pomarańcze - 5663 przepisów (strona:37/378)

Muffinki waniliowo-pomarańczowe 155

proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru pudru (95 g) 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 125 ml mleka 85 ml oleju 1 jajko sok i starta skórka z jednej pomarańczy 2 krople olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego(jak nie macie pod ręką to można pominąć) dodatkowo: 200g cukru pudru do lukru Przygotowanie: Osobno mieszamy w misce suche składniki(...)drugiej mieszamy  mokre składniki wraz ze skórką z pomarańczy i połową soku (drugą połowę wykorzystamy do lukru) Następnie połączyć suche składniki z mokrymi  i dobrze wymieszać masę dajemy do foremek silikonowych na babeczki lub papierowych papilotek do 3/4 wysokości. pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem 15-18 min jeśli nie macie termoobiegu to w 200 stopniach

Swojskie jedzonko
Herbata mrożona 173

można zrobić herbatę mrożoną, tym bardziej że w tym roku u mnie zima jest bardzo ciepła. Herbata mrożona Składniki: - herbata Teekanne Green Tea Lemon - 1 litr wody - 2,5 pomarańcze  - 1 cytryny - cukier opcjonalnie Przygotowanie: Cztery saszetki herbaty Teekanne Green(...)Lemon zalewamy gorącą wodą, zaparzamy ok. 5 minut. Po zaparzeniu możemy posłodzić herbatę według uznania. Tak przygotowaną herbatę odstawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej herbaty wyciskamy sok z dwóch pomarańczy i 1/2 cytryny, dodajemy kilka plasterków cytryny i pomarańczy do herbaty. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu i przyozdabiamy plasterkami pomarańczy i cytryny.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Rogale bakaliowe 642

masła, 2 jajka, 3 żółtka, ½ łyżeczka soli, ponadto: jajko + 50 ml mleka do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder na lukier, czekolada deserowa, kandyzowana skórka z pomarańczy. Przygotowanie: Nadzienie: Migdały należy sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni prażymy słonecznik, dodajemy(...)czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru pudru (nie zagotowujemy). Do ciepłego mleka dodajemy bakalie (rodzynki, prażone tarte orzechy, migdały, słonecznik, skórkę z pomarańczy i migdały w kostce), całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, cukier trzcinowy i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu

Moniki Smakołyki
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 296

łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii) 1 łyżka przyprawy do piernika łyżka skrobii ziemniaczanej Polewa sok z połowy pomarańczy 100 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcze i cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - skórkę i sok dodać do marchwi Bakalie(...)czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 50 minut do tzw. suchego patyczka Studzić na kratce Przygotowanie polewy: Kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sok z pomarańczy i dobrze wymieszać Lekko przestudzić i wylać na keks Ozdobić orzechami  Smacznego

pyszne zdrowości
Koktajl szpinak + pomarańcza (na jogurcie naturalnym) 203

Koktajl ze szpinakiem i pomarańczą jest bardzo smaczny i pożywny.  Uwierzycie w to, że jeszcze kilka lat temu nie zjadłabym czegokolwiek ze szpinakiem? Z czasem gusta się zmieniają :) Składniki na porcję dla 2 osób: 400 g jogurtu naturalnego (2 małe opakowania) 3 garście świeżego szpinaku 2 pomarańcze cukier, np. brązowy do smaku Szpinak umyć i osuszyć. Z pomarańczy usunąć skórkę oraz białą błonkę. Do kielicha blendera dodać cząstki pomarańczy, szpinak, jogurt naturalny i cukier do smaku (ja dodałam 1 łyżkę). Wszystko ze sobą zmiksować.  J eżeli uważacie, że koktajl jest zbyt rzadki to dodajcie jeszcze więcej jogurtu naturalnego.  Przygotowany koktajl świetnie smakuje lekko schłodzony

Ugotować
Czekoladowo-pomarańczowy mus jaglany z kokosową pianką 185

szklanki uprzednio schłodzona przez 30 minut w zamrażarce) 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 1 łyżka kakao skórka starta z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 2 łyżki pomarańczowego likieru Kaszę dokładnie opłucz, sparz wrzątkiem, przełóż do rondla wraz z daktylami, zalej 1 ½ szklanki wody i gotuj pod przykryciem 20 minut(...)Kaszę i daktyle przełóż do blendera i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Dodaj ½ szklanki mleka kokosowego, syrop klonowy, rozpuszczoną czekoladę, kakao, skórkę i sok z pomarańczy oraz likier, a nastęnie całość zmiksuj do uzyskania gładkiego musu. Gotowym musem napełnij 4 niewielkie kokilki. Schłodzoną pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego ubij za pomocą miksera lub ręcznie trzepaczką na sztywną piankę. Udekoruj nią wierzch

Roślinna - blog wegański
Grillowany łosoś na desce cedrowej z kardamonową glazurą 162

odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez co najmniej 1 godzinę w wodzie. Musi być ona całkowicie(...)niej zanurzona. Grilla rozgrzewamy do około 220 stopni. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W małym rondelku łączymy syrop klonowy i kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy na desce cedrowej i doprawiamy solą i pieprzem

naRuszcie
Grzaniec korzenny na imbirowej herbacie 209

smakuje mi najbardziej. A Wam? Składniki: 2 saszetki imbirowej herbaty z cytryną ½ litra wody ½ laski cynamonu 1-2 ziarenka anyżu 2 goździki ½ szklanki soku z pomarańczy 2 plastry pomarańczy 1 gruby plaster cytryny ½ szklanki syropu  malinowego użyłam Krokus Sposób wykonania: Do wody wrzuć gwiazdki anyżu, goździki oraz laskę cynamonu, zagotuj na ogniu, wrzuć do naparu 2 saszetki(...)herbaty imbirowej z cytryną, dodaj plaster cytryny parz 5 minut, następnie do herbaty wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy,  osłódź syropem malinowym,  rozlej do filiżanek, włóż plasterki świeżej pomarańczy i podawaj. Smacznego ;-) http://www.przetwory.com

Wanilia i Kardamon
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 241

gałązki, drobno je siekamy. Bulwę kroimy na pół, w poprzek. Połówki drobno szatkujemy (w tą samą stronę w którą kroi się cebulę) w półplasterki – ostrym nożem albo na mandolinie. Pomarańczę obieramy obcinając skórkę i albedo ostrym nożem. Kroimy na ćwierćplasterki. Mieszamy razem z fenkułem. Z miodu, soku z cytryny i oliwy ucieramy szybki sos, pieprzymy go i mieszamy z sałatką(...)ziemniaków, podlewam je naokoło gorącym sosem, na wierzchu ląduje kaczka – pokrojona ostrym nożem. Kaczka pięciu smaków to klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy kaczka lubi sos śliwkowy i pomarańcze, wszystko razem smakuje niesamowicie. Purée jest kremowe i maślane, sos słodko-alkoholowy z wyczuwalną nutą imbiru, a surówka anyżkowa, cytrusowa i orzeźwiająca. SKŁADNIKI Purée z ziemniaków i selera

Karo in the Kitchen
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 202

pomarańczy 100 g płatków migdałowych  2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta sok z połówki pomarańczy pół szklanki cukru pudru zmielone migdały - 80 g Wykonanie: Zrobienie rogalików warto rozłożyć sobie na dwa dni. W pierwszej kolejności zarobić ciasto. Mleko podgrzać w rondelku by było lekko ciepłe(...)maszynkę do mielenia przepuścić na sicie o drobnych oczkach trzy razy - mak, biszkopty orzechy, migdały i rodzynki. Masa musi być gładka. Do masy wbić 2 jajka, dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier puder. Wyrobić. Masa powinna być plastyczna. Jeżeli jest zbyt zbita dodać jeszcze jedno jajo lub łyżkę miodu. Wracamy do rogalików. Każdą z trzech części ciasta rozwałkować (podsypywać

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ryż na mleku kokosowym z pomarańczami. 128

mamy więcej mleka kokosowego możemy w całości używać tylko mleczka kokosowego pomijając mleko krowie, lub odwrotnie) Ryż ma być gęsty i miękki. Pomarańczę umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe fileciki usuwając białą skórkę. (jeśli zostanie pomarańcze będą gorzkie) Na patelnie wrzucamy pomarańcze, wsypujemy cukier i chwile smażymy do momentu aż cukier się rozpuści a sos lekko(...)zgęstnieje. Ryż nakładać gałką do ziemniaków do pucharków, na wierzchu ułożyć kilka filecików pomarańczy z syropem i posypać posiekanymi orzechami. Orzechy można pominąć. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Magdalenki zwane Ufinkami 187

łyżeczkę proszku do pieczenia * 5-6 jaj * półtorej szklanki cukru pudru * skórkę otartą z małej cytryny lub pomarańczy (ja dałam z dużej cytryny) * 1-2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny (dałam 2) * pół 35-dekagramowej kostki masła (ok. 17 dag) plus 2 łyżki do posmarowania foremek - koniecznie musi być masło NIE margaryna. * 25 ml rumu Do dzieła(...)cukrem - w przepisie jest aby ubijać je na parze aż powstanie gęsta, puszysta masa ja ubijałam zwyczajnie mikserem (nie na parze) i było ok 4) dodaj skórkę z pomarańczy (cytryny) - wymieszaj 5) dodawaj na przemian mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje

sierotka maRysia w kuchni
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 190

ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil. SKŁADNIKI : filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g  skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę  skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę  sól  cytrynowy pieprz  kalafior (lub brokuła, marchew) w zależności od upodobań zielony(...)Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki, solimy, doprawiamy pieprzem cytrynowym. Cytrynę, pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem. Obieramy kawałek skórki bez białych włókien. Kroimy na cienkie paseczki, układamy na naszych kawałkach ryb. Aromat pomarańczy, cytryny podczas parowania, wzbogaci smak naszej ryby.  Przygotowujemy naczynie do parowania, układamy przygotowaną rybę oraz nasze ulubione warzywa. Czas

Basia w kuchni
Tort Delicja 752

gram śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki pomarańczowej + 300 ml wody 2 wyfiletowane pomarańcze kakao do posypania tortu nasączenie tortu: 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki nalewki np. pomarańczowej, cytrynowej lub pigwowej Przygotowanie biszkoptu Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaję stopniowo cukier puder- po 1-2 łyżki, nadal(...)czasie wyciągam biszkopt i upuszczam go z wysokości 40 cm na blat. Studzę, wyciągam z formy i odklejam papier. Ponownie wkładam go do tortownicy. Biszkopt nasączam sokiem z pomarańczy i nalewką. Warstwa pomarańczowa Galaretkę rozpuszczam w podanej ilości wrzącej wody. Odstawiam do wystygnięcia a potem umieszczam w lodówce, by mocno się zagęściła. Na powierzchni biszkoptu układam wyfiletowane cząsteczki

Mango Papaja
SAŁATKA WARZYWNA Z POMARAŃCZĄ 185

soku z niej, a sałatka nabrała innego smaku. Składniki: sałata masłowa pomidor połowa czerwonej papryki połowa lub jedna mała czerwona cebula dymka pomarańcza kawałek sera feta parę cienkich plasterków wędzonego boczku Sos do sałatki:  sok z pomarańczy oliwa z oliwek 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu  sól pieprz Grzanki: 2-4 kromki bułki 2 łyżki oliwy(...)Paprykę pokroiłam w cienkie paseczki. Czerwoną cebulę pokroiłam w piórka. Dodałam garść dymki. Pomarańczę sparzyłam. Obrałam ze skórki i wykroiłam z niej cząstki owoca. Dodałam ją do sałatki. Można, ale nie trzeba podsmażyć plastry wędzonego boczku. Dodaje on wyrazistości sałatce. Sos: Do miseczki wycisnęłam sok z pomarańczy. Dodałam musztardę i miód. Wlewałam małym strumieniem oliwę z oliwą i mieszałam

potrawyregionalne