pochodzi z książki Nigelli "Lato w kuchni, przez okrągły rok". Pomarańcze są z jednej strony schłodzone a z drugiej chrupiące od karmelu, pychunia :) Składniki: - 6 pomarańczy - 500 g cukru kryształu - 250 ml wody - 2 łyżeczki kardamonu Przygotowanie: Pomarańcze obieramy z białej skórki i kroimy je w plasterki, wrzucając do płaskiego naczynia. Do rondelka wlewamy(...)wodę, cukier oraz kardamon. Nie mieszając doprowadzamy całość do wrzenia i na małym ogniu gotujemy, aż karmel uzyska bursztynową barwę. Zdejmujemy z ognia i zanurzamy w karmelu pomarańcze. Pokryte nim kawałki przekładamy na talerz i odstawiamy do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchnipieczenia mąki TYP500 -łyżka kakao -1/2 kubka mleka -garść orzechów laskowych i migdałów w moździerzu zgniecionych Czekoladę z masłem i cukrem waniliowym topimy w rondelku, dodajemy skórę pomarańczy. Odstawiamy do wystudzenia. Do przesianej mąki dodajemy kakao, mieszamy widelcem. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i stopniowo ciurkiem wlewamy do nich masę czekoladową miksując. Tak powstałą masę łączymy z mąką(...)Łączymy w jedno. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru pudru Owoce parzymy, ścieramy skórkę. Miąższ kroimy na kostkę i gotujemy kilka minut aż płyn odparuje, miksujemy blenderem. Cukier puder zalewamy 4 łyżkami wrzątku, ucieramy
BaRepasszklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 pomarańcze 3 łyżki kakao 2łyżki cukru 1 łyżeczka masła Pół szklanki kaszy jaglanej gotujemy w szklance wody przez ok 15min. Pomarańcze dokładnie szczotkujemy i z jednej ścieramy skórkę. Z obydwóch pomarańczy wykrawamy miąższ bez białej skórki. Pomarańcze wraz startą skórką pomarańczową przesmażamy na łyżeczce masła, dodajemy cukier. Przesmażamy
W kuchennej krainiemuffinki! Te słodkości mają to do siebie, że można z nimi eksperymentować na wszystkie sposoby. Miałam kakao, pomarańcze, Snickersa - wymyśliłam kakaowe muffinki z Snickersem, posypane startą skórką z pomarańczy. Mój pierwszy eksperyment pachnie i smakuje wybornie jak dla mnie ;) Składniki suche 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao mokre pół kostki(...)masła 1 jajko 1 szklanka mleka Dodatkowo podwójny Snickers starta skórka z pomarańczy Sposób przygotowania Masło rozpuścić w rondelku. W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej jajko roztrzepać z mlekiem i dodać rozpuszczone ostudzone masło. Połączyć z składnikami suchymi, wymieszać powoli kilka razy, mogą zostać grudki. Napełniać papilotki jedną łyżką masy, dać kawałek Snickersa i przykryć koleją łyżka
pink envelopekakaowych herbatników jest idealne. Polecam! Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2 żółtka 300 g miękkiego masła 5 pomarańczy o grubej skórce 2 galaretki cytrynowe 450 g herbatników kakaowych Przygotowanie: Ze sparzonych pomarańczy ocieramy skórkę na tarce (tylko pomarańczowa część, biała jest gorzka) i wyciskamy(...)Obie mąki oraz żółtka łączymy z 200 ml mleka. Resztę mleka mieszamy ze skórką oraz sokiem z pomarańczy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mleko z mąką i gotujemy jak budyń, do zgęstnienia. Dodajemy pół opakowania galaretki i mieszamy. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce
Symfonia smakowaSkładniki (na średni garnek): 1 mała dynia piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg) 4 spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać (najwygodniej robi się to łyżeczką(...)oczkach. Wszystkie składniki zalać mlekiem kokosowym, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż dynia będzie miękka (ok 25 minut). Jedną pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę; dodać do zupy. Dodać sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i 1/2 limonki. Dodprawić słodką papryką i gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę zestawić z palnika, by nieco przestygła, po czym
W SMAKmałe wypatroszone pstrągi (400 g) (u mnie tęczowe) 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka olej rzepakowy sól, pieprz 2 plastry pomarańczy sos: 2-3 łyżki soku z pomarańczy 150 g jogurtu naturalnego łyżeczka syropu z agawy Pstrągi myjemy, zdrapujemy łuski. Seler i marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju 5 minut. możemy dolać odrobinę soku z pomarańczy. Rybę przyprawiamy z zewnątrz i od wewnątrz, nadziewamy plastrem pomarańczy i warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy rybę przed podaniem. Jemy z ulubionymi dodatkami - ryżem bądź ziemniakami
Powiedz dietom niesłoiczki po ok. 450 gramów. Sama robiłam etykiety:) Składniki: 1 kg pomarańczy (ok. 3-4 sztuk, w zależności od wielkości) 1 kg cukru 1/2 szklanki wody Pierwszy dzień: Pomarańcze umyć i sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę (ja starłam na dużych oczkach) i nie wyrzucać ponieważ będzie ona potrzebna na późniejszym etapie przygotowania (trzeciego dnia). Wszystkie owoce dokładnie obrać(...)zagotować w garnku 1/2 szklanki wody z 1 kg cukru (cały czas mieszając, żeby się nie przypalił) po czym wyłączyć ogień. Przełożyć owoce do syropu wraz z sokiem, który pomarańcze wypuściły, dokładnie wymieszać i zagotować. Od momentu zagotowania smażyć owoce 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i odstawić do wystygnięcia. Drugi dzień: czynność powtórzyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtakie połączenie bardzo mi odpowiada. Ze skórki można zrezygnować. Można również zmniejszyć ilość cukru. Składniki starczą na dwa słoiczki po ok. 450 gram Składniki: 1 ananas skórka z jednej pomarańczy 1/2 kg. cukru 1/2 szklanki wody Najpierw należy przygotować ananasa. Odciąć liście wraz z 1 cm owocu. Potem odciąć ok. 1,5-2 cm dołu ananasa. Obrać trzymając(...)pionie odcinając skórę nożem od góry do dołu. Pokroić owoc w pionie na 4 części i usunąć głąb. Następnie skroić owoc na małe kawałeczki. Zetrzeć sparzoną skórkę z pomarańczy na dużych oczkach lub obrać owoc i pokroić skórkę w piórka lub drobno posiekać. Teraz należy przygotować syrop: zagotować 1/2 szklanki wody z 1/2 kg cukru po czym przełożyć ananasa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo proste w wykonaniu, a ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu. 250 g gorzkiej czekolady 175 g masła 125 g cukru pudru 75 g mąki 5 jajek połowa pomarańczy Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy sok z połowy pomarańczy oraz startą skórkę, mieszamy. Mąkę, cukier, jajka miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy(...)wlewamy do foremek. Pieczemy 8 minut w temp. 200 stopni C. Najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie pomarańczy
noteskulinarnyfigadzisiejszy wieczór i nie tylko proponuję na rozgrzanie aromatyczne winko z pomarańczą. Od jakiegoś czasu nie kupuję już gotowego grzanego wina, a robię takie domowe z ulubionymi przyprawami i cytrusami. Dziś wybrałam wino półwytrawne, które dosłodziłam miodem. Aromat goździków, cynamonu i pomarańczy unosił się w moim domu jeszcze długo po wypiciu trunku. Grzane wino z pomarańczą SKŁADNIKI: 0,5 l wina półwytrawnego 1 pomarańcza laska cynamonu 4 łyżki miodu kilka goździków łyżka rodzynków 2 suszone śliwki Przygotowanie: Pomarańcze kroimy na plasterki lub półplasterki. Wino przelewamy do garnka. Dodajemy laskę cynamonu i goździki i podgrzewamy. Dodajemy rodzynki, śliwki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitakże zjeść z dodatkiem ulubionego muesli. Koktajl: jogurt naturalny, kukurydza i czerwone pomarańcze Czas przygotowania: 10 minut Składniki na 3/4 litra Składniki: 1 puszka kukurydzy 3 czerwone pomarańcze 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu Wykonanie: Pomarańcze dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Obieramy je ze skórki i kroimy na cząstki, starając się zachować cały(...)Pokrojone pomarańcze wkładamy do blendera. Dorzucamy do nich kukurydzę, ja nie odcedzam ich z płynu. Dodajemy miód i jogurt. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy
Kulinarne przygody Gatityostatnia póki co czekolada na gorąco to biała z wanilią, pomarańczą,cynamonem i kardamonem. Te połączenie smakowe na pewno Wam się spodoba, już teraz możecie zakupić produkty potrzebne do zrobienia jej. Zrobienie takiej czekolady zajmie wam niecałe 10 minut! Robiąc gorącą czekoladę pamiętajcie o zakupie dobrej czekolady, nie mogą się w czekoladzie znajdować żadne tłuszcze roślinne!. Wszystkim zakochanym życzę miłego(...)minut Składniki: 100g białej czekolady Niecałe pół szklanki śmietanki kremówki 30% tł. Niecała szklanka mleka 3,2 % tł. Pół laski wanilii Cynamon mielony Kardamon mielony Sok z połowy pomarańczy Przygotowanie: 1/ Zagotowujemy mleko ze śmietanką wraz z naciętą połową laski wanilii. 2/ Wyjmujemy laskę wanilii i odstawiamy na bok garnek. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki : 1 kg pomarańczy 1,5 kg cukru 1 cytryna 2 czerwone grejpfruty 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka całych goździków Sposób wykonania : Pomarańcze i grejpfruty sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć białe błony i pestki. Miąższ pokroić na kawałki. Część skórki z pomarańczy drobno posiekać. Goździki sparzyć wrzątkiem. Do owoców dodać cukier, skórkę z pomarańczy
Przepisy i porady kulinarnećwiartki pomarańczy - plasterki cytryny - 2 łyżeczki miodu lipowego - 4 łyżeczki syropu z pędów sosny - pół łyżeczki mielonego imbiru - 3-5 goździków Prymat - łyżeczka skórki startej z pomarańczy Przygotowanie: Herbatę zalewamy 500 ml wrzątku i odstawiamy na 5 minut. Następnie wyrzucamy woreczki, a herbatę przelewamy do rondelka. Dodajemy imbir, goździki i podgrzewamy na małym ogniu przez(...)minut. Dodajemy sok z pomarańczy, syrop z pędów sosny i zestawiamy z ognia. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Do wysokich szklanek wkładamy plasterki cytryny i zalewamy herbatą. Wierzch posypujemy skórką z pomarańczy. Taka herbata to bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność. Olejki eteryczne znajdujące się w syropie pomagają w walce z katarem i kaszlem, a imbir rozgrzewa
W poszukiwaniu inspiracji