cytrusy, a więc smaczne, soczyste pomarańcze w dobrej cenie. Zamiast cytryny polecam wypróbowanie herbaty z pomarańczą. Jak dla mnie smakuje idealnie na ciepło i zimno. Najlepiej od razu zrobić większą ilość, by nie bawić się co chwilę w wyciskanie pomarańcz :) Składniki na 1 szklankę: 1 torebka herbaty np. earl grey lub innej czarnej ½ pomarańczy ½ kory cynamonu(...)korą cynamonu. Najlepiej po zalaniu pozostawiać herbatę pod przykryciem na około 5 minut. Zaparzoną herbatę słodzimy (według własnego uznania), a następnie dodajemy do niej wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, razem z miąższem. I gotowe. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy RajBył to jedyny znany mi przepis na makaron podany na słodko. Muszę przyznać, że modyfikacja i tak doskonałego już przepisu udała się znakomicie. Połączenie użytych składników takich jak makaron, pomarańcza, kardamon i serek mascarpone dały oryginalny i ciekawy smak. Myślę, że nie jedna restauracja nie powstydziłaby się takiego deseru w swej karcie menu. Makaron w miodowej glazurze jest wyśmienity(...)Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu penne Omnomnom 250 g serka mascarpone 200 ml miodu eukaliptusowego (może być inny, raczej nie gryczany) 2 żółtka 2 pomarańcze 5-6 ziarenek kardamonu 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka masła 1. Wykonanie makaronu w glazurze miodowo - kardamonowej: Makaron ugotować al dente (wody nie solimy). Nasiona kardamonu wyjąć
Jadło i czytadłopomarańcza 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki chili Pomarańczę pokroić na 5 plastrów o grubości ok. 1.5 – 2 cm; jeden plaster obrać ze skórki i odłożyć ja na bok. W odpowiedniu dużym rondlu wymieszać wodę z kawą, cukrem, cynamonem, chili i skórką z obranego plastra pomarańczy; dokładnie wymieszać zawartość rondla i na wolnym ogniu gotować mieszając(...)rozpuści się cukier. Odstawić rondel na bok, przykryć pokrywką i parzyć przez ok. 5 minut. Przecedzić kawę przez sitko i wlać do szklanek; poprószyć mielonym cynamonem; podawać z plastrami pomarańczy (można wycisnąć do kawy nieco soku z owocu, co nadaje jej nieco kwiatowej i świeżej nuty) . Smacznego! Kliknij na zdjęcia poniżej
Jem więc Jestemaksamitnym jogurtem naturalnym smakuje naprawdę wspaniale. Składniki na 1 porcję: 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao skórna otarta z 1 pomarańczy uprzednio sparzonej wrzątkiem 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z pomarańczy Rozgrzewany patelnię*. W misce umieszczamy wszystkie składniki i łyżką dokładnie mieszamy. Nakładamy małe porcje(...)smażymy równomiernie z każdej strony. Podajemy na ciepło z jogurtem naturalnym i kawałkami pomarańczy. Smacznego! *jeśli patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna do smażenia używamy niewielkiej ilości oleju
Chocolate Muffin Blogsuszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków, 150 g marchwi w kostce, 1 duża pomarańcza, 1 duża główka czosnku, 2 małe białe cebule, 100 g cukinii, 10 pomidorków koktajlowych, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego(...)podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki. Puree z marchewki: W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy marchewkę i gotujemy ją na wolnym ogniu, aż będzie al dente. Dodajemy skórkę pomarańczową, ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy, masło, cukier, szczyptę soli i gotujemy do miękkości
Moniki SmakołykiDzisiaj połączyłam indyka z pomarańczą, brokułami i brązowym ryżem. Kolorowy posiłek na zimową chandrę:) Nie jest to jednak danie dla każdego, ponieważ cytrusy są niezalecane m.in. w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w żywieniu kobiet ciężarnych i karmiących. Jeśli chodzi o pierś indyczą to trudno o bardziej dietetyczne mięso. 100 g to jedyne 86 kcal, podczas(...)podczas odchudzania, intensywnego wysiłku fizycznego i w rekonwalescencji. Potrzebujemy (2-3 porcje): 100 g ryżu brązowego ½ posiekanej cebuli 250 g filetu z piersi indyka 200 ml wyciśniętego soku z pomarańczy 1 liść laurowy 1 brokuł 1 cukinia opcjonalnie kilka plastrów pomarańczy Wykonanie: Ryż brązowy gotujemy. W tym czasie cebulę i mięso pokrojone w paski dusimy na patelni około
Powiedz dietom nieprzepisu. Składniki na glazurę: Skórka otarta z wyparzonej i wyszorowanej 1cytryny Skórka otarta z wyparzonej i wyszorowanej 1 pomarańczy 3- 4 łyżki miodu ½ szklanki soku z pomarańczy kilka goździków 3 czubate łyżki musztardy Dijon Składniki na szynkę: 1 kg szynki wieprzowej w całości 1 marchew obrana i pokrojona w słupki 1 seler obrany i pokrojony(...)liście laurowe, cebulę, marchew, seler i tymianek. Gotujemy pod przykryciem od czasu zagotowania 30 minut a następnie wyjąc z wywaru i naciąć w kilku miejscach Przygotowujemy glazurę: Skórkę z pomarańczy i cytryny pokroić na drobno, dodać miód, sok z pomarańczy i 3 czubate łyżki musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy. Szynkę nadziać goździkami i wysmarować glazura za pomocą pędzelka
Na słodko lub wytrawniedużego garnka wlałem 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina i dodałem do niego 150 gram suszonych śliwek oraz trzy goździki w całości oraz cztery lekko pokruszone liście laurowe. Pomarańcze wyparzyłem, pokroiłem na ćwiartki i również dodałem je do garnka wraz z podsmażonymi wcześniej kaczymi udami. Całość zagotowałem na dużym ogniu, a następnie zmniejszyłem płomień i dusiłem pod przykryciem(...)zmielonego czarnego pieprzu i pół pęczka drobno posiekanej natki kolendry. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszałem. Na talerze wyłożyłem gorące kluski śląskie, niewielką ilość sałatki marchewkowej, kacze udka i kawałki pomarańczy. Całość delikatnie polałem sosem, który powstał w czasie duszenia kaczki, udekorowałem znajdującymi się w sosie śliwkami i posypałem świeżą drobno posiekaną natką kolendry
Wyprawy kulinarneszczypta soli 2 pomarańcze 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady PRZYGOTOWANIE Mąkę, miękkie masło, żółtka, brązowy cukier i sól zarabiam przez chwilę. Ocieram skórkę z jednej pomarańczy a następnie wyciskam z niej sok. Połowę drugiej pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i miksuję na gładka masę. Skórkę pomarańczową i zmiksowana pomarańcz dodaję do maki
Magiczna kuchnia Dariiprawdziwym sosem z pomarańczy, zwieńczone dumnie prezentującymi się bezami! Mój przepis i moje dzieło ;-). Jestem z nich bardzo dumna. W smaku są obłędne! Sos z dojrzałych i soczystych pomarańczy tak podkręcił smak serniczków, a dodatek słodkiej bezy zrównoważył smak i aromat! Polecam! Przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl konkurs - Ciasta czy ciasteczka z firmą BIELMAR. 3majcie mocno(...)dodawaj porcjami ser i mąkę. Kokilki wysmaruj margaryną wyłóż ser do około 3/4 wysokości. SOS POMARAŃCZOWY: - 2 łyżki margaryny Palma firmy Bielmar - 1 duża pomarańcza - 3 łyżki miodu - 2 łyżki cukru brązowego Pomarańcze obierz bardzo dokładnie ze skórki, pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść margarynę, cukier, miód, dodaj pomarańcze. Smaż około 15 minut. Sos zgęstnieje. Studzimy
SMYKWKUCHNIproste i baaardzo smaczne- czy można chcieć więcej? * kasza manna- 1,5 szklanki * pomarańcza- sok z 1 całej i skórka z połówki * jajko- 1 szt. * cukier- 1 łyżka* * dżem truskawkowy- z tego przepisu do polania Kaszę manną wymieszać z wyciśniętym sokiem z całej pomarańczy, ze skórką, jajkiem i wyrobić na gładką masę. Formować kuleczki (lub wg własnego(...)gotującą się wodą. Jeżeli kluseczki wypłyną na wierzch, to od tego momentu gotujemy jeszcze ok 2min. i wykładamy na talerzyk. Polać dżemem / frużeliną i posypać odrobiną skórki z pomarańczy. Smacznego! :) * ja cukier pominęłam ze względu na słodki sok z pomarańczy i jeszcze słodszy dżem truskawkowy
Kraina Miodem Płynącaminut na krem Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków 170g masła 3 jajka 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z dwóch pomarańczy 50g kropelek czekoladowych Na krem: 500ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)miksera ucieramy masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut
Kolizje SmakówChyba każdy z Was lubi galaretkę owocową....?:) A jedliście już taką własnoręcznie przyrządzoną z prawdziwych owoców? Jeśli nie, musicie koniecznie wypróbować mój dzisiejszy przepis! Prezentuję Wam galaretkę z pomarańczy, ale możecie przygotować swoją z innych Waszych ulubionych owoców:) Moje Dzieci ją uwielbiają, ale i dorosłym ogromnie smakuje. Wspaniały(...)cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka czekolada... mmmm... coś pysznego.... Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wraz z resztkami miąższu (u mnie było to 6 dużych, soczystych pomarańczy) 1/3 szklanki cukru 4,5 łyżeczki żelatyny WYKONANIE: Pomarańcze wyszoruj i dokładnie umyj. Przekrój
Słodko-Słony Świat Ilony