być pewni, że będzie to proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Tym razem chciałabym wam zaproponować takie właśnie danie z piersią z kurczaka (lub indyka), warzywami i pomarańczą. Wiem, że nie wszyscy są przekonani do łączenia w daniach mięsa z owocami, mogę jednak zapewnić, że taki mariaż jest naprwdę udany i godny polecania! 350g piersi(...)indyka) 1 średnia cebula 1 – 2 ząbki czosnku 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka sok z 1 pomarańczy 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 1-2 łyżki kiełków fasoli porcja makaronu (nudli jajecznych) dla dwóch osób W głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej i przesmażyć mięso
Codzienne Gotowaniepiany z białek i jeszcze chwilę miksujemy. Do tej masy wsypujemy mąkę, siemię, otręby, proszek do pieczenia, cynamon i ostrożnie mieszamy łyżką. Pomarańczę należy starannie wyszorować, skórkę ścieramy i dodajemy do naszej "masy" ostrożnie mieszając. Resztę pomarańczy obieramy, starannie pozbawiając wszelkich błonek i kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po łyżce masy, na nią układamy plaster pomarańczy
Cynamonowe szczęścieJako, że uwielbiamy pomarańcze to często one goszczą w naszym jadłospisie i często wykorzystujemy je do różnych wypieków. Kolejnymi słodkościami w których zagościł pomarańczowy owoc są tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone Składniki na ciasto: - 150 g mąki - 80 g masła - 35 g cukru pudru - 1/2 łyżki śmietany 18% Składniki na nadzienie pomarańczowe: - sok i miąższ z połowy pomarańczy(...)gorącej wody Składniki na krem: - 250 g serka mascarpone - 150 g śmietany kremówki 30% - 4 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/3 szklanki gorącej wody - skórka starta z połowy pomarańczy Dekoracja: cząstki pomarańczy. Składniki na 12 tartaletek. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, śmietanę i posiekane zimne masło. Gotowe wyrobione ciasto wkładamy do lodówki
Kuchenne WariacjeDzisiaj przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasteczka chia z pomarańczą, wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi, można je także zrobić same bez pomarańczy będą smakowały równie dobrze. Składniki : - 1 szklanka mąki (dowolnej ja dałam owsianą) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 płaski łyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki(...)nasion chia - 2 łyżki miodu / ksylitolu - 1 pomarańcza Przygotowanie: Nasiona chia zalać 4 łyżkami gorącej wody, odstawić, następnie obrać i pokroić pomarańcza, następnie wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dodać napęczniałe nasiona, i formować ciasteczka, można to zrobić na dwa sposoby jeśli mamy małe plasterki pomarańczy to formujemy płaskie ciastka i przyklejamy na nie plaster pomarańcza , jeżeli mamy duże plasterki
zdrowa vege kuchniaintensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki: 100 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 1,5 szklanki drobno tartej marchewki, 2 jajka, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki posiekanych migdałów, skórka otarta z pomarańczy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania(...)miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie
SzczyptaSmaQPomarańcze w sosie karmelowo-orzechowym to pomysł na szybki, smaczny i bardzo prosty deser. Nie bójcie się połączenia karmelu i pomarańczy. Według mnie te smaki najlepiej do siebie pasują. Słodki karmel i słodko-kwaśne pomarańcze - idealnie połączenie. Przepis dodaje do akcji Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę . Składniki na 2 porcje: 2 pomarańcze 1 czubata łyżka cukru(...)słodkiej śmietany (tj. 30 %) 1 garść orzechów włoskich 1 garść orzechów laskowych bazylia do dekoracji Pomarańcze umyć, obrać, pozbawić białej błonki i za pomocą noża wyfiletować. Przygotowany owoc ułożyć na talerzu. Na (suchej!)patelni przyrumienić cukier na złoty kolor. Gdy cukier rozpuści się i zmieni kolor na brązowy to dolać śmietanę. Trzymać na ogniu kilka minut, co jakiś czas
Ugotowaćswoje ulubione przepisy i się ich trzyma… Czasem eksperymentujemy…. Oczywiście należę do tych co lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty(...)nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut. Jak lubicie bardziej pikantne dania to możecie dodać płatki chili. Kurczak w pomarańczach z miętą Składniki (na 4 porcje): 4 piersi z kurczaka 150 ml soku świeżego soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze) 1 cała pomarańcza pokrojona w półplasterki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
UgotujmyTo.plmiękki jak ptasie mleczko, owocowy czy czekoladowy? Karmelek. Wybieram karmelek. Nie, powinnam się poprawić. Wybieram cały słój pełen karmelków w kolorowych papierkach. Domowych. O smaku czerwonych pomarańczy otulonym słodyczą karmelu i mgiełką aromatu tonki. Z chrupiącymi kryształkami soli morskiej, która idealnie równoważy emocje Domowe karmelki to coś więcej niż gwiazdka z nieba - odległa i niedostępna(...)Twój dom i Twoja historia. To mogą być Twoje cukierki. Pierwsze, a potem kolejne. A może to będą właśnie karmelki? I ja spełniłam swoje marzenie - o czerwonych pomarańczach. Wypatrywałam ich od lat. Zupełnie nie rozumiem dlaczego tak trudno je dostać. Niespodziewanie pewne ponure popołudnie zamieniło się w jeden z najszczęśliwszych dni tego roku - Znalazłam! Są! Leżą
KUCHARNIAnowe i na to, co powtarza się od lat. I na un peu de bonheur, domową boulangerie . Dziś będzie pachniała masłem, brioszkami i kandyzowanymi pomarańczami. To będzie dzień o smaku craquelines , francuskich śniadaniowych brioszek z aromatycznym pomarańczowo-migdałowym nadzieniem. Mięciutkich, chrupiących z wierzchu, z chmurką cukru pudru. Owijam je w białe serwetki i wręczam pierwszym(...)spotkanym osobom, Domownikom i Wam. Złe myśli - a kysz! Urok został zdjęty! To będzie dobry dzień! CRAQUELINES - BRIOSZKI Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI Na ciasto: 370 g mąki pszennej tortowej 50 g drobnego cukru 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 170 g miękkiego masła 1/3 szklanki mielonych migdałów Do posmarowania: 1 jajko
KUCHARNIAprzeróżnych wersji orzotto (spopularyzowana ostatnio spolszczona wersja " pęczotto " napawa mnie takim samym wstrętem jak niegdyś "pęczak"). Przyszła pora zrobić krok dalej. Swego czasu pokochałam dodatek pomarańczy do wytrawnych sałatek, a od paru lat - zainspirowana przepisem Moniki ( klik ) - z zamiłowaniem łączę kasze z ostrymi serami. To oznacza tylko jedno - wszystkie drogi prowadziły mnie do przygotowania dania(...)górnolotne zachwyty, przy czym słowo " boskie " to najdelikatniejsze z nich. Te bardziej siarczyste same Wam się wyrwą nie wiedzieć kiedy, gdy tylko spróbujecie pierwszej porcji pęczaku z fetą, czerwonymi pomarańczami i szalotkowym vinaigrette. Uwielbiam ten stan, gdy dania smakują jak najpiękniejsza poezja. Ta sałatka jest jednym z najsmaczniejszych wierszy. Szalotkowe vinaigrette splata się cudownie z krwistym sokiem z pomarańczy
KUCHARNIAswoje ulubione przepisy i się ich trzyma… Czasem eksperymentujemy…. Oczywiście należę do tych co lubią kulinarne eksperymenty. Gdy wpadł mi w oko ten kurczak w pomarańczach z miętą, uznałam, że w sezonie na cytrusy koniecznie musze go zrobić. Robiłam wcześniej pstrąga w cytrusowym sosie , więc domyślałam się, że będzie smacznie… :)! I było! Pomarańczowy aromat z nutką mięty(...)nadał potrawie wyjątkowo lekki, przyjemny smak. A do tego przygotowuje się to danie w 15 minut. Jak lubicie bardziej pikantne dania to możecie dodać płatki chili. Kurczak w pomarańczach z miętą Składniki (na 4 porcje): 4 piersi z kurczaka 150 ml soku świeżego soku z pomarańczy (2-3 pomarańcze) 1 cała pomarańcza pokrojona w półplasterki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
UgotujmyTo.plchowam ręce głęboko w kieszeniach i zastanawiam się, gdzie podziałam rękawiczki. Z uśmiechem piję gorącą herbatę z cytryną. Dziś już nie potrzeba mi pocieszaczy. Krem z pieczonej dyni z pomarańczą i imbirem Składniki: (na 4 porcje) 900 g dyni (waga ze skórą, bez pestek) 1 łyżka oliwy aromatyzowanej chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego tymianku(...)dodatkowo: 1 cebula 2 nieduże ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 l bulionu warzywnego 2 suszone liście limonki kaffir sok z 1 pomarańczy sól pieprz do podania: grzanki Dynię pokroić, nie obierać ze skóry. Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć na blasze skórą do dołu. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświątecznego charakteru. I ten zapach... Wiecie, jak pachnie śnieg? Mrozem i świeżością. Nic innego nie wprawia mnie w ten szczególny nastrój - wtedy chcę, żeby w domu zapachniało piernikiem i pomarańczą. Zapalam świeczki i cieszę się nastrojowymi cieniami na ścianach. A później zakopię się pod kołdrą i będę patrzeć w moje zasypane śniegiem okno. A jeszcze później C. wróci z pracy(...)pierwsze, które pojawił się na blogu, zmieniając tylko dodatki. Pojawiły się więc orzechy włoskie i suszone śliwki, do tego całe mnóstwo przyprawy do piernika i delikatny aromat pomarańczy w tle. Boskie! Dzięki dodatkowi kakao mają głęboki, zachwycający kolor. Mówię Wam - nie ma nic lepszego do kawy na pierwsze ośnieżone wieczory. Piernikowe biscotti z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremem a budyniem, mocno owocowym, gęstym, rozpływającym się w buzi, często z kwaśną nutą. Najbardziej popularny jest oczywiście lemon curd, czyli krem cytrynowy. Ja eksperymentowałam już z innymi cytrusami - pomarańczą, limonką, a nawet grejpfrutem, a także z owocami pozornie na curd się nienadającymi - żurawiną, jeżynami, a także rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne kolory, i jeśli szybko nie wykorzystałam(...)muffinek. Tak właśnie ja go wykorzystałam, ale o tym innym razem. Curd pomarańczowo-dyniowy Składniki: (na 250 g curdu) 180 g musu z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy 100 g masła 100 g cukru 3 żółtka 1/4 łyżeczki goździków 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, sok i skórkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyszłam z wprawy i to że dziś wygląda tak, a nie inaczej to tylko przypadek. Liczy się bowiem smak. Sernik jest wyśmienity, lekki i delikatny z nutą pomarańczy. Sernik pomarańczowy składniki spód 250 g czekoladowych ciastek ( u mnie BelVita) 70 g stopionego masła masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 4 jajka(...)śmietany 18% 2 op cukru waniliowego 1 pomarańcza 150 g cukru 3 czubate łyżki maki wykonanie: Ciastka kruszymy i zalewamy stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy nimi dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka dociskamy i wyrównujemy. Ser, cukier waniliowy, połowę cukru, śmietanę, startą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy miksujemy. Dodajemy żółtka i mąkę
Przysmaki Karolki