pomarańcze - 5663 przepisów (strona:43/378)

Pomarańczowiec 205

cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 minut, następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w całości w maszynce do mięsa. Ubić białka(...)dodać cukier, dalej ubijać dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmielone orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec 3 jednakowe placki w tem.180C przez ok 25 minut. Ciasto przełożyć masą kawowo - orzechową. Wierzch polać plewą. Masa kawowo - orzechowa: 3 jaja 5 łyżek cukru kryształu 50 dag masła 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4-5 łyżek mielonych orzechów

Apetyczna babeczka
Budyniowa tarta z figami i śliwkami 241

pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli 1/4 szklanki brązowego cukru 1 białko do posmarowania ciasta Nadzienie 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki mleka(...)łyżka masła strata skórka z połowy pomarańczy 1 żółtko 300 g śliwek 3 dojrzałe figi Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować budyń, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że my zużyjemy tylko 1,5 szklanki mleka. Do gorącego budyniu

Kulinarne przygody Gatity
Granola, pomarańczowe musli z żurawiną 251

granoli pełnej bakalii . Granola, pomarańczowe musli z żurawiną Składniki: 150 g płatków żytnich 150 g płatków pszennych 150 g płatków jęczmiennych 150 g płatków owsianych 1 - 2 pomarańcze 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 50 g trzcinowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonych goździków 50 g siemienia lnianego(...)otrębów pszennych lub żytnich 1 łyżeczka   mielonej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100 g  kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki, miąższ kroimy na cząstki, blendujemy i wkładamy do miski.. Do miski z pomarańczą dorzucamy wszystkie składniki oprócz rodzynek, żurawiny i kandyzowanej skórki. Dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura rabarbarowo - truskawkowa 126

Ostatnia już w tym roku konfitura z truskawek. Trochę spóźniona, ale przyda się na przyszły rok:) Rewelacyjne połączenie rabarbaru, truskawek i pomarańczy w jednym słoiczku... Bardzo zasmakowała mojemu synkowi, który dżemy mógłby jeść o każdej porze dnia:) Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek(...)rabarbaru, 1,20kg cukru, pomarańcza. Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić, umyć pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wyszorować. Zetrzeć skórkę z 1/4 pomarańczy i wycisnąć sok z całej pomarańczy. Dodać do owoców. Gotować ok. godziny na małym ogniu. Odstawić na całą noc, następnego dnia gotować kolejną godzinę

Z miłości do słodkości
Sernik pomarańczowy z owocową glazurą 198

łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 kostki rozpuszczonego masła 2 łyżki oleju kokosowego Sernik: 500g zmielonego twarogu 2 jajka szklanka cukru 1 pomarańcza 3 łyżki mąki ziemniaczanej Glazura pomarańczowa: 1 słoik konfitury pomarańczowej 2 pomarańcze 3 łyżki wody 3 łyżki żelatyny      Masło i olej rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie. Wlewamy(...)ciasteczek i miksujemy na gładką masę, wykładamy na dnie blaszki i odstawiamy.      Składniki na masę serową wyjmujemy godzinę wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Miksujemy z twarogiem, cukrem i mąką. Jajka rozkłócamy ze sobą i łączymy delikatnie z resztą ciasta. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni (na dolnej półce piekarnika

sama złodycz
TARTA SEROWA Z BEZOWĄ PIANKĄ 171

łyżeczki przyprawy do sernika ·         3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej ·         skórka otarta z połowy pomarańczy ·         100 ml śmietany 18% ·         ½ opakowania budyniu waniliowego Pianka z białek(...)szklanki cukru pudru ·         1 łyżeczka budyniu waniliowego ·         skórka z połowy pomarańczy lub aromat pomarańczowy Dodatkowo: ·         Konfitura pomarańczowa Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno kruche dodajemy ewentualnie łyżkę zimnej wody. Ciasto schładzamy

Mania Gotowania
Sos pomarańczowy 243

Składniki : 1 pomarańcza 2 łyżki masła pół szklaki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie : Pomarańczę trzeba sparzyć i dobrze wyszorować, następnie z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę ale tylko tę pomarańczową część skórki a następnie przekroić na pół i wycisnąć sok z całej pomarańczy. Masło dajemy do rondla i wsypujemy cukier, całość gotuję aż zacznie się karmelizować. Wlewam(...)pomarańczy i odrobinę wcześniej startej skórki i całość gotuję aby zredukować do postaci syropu. Startą skórkę należy dodawać tylko troszeczkę - do smaku bo dostarcza ona posmaku goryczy i można łatwo przesadzić. Sos świetnie pasuje np. lodów, czy do naleśników z serem

Mechanik w kuchni
Słodko-kwaśna brukselka 226

smakuje wybornie. Słodko-kwaśna brukselka Składniki na 4 osoby: 600 g brukselki ( u nie możonka z Hortexu, gotowa do obróbki) 30 g rodzynek sok i skórka z otartej pomarańczy (bio) 50 g masła 30g orzeszków pinii ocet balsamiczny sól/pieprz Rodzynki moczyny przez 10 minut w ciepłej wodzie, odsączamy. Mrożoną brukselkę wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy(...)patelni prażymy orzeszki pinii, przekładamy na talerzyk. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się lekko pienić dodajemy brukselkę, odciśnięte rodzynki,  prażone orzeszki i otartą skórkę z pomarańczy.  Całość mieszamy i podsmażamy przez ok 4 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z pomarańczy i nitką octu balsamicznego. Podajemy jako dodatek do mięs i serów

Mia Cucina Sofieta
Pianka z dyni 246

instrukcja tutaj , 1 i 1/2 łyżeczki soli, *2 szklanki cukru cynamonowego, 1/2 szklanki cukru pudru, 6 żółtek, 2 czubate łyżki żelatyny, 2 dojrzałe banany, łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy, 1/2 laski wanilii.   Przygotowanie Mleko podgrzać ze śmietaną 18%. Dodać zblendowane puree z dyni, sól oraz cukier cynamonowy (lub zwykły cukier z dodatkiem łyżeczki cynamonu). Dokładnie wymieszać(...)masa zgęstnieje.  Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać żelatynę, odstawić na 5 minut. Następnie dodać do masy dyniowej wraz z rozgniecionymi na papkę bananami oraz skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połowę zmieszać z przestudzoną masą dyniową.  Krem dyniowy przełożyć do formy, udekorować resztą ubitej śmietanki, startą skórką

Z miłości do słodkości
Sernik z jogurtu greckiego 2671

śmietankowego bez cukru 3 jajka 50g cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy szczypta soli polewa 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy 0,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka jogurtu greckiego Wykonanie: CIASTO - mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimną margarynę, cukier i żółtko, posiekać i szybko zagnieść - ciasto schłodzić przez(...)pozostawić do wystygnięcia MASA SEROWA - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową - żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy, wszystko zmiksować do połączenia się składników - białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać na dwie raty cukier, dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca

Smakołyki Bereniki
Spaghetti z kurczakiem w sosie pomarańczowym 448

Takie moje małe eksperymenty kuchenne. Połączyłam kurczaka z pomarańczami i podałam z makaronem spaghetti. Wyszło pysznie:) składniki: 1 nieduża podwójna pierś kurczaka 1 opakowania makaronu spaghetti Czaniecki Makaron 2 pomarańcze sól z pieprzem Kamis 1 łyżeczka mielonego imbiru Kamis odrobina oleju(...)smażenia 100-150 ml śmietanki 30% Pierś kurczaka pokroić w krótkie cienkie paseczki, oprószyć solą z pieprzem. Jedną pomarańczę obrać i wykroić z niej małe cząstki. Pokrojonego kurczaka podsmażyć na odrobinie oleju, jak zmieni kolor dodać sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy oraz imbir. Następnie dodać pokrojoną pomarańczę i wszystko razem chwilę dusić aby smaki się wymieszały i płyn nieco

Monia miesza i gotuje
Inka z nutką orientu 220

smak przywodzi na myśl wspomnienie lata. Każdy kolejny łyk to wyjątkowa fuzja orientu z tym co dobre i nasze Polskie:) Składniki :  3 łyżeczki kawy  INKA KLASYCZNA pół pomarańczy  szczypta goździków 2 łyżeczki przecieru z malin lub malinowego dżemu przetartego przez sito 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 80 ml mleka kokosowego 80 ml wody 1 łyżeczka wody jaśminowej(...)Wykonanie:  1. Pomarańczę: Umyć obrać ze skórki i  pozbawić białej błony następnie zblendować pozostawiając nieco większe cząstki. Do pomarańczy dodać szczyptę goździków dokładnie wymieszać.  2. Mleko kokosowe podgrzać z imbirem i wodą jaśminową.  3. Inkę wsypać do osobnego naczynia i zalać gorącą wodą.  4. Do wysokiego kieliszka wyłożyć 3 łyżki przygotowanego musu

vaniliowoczekoladowa
Pomarańcza z cynamonem - Pomysł na subtelny i lekki deser 225

Pomarańcza z cynamonem - Pomysł na subtelny i lekki deser Pomarańcza pełna słońca, orzeźwiająca i nadająca się na słodki posiłek o każdej porze dnia, zwłaszcza kiedy ten dzień jest gorący.  Lekko, zdrowo i proste w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki:  2 pomarańcze 2 łyżeczki cukru 1 szczypta cynamonu Wykonanie:  Pomarańcze najlepiej umyć, osuszyć, ostrym nożem obkroić ze skórki(...)pozbyć się gorzkiej błonki. Pokroić w plastry, ułożyć na talerzu, polać powstałym przy krojeniu sokiem oraz oprószyć zmieszanym cukrem z cynamonem. Zapraszam na inne przepisy z pomarańczą na moim blogu: Deser ; carpaccio ; Przystawka z serem i burakiem ; Sałatka z selerem naciowym ; Sałatka z rukoli   Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Zapiekana kasza orkiszowa 186

uwielbiam orkisz. Już dawno temu zamieniłam na niego pszenicę. Kaszę orkiszową chętnie przygotowuję do gulaszy mięsnych i warzywnych, a także zamiast owsianki. Dziś proponuję Wam kaszę orkiszową zapiekaną z pomarańczą. Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: 200 g kaszy orkiszowej 400 ml mleka 3-4 pomarańcze 4 łyżeczki słodziwa (u mnie ksylitol) 2 łyżeczki cynamonu Do 4 foremek wsypujemy(...)kaszy. Następnie zalewamy po 100 ml mleka i wsypujemy po łyżeczce słodziwa i pół łyżeczki cynamonu. Pomarańcze obieramy, aby zostało jak najmniej białej skórki. Cząstki wkładamy do foremek. W zależności od wielkości pomarańczy na jedną porcję powinno wyjść nie więcej niż sztuka. Foremki przykrywamy – możemy użyć folii aluminiowej i pieczemy ok. 40 min. w temp

Kucharzyca
Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami 187

Polski statków załadowanych cytrusami z tzw. ciepłych krajów. Miały one dopłynąć do naszego kraju przed mikołajkami, by dzieci wyczekujące paczek w nogach swoich łóżek mogły cieszyć się smakiem pomarańczy, a na Święta również mandarynkami. I w ten sposób u mnie dziś pomarańczowo w kuchni. Zaczęło się od sałatki...     Składniki (na 1 porcję): burak o masie(...)pomarańcza łyżeczka miodu ok. 100 g sera typu feta łyżeczka chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżek oleju ok. pół łyżeczki soli ok. 2 łyżek oliwy kilka liści mięty Buraka obrać ze skóry i pokroić na kawałki (jak grube frytki). Foremkę polać olejem i wrzucić na nią kawałki buraka. Obtoczyć buraki olejem i posypać solą. Formę wstawić do piekarnika i piec

Weekendy w domu i ogrodzie