pomarańcze - 5663 przepisów (strona:36/378)

Ceviche z tuńczyka z owocami 105

tuńczyka, 1 średnia nektarynka, 3-4 cząstki pomarańczy, 6 jeżyn, kilka listków kolendry, sól marynata: sok z 1/2 cytryny, sok z 1/2 pomarańczy, Wymieszać sok z pomarańczy i cytryny. Tuńczyka pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, polać sokiem z cytrusów, wymieszać, odstawić. Nektarynkę obrać, pokroić w małą kostkę. Cząstki pomarańczy, obrać z błonki, pokroić

królestwo garów
MAZUREK POMARAŃCZOWY 95

Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 10 minut.  Składniki na masę pomarańczową: 2 pomarańcze 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka skórki z pomarańczy pół łyżeczki otartej skórki z cytryny  100 g cukru  50 g białej czekolady  50 g płatków migdałowych  do dekoracji płatki migdałów, migdały Pomarańcze, cytrynę(...)wyparz, dokładnie wyszoruj. Zblenduj miąższ z pomarańczy, dodaj sok z cytryny, skórki z owoców.  Przełóż całość do garnuszka, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Kiedy masa będzie już gęsta, dodaj płatki migdałów, startą na tarce czekoladę.  Przestudzoną madę równomiernie rozprowadź na cieście.  Udekoruj wedle uznania. Smacznego

Kukuleczki
Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami / Spinach and orange salad 261

Dziś przedstawiam pomysł na przepyszną i orzeźwiającą sałatkę z mieszanką sałat, szpinakiem, pomarańczami i prażonymi orzeszkami piniowymi, polaną dressingiem pomarańczowym. Świetnie sprawdzi się jako odświeżający dodatek do grillowanych dań i jest łatwa szybka w przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Orzeźwiająca sałatka ze szpinakiem i pomarańczami (3-4 porcje) Składniki: 2 garści ulubionej mieszanki sałat(...)garści szpinaku baby, umytego i osuszonego 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1 duża pomarańcza, obrana i podzielona na fileciki bez błonek 2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelni Składniki na dressing: 2 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki octu z białego wina 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 1 łyżka posiekanej kolendry 2 łyżeczki musztardy sól

karmelowy
Pomarańczówka, nalewka pomarańczowa z korzeniami 159

drugim filtrowaniu, idzie odpoczywać i dojrzewać na kilka miesięcy, a Wy może macie ochotę nastawić swoją?. Z tej ilości składników wyszło mi dokładnie 3,5 litra nalewki: - 6 dorodnych pomarańczy - 1 cytryna - 1/2 litra wody - laska cynamonu - 6 goździków - laska wanilii - 1 litr spirytusu Syrop cukrowy dodawany po dwóch tygodniach: - 70 dag cukru - 600 ml wody Po przyprawy zajrzyjcie(...)stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Pomarańcze i cytrynę najlepiej sparzyć gorąca wodą i wyszorować. Do dużego słoja dajemy obraną skórkę z pomarańczy bez białej części, która ma gorzki smak i może zepsuć cały smak nalewki. Dodajemy również resztę miękkiej części pomarańczy rozdrobioną na kawałki, polecam je zgnieść w dłoniach, tak samo postępujemy z cytryną. Do powstałego soku dodajemy resztę

Apetyczna babeczka
Kurczak w orzechach na roszponce z warzywami i owocami 178

łyżki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki 1 i 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju nierafinowanego 1/4 łyżeczki musztardy Dijon sól i pieprz do smaku świeże owoce: 2 pomarańcze 50-60 g truskawek lub ziaren granatu 1 pomarańcza mix młodych listków warzyw (baby mix) :botwinka, szpinak, rukola, sałata itp. (u mnie roszponka) 200 g poszatkowanej czerwonej kapusty(...)przesmażyć na bardzo małej ilości oleju Następnie wlewając do tego olej mieszać energicznie różdżką lub widelcem do powstania gładkiej emulsji. Doprawić do smaku pieprzem. Dodać pozostałe składniki: skórkę z pomarańczy, pestki dyni, żurawinę i cebulę oraz kapustę. 4-Obraną pomarańczę podzielić na ząbki i pokroić w mniejsze kawałki. Również truskawki pokroić w plastry. 5-Wymieszać zielone listki z truskawkami

Sztuka gotowania w/g Samiry
Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 189

sprawdzi się również do codziennej kawy lub herbaty, spotkań z przyjaciółmi, odwiedzin u rodziny itp. Sernik nie jest trudny w wykonaniu. Spróbujcie.  Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie  – przygotowanie Przepis brał udział w konkursie Delecta (na Durszlaku) Delikatny sernik z makiem(...)nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 2016-05-01 21:13:42 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total

Słodkie okruszki
Sok Marchew, Jabłko, Pomarańcza z Nasionami Chia 134

świeżego soku, poważnie. Ja jako patentowany leń nawet znajduję czas o piątej rano przed wyjściem do pracy. Niezłe cuda, prawda? :) Składniki: 3 -4 marchewki 6 jabłek 1 cytryna 2 pomarańcze 1-2 łyżki nasion chia Sposób przygotowania: Wszystkie owoce i warzywa myję i szoruję pod zimną bieżącą wodą. Marchewki obieram ze skórki (uważam, że taki sok jest smaczniejszy(...)jabłek wydrążam gniazda nasienne. Marchewki i jabłka przepuszczam przez sokowirówkę, potem zmieniam części na opcję wyciskarki do cytrusów i wyciskam sok z pomarańczy i cytryny. Sok mieszam, wsypuję nasiona chia, ponownie mieszam i odstawiam na 15 minut. Moja sokowirówka Ultimate Juicer 3w1 Russell Hobbs posiada 3 funkcje (sokowirówka, wyciskarka do cytrusów i blender). Jeśli Twoja sokowirówka nie ma takich

Blondynka Gotuje
Skórka pomarańczowa w anyżowej czekoladzie 178

czym prędzej zaopatrzcie się w składniki i do dzieła :). Dla 2 osób Czas przygotowania: ok 10 minut Składniki: Czekolada mleczna 100g Szczypta mielonego anyżu (żadnej innej przyprawy!) 1/3 średniej pomarańczy ze skórką Cukier brzozowy Mleko 3,2%tł 100ml Przygotowanie: 1/ Bierzemy 1/3 umytej pomarańczy i oddzielamy skórkę od miąższu. Skórkę kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka(...)wody) 2/ W osobnym rondelku zagotowujemy mleko i rozpuszczamy w nim kostki czekolady aż do całkowitego rozpuszczenia i zagotowania. 3/ Do czekolady dodajemy szczyptę anyżu i energicznie mieszamy. Skórki pomarańczy wykładamy na podłużny talerzyk. Serwujemy zalewając skórkę pomarańczy anyżową czekoladą. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
WIOSENNA SAŁATKA Z ROSZPUNKI, AWOKADO I POMARAŃCZY Z SOSEM WINEGRET 209

mięsnych, albo jako samodzielna przekąska na lunch, bądź kolację. Z dodatkiem sera koziego lub feta, sałatka smakuje jeszcze lepiej! Jest naprawdę lekka i wyborna w smaku, dzięki dressingowi i pomarańczy.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie sałaty roszpunka 1 dojrzałe awokado pęczek rzodkiewki połowa słodkiej pomarańczy ok. 15 pomidorków koktajlowych WINEGRET: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka(...)łyżeczka musztardy delikatesowej sól pieprz odrobina płatków chilli Sałatę umyć, wysuszyć i rozłożyć na talerzu. Awokado obrać i pokroić wzdłuż w paski. Rzodkiew i pomidorki koktajlowe umyć i pokroić. Pomarańcze obrać i pokroić na małe filety. Wszystkie składniki na winegret dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać obficie dressingiem

Calzonella.com
Puszysty sernik z budyniem i nutą pomarańczy 141

chudego) 6 jajek 2 budynie waniliowe premium Delecta z dodatkiem wanilii 3/4 szklanki ksylitolu (lub nieco więcej, ok. 1 szklanka) 2 szklanki mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy skórka otarta z jednej, niewoskowanej pomarańczy do dekoracji: płatki czekoladowe Decorada Delecta Wszystkie składniki na spód zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić w miarę równomiernie ciasto. Nakłuć widelcem(...)piec przez 10 minut w 180 stopniach, przestudzić.  Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość (ważne są bardzo wolne obroty, konsystencja jest dość płynna). 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy i wymieszać

FitKot
Grzany cydr / Mulled cider 168

pomarańczy / juice of an orange laska cynamonu / cinnamon stick 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves 2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise 1 plasterek pomarańczy / 1 slice of orange 2 kawałki jabłek / 2 pieces of apples Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: 15 min, ilość porcji: 2 Wlewamy cydr do garnka. Dodajemy cukier brązowy(...)goździki, anyż, sok z pomarańczy i laskę cynamonu. Gotujemy cydr na wolnym ogniu cały czas mieszając przez 15 minut ( nie doprowadzamy cydru do wrzenia) . Cydr wlewamy do szklanki (przecedzamy go ). Tuż przed podaniem dodajemy połowę plasterka z pomarańczy i kawałek jabłka. Gotowe :) ***** We pour the cider into the pan and we add a brown sugar, cloves, star anise

Projekty ze smakiem
Sernik z kaszy jaglanej 127

pestek 6-7 łyżek mąki migdałowej (zmielonych na drobno migdałów) 1,5 szklanki zaparzonej kawy 1 laske wanilii szczyptę soli Na masę: 300 g kaszy jaglanej sok z jednej pomarańczy skórkę otartą z jednej pomarańczy laskę wanilii 160 g orzechów nerkowca (namoczonych przez 12h) Na polewę: 2 szklanki pulpy z mango (lub dowolne, zmiksowane owoce) 3 łyżki agaru(...)prażą, ale wystarczy ją bardzo dobrze wypłukać. Kaszę gotujemy w stosunku 2:1, czyli na jedną szklankę kaszy dajemy dwie szklanki płynu. Ja do wody dodałam startą skórkę z pomarańczy, szczyptę soli i ziarenka wanilii. Gotowałam do miękkości. Po tym, jak kasza wchłonęła cały płyn i była gotowa, dodałam sok z pomarańczy, wymieszałam i zostawiłam pod przykryciem

ladykitchen
Pomarańczowa panna cotta pieczona (Panna cotta all'arancia) 181

deserów, zwłaszcza wiosn ą  i latem, kiedy jest ciepło . Tym razem w wersji bez żelatyny, pieczona w kąpieli wodnej, z dodatkiem pomarańczy. SKŁADNIKI 300 ml śmietany 125 ml mleka 60 gr cukru 70 gr białek  pomarańcza   PRZYGOTOWANIE W garnuszku zagotowujemy mleko ze śmietaną, cukrem i otartą(...)skórką z pomarańczy. Odstawiamy do wystygnięcia.    Miksujemy z białkami. Przelewamy do małych foremek. Panna cotta pieczemy w kąpieli wodnej ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu panna cotta schładzamy w lodowce 7-8 godzin. Panna cotta możemy udekorować kawałkami pomarańczy

La grande e la piccola cuoca
puchowe ciasto cytrusowe 632

szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 4 jajka 4 żółtka 160 g masła 300 g cukru sok i skórka z 3 cytryn sok i skórka z pomarańczy 500 ml śmietanki kremówki dodatkowo: 300 g dżemu z czarnej porzeczki 50 g galaretki pomarańczowej Przygotować biszkopt: białka ubić z na pianę, kiedy będzie sztywna dosypywać powoli cukier. Następnie(...)szklanki wrzątku i przestudzić. Płynną ale chłodną galaretką nasączyć biszkopt.  Przygotować krem: Jajka i żółtka rozbełtać. Do rondelka wrzucić masło, cukier, jajka, sok i skórki z pomarańczy. Wymieszać i ustawić na niewielkim ogniu. Cały czas mieszając gotować aż masa osiągnie konsystencję budyniu (po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje). Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z budyniem cytrusowym. Biszkopt posmarować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 147

mleka lekko podgrzanego 375 g mąki pszennej 60 g cukru 4 żółtka 2 jajka 1 laska wanilii 125 g masła otarta skorka z połowy cytryny otarta skórka z połowy pomarańczy 25 g namoczonych rodzynek (może być burbon) 25 g suszonych moreli posiekanych w kostkę szczypta soli lukier  75 g cukru pudru skórka otarta z połowy pomarańczy kilka(...)szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, ciasto parzone wcześniej przygotowane i dalej wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy rodzynki odsączone, morele oraz skórkę z cytryny i pomarańczy.  Całość mieszamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania