cukier. Mieszankę owocowa polać i podawać. Rada. Oczywiście ,taką sałatkę możemy skomponować zastępując truskawki, malinami, a grapefruit, pomarańczą. Sałatka z pora i bryndzy. 2 spore kawałki pora bez zielonych liści 1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny 100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich sól ,pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry Por pokroić(...)cienkie krążki. Jabłko zetrzeć i polać cytryną. Do jogurtu dodać sok z połowy pomarańczy ,doprawić solą i pieprzem. Polać por wymieszany z jabłkiem. Bryndzę pokroić na małe kawałki i dodać do surówki. Wierzch posypać suto orzechami i natką pietruszki lub kolendry. Na zdrowie. Sałatka z soczewicą i prosciutto. Składniki. 0,5 szkl. ugotowanej soczewicy czarnej 6 plastrów szynki prosciutto
Kulinarny karnet Christopherasporo w ogródku. Myślę, że na tej zmianie bułeczki nic nie straciły. Drożdżówki wypatrzyłam u Bistro mamy . Przyłączam się do jej opinii, że połączenie kardamonu, pomarańczy i jagód jest rewelacyjne. A przy okazji polecam jej fotorelację z formowania drożdżówek. Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Składniki na ciasto: 30 g świeżych drożdży 375 ml ciepłego mleka(...)stopionego masła 700 g mąki Nadzienie: 400 g borówek amerykańskich 75 g cukru 1 pomarańcza Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzuciłam do maszyny do chleba, które za mnie wyrobiła piękne ciasto :-) W czasie kiedy ciasto nam rośnie, borówki wkładamy do miski, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, wlewamy sok z pomarańczy i cukier. Wszystko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Owoce
Kulinarne przygody Gatityłyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego, szczypta soli himalajskiej do smaku, 3 płaskie łyżki sezamu, 2 plastry świeżego ananasa, 4 plasterki pomarańczy, syrop z agawy, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Marynata: oliwę mieszamy z sokiem z limonki, pieprzem białym, 2 łyżkami sezamu i doprawiamy solą. Polędwiczki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy(...)marynaty i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Ananasa kroimy w plastry, obkrawamy zdrewniałą skórę oraz wycinamy rdzeń ze środka. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem. Kroimy w plasterki. Możemy również zetrzeć skórkę która później posypiemy całe danie. Pomarańcze, ananasa i polędwiczki grillujemy na wysmarowanym oliwą ruszcie. Pod koniec grillowania owoce smarujemy syropem z agawy. Na talerzu układamy ananasa, plasterki pomarańczy
Moniki Smakołykiporcje łososia (mrożonego) sos Sweet Chilli 2 łyżki sok z pomarańczy płatek sushi nori porcja ryżu do sushi 3 łyżki octu vinegar kawałek żółtej papryki, zielonego ogórka, pomarańczy (do wypełniania) Ryż ugotowałam al dente ze szczyptą soli(...)Wystudziłam. Dodałam ocet, wymieszałam i nałożyłam na płatek nori. Po środku podłużnie ułożyłam paprykę, ogórka i pomarańczę. Zwinęłam za pomocą maty w rulon, który pocięłam na 10 kawałków. Łososia rozmroziłam. Ułożyłam skórą do spodu w papilotach z folii aluminiowej. Zalałam sokiem z pomarańczy, wierzch posmarowałam sosem Sweet Chilli. Owinęłam i zapiekłam przez 15 min. w 150st
bastalenagłównie cytrusy takie jak pomarańcze, czy mandarynki. Jednak jak tylko zrobi się (wreszcie!) ciepło można dodawać dowolne owoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: Grejpfrut Pomarańcze Jabłko 2 banany 2 mandarynki 2 brzoskwinie z puszki 3 plasterki ananasa Pół cytryny 2 łyżki rodzynek Rodzynki wkładamy do ciepłej wody i zostawiamy by zmiękły. Grejpfrut nacinamy nożem(...)grejpfrut do sałatki zawsze wycinamy miąższ bez „białej otoczki”, którą wyrzucamy. Nadaje one bardzo gorzki smak, całkowicie zbędny w sałatce. Banany obieramy i kroimy w pół talarki. Mandarynki i pomarańcze sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłko myjemy i kroimy w kostkę. Ananasa i brzoskwinie również kroimy w mniejsze części. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce
Kolizje Smakówbeż wyrzutów sumienia. A jeśli Wasze dzieci nie przepadają za szpinakiem to w ten sprytny sposób możecie im go przemycić :) 2 banany dojrzałe mango 0/5 dojrzałego avocado pomarańcza łyżka skórki startej z pomarańczy 150 g młodego szpinaku jadalne kwiaty np. bratki i stokrotki Ze sparzonej i umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańcze obieramy i filetujemy. Wraz ze startą
Mienta blogcynamonu, pomarańcza. Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel. 100g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić. Dodać do żółtek. Następnie dodać startą na drobnych oczkach dynię, zmielone migdały oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę startą z wyparzonej pomarańczy i 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy. Wymieszać. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Całość bardzo delikatnie wymieszać, by piana nie opadła. Przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 22cm. Wierzch posypać resztą grubo posiekanej czekolady. Piec około 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem
Z miłości do słodkościJeszcze do tej pory czuję niesamowity aromat pomarańczy unoszący się od pieczenia tej tarty:) Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:) Ciasto: 100g mąki, 3 łyżki kakao, 75 g masła, 25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit), 50 g cukru(...)przestudzić. Nadzienie: 4 jajka, 1 żółtko, 200 g cukru pudru trzcinowego Diamant, 150 ml gęstej śmietany, pomarańcza. Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz sok z wyciśnięty z pół pomarańczy. Masę przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st
Z miłości do słodkościDelikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie polane gorzką czekoladą , która(...)podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masła pół szklanki cukru pudru 2 lyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki skórki otartej z pomarańczy 60 ml soku z pomarańczy sok z połowy cytryny. Gorzka czekolada do udekorowania ciastek. Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodać pozostałe składniki i połączyć w jednolita masę. Ciasto
Malinowa Kawiarenkagreckiego 4 jajka 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy (dopiero po fakcie pomyślałam ,ze fajnie by pasował pomarańczowy , wzmocnił by jeszcze ten smak ) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 pomarańcze Wierzch : 1 szklanka kwaśniej gęstej śmietany 3 czubate łyżki(...)dżemu pomarańczowego. Wykonanie : Herbatniki skruszyć . Masło z czekolada i kakao rozpuścić Połączyć z ciastkami. Wysypać na dno formy , delikatnie docisnąć. U mnie tortownica i średnicy 28 cm. Z pomarańczy zetrzeć na grubej tarce skórkę , uważając aby jak najmniej było białej spodniej warstwy, Z 1,5 pomarańczy wycisnąć sok. Jajka wymieszać z cukrem , ale nie ubijać . Dodać
Malinowa Kawiarenkacytrusów ,żeby zaraz po nie latać po zakupy to trzeba je spożytkować . Przydały się do marynaty . Składniki: 2 filety z Tilapii ( po 1 małym na porcję ) 1 mandarynka 1/2 pomarańczy 1/2 czerwonego grejpfruta 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej olej z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Przygotować marynatę z soku z mandarynki, grejpfruta,2 łyżek oleju(...)marynaty dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić ponownie. Oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni olej z pestek winogron i usmażyć na rumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą
Buniabaje w kuchnimnie z 8 pomarańczy) 1 paczka żelatyny 1 sparzona pomarańcza Karpia myję, pozbawiam łusek. Kroję na małe kawałki, posypuję przyprawą, skrapiam z sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans. Po tym czasie obtaczam karpia w mące i smażę na maśle na złoto. Studzę. Sok wyciskam z pomarańczy (lub wykorzystuję sok z kartonika). Odlewam pół szklanki, zagotowuję(...)gorącym soku rozpuszczam żelatynę. Mieszam ją dokładnie z resztą soku i zostawiam do wystygnięcia. Usmażonego karpia układam w półmisku. Ozdabiam plastrami sparzonej pomarańczy i zalewam sokiem z żelatyną. Zostawiam w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego! ********************************************************* Kochani! Pragnę życzyć Wam wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Dużo rodzinnego ciepła i uśmiechu na twarzy, spełnienia wszystkiego, co się Wam marzy. Spokoju
W kuchni Karmel-itkiocet ryżowy. Powstałym sosem zalewamy śledzie, mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 pomarańczy 4-5 orzechów pecan 1 łyżeczka miodu 3-4 łyżeczki octu ryżowego olej z orzechów laskowych lub włoskich (lub rzepakowy) kilka ziarenek czerwonego(...)pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki, takie na jeden raz. Pomarańczę filetujemy (usuwamy białe błonki) i kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy drobno siekamy i łączymy ze śledziami i pomarańczą. Miód, olej, ocet ryżowy i rozdrobniony czerwony pieprz łączymy i mieszamy aż do uzyskania gładkiej emulsji. Zalewamy śledzie i odstawiamy na 2-3 h do przegryzienia się
DefinicjaSmakuzielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina Wykonanie RISOTTO Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion(...)kolendry 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki zielonego tabasco (łagodniejsze niż czerwone) Wykonanie NAPÓJ Zmiksuj 2 szklanki wody z miętą i ewentualnie ananasem, przelej przez sitko. Dodaj sok z dwóch pomarańczy, szklankę soku ananasowego i odrobinę mleczka kokosowego. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wg mnie jest wystarczająco słodkie, ale słodyczoholicy mogą sobie dosłodzić odrobinę do smaku Składniki 2 szklanki wody mineralnej
Eat me! Fit me!wyciskany pomarańcza, jabłko, ananas 1 pomarańcza 1 kg jabłek gat. Ligol 2 grube plastry ananasa dodatkowo: 1 gałązka selera łodygowego 1 kiwi 2 cm korzenia imbiru kilka małych łodyg kopru włoskiego (fenkuł) 1 marchewka Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem(...)pomarańczy, ananasa i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Marchew obrać (w ten sposób usuwamy ziemisty smak z soku). Pomarańcze obrać ze skóry. Grube plastry ananasa pozbawić skóry. Z kiwi odciąć miejsce po ogonku i zostawić ze skórą. Z selera łodygowego oraz kopru włoskiego usunąć pożółknięte końcówki. Dostosować wielkość
Pij soki wyciskane