pomarańcze - 5663 przepisów (strona:31/378)

Szarlotka z dynią i pomarańczą na kruchym spodzie 126

jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami.   Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram mąki 100 gram masła 2 jajka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru szczypta soli   Nadzienie: 600 gram jabłek 1 kg startej dyni skórka otarta z dwóch pomarańczy szczypta cynamonu sok z 1 pomarańczy 7 łyżek cukru trzcinowego cukier puder do dekoracji   Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam i dzielę ciasto na dwie części. Obie zawijam w folię i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie na patelni prażę pokrojone w kotkę jabłka z dodatkiem startej dyni, sokiem i skórką z pomarańczy, cynamonem

Mango Papaja
Jogurtowy koktajl cytrusowy 174

ilość cennego potasu. Grejpfrut wzmacnia odporność, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi, ma niewiele kalorii i przyspiesza przemianę materii- jest ważnym składnikiem diet odchudzających Składniki (na 3 porcje): - 2 pomarańcze - 2 limonki - 1,5 szklanki jogurtu naturalnego - 1 grejpfrut - 2 łyżki miodu - 4 kostki lodu  Pomarańcze, limonki i grejpfrut obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki(...)wrzucić do blendera. Dodać jogurt, miód oraz kostki lodu i miksować do połączenia składników. Napój przelać do szklanek, udekorować plastrami pomarańczy oraz limonki (ja dałam cytrynę). Najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu.   ają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom

Fit & Healthy Life
Kruche ciasteczka pomarańczowe czyli kuchnia z Zielonego Wzgórza 163

czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które są moją dzisiejsza inspiracją. Przepis bardzo prosty, ciasteczka aromatyczne i pachnące pomarańczą. Kruche ciasteczka pomarańczowe Składniki: 3/4 szklanki cukru 12 dag margaryny skórka otarta z całej pomarańczy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki(...)łyżeczka sody   Jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę, ścieramy skórkę z pomarańczy bez białego albedo, dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy. Dodajemy pozostałe składniki, (ilość mąki zależy od jej rodzaju, czasem potrzeba jej więcej, a czasem mniej), ważne aby ciasto było elastyczne, gładkie i nie przywierało do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny

Apetyczna babeczka
NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM 126

Jeśli macie w domu pomarańczę to możecie z jej słodkiego soku przyrządzić pyszny syrop pomarańczowy do naleśników.  Gotuje je się w gęstym syropie pomarańczowym. I co tu dużo mówić!  Są pyszne! Składniki na ciasto naleśnikowe: (około 10 sztuk) 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny(...)smażenia Składniki na syrop pomarańczowy: 3 łyżki brązowego cukru sok z połowy cytryny sok z 1 - 2 pomarańczy  starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam

potrawyregionalne
Sernik pomarańczowy na spodzie z masłem orzechowym 114

przepis tu ) Wykonanie: Herbatniki rozdrabniacie w robocie kuchennym, dodajecie masło orzechowe i mieszacie ze sobą. Po wszystkim wykładacie je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiacie do lodówki. Pomarańcze szorujecie pod bieżącą wodą i ocieracie ze skórki. Ser mieszacie w mikserze z cukrem. Następnie dodajecie jajko po jajku, śmietanę i łyżkę mąki po łyżce mąki, cały czas mieszając(...)koniec dodajecie skórkę z pomarańczy i mieszacie już łyżką. Masę serową wylewacie na spód z ciastek i masła orzechowego i wstawiacie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczecie ok. godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika kroicie pomarańcze na plasterki i robicie karmel w rondelku. Pokrojone owoce wrzucacie do karmelu i… karmelizujecie. Ozdobicie nimi sernik po upieczeniu

GRUBY WAŁEK
Piersi z kaczki w pomarańczowym sosie 217

stron solą i pieprzem. Odwracamy skórą do góry i smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos pomarańczowy. Pomarańcze myjemy. Jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.  Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (bez pestek). Pozostałe dwie filetujemy, czyli wycinamy cząstki bez białych, gorzkich skórek.  Tutaj bardzo(...)fajny filmik instruktażowy, jak to zrobić w prosty sposób klik klik Na patelni z wytopionym z kaczki tłuszczem przesmażamy chwilkę skórkę pomarańczową, po czym dodajemy sok i filety z pomarańczy. Dodajemy masło i na średnim ogniu redukujemy często mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji sosu (około 20 minut).   Kaczkę wyciągamy z piekarnika, dajemy jej chwilkę "odpocząć" Upieczone piersi kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kaczka w pomarańczach 142

Dzisiaj kaczka w pomarańczach. Kupiłam całą kaczkę i podzieliłam ją na części. Wycięłam pierś, którą właśnie zrobiłam. Udka i skrzydełka osobno, a cały korpus został przeznaczony na rosół. Na moim blogu są już dwa przepisy na pierś z kaczki np kaczka na pieczonych  buraczkach (przepis)  . A teraz nowy sposób na pyszną kaczuszkę. Składniki: 2 pojedyncze piersi(...)stopni C około 15 minut. W tym czasie na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i czekać aż powstanie karmel. Dodać łyżkę masła i dołożyć obrane i pokrojone w plasterki pomarańcze. Mieszać , aby pomarańcza będzie cała pokryta karmelem. Pierś wyciągnąć z piekarnika i poczekać, aby chwilę odpoczęła., a następnie kroić w skośne plastry. Ułożyć na półmisku i polać sosem. kaczka

O kuchni z uczuciem
Udziec z indyka w pomarańczach 122

zapach pomarańczy i papryki, który sprawia, że jest chociaż odrobinę znośniej. UDZIEC INDYKA W POMARAŃCZACH Składniki: - 2 udźce z indyka (nieduże – razem około 1,2 kg) - 1 pomarańcza - słodka papryka - ostra papryka - 1 łyżka(...)miodu - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Udźce myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Podsmażamy udźce na oleju a następnie dusimy pod przykryciem. Pomarańczę porządnie myjemy i parzymy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy, dodajemy ją do mięsa. Pomarańczę obieramy, kroimy i również dodajemy do mięsa wraz z 1 łyżką miodu. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Perliczka w pomarańczowej marynacie 143

soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego imbiru – 3 łyżki masła – 2 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka papryki ostrej czerwonej – 1/2 pomarańczy – sól, pieprz – 1 łyżka oliwy – 2 łyżki miodu Wykonanie: Perliczkę moczyć przez kilka godzin w solance, a następnie „suszyć” w lodówce przez kilka godzin. Następnie usunąć nadmiar(...)może się zbierać w okolicach szyi i i grzbietu). Natrzeć odrobiną oliwy oraz solą i pieprzem. Ułożyć perliczkę w głębokiej brytfannie grzbietem do góry. Do środka perliczki włożyć połowę pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z imbirem i zalać nim perliczkę. Włożyć do rozgrzanego (180-190 st.) piekarnika pod przykryciem (jeśli nakrywacie folią aluminiową, to zawsze błyszczącą stroną

Pociąg Do Kuchni
Tarta jaglana z owocami, bez pieczenia 169

szklanki sparzonych daktyli - 6 łyżek wody - szczypta soli Krem: - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 2 szklanki wody/mleka - 1/4 szklanki brązowego cukru - sok z 1 pomarańczy - skórka otarta z 1 pomarańczy (sparzonej) - szczypta soli - owoce ( u mnie 3 nektarynki pokrojone na cząstki) - płatki migdałów do posypania (opcjonalnie) Do blendera wsyp migdały i szczyptę soli, wszystko posiekaj na mąkę. Następnie dodaj(...)koniec dodaj wodę i wszystko wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do lodówki. Do garnka z grubszym dnem wsyp kaszę, cukier, wodę i skórkę pomarańczy. Gotuj wszystko na małym gazie, co jakiś czas mieszając. Kiedy kasza będzie już miękkawa, a woda się wchłonie w większości, dodaj sok z pomarańczy. Poczekaj, aż kasza będzie

Corner With Recipes
Koktajl bananowo-pomarańczowy z jagodami goji 111

jagód Goji. Nazywane są one najzdrowszymi owocami świata. Zawierają cały zestaw antyoksydantów, minerałów i witamin (głównie witaminy C). Połączenie z bananem i pomarańczą jest pysznie! Polecam. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże banany sok z jednej pomarańczy odrobina(...)skórki startej z pomarańczy 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki jagód Goji odrobina startego imbiru 2 kostki lodu Banana obrać ze skórki. Pokroić w kawałki. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Banan, sok z pomarańczy oraz pozostałe składniki umieścić w blenderze. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Koktajl brzoskwiniowo-pomarańczowy z borówkami 151

pomarańczy jakie uda Wam się dostać, mój wyszedł dosyć kwaskowaty dlatego dosłodziłam go syropem z agawy. Składniki na 3 szklanki: 1 szklanka borówek 3 brzoskwinie sok z 3 pomarańczy* 1 łyżka syropu z agawy (lub inny cukier) Brzoskwinie pozbawić pestki, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Owoce i sok przełożyć do blendera. Dodać syrop z agawy(...)Zmiksować na aksamitną konsystencję. * można zamiast wyciskania soku dodać pokrojone pomarańcze, ale wtedy najlepiej trzeba by było je pozbawić włókien, w przeciwnym razie będą bardzo wyczuwalne

Moja Galeria Smaku
Koktajl ananasowo-pomarańczowy z kiwi 135

Orzeźwiający koktajl ananasowy z dodatkiem kiwi, soku z pomarańczy oraz mięty Składniki na 2 porcje: 1/2 ananasa sok z 2 pomarańczy (ok. 1 szklanka soku) 1 kiwi kilka listków mięty 1. Ananasa obrać, dokładnie usunąć skórkę, pokroić na kawałki. Kiwi obrać ze skórki. 2. Z pomarańczy wycisnąć sok. 3. Ananas wraz z kiwi, sokiem z pomarańczy

Moja Galeria Smaku
Koktajl pomarańczowo-bananowo-marchewkowy 119

dawkę.  Składniki na 4 porcje: 2 banany 1 marchewka 1 szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego) 1 pomarańcza 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mleka Banany, marchewkę obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Pomarańcze obrać, wycisnąć sok. Do blendera wlać mleko, sok z pomarańczy, ekstrakt  wanilii. Dodać banany, marchewkę i pomarańczę. Zmiksować

Moja Galeria Smaku