami zapiekanych z ziołami ziemniaków

Z Majeczką w kuchni
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 146

zależności od wielkości): 500 gram suszonych owoców, w tym głównie suszonych jabłek, gruszek oraz moreli, śliwek kalifornijskich i żurawiny sok z dwóch pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 litr dobrej wody kilka plastrów pomarańczy do podania Suszone owoce, laskę cynamonu i anyż gotujemy(...)podanej ilości wody przez 45 minut. Po tym czasie dosładzamy cukrem, doprawiamy gałką muszkatołową, skórką z pomarańczy i wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość gotujemy jeszcze 5-7 minut. Następnie kompot przecedzamy, podajemy ciepły napój z plastrami pomarańczy. Smacznych Świąt życzy Wam Klaudia. Po więcej świątecznych inspiracji zapraszam na stronę: http://mojpieknystol.pl

Mango Papaja
Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami 139

persymona 1 pomarańcza 1/4 świeżego ananasa* cukier, miód wedle uznania do smaku 1 - 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierniczków  *Z ananasa, jeśli macie więcej, można zrobić  szaszłyczki  owocowe, takie jak na zdjęciu! Ananas z puszki także będzie smaczny w tym koktajlu. do dekoracji szklanki cukier kryształ wymieszany z przyprawą do pierniczków sok z cytryny, pomarańczy  Przygotowanie: Owoce obieramy ze skóry.  Z ananasa usuwamy twardą część, z a pomarańczy także białą błonkę*  Owoce, podzielone na mniejsze kawałki wkładamy do blendera, z pomarańczy wyciskamy także pozostały sok, wlewamy jogurt naturalny, wsypujemy przyprawę do pierniczków i miksujemy. Podajemy w szklance oblepionej cukrem korzennym. Jak to zrobić? Brzegi szklanki "smarujemy" plasterkiem

Moja smaczna kuchnia
Mus jaglano pomarańczowy z cynamonem 133

jaglano - pomarańczowy w cynamonem Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty...Wiecznie mnie to zastanawia, dlaczego latem nawet nie spojrzę w stronę pomarańczy, a w sezonie jesienno-zimowym mogę ich zjeść tonę...Słodkie, soczyste, pachnące pomarańcze wylądowały u mnie dzisiaj w prostym deserze z kaszą jaglaną, goździkami i cynamonem. I od razu w domu zapachniało świętami. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej(...)szklanki mleka 5 małych pomarańczy 3-4 łyżki cukru trzcinowego (w zależności czy mamy pomarańcze słodkie czy kwaśne) 3-4 goździki łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Pozbawi to kaszę goryczki. Zagotować mleko z cukrem, goździkami i pół łyżeczką cynamonu. Przesypać kaszę jaglaną, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem

na moim stole...
Krem pomarańczowy 224

mascarpone 3 duże pomarańcze Przygowowanie kremu : Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z dwóch pomarańczy. Do oddzielnego naczynia ścieramy skórkę z jednego pomarańcza ( posłuży ona do ozdoby, gotowego kremu). Z pomarańczy wyciskamy sok. W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz serek mascarpone(...)Rozdrabniamy wszystko z serkiem za pomocą łyżki- następnie znowu miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Do gotowego kremu dodajemy startą z dwóch pomarańczy skórkę i delikatnie- ręcznie mieszamy. Dla uzyskania ładnie prezentującego się deseru- najlepiej jeżeli nakładamy krem do pucharka za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Na koniec lekko posypujemy startą skórką z pomarańcza. Gotowy krem przechowujemy

Domowe Torty
Knedle z dynią i pomarańczą 152

nadaje się jesienny stół. Co potrzebujemy? 700g ziemniaków 350g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 1/3 masła cynamon cukier trzcinowy 1/4 dużej dyni 4 słodkie - bezpestkowe pomarańcze Jak przygotować? Nadzienie do knedli : Kroimy dynię w kostkę, wrzucamy do garnka podlewamy 1/5 szklanki wody - gotujemy na małym ogniu - mieszamy. Po ok 10 minutach ponownie podlewamy 1/3 szklanki wody i przykrywamy(...)garnek pokrywką aby nieco poddusić dynię - dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego. Do drugiego garnka, kroimy w kostkę pomarańcze - lekko - świadomie-  przypalamy na małym ogniu. Podlewamy 1/5 szklanki wody - gotujemy przez ok 10 minut. Następnie łączymy w jednym garnku dynię i pomarańcze. Nie ukrywam, że trafiłam na bardzo smaczne pomarańcze w Lidlu - słodkie i do tego bezpestkowe

dlaSmaQ
DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM 151

świeżych ziarenek wanilii. Pomarańcze i cytryny dodadzą mu świeżości i owocowego smaku. Gdy go gotowałam w całym domu pachniało korzennymi przyprawami i pomarańczą.  Składniki: 2 kg. dyni (obranej) 4 szt. pomarańczy 1 cytryna 400 g białego cukru 200 g brązowego cukru otarta skórka z jednej pomarańczy otarta skórka z jednej cytryny sok z połowy / całej cytryny(...)godziny. Po tym czasie dynia puściła sok. W czasie gdy sobie stała ja zajęłam się cytrusami. Wyparzyłam je w gorącej wodzie.  Obrałam ze skórek. Z jednej cytryny i pomarańczy starłam skórkę.  Nie powinno zostać na owocach białych skórek, ponieważ dodają dżemowi goryczki.  Pomarańcze pokroiłam na cząstki.  Cytrynę również, pamiętając o dokładnym wyjęciu z niej

potrawyregionalne
Dżem dyniowo - pomarańczowy ze skórką 154

soczyste pomarańcze to główne bohaterki historii o dżemie. Wraz ze skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem.  Składniki ½ dyni hokkaido 2 pomarańcze + skórka 250 ml wody 60 g ksylitolu ½ cytryny 4 łyżki nasion chia Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy(...)zalewamy wrzątkiem. Przestudzoną wodę olewamy, a skórkę przekładamy do rondla i zasypujemy dwoma łyżkami ksylitolu. Zalewamy wodą ok. 2 cm ponad powierzchnię skórek. Gotujemy do momentu odparowania wody. Cząstki pomarańczy obieramy ze wszystkich błon i wrzucamy do rondla. Z połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy łyżkę ksylitolu i smażymy aż owoce

My Chcemy Jeść
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4669

które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy i pomarańcze. Lubię to! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto makowe (na 2 placki): 4 łyżki mąki pszennej (tortowej) 150 g margaryny 8 jajek 100 g miodu (płynnego) 150 g cukru(...)mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa: 8-9 średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Do dekoracji: 100 g orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki 50 g startej

Trzeci talerz
Słodkie bułeczki dyniowe na maślance. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 147

łyżki ciepłego mleka 1/3 szklanki maślanki 1 jajko 1/2 szklanka puree z dyni* 20 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego duża szczypta cynamonu skórka otarta z 1 pomarańczy do nadziewania: konfitura z pomarańczy lub domowy mus z pomarańczy** lukier: sok z 1/2 pomarańczy, skórka otarta z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru pudru Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki(...)mleko. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: mąkę, maślankę, jajko, puree z dyni, cynamon, skórka otarta z pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy masło i nadal wyrabiamy. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wkładamy przygotowane ciasto do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ścierką i odstawiamy

Mango Papaja
Naleśnikowy tydzień: Pomarańczowe naleśniki 140

Pomarańcza - owoc, który zna każdy, szczególnie popularny w zimę (tak też przypada ich "sezon" wszakże), kiedy niewiele więcej możemy znaleźć ciekawego na półkach sklepowych. W Polsce zaleca się podawanie pomarańczy dzieciom dopiero po 1 roku życia podczas gdy w Hiszpanii jest to jeden z pierwszych owoców podawanych dzieciom - dlaczego? Odpowiedź jest prosta - nie każdy jest stewardesą i po przeleceniu(...)bakterii i pestycydów, które chcąc nie chcąc kupujemy razem z pomarańczową bombą witaminową. Tak przygotowaną pomarańczę możemy wykorzystać do.. praktycznie do wszystkiego, pamiętajmy jednak, że biała skórka także zawiera mnóstwo witamin, więc nie obierajmy ich zbyt dokładnie :) Co jeszcze warto wiedzieć o pomarańczy - warto szukać tych z "pępuszkiem", bo to właśnie te są zazwyczaj słodkie i bez pestek

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto pomarańczowe z żurawiną. Hit na święta. Ciasto bezglutenowe 222

suchsze ciasta 300 gram będzie wskazane.  Aaaaa i zajmuje sporo czasu. Myślę, że pomarańcze można zrobić dzień wcześniej aby nie spędzać całego dnia w kuchni.  2 pomarańcze  ekologiczne  3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-300 gram mielonych migdałów 5 jajek opakowanie żurawiny  czekolada pomarańczowa opcjonalnie ( jeśli się(...)proponuję białą czekoladę i skórkę z pomarańczy + olejek pomarańczowy) na Allegro można kupić 1 kg belgijskiej czekolady pomarańczowej Umyte pomarańcze gotowałam 70 minut w wodzie na małym ogniu  ( uwaga przepisy mówią o 4 krotnym zmienianiu wody i gotowaniu każdorazowo  jeśli pomarańcze były pryskane). Ugotowane pomarańcze pokroiłam na  kawałki zmiksowałam i wystudziłam, aż były

AZgotuj!
Koktajl pomarańczowo-marchewkowy 108

Gęsty i pożywny koktajl z pomarańczy i marchewki. Banan służy tutaj jako naturalny słodzik. Pomarańcze tylko z grubsza oczyściłam z białych skórek. Można oczywiście je wyfiletować. Jednak warto je zostawić, gdyż to bardzo bogate źródło pektyn i witaminy P. Jedzenie pomarańczy z białą otoczką pomoże obniżyć „zły" cholesterol. Zjadanie całego owocu, wraz z białą skórką, pomoże organizmowi(...)zwalczeniu bakterii gnilnych i wspomoże trawienie. Składniki na 3 porcje: 1 banan 1 marchewka 2 pomarańcze 1 jogurt naturalny (ok. 180g) Banany, marchewkę obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać, pozbyć się z grubsza włókien. Do blendera wlać jogurt, dodać banany, marchewkę i pomarańczę. Zmiksować do gładkości

Moja Galeria Smaku
Murzynek z konfiturą z pomarańczy i chałwy 147

wersję murzynka. Dzisiaj w wersji z konfitura z pomarańczy i chałwy. Czekoladowe ciasto z pomarańczą i chałwą to idealna kombinacja smakowa. Ani za bardzo słodkie, ani za małe. Takie w sam raz :) Konfiturę warto przygotować dzień przed pieczeniem ciasta. 'murzynek z konfiturą z pomarańczy i chałwy' Składniki: * ciasto: - 1,5 kostki masła - 6 jajek - 3 szklanki mąki(...)drobno pokroić w paseczki. Razem z pomarańczą umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować ok 20 minut. Zdjąć z ognia, wrzucić pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszać. Dosłodzić cukrem do smaku. Odstawić do wystudzenia (najlepiej na całą noc). Następnie ponownie doprowadzić do wrzenia i wystudzić.  Ciasto wystudzić. Przekroić wzdłuż i przełożyć konfitura z pomarańczy i chałwy. Ciasto polać odlaną

CookYourself
Nalewka ze słodkich owoców pomarańcza. 140

Składniki : 8 dużych dojrzałych, słodkich pomarańczy 2 l czystej wódki 100 ml płynnego miodu wielokwiatowego 10 dkg cukru Sposób wykonania : Pomarańcze dokładnie umyć szczoteczką , opłukać pod bieżącą wodą , sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Obrać cieniutko, usunąć białą błonę. Oczyszczoną skórkę pokroić na kawałki, wsypać do większego słoja. Z obranych pomarańczy wycisnąć sok, usunąć pestki, wymieszać go z miodem, cukrem(...)chłodne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do picia.  Przechowujemy ją w ciemnym i chłodnym miejscu  ( np. piwnica, lodówka ).  Doskonała, aromatyczna nalewka z owoców pomarańczy.  Najlepiej jest użyć do tej nalewki pomarańczy pochodzących z Hiszpanii. Uważane one są za najbardziej aromatyczne, soczyste i słodkie.  Nalewka ta jest zdrowa, ponieważ pomarańcze zawierają

Przepisy i porady kulinarne
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 166

czosnkowego akcentu. Sałatka z liści botwinki i pomarańczy uzupełnia całość o wiosenny i świeży akcent. Na 4 osoby  około 700-800 g łososia norweskiego  marynata: 2 pomarańcze 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz cytrynowy kruszonka: 4 kromki lekko czerstwego chleba pszennego  3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka(...)masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki:  1 łyżka musztardy,  1 łyżka miodu,  sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę

Jadło i czytadło
Pomarańczowy krem batatee 203

pomarańczą. Dla kontrastu sos wiśniowy z dużymi kawałkami owoców z dodatkiem wiśniówki (alkohol odparuje w trakcie gotowania). Agar-agar, roślinny środek żelujący, pozwala przygotować znakomity deser wegetariański.  Puree z wcześniej upieczonych batatów pozwali zachować intensywnie pomarańczowy kolor, nie do uzyskania przy puree go towanym.   Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie + tężenie Porcje: 10 Składniki: Krem: 1 batat, 5 pomarańczy(...)posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy  i cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając część

SzczyptaSmaQ
Crepes Suzzete w porto 191

pomarańczowego i koniaku jako alkoholi, które pozwolą naszym naleśnikom stanąć w płomieniach. Ja postanowiłam użyć tego co miałam pod ręką, czyli porto. Wydaję mi się, że dobrze przełamuje smak pomarańczy i podkręca smak deseru. Jeśli samodzielnie robicie owocowe nalewki, na pewno sprawdzą się równie dobrze. Owoce z nich również mogą stanowić świetny dodatek. Polecam! :) Składniki ciasto na naleśniki(...)szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 3 jajka 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki stopionego masła dodatkowo 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 200g masła 1/2 szklanki soku z pomarańczy 1/3 szklanki porto Sposób przygotowania naleśniki Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować w blenderze lub mikserze i odstawić na min. 30 minut do lodówki. Można przechowywać

W kuchni wieczorem
Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 312

kurczaka dzielimy na pół. W  każdej wycinamy kieszonkę i napychamy ją serem. Otwór spinamy wykałaczką. Nacieramy przyprawami. Smażymy z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Pomarańcze obieramy ze skórki, z tych białych skórek też, ponieważ spowodują(...)będzie gorzki. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię. Dodajemy musztardę i miód. Dusimy chwilę, aż wytworzy się sos. Podczas duszenia pomarańczę się rozpadną, jeśli nie chcecie by plątały się po talerzu, zamiast kroić pomarańcze, możecie wycisnąć z nich sok. Gotowym sosem zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy tymiankiem.  Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jako dodatek

Czerwona Porzeczka
Francuskie naleśniki crêpes suzette z sosem pomarańczowym oraz twarogiem 361

cukru szczypta soli 2 łyżeczki skórki otartej z ½ pomarańczy Nadzienie: około 200 g chudego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Sos pomarańczowy: sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 30 g masła 30 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego np. cointreau (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy naleśniki. Mleko(...)widelcem, dodajemy cukry i mieszamy. Na suchej, rozgrzanej patelni rozpuszczamy cukier, a gdy się rozpuści, dodajemy masło i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy do karmelu sok oraz skórkę z pomarańczy, ewentualnie również likier. Podsmażamy około 2-3 minuty mieszając cały czas. Sos powinien lekko zgęstnieć Na patelnię z gotowym karmelem kładziemy naleśniki i delikatnie je podsmażamy z obu stron

Mania Gotowania
Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym 155

czosnku, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo zmielonego, 2 łyżki płynnego miodu, 400 g ziemniaków, 300 g marchwi, 2 łyżeczki cukru brązowego, 2 duże pomarańcze, ponadto: krem na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini. Przygotowanie: Marynata: W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z chrzanem, posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem, miodem, pieprzem i rozmarynem. Podudzia(...)razy w czasie pieczenia). Ziemniaki, marchewki obieramy, płuczemy i kroimy  - ziemniaki w kostkę, a marchewki w plasterki. Warzywa przekładamy do rondelka, dolewamy 100 ml wody, sok z 1 pomarańczy, przykrywamy i gotujemy, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i 1 łyżeczkę startej skórki z pomarańczy. Warzywa powinny wchłonąć większą część soku i wody. (jeśli

Moniki Smakołyki
Koktajl pomarańczowy 155

Sezon na pomarańcze rozpoczęty. Jak to bywa co roku, najsmaczniejsze pomarańcze są na święta Bożego Narodzenia. Mi osobiście udało się kupić słodkie, soczyste i do tego bezpestkowe w Kauflandzie. Jeżeli trafią się Wam z pestkami, to czeka Was więcej roboty przy koktajlu, bo trzeba je wszystkie wyciągnąć :-) Koktajl jest pyszny, lekko cierpki z powodu obecności pomarańczy(...)kiwi 2 banany WYKONANIE Banany muszą być dojrzałe, zaś pomarańcza jak najbardziej soczysta. Owoce obrać i wrzucić do blendera. Jeżeli pomarańcza ma pestki, to koniecznie należy je wyciągnąć. Wlać jogurty naturalne i włączyć urządzenie. Żeby miąższ pomarańczy nie był gęsty, to warto zostawić blender nieco dłużej włączony. Najlepiej podawać od razu

Passions hobbies life
Słoneczne śniadnanie 149

chcesz) cukier puder do posypania i kawałki pomarańczy do podania Przygotowanie: Zetrzyj skórkę z pomarańczy, przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej pół szklanki soku.  Wbij do szerokiej miski jajka, dodaj mleko, zamieszaj. Wlej sok z pomarańczy i skórkę, cukier i aromat waniliowy, brandy, jeśli go używasz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Do mieszaniny wkładaj kromki chleba(...)masy, smaż na złoty kolor z obu stron.  Zrób dokładnie tak samo następną partię, aż go wykorzystania masy. Grzanki podawaj gorące, posypane cukrem pudrem i skropione sokiem z pomarańczy, z kawałkami pomarańczy. Smacznego! Paulina

Gotowanie to kochanie
Sałatka z rukoli, koziego sera Saloio Gourmet z ziarnami czarnego pieprzu w sosie z pomarańczy. 154

rukoli 100g sera koziego dojrzewającego z ziarnami czarnego pieprzu Saloio Gourmet 1 duża pomarańcza 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka masła 2 garście orzechów nerkowca (opcjonalnie) Uwaga Na zdjęciach nie ma orzechów bo zapomniałam dać :) a jak sobie przypominałam to zdjęcia już były zrobione  :) Pomarańcze(...)porządnie szorujemy, następnie ścieramy całą skórkę. Pomarańcze najlepiej wyfiletować. Na patelnie wrzucamy cukier oraz pomarańcze. Smażymy, aż pomarańcza puści sok i powstanie sos, pod koniec dodajmy masło. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy pokrojony cieniutko ser, posypujemy orzechami, układamy pomarańcze z sosu, na końcu polewamy ciepłym sosem... i wcinamy. Smacznego

Delicious Titbits
Kandyzowana skórka pomarańczowa 413

koniecznie musicie wypróbować :)) Przy kandyzowaniu skórki pomarańczowej nawet pomocny był narzeczony, który pięknie pozbył się gorzkiego albedo z owoców :D O czym należy pamiętać przy przygotowaniu kandyzowanej skórki pomarańczy : Do kandyzowanej skórki pomarańczowej warto użyć owoców ekologicznych, niewoskowanych. W inny przypadku należy pamiętać o dokładnym umyciu i wyszorowaniu owoców. Pamiętaj, by dokładnie pozbyć się albedo, czyli wewnętrznj, białej części(...)skórki ciężko jest potem przerobić na inne kształy, więc przed kandyzowaniem nadaj im odpowiedni kształ : pokrój je w kosteczkę lub paseczki.   Kandyzowana skórka pomarańczowa – składniki: 8 średnich pomarańczy 2 szklanki cukru 60ml wody Kandyzowana skórka pomarańczowa – wykonanie: Pomarańcze porządnie umyć i wyszorować. Można je obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki, a miążdz zjeść… lub można

Kulinarne Przeboje
Toskański placek świąteczny 160

łyżeczka sproszkowanego cynamonu, 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry, 150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej cytryny, 150 g pokrojonych w kostkę kandyzowanej pomarańczy, szczypta gałki muszkatołowej, 1 duża pomarańcza, 8 kostek cukru, 250 g cukru białego, 200 g mąki, cukier puder do posypania, gorzka czekolada. Przygotowanie: Migdały sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i przesypujemy na blachę od piekarnika. Piekarnik nagrzewamy(...)kostkę dodajemy do nich migdały,  kandyzowane cytryny i pomarańcze. Całość mieszamy z  przyprawami – cynamonem, kolendrą i gałką muszkatołową. Pomarańczę myjemy w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i skórkę ścieramy za pomocą kostek cukru. Z pomarańczy do miseczki wyciskamy sok. Cukier przesypujemy do garnka o dużym dnie i podgrzewamy na bardzo małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Następnie

Moniki Smakołyki
Czekoladowe naleśniki gryczano-orkiszowe na Razowym Kwasie Chlebowym z musem cytrusowym 198

nasiona granatu do przybrania. Nadzienie: 700 g serka wiejskiego, Skórka otarta z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cukier lub sok agawy do smaku. Mus cytrusowy: 2 pomarańcze, ½ limonki, 1 puszka liczi, 3 łyżki miodu gryczanego. Przygotowanie: W malakserze zmiksować przesiane mąki, kakao, jaja, olej, sól i 2 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego. Odstawić do lodówki(...)minut. Przygotować mus. Cytrusy umyć i sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać do sera. Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki, z pozostałych część wycisnąć sok. Limonkę pokroić na cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód gotować na małym ogniu do zredukowania płynu o 1/3. Do schłodzonego ciasta

SzczyptaSmaQ
Babka pomarańczowo orzechowa 287

idealna :). Jeśli jeszcze nie macie formy na babkę to koniecznie zajrzyjcie na stronę homemert.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków. Składniki: 7 jaj 3 pomarańcze ze skórką 15 dag orzechów włoskich 10 dag herbatników 25 dag cukru 10 dag miękkiego  masła 15 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag marmolady pomarańczowej(...)pomarańczy  kandyzowana skórka pomarańczowa do przybrania 1. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok. Sok gotować na małym ogniu, aż wyparuje mniej niż połowa płynu. Orzechy drobno posiekać, herbatniki dokładnie rozgnieść wałkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C. Formę do pieczenia wysmarować

Apetyczna babeczka
Konfitura figowa z pomarańczą 100

Dzień dobry! Zima tuż tuż, a założę się, że Wasze spiżarnie nie są jeszcze wypełnione po brzegi i znajdzie się miejsce dla kilku słoiczków :-). Sezon na

Pora coś zjeść
Piernik marchewkowy 169

400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy   + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy(...)pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno sok, jak i skórkę dorzucamy do powstającej masy. W osobnej misce ubijamy pianę z pozostałych białek. Następnie

Kolizje Smaków
Panie proszą Panów 135

150g mąki 75g masła ( plus do posmarowania foremki ) 2 łyżki cukru 1 łyżka wody szklanka śmietanki kokosowej 100g cukru pudru 50g masła skórka z 1 pomarańczy krążki pomarańczy, woda, cukier Mąkę połączyłam z cukrem(...)łyżka wody, dodałam pokrojone w kostkę masło i zagniotłam. Ciasto włożyłam na 30min. do zamrażalnika. W tym czasie foremkę do pieczenia wysmarowałam masłem oraz sparzyłam pomarańczę wrzątkiem i skórkę starłam na tarce. Resztę pomarańczy obrałam z białej skórki i pokroiłam w krążki. Odstawiłam na później. Ciasto po wyjęciu z zamrażalnika wyłożyłam w foremce, lekko dociskając. Nakłułam widelcem i zapiekłam

bastalena
Kasza jaglana z pomarańczą, kiwi i mleczkiem kokosowym, czyli... 180

...mała przerwa w zajadaniu się truskawkami;) Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 248

   Jedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki:  1,5

kolorowotorcikowo
Kurczak sezamowo-cytrusowy 173

będziemy pochłaniać je bez umiaru. Naszła mnie ochota na kurczaka. Ale nie takiego jak zawsze. Postanowiłam, że zrobię coś bardziej aromatycznego, o intensywnym smaku i zapachu. Kupiłam zatem siatkę pomarańczy, kilka limonek i skomponowałam moje dzisiejsze danie. Odważne połączenie i nie przez każdego tolerowane. No cóż, ja uwielbiam komponować dania według własnych upodobań. Łączenie mięsa z owocami to jedna(...)całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami - 6 podudzi z kurczaka  - garść sezamu - limonka  - pomarańcza Marynata:  - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz -  mielone nasiona kozieradki  - goździki  Przygotować marynatę : Sparzyć pomarańczę

Sajkofanka smaku