mnie hicior wśród placuszków! One smakują jak najlżejszy, najbardziej puszysty zrobi przez najlepszą babcię! ;) Dzięki ubitym na sztywno białkom placuszki są niebywale lekkie. Mają wyczuwalną nutę pomarańczy, a podane, np. w towarzystwie miodu mogą być pełnowartościowym śniadaniem lub podwieczorkiem. Jeśli chcecie uzyskać intensywnie pomarańczowy kolor placuszków, to zamiast mąki pszennej użyjcie kukurydzianej. Będzie równie smacznie! Polecam(...)Składniki: (na ok. 12 sztuk) 3 jajka szczypta soli 1 łyżka miodu 3/4 szkl świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 szkl mąki pszennej (dla ładniejszego koloru można użyć kukurydzianej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę
Nastoletnie Wypiekaniegdyż nie udało mi się ustalić jego rzeczywistego pochodzenia czy źródłowego przepisu. Zakładam, że nazwę dała mu ta Nell Gwyn – a to, że każdy przepis na takiego kurczaka zawiera pomarańcze zawdzięczamy być może temu, że zanim młoda Nell stała się bodaj najsłynniejszą kochanką angielskiego króla Karola II, swoją karierę zaczynała od sprzedawania pomarańczy w londyńskim teatrze. Niestety, nie jestem(...)stanie zweryfikować czy faktycznie tak jest. Można spotkać różne przepisy na piersi z kurczaka Nell Gwyn, przy czym zawsze zawierają jakąś formę pomarańczy – miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej
Kulinarna Pokusabrązowego lub białego) 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 szklanki soku z wyciśniętych pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa do ciasta: pół szklanki soku z pomarańczy 3 łyżki cukru najlepiej brązowego Foremka: forma na babkę z kominem W mikserze ubijamy cukier z margaryną. Dodajemy jajka (można choć nie jest to koniecznie oddzielnie ubić białka(...)sztywną pianę). Następna w kolejce jest mąka, proszek do pieczenia i na samym końcu sok z pomarańczy. Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate". Upieczone ciasto wykładamy z formy
Smaki Brazyliigość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam! Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczy Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru 185 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu(...)waniliowego 300 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka z 1 laski wanilii 40 g cukru pudru 3 listki żelatyny 600 g truskawek poncz: sok z 1 cytryny sok z 1 pomarańczy 100 ml Cointreau masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 250 g truskawek kandyzowane plastry pomarańczy listki mięty Biszkopt: Białka ubić na sztywną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwiętami), ale wpadłam na pomysł przygotowania sufletu pomarańczowego. I to zupełnie wyjątkowego - bo z dodatkiem całej pomarańczy. Z pewnością widzieliście ciasta, do których dodaje się ugotowane i zmiksowane pomarańcze lub mandarynki. I właśnie ten pomysł stał się moją inspiracją. Ugotowałam pomarańczę, wcześniej wbijając w nią kilka goździków, które nadały subtelnego aromatu gotowemu deserowi. Zmiksowałam całość, wymieszałam z pianą(...)przykryciem przez 1 godzinę. Wyjąć z wody, ostudzić. Wyjąć goździki, pomarańczę, razem ze skórką, zmiksować na gładką masę. Foremki dokładnie wysmarować masłem, oprószyć cukrem pudrem. Wstawić do lodówki. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać pianę partiami do pomarańczy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, wyrównać wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzepostawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe. Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę białej śnieżynki na świątecznym stole. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła 175 g cukru kryształu skórka otarta z 3 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 4 jajka(...)mąki 100 g zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Cukier, masło i startą skórkę z pomarańczy umieszczamy w misie miksera. Ubijamy krótka chwilę, do otrzymania miękkiej konsystencji. Następnie dodajemy żółtka i ponownie ucieramy krótką chwilę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą oczyszczoną. Ucieramy do połączenia się składników
Made By Mom And Sonmigdały i pomarańcze...ale co tam. Przepis bardzo mi się spodobał. Powiesiłam w kuchni na tablicy i tak czekał na zrealizowanie. A że w domu zawsze mamy pomarańcze, bo pijemy świeży sok...to jeden ze składników już był;) Ciasto smakowało gościom :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować. Składniki; 5 dkg mąki pszennej, 15 dkg cukru pudru(...)jajka, 10 dkg startych migdałów, 3 pomarańcze, 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru waniliowego, kilka całych migdałów do dekoracji, Wykonanie; Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy
Anioły w kuchniKremowa tarta pomarańczowa składniki na ciasto: 150 g mąki 25 g mielonych migdałów 80 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli składniki na krem: 5 pomarańczy starta skórka z 1 limonki 250 ml mleka 100 g cukru 3 żółtka 4 łyżki mąki 10 g masła 1 łyżka białego rumu wykonanie Składniki(...)rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę do tart. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180"C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Dwie pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy je 25 g cukru, dodajemy skórkę z limonki i rum. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Żółtka mieszamy z mąką
Przysmaki Karolkikorzennych przypraw, pieczone mięsa z wykwintnymi dodatkami, kawa parzona w ekspresie, podawana z wyjątkowym deserem. Jednak dla mnie najmilszym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia jest aromat pomarańczy. Urodziłam się w czasach, kiedy cytrusy były synonimem luksusu, czegoś niedostępnego, a jednocześnie niezwykle egzotycznego i upragnionego. Nie można było ich kupić ot tak, po prostu, ale przed świętami(...)pachniał czystością, ubieranie choinki pachnącej piernikami, pieczenie mięs, które drażniły zmysły podczas postnej Wigilii w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Ale świąteczny nastrój dopełniała mama, która przynosiła do domu pomarańcze. Tylko kilka. Nie wiem do dziś, jak udawało się jej zdobyć te owoce. Pewnie musiała wystać je w ogromnej kolejce. Ale zawsze trafiały do domu przed świętami, a ja upajałam
W mojej kuchnipomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem.... To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta. Nuta piernika jest odpowiednio wyważona, zaś śmietankowy krem idealnie łączy się z otartą skórką z pomarańczy. Kajmak swą słodyczą dopełnia całości. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, należy połączyć najpierw suche, a następnie mokre składniki ze sobą, po czym krótko zmiksować całość. Poszczególne placki(...)kolei. Przygotowanie kremu to również dosłownie kilka chwil, potem pozostaje już tylko składanie tortu. Dla mnie osobiście jak zwykle największą frajdą było dekorowanie tortu :) Te wszystkie suszone plasterki pomarańczy, laseczki cynamonu czy piękne szyszki, aż się prosiły, żeby właśnie nimi ozdobić mój świąteczny, aromatyczny tort :) Tego tortu nie powinno zabraknąć na Waszym stole :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki
Słodko-Słony Świat Ilonyłatwość łączenia z innymi smakami – zarówno słonymi jak i słodkimi. Dzisiaj wersja na słodko! Zapachniało nią dzisiaj w całym mieszkaniu, a do tego poczuliśmy również zapach świeżo wyciskanej pomarańczy i smażonego imbiru. To wszystko podane w mojej ulubionej, pankejkowej formie! Uwierzcie mi, z takimi zapachami jesień jest całkiem przyjemna! Dzisiejsze pankejki są zarówno wegańskie jak i bezglutenowe. Polecam użyć(...)mięciutkie, ale lekko chrupiące zarazem. Słodkie, ale nie mdłe za sprawą imbiru. Oh, są po prostu boskie i ręczę za nie własnym nożem! Dyniowe pankejki z sokiem z pomarańczy i karmelizowanym imbirem. Składniki: 130g puree z dyni (ok. 1/2 szklanki po nutelli) 1 łyżka stewii z erytrytolem 1/3 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki soku z pomarańczy ok. 100g
Fill The BowlPożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido(...)mielony czarny pieprz Składniki dressingu paprykowego: 250 g pieczonej czerwonej papryki w zalewie 4 łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 160°C ( termoobieg ) lub 180°C ( grzałka góra
Moja Delicjaminut aby odpoczęło, po czym smażymy na lekko naoliwionej patelni naleśniki. Wychodzi około 5-6 sztuk.Smarujemy je cienko serkiem waniliowym, posypujemy pokrojonymi orzechami i składamy w tzw. chusteczkę. Dwa pomarańcze filetujemy a z jednego ocieramy tarką skórkę i wyciskamy sok. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z cukrem, chwilkę karmelizujemy, następnie wlewamy cały sok z pomarańczy(...)płomień i wlewamy alkohol. Kiedy zacznie parować podpalamy ostrożnie płyn na patelni. Gdy alkohol się wypali przekładamy naleśniki na talerz, do pozostałego sosu po naleśnikach dodajemy filety z pomarańczy, otartą skórkę pomarańczową i łyżkę masła, chwilkę smażymy. Owoce z sosem rozkładamy na naleśniki. Danie podajemy ciepłe. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikoktajle: szklanka soku pomarańczowego 2 obrane pomarańcze 2 łyżeczki cukru brązowego 2 marakuje listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='szklanka soku pomarańczowego 2 obrane pomarańcze 2 łyżeczki cukru brązowego 2 marakuje '; document.write(" "); Krok 1 Pomarańcze obieramy i pozbawiamy je białych włókien. Krok 2 Dodajemy do pomarańczy cukru oraz soku pomarańczowego. Blendujemy. Krok(...)koniec dodajemy do napoju pestki marakui, mieszamy. Smacznego! Inne koktajle: Koktajl z borówek i banana Koktajl z pomarańczy, banana i gruszki function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://www.kuchniabazylii.pl/2016/05/smoothie-pomaranczowe-z-marakuja/&blog=http://www.kuchniabazylii.pl';
Kuchnia Bazyliisłodko. W przepisie użyliśmy papryczki peperonchinio od Rafex Składniki 1,5 kg skrzydełek kurczaka (bez ostrych końcówek) skórka otarta z limonki starta skórka z cytryny 2 łyżki oliwy 3 pomarańcze 2 łyżeczki gruboziarnistej soli 70 g cukru 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka peperonchino 1 łyżeczka(...)limonki i cytryny. W tak przygotowanej marynacie obtoczyłem skrzydełka. Na blaszce wyłożonej pergaminem ułożyłem skrzydełka. Piekłem je godzinę w 230 stopniach C, co jakiś czas je odwracałem. Z jednej pomarańczy wyciąłem fileciki , z pozostałych wycisnąłem sok. Sos : wsypałem cukier do rondelka , skropiłem łyżeczką wody, zagotowałem do stopienia. Zdjąłem z ognia, dodałem sok pomarańczowy i papryczkę. Gotowałem kilka minut
R'n'G KitchenSkładniki: 1 różowy grejpfrut 4 pomarańcze 2 mandarynki (wypestkowane) ½ cytryny 6 żółtek jajek 120 g drobnego cukru 3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i z połówki cytryny, odstaw na bok. Cytrusy obierz ostrym nożem, usuwając zewnętrzną białą błonę z pomarańczy i grejpfruta, obieraj je nad miseczką, żeby zebrać sok. Pokrój miąższ(...)małe cząstki. Do wyciśniętego wcześniej soku z pomarańczy i cytryny, dodaj sok zebrany podczas obierania cytrusów, jeśli to konieczne uzupełnij go wodą, tak, by uzyskać 20 cl płynu. W gorącej kąpieli wodnej* ubijaj trzepaczką żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę (około 5 minut). Następnie wlej sok z cytrusów, cały czas ubijając trzepaczką (około 5- 10 minut
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPrzepyszny, bardzo prosty waniliowy sernik na zimno z serków homogenizowanych na spodzie z HITów - spróbujecie - w połączeniu z pomarańczami to naprawdę HIT :) SKŁADNIKI Spód: 1 opakowanie ciastek kakaowych typu HITy 100 g masła Masa: 1 szklanka mleka 2 łyżki żelatyny 2 opakowania cukru waniliowego 600 g serków homogenizowanych waniliowych 2 żółtka 125 g miękkiego masła Góra(...)galaretki pomarańczowe 2 średnie pomarańcze PRZYGOTOWANIE Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Masło (100g) rozpuszczamy w garnuszku. Studzimy. Ciastka mielimy/blendujemy na gładko i mieszamy z masłem. Wykładamy masę na dno 22cm tortownicy - dociskamy dłonią. Wkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę
Moje Kuchenne RewelacjeIdealna do pracy, szybka w wykonaniu, sałatka z sycylijskimi pomarańczami, kurczakiem i gorgonzolą. Lubię połączenia słono-słodkie Zobaczcie też: Sycylijskie pomarańcze – sałatka Składniki na 2 porcje: 2 małe główki sałaty rzymskiej 400 g piersi z kurczaka pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki papryki ostrej 100 g sera pleśniowego 2 pomarańcze oliwa(...)content='2 małe główki sałaty rzymskiej 400 g piersi z kurczaka pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki papryki ostrej 100 g sera pleśniowego 2 pomarańcze oliwa z oliwek lub sosem balsamicznym'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ziołami i podsmażamy na rumiano na patelni. Zostawiamy do ostygnięcia. Krok 2 Umytą sałatę umieszczamy
Kuchnia Bazyliipóźniej). SKŁADNIKI: 3 piersi z kaczki 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz MARYNATA: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej pomarańczy otarta skórka z 1/2 wyparzonej pomarańczy 4 goździki kilka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżeczka miodu mały kieliszek limoncelli WYKONANIE: goździki, kolendrę rozcieramy w moździerzu, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, piersi nacinamy w kratkę (uważać(...)powinno być różowe, ale jak dla mnie dopieczone), ostatnie 5 min. pieczemy bez foli, przygotowujemy sos: na patelnię, na której smażyliśmy mięso wlewamy sos z naczynia żaroodpornego, dodajemy cząstki pomarańczy bez białych skórek(sos byłby gorzki), dodajemy sok z jednej pomarańczy, łyżeczkę miodu i odparowujemy do konsystencji syropu, ewentualnie sól pieprz, na talerzu wylewamy 2-3 łyżki sosu
Kuchnia BeatySzukam wielkanocnych inspiracji, testuję przepisy. Nie ma jak zapach świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Dzisiaj przepis na babkę bananową do której przygotowałam lukier z czerwonej pomarańczy. składniki na ciasto: 100 g cukru 4 jajka 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 banany 1 cytryna starta skórka z jednej cytryny oraz czerwonej pomarańczy 1/2 szklanki śmietany 18% składniki na lukier z czerwonej pomarańczy: sok z 1 czerwonej pomarańczy 10 łyżek cukru pudru (łączymy składniki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji) wykonanie ciasta: 100 g cukru ucieramy z masłem. Ucierając dodajemy po jednym żółtku. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny, śmietaną oraz dodajemy startą
noteskulinarnyfigaszklanki cukru) 2 łyżki naturalnego jogurtu 3 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 1/2 szklanki soku z pomarańczy skórka starta z 2 pomarańczy (na tarce z drobnymi oczkami) dodatkowo: cukier puder do posypania 1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką(...)Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać. 3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec
Kubki smakuPomarańcze to nieodzowny element naszych polskich świąt. Właśnie teraz jest na nie sezon i teraz są najlepsze. Uwielbiam zapach pomarańczy, nie tylko tych świeżych ale też właśnie tych suszonych. No i nie tylko pomarańczy - bo suszyć można mandarynki, limonki, cytryny i inne cytrusy. W domu pięknie będzie pachnieć a taka ozdoba niesamowicie ożywi stroik czy drzewko świąteczne(...)cały czas. Metod na suszenie jest też kilka i naprawdę warto minimum dwa dni przed Wigilią Bożego Narodzenia się za to zabrać, wprowadzimy dzięki temu już bardzo świąteczny nastrój. Pomarańcze przed suszeniem wyszorować - zwłaszcza jeżeli mamy w domu małe pociechy które mogą zakradać się po takie naturalne ozdoby. Cytrusy kroimy na paseczki o grubości około
Poezja Smaków - blog kulinarnyŻurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych(...)gorącej wodzie i wyparzamy. Pomarańczę myjemy najpierw w zimniej, potem w ciepłej wodzie żeby pozbyć się całego konserwującego wosku z owocu. Wyciskamy sok po przekrojeniu jej na pół, a skórkę ścieramy na tarce lub ścinamy ostrym nożem, bez albedo czyli bez białej części. Odważoną żurawinę wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier, wlewamy sok wyciśnięty z pomarańczy i startą skórkę. Wrzucamy
Karo in the Kitchenskórka starta z 2 pomarańczy - 4 łyżki kakao - 2 jajka - 2 opakowania przyprawy do piernika ( op. po 20g) - 660g mąki pszennej (dałam tortową) Dodatkowo: - marmolada Lukier: - sok z pomarańczy - 2 szklanki cukru pudru - 1 mała łyżeczka masła Dokładnie szorujemy i wyparzamy 2 pomarańcze. Na drobnej tarce ścieramy z nich skórkę. Do miski dodajemy śmietanę, cukier, jajka(...)papierem do pieczenia. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200º C na 15 minut (piekłam jednocześnie, na dwóch poziomach – dolnym i środkowym). W międzyczasie szykujemy lukier. Z pomarańczy, które nam zostały wyciskamy sok. Cukier puder przesiewamy, dodajemy stopniowo sok z pomarańczy – ucieramy. Dalej ucierając dodajemy łyżeczkę miękkiego masła. Lukier ma być dosyć rzadki. Upieczone pierniki wyjmujemy
mojewypiekiinietylkopołączenia. Następnie żelatynowo-serowy płyn dolewamy powoli do reszty masy serowej nie przerywając mieszania. Gotową masę wylewamy ostrożnie na herbatniki i wyrównujemy jej powierzchnię. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Pomarańcze sparzamy i osuszamy. Z jednego owocu ścieramy skórkę. Resztę obieramy i koimy miąższ w kostkę. Przekładamy pomarańcze i startą skórkę do garnka i podlewamy ok. ¼ szklanki wody. Zagotowujemy(...)zmniejszamy płomień na minimalny i gotujemy tak jeszcze przez 15 minut, po czym garnek zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na 15-20 minut, aby lekko przestudzić pomarańcze. Następnie miksujemy blenderem na gładko. Dosypujemy zagęszczacze do dżemów, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy cukier i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wystudzoną masę pomarańczową wykładamy na masę serową. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka
MyCookBook.plcukru 20 dag masła 12 dag mąki 5 jajek sok z dużej pomarańczy skórka starta z dużej pomarańczy szczypta soli 2 czubate łyżki kakao Przygotowanie: Czekoladę i masło rozpuścić(...)kąpieli wodnej. Wystudzić i dodać sok z wyciśniętej pomarańczy, wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać cukier dalej miksując. Gdy piana jest lśniąc, dodawać po 1 żółtku i ubijać na najmniejszych obrotach. Następnie wolnym strumieniem wlewać roztopioną czekoladę do ubitych białek i mieszać łyżką do połączenia się składników. Na samym końcu dodać
Amatorka kuchennalekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części nie równe, czyli do 3/4 ciasta dodać starą skórkę z pomarańczy lub 1/2 olejka pomarańczowego, natomiast do 1/3 części ciasta kakao. Na blachę wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe(...)stopni C. Rada: osobiście używam olejków z firmy dr Oetker one są bardzo intensywne, dlatego podaję przepis z użyciem połowy olejka, aby smak nie dominował nad pozostałymi smakami pomarańcz najlepiej umyć płynem do naczyń i spłukać dokładnie zimną wodą, gdyż skórka pomarańczy pokrywana jest woskiem by była piękna i lśniąca pomarańcz najlepiej zetrzeć na specjalnej tarce
Ciastka - domowe słodkościproponuje Deser z mango, jogurtu naturalnego i macerowanych malin . Świeże maliny zasypane odrobiną ksylitolu (ew. cukru pudru), polane sokiem wyciśniętym z pomarańczy i wymieszane ze skórką startą z pomarańczy, do tego kilka listków bazylii, tworzą pyszną kombinację. Polecam wszystkim łasuchom, dbającym o linię. Deser zdrowy, świetny również dla dzieci. Składniki deseru: (3 porcje) 1 dojrzałe mango 1 duży(...)jogurt naturalny gęsty, bez cukru (ok. 400 ml) 100 g świeżych malin kilka listków bazylii skórka starta z połowy pomarańczy (wyszorowanej i sparzonej) sok wyciśnięty z niecałej połowy pomarańczy 1 łyżeczka ksylitolu (w ostateczności cukru pudru) Przygotowanie: Umyte i osuszone maliny posypać ksylitolem. Wymieszać ze startą skórką pomarańczy, pokrojonymi drobno listkami bazylii i świeżo wyciśniętym sokiem
Moja Delicjacudowny dżem. Nie ma lepszego sposobu na dobre rozpoczęcie dnia niż kubek kawy z duuuużą ilością mleka i świeża bułka/tost z dobrym masłem i dżemem z dyni i pomarańczy Od razu poczujecie się jak w cudowny, wiosenny dzień. Za przepis serdecznie dziękuję Oksanie - najlepszej dżemowej kombinatorce Dżem(...)dyni i pomarańczy Składniki: 45 dkg miąższczu z dyni 2 szklanki cukru 1 duża soczysta pomarańcza i jedna cytryna 1/4 łyżeczki soli Do dzieła!!! Dynię ścieramy na dużych oczkach tarki - posypujemy solą i cukrem i odstawiamy na minimum 30 minut. Z pomarańczy i cytryny zetrzeć skórkę a miąższ oczyścić z białych błonek i pokroić - w wersji dla leniwych
sierotka maRysia w kuchnipodsmażanej kapuście pekińskiej, która dzięki dodatkowi grzybów shimeji ma lekko orzechowy posmak, a przełamuje go chili. Kompozycja nie do zapomnienia. Składniki: 2 piersi z kaczki 3cm kawałek imbiru 1 pomarańcza 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego) 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu opcjonalnie: 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśnego albo czarnego sosu chili(...)kaczki oczyścić, naciąć skórę. Przygotować marynatę. W małym garnku wymieszać miód z olejem, dodać sos rybny i sojowy. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do garnka. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok i również dodać do garnka. Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach i dorzucić do reszty marynaty. Delikatnie podgrzać, żeby składniki się połączyły. Piersi kaczki dokładnie zanurzyć
Pociąg Do Kuchnijajek 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru pudru z wanilią ( użyłam Master Cook ) 120 g stopionego masła dodatkowo: 400 ml soku pomarańczowego 2 opakowania galaretki pomarańczowego 2 pomarańcze Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę cukru a na końcu żółtka. Mąkę, kakao i proszek(...)sumie piec około godziny. Sernik mało urośnie ale będzie równy i nie popęka.Po upieczeniu zostawić na pół godziny w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić. Pomarańcze wyfiletować i pokroić. Sok pomarańczowy zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i rozpuścić je, odstawić. Kiedy galaretka zacznie mocno tężeć kawałki pomarańczy ułożyć na serniku i zalać galaretką. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoczyszczonych pomarańczy, 1,125 dkg cukru, sok z 2 cytryn, 2 opakowania Gelfix. Pomarańcze myjemy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy. Następnie dokładnie czyścimy z białej skorki a także z włókien pomiędzy cześciami pomarańczy gdyż daja gorycz powidłom. Blendujemy pomarańcze,przelewamy do garnka.Mieszamy z cukrem i Gelfixem. Gotujemy od 3 do 5 minut zbierając z wierzchu piane.Na koniec(...)dodajemy sok z cytryny i chwile mieszamy. Gorące powidła przelewamy do słoiczkow, dobrze zakręcamy i stawiamy na 5 minut nakrętkami do dołu. Można także pasteryzowac 30 minut.Z tej ilości pomarańczy wychodzi 6 sloiczkow o pojemności
Gotowanie jest łatwepropozycję na przepyszny dżem z pomarańczy i i białej czekolady.Przetwórstwo domowe , dosłownie limitowany , cudo!!! Dla mnie niesamowity ,wysublimowane szczęście łakomczucha.Gorąco go Polecam.!!! 1 kg.dojrzałych pomarańczy + 2 dodatkowo 2.5 tabliczki białej czekolady 1 .10 kg.cukru *********************************************** Kilogram pomarańczy umytych i osączonych zmiksować blenderem , a dwie całe sparzyć ,pokroić w plasterki.Do rondla wlać 20 ml.wody(...)dodać 20 dag.cukru ,ugotować z tego syrop.Dodać zmiksowane pomarańcze oraz resztę cukru,gotować 10 minut.Zdjąć z ognia i dodać czekoladę pokrojoną w grube kawałki,wymieszać aby nam się rozpuściła .Jeszcze raz zagotować ,pozostawiamy na małym ogniu przez 20 minut .5 minut przed końcem gotowania wrzucamy cienkie plasterki pomarańczy .Zdejmujemy z ognia i wkładamy do słoików.Zakręcamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipiersi kaczki 2 łyżki soli 4 średnie cykorie 80 ml octu ryżowego 2 łyżki posiekanej mięty sól pieprz 2 łyżki słodkiej papryki sok z 2 pomarańczy skórka z pomarańczy fileciki pomarańczy Przygotowanie Skórę na piersiach kaczki ponacinałem w kratkę. Natarłem z obu stron papryką i solą, wstawiłem na 8 godzin do lodówki bez przykrycia. Po tym czasie(...)mięso, patelnię wstawiłem na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wyjąłem kaczkę z piekarnika, wylałem z patelni połowę powstałego sosu. Do pozostałego dodałem skórkę z pomarańczy, sok i ocet, wymieszałem. Pokroiłem cykorię wzdłuż na ćwiartki, włożyłem do sosu. Podgrzewałem około 2 minuty, aż cykoria zmiękła. Zdjąłem patelnię z ognia, dodałem miętę i cząstki pomarańczy
R'n'G KitchenBudyń z kaszy jaglanej z dodatkiem uduszonej w soku z pomarańczy dyni Hokkaido z pistacjami. 1/2 dyni Hokkaido średniej wielkości skórka z jednej pomarańczy sok z jednej pomarańczy 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pistacje do posypania 1 łyżka miodu płynnego Dynię obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Udusić do miękkości w soku z pomarańczy. Zblendować(...)razem z kaszą. Dodać miód i skórkę z pomarańczy. Wykładać do salaterek i posypać orzechami. U mnie pistacje
AZgotuj!Naszła mnie dziś ochota na sok pomarańczowy. W kuchni leżała cała siatka świeżych pomarańczy i kilka cytryn. Wyjęłam maszynkę do wyciskania soku z cytrusów i po kilku minutach miałam już pyszny sok. Zostały mi skórki po owocach i długo się nie zastanawiałam nad tym co z nich zrobię. Bardzo często przeglądając różne inspiracje natykałam się na ciekawie zrobione(...)pink margarita - one są na 375ml wody, więc potrzebowałam mniej owoców). Przygotowanie: Galaretki przygotować tj. jest podane na opakowaniu. Ostudzić. Cytrusy dobrze wymyć lub sparzyć.Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn (osobno). Do szklanki soku pomarańczowego dodać dwie/trzy łyżeczki soku z cytryny - w zależności od słodkości pomarańczy. Wyczyścić skórki, umyć i osuszyć. Ułożyć najlepiej na blaszce obok siebie
W kuchni u Monikikolor. Jeszcze ciepłe nadziewamy od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewamy do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarowujemy na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy. 3. Krem pomarańczowy: 2 duże pomarańcze 1/2 cytryna 110g cukru kryształu 125g masła 2 żółtka Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a następnie wygniatamy(...)pomarańczy i cytryny. Przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Studzimy. Ps. Składniki na pączki powinny mieć temp. pokojową
Kuchnia w czekoladziekukurydzianej posypujemy skórę łososia i delikatnie w nią wcieramy. Tak przygotowanego łososia wykładamy na deskę cedrową i grillujemy w średniej temperaturze około 15-20 minut. W międzyczasie grillujemy plastry pomarańczy po 4 minuty z każdej strony. Grillowanego łososia podajemy z plastrami pomarańczy, skropionego wymieszanym miodem z sokiem z pomarańczy. The post Wyjątkowy łosoś grillowany na desce cedrowej(...)nutą pomarańczy appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieSkładniki: 3 łyżki nasion Chia 0,5 szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy 200 g jogurtu naturalnego 1 krojone pomarańczo 1 łyżka miodu garść musli Przygotowanie: Nasiona Chia zalać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dodać miód, zamieszać i w stawić do lodówki na 30 min., co jakiś czas mieszając. Chia wlać do połowy szklanki(...)wierzch wylać jogurt, wrzucić cząstki pomarańczy, posypać musli i na górze położyć pomarańcze. SMACZNEGO!!! * Informacje o Nasionach Chia napisała mama. Pochodzą one z opakowania producenta i strony Poradnik Zdrowie
Lili w kuchniPomarańczowy z dodatkiem skórki pomarańczowej nokautuje wszystkie z gotowej torebki. 3 pomarańcze 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej otarta skórka z pomarańczy Zetrzyj skórkę z jednej z pomarańczy.Wyciśnij sok i dodaj skórkę. Zacznij podgrzewać. W niewielkiej ilości wody lub soku zacznij rozprowadzać skrobię. Wlej(...)gotujący się sok. Mieszaj do zagotowania. Rozlej w pucharki. 3 pomarańcze wystarczają na 1 -2 porcje kiślu. Zależy od wielkości pomarańczy
AZgotuj!wiosny raczę się pysznym, żółtym jak słońce koktajlem :) Może i Wy się skusicie? Składniki na 2 porcje: 1/4 dużego ananasa 1/4 szklanki soku z pomarańczy (1/2-1 pomarańcza) 1/2 mango 2 pomarańcze 1 banan Ananasa obrać, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Pozostałe 2 pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Tak samo postąpić z mango
Moja Galeria Smakuporcje) 10 białych szparagów 2 jajka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta soli sos: 2 żółtka 2 łyżki masła łyżeczka octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy) łyżka soku z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ( opcjonalnie) pół łyżeczki suszonego estragonu biały pieprz sól dodatkowo: bazylia i truskawka do ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pozbyć(...)podgrzewającą się wodą. Wlać masło i ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje i będzie puszysty. Trwa to kilka minut. Gotowy sos zestawić z kuchenki. Dodać ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, estragon oraz sól i biały pieprz. Wymieszać. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz. Do wody po szparagach wlać łyżkę octu, poczekać aż się zagotuje. Łyżką zrobić delikatny wir i wbić
DefinicjaSmakuoleju 6 jaj 200g cukru 1/3 łyżeczki soli 250g jogurtu naturalnego 350g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ok. ½ aromatu pomarańczowego Dodatkowo można dodać: Około 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy (około 70g do ciasta, 30g do polewy) lub otartą skórkę z 1 pomarańczy do ciasta. Polewa: 100g czekolady 100ml śmietany Czekoladę łamiemy lub kroimy nożem na drobniejsze kawałki(...)solą, dodajemy do nich stopniowo mieszaninę czekolady z jogurtem, następnie mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec dodajemy olejek pomarańczowy i drobno posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy (jeśli posiadamy). Gotowe ciasto przelewamy do średniej blaszki (np. 24 x 32cm lub nieco większej) wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Brownie pieczemy w temperaturze
Smakowy Rajspód potem góra), układamy ponownie na pergaminie, by lukier stwardniał i odstawiamy na kilka godzin. Wysuszone pierniki przekładamy do szczelnych puszek, by nie straciły świeżości i aromatu. Skórka z pomarańczy: Kandyzowaną skórkę z pomarańczy można przygotować na dwa sposoby, ale w obu przypadkach najpierw pomarańcze należy sparzyć, następnie obrać i wyciąć część białej błony znajdującej się(...)środku, a następnie: - w pierwszym sposobie: do garnka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy pół szklanki cukru i zagotowujemy. Następnie dodajemy skórkę z 1 – 2 pomarańczy pociętą na kilka mniejszych części i gotujemy około 5 – 7 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Garnek ze skórką odstawiamy do ostygnięcia (można wynieść w zimne miejsce). Zimą skórkę kroimy w drobną kosteczkę
Smakowy Rajpora - 1 jabłko (dałam Golden Delicious) - 4 łyżki suszonej żurawiny - 3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - kilka uprażonych orzechów włoskich -1 łyżka soku z cytryny - sok wyciśnięty z ½ pomarańczy - 1,5 łyżki miodu - różowa sól himalajska - 3 łyżki oleju z pestek winogron Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę. Sokiem z ½ pomarańczy skrapiamy starty seler. Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do selera. Jabłko obieramy i trzemy na seler – mieszamy. Umyty por kroimy w półkrążki, przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie hartujemy zimną wodą. Dodajemy do miski z selerem. Skrapiamy łyżką soku z cytryny dodajemy miód, 2 łyżeczki
mojewypiekiinietylkostężeje. Czas przygotowania: 20 minut + duszenie mięsa + chłodzenie Składniki: Pierś gęsi z kością (ok. 1 kg), 400 g tłuszczu gęsiego, 4 plastry prosciutto , skórka otarta z pomarańczy, 100 ml soku z pomarańczy, kilka gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sól i pieprz do smaku. Marynata: 3 ząbki czosnku w plasterkach, łyżka posiekanej macierzanki, 2 łyżki soli(...)morskiej, 2 łyżki brązowego cukru. 100 ml soku z pomarańczy. Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty, natrzeć gęś, marynować w chłodnym miejscu 1-2 dni. W rondlu roztopić gęsi smalec. Pierś dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do smalcu razem ze skórą i kością
SzczyptaSmaQjednak nie było za słodko, smak czekolady przełamałam pomarańczą, którą dodałam zarówno do babki, jak i do lukru. Babka wyszła pyszna i zniknęła ze stołu praktycznie jeszcze ciepła, a ja dzięki niej już niedługo wybieram się na pyszne warsztaty z czekoladą w roli głównej. Babka czekoladowa z nutą pomarańczy SKŁADNIKI: 250 g mąki 3 jajka 1 łyżeczka kakao(...)łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki cukru z wanilią 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Dodatkowo: cukrowe perełki cukier puder papier do pieczenia paclan PRZYGOTOWANIE: Pomarańcze oparzamy i ścieramy skórkę, a następnie kroimy na pół i wyciskamy sok. W kąpieli wodnej roztapiamy połowę czekolady mlecznej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, skórka otarta z jednej pomarańczy, Masa pomarańczowa: 500ml soku pomarańczowego, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 3 duże pomarańcze, 2 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy(...)ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa pomarańczowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Pomarańcze obieram ze skóry. Ostrym nożem filetuję owoce, usuwając błonki. Kawałki owoców układam na wierzchu biszkoptu. 4. Dwie galaretki rozpuszczam w 600 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretką
Tradycyjna kuchnia Kasiduże – XL) 110 g białek jaj (ok. 3 duże – XL) szczypta soli dodatkowo: masło do posmarowania kokilek dodatkowo: drobny cukier do wysypania kokilek Sos pomarańczowy: 2 pomarańcze 250 ml świeżego soku pomarańczowego (1 szklanka) 1 płaska łyżka cukru dodatkowo: mięta do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pięć kokilek (ramekinów) bardzo dokładnie smarujemy(...)samego pełna). Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (bez termoobiegu!). Pieczemy ok. 18 minut, nie otwierając w tym czasie piekarnika. W tym czasie przygotowujemy sos. Pomarańcze obieramy ze skórek i wycinamy segmenty. Segmenty kroimy na mniejsze części (np. na pół). W rondelku lub na patelni na dużym ogniu zagotowujemy sok pomarańczowy z cukrem – redukujemy
Poezja smakudnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa placki. Masa Namoczyć żelatynę. 1 pomarańczę dokładnie umyć i zetrzeć z niej skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy (powinno się uzyskać 1 szklankę soku). Żółtka ubić z cukrem i skórką z pomarańczy na parze tak, aby uzyskać gęstą jasną masę, następnie dodać(...)szklanki soku z pomarańczy i dokładnie wymieszać. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku i wystudzić. Chłodną żelatynę połączyć z masą żółtkowo-pomarańczową. Ubić śmietanę na sztywno i połączyć z lekko tężejącą masą. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem. Wyłożyć masę na jeden blat i przykryć drugim i odstawić w chłodne miejsce. Polewa owocowa na wierzch Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki
Mix smakukukurydzianej 150g ksylitolu 40g kakao 5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 5 szkl mleka 2kg dyni (pokroić w kosteczkę) 3 pomarańcze 1 łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżeczki cynamonu 1/3 szkl ksylitolu 400g jogurtu greckiego kilka łyżek pierwszego kremu 110g mąki gryczanej 70g mąki z amarantusa 60g ksylitolu 40g miodu(...)temu nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyciąć z szablonów odpowiednie kształty oraz przeciąć je tak aby powstały dwa blaty. Z resztek uformować uszy. Krok 3 KREMY Pierwszy: Pomarańcze wyparzyć w gorącej wodzie i dokładnie wyszorować. Skórkę z jednej pomarańczy zetrzeć lub pokroić w małe kwadraciki. Miąższ obrać ze skórek oraz z błonek. Na patelni
CoolinarniePLmąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 3 małe jajka kopiasta łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sok z połowy pomarańczy 100 g gorzkiej kuwertury 0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowych Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką(...)pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do ostudzenia. Kuwerturę rozpuszczamy i polewamy ciasto. Orzechy siekamy i posypujemy polewę. Smacznego :) function load(url, callback
Mienta blogspróbować, bo jest przepyszna, a do tego mniej kaloryczna od oryginalnego przepisu :) Aaa, jeszcze dodam, że zamiast pomarańczy można dać cytrynę i wtedy będzie lemon curd- cytrynowy krem. * pomarańcze- 3 sztuki * cytryna- 1 sztuka * brązowy cukier- 150g * zmielone migdały- 100g * pół laski wanilli Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, obrać i zmiksować na gładką masę. Migdały zmielić(...)chyba, że macie gotową mąkę migdałową, to nie trzeba wtedy bawić się w mielenie). Z cytryny wycisnąc sok. Zblendowane pomarańcze, skórkę, sok z cytryny, migdały, cukier i wanilię przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęs tnieje (ok 30min.). Z podanych składników wyszło mi sporo masy, którą wypełniłam duże ciasto (pokażę w najbliższym
Kraina Miodem PłynącaDuck legs in malaga Składniki. 2 kacze udka 1/2 szklanki wina Malaga 3 goździki gałka muszkatołowa skórka starta z pomarańczy sól pieprz 1 jabłko 1 pomarańcza Wykonanie. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok Przyprawy zmiażdżyć i natrzeć nimi udka, posypać solą i pieprzem, dodać skórkę pomarańczy .Sokiem skropić mięso. Odstawić na 1h. Udka ułożyć(...)Polewać wytopionym tłuszczem, dodać cząstki jabłka..Po 30 minutach nadmiar tłuszczu zlać i wlać malagę .Dusić ,aż mięso będzie miękkie, pod koniec odkryć i mięso zrumienić. Podawać z plastrami pomarańczy
Kulinarny karnet Christopheraziemniaków czerwonych, · 150 g mini marchewek (mogą być z mrożonki), · 2 pomarańcze, · 4 garście świeżego szpinaku, · 2 cebule szalotki, · 200 g pieczarek(...)marynaty i odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła, wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wrzucamy marchewki. Gotujemy pod przykryciem tak długo, aż marchewki będą miękkie. W połowie gotowania dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, cukier i sok z drugiej pomarańczy
Moniki Smakołykiszklanka oleju 3 szklanki drobno startej marchewki skórka starta z pomarańczy sok z jednej pomarańczy pomarańcza mały banan kilka mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej i sok z pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę(...)pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce owoców. Przykrywamy je jeszcze dwoma łyżkami ciasta. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogMarynatą niecieramy kaczkę i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce. Pierś smażymy od strony skóry do tego czasu, dopóki nie wytopi się wszystek tłuszcz. 2 pomarańcze obieramy i krojimy w plastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy(...)przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy sos: do rondelka wlewamy sok i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego soku wlewamy mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w połowie szklanki wody. Gotujemy do zgęstnienia przez ok. 20 sekund i odstawiamy
Kuchnia Łukaszajuż pisałam przy okazji posta o drożdżowym kwiatku z gruszkami i pomarańczą , bardzo mi posmakowało nadzienie, które do niego wtedy przygotowałam. Postanowiłam więc zrobić parę słoiczków konfitury gruszkowej, właśnie z dodatkiem pomarańczy. Dzisiejszy przepis dołączam do akcji "Jak gruszki na wierzbie" organizowanej przez Anię z bloga Krzywa kromeczka . Konfitura gruszkowo-pomarańczowa Składniki(...)gruszek 2 pomarańcze sok z 1/2 cytryny 1,5 szklanki cukru 2-3 cm świeżego imbiru Wykonanie: Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na parę godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie do owców dodajemy stratą skórkę i wyciśnięty sok z 2 pomarańczy (pamiętajmy o tym, żeby
Kulinarne przygody Gatitywaniliowy. Intensywnie, krótko wyrabiamy, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Można też użyć gotowego ciasta kruchego. W tym czasie przygotowujemy owoce i masę serową. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce, na drobnych oczkach. Z reszty pomarańczy wyciskamy sok. Serek riccota ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy do tego 2 łyżki likieru pomarańczowego(...)skórkę pomarańczy. Dodajemy serek homogenizowany waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do serków. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kiwi obieramy i kroimy w pół talarki. Winogrona kroimy w ćwiartki i wyciągamy pestki. Brzoskiwnie i jabłko również kroimy w małe kawałki. My użyłyśmy kiwi, pomarańcza i winogron, ale można użyć jakichkolwiek dostępnych owoców. Z lodówki wyciągamy
Kolizje Smakówzastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Gniazdka pomarańczowe są pyszne, delikatne, z delikatnym posmakiem pomarańczy, rozpływają się w ustach. Warte są zachodu. Składniki na 16 sztuk: 1 szklanka soku z pomarańczy (może być z kartonika) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 3 jajka(...)łyżka nalewki pomarańczowo-kawowej na spirytusie szczypta soli olej do smażenia Na lukier pomarańczowy: 1 łyżka soku z pomarańczy i cukier puder, ucieramy łyżką mieszankę cukru z sokiem, regulując gęstość lukru ilością cukru. (jak za gęsty dodajemy jeszcze soku) W garnku zagotowujemy szklankę soku pomarańczowego z masłem i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i na wrzątek wsypujemy mąkę, cały czas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrzańca Owoce zagotowałam w 2 litrach wody. Następnie dodałam miód, sok z cytryny, goździki i gotowałam do miękkości owoców. Na koniec smak doprawiłam przyprawą do grzańca. Część suszonych pomarańczy postanowiłam wykorzystać jako ozdobę. A powstało to mniej więcej(...)gdzieś pomiędzy kulebiakiem, a rybą znalazłam 3 godzinki na suszenie pomarańczy. Najpierw pomarańczę pokroiłam na ok. 1cm talarki. Następnie umieściłam ją w piekarniku nagrzanym na 80-100st. i tak się prażyły ok. 3h. Po domu w tym czasie unosił się cudownym zapach pomarańczy... mhm! Po wszystkim przyozdobiłam je goździkami, a całość stanowiła ozdobę kubeczków i dzbanków
bastalenałyżka miodu klonowego skórka starta z jednej pomarańczy 2 jajka 40 g orzechów włoskich 15 g orzechów włoskich ¼ łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu klonowego sok z 1 pomarańczy W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie.Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać miód, skórkę z pomarańczy, na koniec po kolei jajka. Dodać mąkę z przyprawami i razem wymieszać(...)jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki masą.Piec 20 minut do temp. 190*C. Posiekane orzechy wymieszać z cynamonem, dodać miód i sok z pomarańczy i gotować na wolnym ogniu, aż troszkę zgęstnieje.Lekko przestudzone mufinki nakłuć widelcem i polać naszą posypko - polewą, aż nasiąkną
Moje domowe kucharzenie