pomarańcze - 5663 przepisów (strona:38/378)

Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą 153

łyżki kopiate kakao, 700 g sera twarogowego, 170 ml śmietany kremówki 36 %, 150 g cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki mąki, 4 jajka, 1 pomarańcza, cukier puder, plastry kandyzowanej pomarańczy, Wykonanie: z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy(...)ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut

Anioły w kuchni
Pomarańczowy schab na parze 174

zostawili same sobie :)   Składniki : 2 plastry schabu 1 pomarańcza  1 łyżka oliwy extra vergine  1 ząbek czosnku  Przyprawy :  majeranek tymianek cząber pieprz czarny    Plastry schabu polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, tymiankiem, cząbrem i posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy je na 30 minut. Pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Mięso przekładamy na pierwszy(...)poziom parowaru na folii aluminiowej. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie do gotowania na parze na 20 minut. Kawałki pomarańczy wrzucamy albo na folię, albo do pojemnika do gotowania ryżu na 10 minut przed końcem parowania mięsa. Czekam na Wasze komentarze i uwagi, z chęcią się również dowiem czy Wam smakowało jak skorzystacie z przepisu :) Pozdrawiam

Parowar Faceta
Omlet czekoladowy (Dutch Baby) z pomarańczą 156

sami z mężem.  Smakowało wybornie.     Składniki: 2 jajka 2 łyżki kakao (niesłodzonego) 2 łyżki mąki 75 ml mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka masła   1 pomarańcza 2 łyżki cukru trzcinowego   Wykonanie: Do zimnego piekarnika wstawić patelnię żeliwną lub naczynie do zapiekania.  Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.   Jajka ubić z cukrem.  Dodać mąkę(...)się rozpuści.  Przelać masę jajeczną i wstawić do piekarnika na około 10 - 12 minut. W międzyczasie obrać pomarańczę i pokroić w plastry.  Na patelnię wysypać cukier trzcinowy i podgrzać, aż cukier się rozpuści.  Położyć na nim plastry pomarańczy i podsmażyć z obu stron przez chwilę.  Wyjąć z piekarnika omlet (powinien urosnąć a po wyjęciu opaść

Sto kolorów kuchni
Muffinki waniliowo-pomarańczowe 130

proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru pudru (95 g) 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 125 ml mleka 85 ml oleju 1 jajko sok i starta skórka z jednej pomarańczy 2 krople olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego(jak nie macie pod ręką to można pominąć) dodatkowo: 200g cukru pudru do lukru Przygotowanie: Osobno mieszamy w misce suche składniki(...)drugiej mieszamy  mokre składniki wraz ze skórką z pomarańczy i połową soku (drugą połowę wykorzystamy do lukru) Następnie połączyć suche składniki z mokrymi  i dobrze wymieszać masę dajemy do foremek silikonowych na babeczki lub papierowych papilotek do 3/4 wysokości. pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem 15-18 min jeśli nie macie termoobiegu to w 200 stopniach

Swojskie jedzonko
Herbata mrożona 144

można zrobić herbatę mrożoną, tym bardziej że w tym roku u mnie zima jest bardzo ciepła. Herbata mrożona Składniki: - herbata Teekanne Green Tea Lemon - 1 litr wody - 2,5 pomarańcze  - 1 cytryny - cukier opcjonalnie Przygotowanie: Cztery saszetki herbaty Teekanne Green(...)Lemon zalewamy gorącą wodą, zaparzamy ok. 5 minut. Po zaparzeniu możemy posłodzić herbatę według uznania. Tak przygotowaną herbatę odstawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej herbaty wyciskamy sok z dwóch pomarańczy i 1/2 cytryny, dodajemy kilka plasterków cytryny i pomarańczy do herbaty. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu i przyozdabiamy plasterkami pomarańczy i cytryny.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Rogale bakaliowe 618

masła, 2 jajka, 3 żółtka, ½ łyżeczka soli, ponadto: jajko + 50 ml mleka do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder na lukier, czekolada deserowa, kandyzowana skórka z pomarańczy. Przygotowanie: Nadzienie: Migdały należy sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni prażymy słonecznik, dodajemy(...)czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru pudru (nie zagotowujemy). Do ciepłego mleka dodajemy bakalie (rodzynki, prażone tarte orzechy, migdały, słonecznik, skórkę z pomarańczy i migdały w kostce), całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, cukier trzcinowy i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu

Moniki Smakołyki
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 234

łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii) 1 łyżka przyprawy do piernika łyżka skrobii ziemniaczanej Polewa sok z połowy pomarańczy 100 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcze i cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - skórkę i sok dodać do marchwi Bakalie(...)czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 50 minut do tzw. suchego patyczka Studzić na kratce Przygotowanie polewy: Kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sok z pomarańczy i dobrze wymieszać Lekko przestudzić i wylać na keks Ozdobić orzechami  Smacznego

pyszne zdrowości
Koktajl szpinak + pomarańcza (na jogurcie naturalnym) 176

Koktajl ze szpinakiem i pomarańczą jest bardzo smaczny i pożywny.  Uwierzycie w to, że jeszcze kilka lat temu nie zjadłabym czegokolwiek ze szpinakiem? Z czasem gusta się zmieniają :) Składniki na porcję dla 2 osób: 400 g jogurtu naturalnego (2 małe opakowania) 3 garście świeżego szpinaku 2 pomarańcze cukier, np. brązowy do smaku Szpinak umyć i osuszyć. Z pomarańczy usunąć skórkę oraz białą błonkę. Do kielicha blendera dodać cząstki pomarańczy, szpinak, jogurt naturalny i cukier do smaku (ja dodałam 1 łyżkę). Wszystko ze sobą zmiksować.  J eżeli uważacie, że koktajl jest zbyt rzadki to dodajcie jeszcze więcej jogurtu naturalnego.  Przygotowany koktajl świetnie smakuje lekko schłodzony

Ugotować
Czekoladowo-pomarańczowy mus jaglany z kokosową pianką 163

szklanki uprzednio schłodzona przez 30 minut w zamrażarce) 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 1 łyżka kakao skórka starta z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 2 łyżki pomarańczowego likieru Kaszę dokładnie opłucz, sparz wrzątkiem, przełóż do rondla wraz z daktylami, zalej 1 ½ szklanki wody i gotuj pod przykryciem 20 minut(...)Kaszę i daktyle przełóż do blendera i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Dodaj ½ szklanki mleka kokosowego, syrop klonowy, rozpuszczoną czekoladę, kakao, skórkę i sok z pomarańczy oraz likier, a nastęnie całość zmiksuj do uzyskania gładkiego musu. Gotowym musem napełnij 4 niewielkie kokilki. Schłodzoną pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego ubij za pomocą miksera lub ręcznie trzepaczką na sztywną piankę. Udekoruj nią wierzch

Roślinna - blog wegański
Grillowany łosoś na desce cedrowej z kardamonową glazurą 132

odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez co najmniej 1 godzinę w wodzie. Musi być ona całkowicie(...)niej zanurzona. Grilla rozgrzewamy do około 220 stopni. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W małym rondelku łączymy syrop klonowy i kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy na desce cedrowej i doprawiamy solą i pieprzem

naRuszcie
Grzaniec korzenny na imbirowej herbacie 179

smakuje mi najbardziej. A Wam? Składniki: 2 saszetki imbirowej herbaty z cytryną ½ litra wody ½ laski cynamonu 1-2 ziarenka anyżu 2 goździki ½ szklanki soku z pomarańczy 2 plastry pomarańczy 1 gruby plaster cytryny ½ szklanki syropu  malinowego użyłam Krokus Sposób wykonania: Do wody wrzuć gwiazdki anyżu, goździki oraz laskę cynamonu, zagotuj na ogniu, wrzuć do naparu 2 saszetki(...)herbaty imbirowej z cytryną, dodaj plaster cytryny parz 5 minut, następnie do herbaty wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy,  osłódź syropem malinowym,  rozlej do filiżanek, włóż plasterki świeżej pomarańczy i podawaj. Smacznego ;-) http://www.przetwory.com

Wanilia i Kardamon
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 197

gałązki, drobno je siekamy. Bulwę kroimy na pół, w poprzek. Połówki drobno szatkujemy (w tą samą stronę w którą kroi się cebulę) w półplasterki – ostrym nożem albo na mandolinie. Pomarańczę obieramy obcinając skórkę i albedo ostrym nożem. Kroimy na ćwierćplasterki. Mieszamy razem z fenkułem. Z miodu, soku z cytryny i oliwy ucieramy szybki sos, pieprzymy go i mieszamy z sałatką(...)ziemniaków, podlewam je naokoło gorącym sosem, na wierzchu ląduje kaczka – pokrojona ostrym nożem. Kaczka pięciu smaków to klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy kaczka lubi sos śliwkowy i pomarańcze, wszystko razem smakuje niesamowicie. Purée jest kremowe i maślane, sos słodko-alkoholowy z wyczuwalną nutą imbiru, a surówka anyżkowa, cytrusowa i orzeźwiająca. SKŁADNIKI Purée z ziemniaków i selera

Karo in the Kitchen
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 174

pomarańczy 100 g płatków migdałowych  2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta sok z połówki pomarańczy pół szklanki cukru pudru zmielone migdały - 80 g Wykonanie: Zrobienie rogalików warto rozłożyć sobie na dwa dni. W pierwszej kolejności zarobić ciasto. Mleko podgrzać w rondelku by było lekko ciepłe(...)maszynkę do mielenia przepuścić na sicie o drobnych oczkach trzy razy - mak, biszkopty orzechy, migdały i rodzynki. Masa musi być gładka. Do masy wbić 2 jajka, dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier puder. Wyrobić. Masa powinna być plastyczna. Jeżeli jest zbyt zbita dodać jeszcze jedno jajo lub łyżkę miodu. Wracamy do rogalików. Każdą z trzech części ciasta rozwałkować (podsypywać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ryż na mleku kokosowym z pomarańczami. 94

mamy więcej mleka kokosowego możemy w całości używać tylko mleczka kokosowego pomijając mleko krowie, lub odwrotnie) Ryż ma być gęsty i miękki. Pomarańczę umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe fileciki usuwając białą skórkę. (jeśli zostanie pomarańcze będą gorzkie) Na patelnie wrzucamy pomarańcze, wsypujemy cukier i chwile smażymy do momentu aż cukier się rozpuści a sos lekko(...)zgęstnieje. Ryż nakładać gałką do ziemniaków do pucharków, na wierzchu ułożyć kilka filecików pomarańczy z syropem i posypać posiekanymi orzechami. Orzechy można pominąć. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Magdalenki zwane Ufinkami 156

łyżeczkę proszku do pieczenia * 5-6 jaj * półtorej szklanki cukru pudru * skórkę otartą z małej cytryny lub pomarańczy (ja dałam z dużej cytryny) * 1-2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny (dałam 2) * pół 35-dekagramowej kostki masła (ok. 17 dag) plus 2 łyżki do posmarowania foremek - koniecznie musi być masło NIE margaryna. * 25 ml rumu Do dzieła(...)cukrem - w przepisie jest aby ubijać je na parze aż powstanie gęsta, puszysta masa ja ubijałam zwyczajnie mikserem (nie na parze) i było ok 4) dodaj skórkę z pomarańczy (cytryny) - wymieszaj 5) dodawaj na przemian mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje

sierotka maRysia w kuchni