pomarańcze - 5663 przepisów (strona:37/378)

Mazurek pomarańczowy 122

roku przedstawiam Wam mazurek pomarańczowy. Chyba najlepszy jaki jadłam - kwaskowaty, z ciekawym dodatkiem marcepanu. Bardzo polecam!! Jeśli szukacie przepisu na inne mazurki to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów pomarańczy dla szukających ciekawego przepisu na mazurek dla fanów marcepanu Składniki na spód: 200g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g mielonych migdałów (na mąkę) żółtko 100g masła szczypta soli Składniki(...)konfiturę pomarańczową: 4 pomarańcze - średniej wielkości łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane owoce do dekoracji Składniki na marcepanową dekorację: 200g masy marcepanowej białko 10ml rumu (może być mniej lub można pominąć) Wykonanie ciasta: Przesiać mąki (pszenną i migdałową) wraz z cukrem pudrem do miski. Zrobić zagłębienie, w które wbić żółtko i dodać

Mania Wypiekania
wyśmienity galaretkowy torcik z gruszką,pomarańczą,śmietaną... 162

łyżki, cukier 100 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem lub w robocie(...)około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć 1 placek i rozłożyć gruszki, galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na gruszki, nakryć 2 plackiem lekko dociskając

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem marchewkowy z pomarańczową nutą 111

jednej ze stron znanego marketu znalazłam przepis na zupę krem z marchewki z dodatkiem imbiru i pomarańczy. Zabrzmiało to na tyle kusząco, że podjęłam wyzwanie i wypróbowałam na sobie. Ogólnie smak zupy bardzo ciekawy, przywodzący na myśl smaki daleko wschodnie, chociaż nie mogę szczerze napisać, że w tej wersji oszalałam na jej punkcie. Mam ochotę zrobić ją jeszcze(...)swojemu (np.z kolendrą), bez dodatku pomarańczy, który moim zdaniem, za bardzo zdominował cały smak. Jeśli macie ochotę spróbujcie.  KREM MARCHEWKOWY  z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ Składniki: 1 kg marchwi 2 cebule 1 niewielki kawałek świeżego imbiru (około 1 łyżeczki po starciu) sok z 1 pomarańczy  50 g masła sól, pieprz i śmietana do smaku 2 litry bulionu

Bon appetit mon amie
Grillowany łosoś na desce cedrowej z kardamonową glazurą 147

odkryć łosoś z grilla na nowo. A to wszystko wzbogacone zostało wyjątkowym aromatem dymu z drzewa cedrowego. Składniki: 1 deska cedrowa 1 filet z łososia 1/3 szklanki syropu klonowego ½ pomarańczy w plasterkach 1 łyżka stołowa mielonego kardamonu ¼ szklanki wody sól pieprz Przygotowanie: Deskę cedrową przed użyciem moczymy przez co najmniej 1 godzinę w wodzie. Musi być ona całkowicie(...)niej zanurzona. Grilla rozgrzewamy do około 220 stopni. W międzyczasie przygotowujemy glazurę. W małym rondelku łączymy syrop klonowy i kardamon. Wyciskamy sok z plasterków pomarańczy i do całości dodajemy skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną mieszaninę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minute często mieszając. Zdejmujemy z ognia. Łososia umieszczamy na desce cedrowej i doprawiamy solą i pieprzem

naRuszcie
Udka kurczaka po hiszpańsku – pełny obiad z jednej blachy 317

sztuczną paszą. Udka kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z luźnych kawałków skórki i błonek, ze zbędnych fragmentów kości. Pomarańczę turlamy, dociskając ją dłonią do blatu, przecinamy w poprzek na pół i z owocu wyciskamy sok. Do soku z pomarańczy dodajemy płaską łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, płaską łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki, łyżeczkę soli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, skórkę(...)paprykami i suszonymi ziołami. Na ziemniaki kładziemy zamacerowane odpowiednio wcześniej udka kurczaka, dodatkowo polewając je z wierzchu gęstą marynatą z dna (na pewno opadł tam czosnek i farfocle z pomarańczy), mięso jeszcze raz delikatnie solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami. Rozrzucamy plastry chorizo, cząstki cebuli, pomidorki, oliwki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego na 170⁰C na środkową półkę, pieczemy dwie godziny

Karo in the Kitchen
Kurczak na diecie - pierś kurczaka pieczona z pomarańczami 148

piersi kurczaka*, skórka otarta z 1 pomarańczy, 150 ml soku z pomarańczy, 1 cm kawałek świeżego imbiru, 3 gałązki tymianku, sól, torebka foliowa do pieczenia, Z piersi kurczaka zdjąć skórkę, oprószyć solą. Zetrzeć imbir, wymieszać ze skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Do torebki do pieczenia wlać sok z pomarańczy, włożyć gałązki tymianku, piersi kurczaka, zamknąć

królestwo garów
Sernik pomarańczowy z kandyzowaną pomarańczą 163

łyżki kopiate kakao, 700 g sera twarogowego, 170 ml śmietany kremówki 36 %, 150 g cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki mąki, 4 jajka, 1 pomarańcza, cukier puder, plastry kandyzowanej pomarańczy, Wykonanie: z mąki , proszku, cukru, jajek i masła zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce ok 1 h, przygotować tortownicę, wyłożyć papierem lub posmarować, na spód tortownicy wykładamy(...)ciasto, do miski wkładamy ser, śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mąkę - miksujemy, obieramy pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut

Anioły w kuchni
Pomarańczowy schab na parze 182

zostawili same sobie :)   Składniki : 2 plastry schabu 1 pomarańcza  1 łyżka oliwy extra vergine  1 ząbek czosnku  Przyprawy :  majeranek tymianek cząber pieprz czarny    Plastry schabu polewamy oliwą, przyprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, tymiankiem, cząbrem i posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy je na 30 minut. Pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Mięso przekładamy na pierwszy(...)poziom parowaru na folii aluminiowej. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie do gotowania na parze na 20 minut. Kawałki pomarańczy wrzucamy albo na folię, albo do pojemnika do gotowania ryżu na 10 minut przed końcem parowania mięsa. Czekam na Wasze komentarze i uwagi, z chęcią się również dowiem czy Wam smakowało jak skorzystacie z przepisu :) Pozdrawiam

Parowar Faceta
Muffinki waniliowo-pomarańczowe 136

proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru pudru (95 g) 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 125 ml mleka 85 ml oleju 1 jajko sok i starta skórka z jednej pomarańczy 2 krople olejku waniliowego lub ekstraktu waniliowego(jak nie macie pod ręką to można pominąć) dodatkowo: 200g cukru pudru do lukru Przygotowanie: Osobno mieszamy w misce suche składniki(...)drugiej mieszamy  mokre składniki wraz ze skórką z pomarańczy i połową soku (drugą połowę wykorzystamy do lukru) Następnie połączyć suche składniki z mokrymi  i dobrze wymieszać masę dajemy do foremek silikonowych na babeczki lub papierowych papilotek do 3/4 wysokości. pieczemy w 170 stopniach z termoobiegiem 15-18 min jeśli nie macie termoobiegu to w 200 stopniach

Swojskie jedzonko
Herbata mrożona 157

można zrobić herbatę mrożoną, tym bardziej że w tym roku u mnie zima jest bardzo ciepła. Herbata mrożona Składniki: - herbata Teekanne Green Tea Lemon - 1 litr wody - 2,5 pomarańcze  - 1 cytryny - cukier opcjonalnie Przygotowanie: Cztery saszetki herbaty Teekanne Green(...)Lemon zalewamy gorącą wodą, zaparzamy ok. 5 minut. Po zaparzeniu możemy posłodzić herbatę według uznania. Tak przygotowaną herbatę odstawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej herbaty wyciskamy sok z dwóch pomarańczy i 1/2 cytryny, dodajemy kilka plasterków cytryny i pomarańczy do herbaty. Przed podaniem wrzucamy kostki lodu i przyozdabiamy plasterkami pomarańczy i cytryny.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Rogale bakaliowe 626

masła, 2 jajka, 3 żółtka, ½ łyżeczka soli, ponadto: jajko + 50 ml mleka do posmarowania rogali, mąka do podsypania, cukier puder na lukier, czekolada deserowa, kandyzowana skórka z pomarańczy. Przygotowanie: Nadzienie: Migdały należy sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni prażymy słonecznik, dodajemy(...)czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru pudru (nie zagotowujemy). Do ciepłego mleka dodajemy bakalie (rodzynki, prażone tarte orzechy, migdały, słonecznik, skórkę z pomarańczy i migdały w kostce), całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, cukier trzcinowy i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu

Moniki Smakołyki
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 258

łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii) 1 łyżka przyprawy do piernika łyżka skrobii ziemniaczanej Polewa sok z połowy pomarańczy 100 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach Pomarańcze i cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - skórkę i sok dodać do marchwi Bakalie(...)czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 50 minut do tzw. suchego patyczka Studzić na kratce Przygotowanie polewy: Kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sok z pomarańczy i dobrze wymieszać Lekko przestudzić i wylać na keks Ozdobić orzechami  Smacznego

pyszne zdrowości
Koktajl szpinak + pomarańcza (na jogurcie naturalnym) 185

Koktajl ze szpinakiem i pomarańczą jest bardzo smaczny i pożywny.  Uwierzycie w to, że jeszcze kilka lat temu nie zjadłabym czegokolwiek ze szpinakiem? Z czasem gusta się zmieniają :) Składniki na porcję dla 2 osób: 400 g jogurtu naturalnego (2 małe opakowania) 3 garście świeżego szpinaku 2 pomarańcze cukier, np. brązowy do smaku Szpinak umyć i osuszyć. Z pomarańczy usunąć skórkę oraz białą błonkę. Do kielicha blendera dodać cząstki pomarańczy, szpinak, jogurt naturalny i cukier do smaku (ja dodałam 1 łyżkę). Wszystko ze sobą zmiksować.  J eżeli uważacie, że koktajl jest zbyt rzadki to dodajcie jeszcze więcej jogurtu naturalnego.  Przygotowany koktajl świetnie smakuje lekko schłodzony

Ugotować
Czekoladowo-pomarańczowy mus jaglany z kokosową pianką 169

szklanki uprzednio schłodzona przez 30 minut w zamrażarce) 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej do smaku) ½ tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej 1 łyżka kakao skórka starta z 1 pomarańczy sok z ½ pomarańczy 2 łyżki pomarańczowego likieru Kaszę dokładnie opłucz, sparz wrzątkiem, przełóż do rondla wraz z daktylami, zalej 1 ½ szklanki wody i gotuj pod przykryciem 20 minut(...)Kaszę i daktyle przełóż do blendera i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Dodaj ½ szklanki mleka kokosowego, syrop klonowy, rozpuszczoną czekoladę, kakao, skórkę i sok z pomarańczy oraz likier, a nastęnie całość zmiksuj do uzyskania gładkiego musu. Gotowym musem napełnij 4 niewielkie kokilki. Schłodzoną pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego ubij za pomocą miksera lub ręcznie trzepaczką na sztywną piankę. Udekoruj nią wierzch

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania