Lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej, kawałków białej czekolady i skórki z pomarańczy. Wierzch muffinów zdobią chrupiące, przyrumienione płatki migdałowe. Muffiny są wilgotne i bardzo smaczne nawet na drugi dzień po upieczeniu. To jedna z naszych ulubionych letnich wariacji na temat muffinów :-) Polecam! Składniki na ok. 12 - 14 szt. 250 g mąki 150 ml maślanki(...)cukru trzcinowego 100 g białej czekolady 200 g borówek amerykańskich 80 ml oleju 2 jajka 1 pomarańcza 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej oraz: 50 g płatków migdałowych Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą. Pomarańczę umyć, wyszorować dokładnie szczoteczką. Zetrzeć skórkę
maniapieczeniadżem został zrobiony na życzenie Mamy. Kiedyś ktoś poczęstował ją właśnie dżemem z dyni i pomarańczy i tak jej posmakował, że zechciała swój. A więc proszę Mamo :) Dzięki dodatkowi cytrusów w dżemie nie dominuje mdły smak dyni, a dzięki dodatkowi przypraw korzennych ma wspaniały, jesienno-zimowy aromat. Mam jeszcze dwie dynie i jedna z nich na pewno podzieli(...)która wylądowała w tym dżemie. :)) KORZENNY DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY przepis autorski // 4 słoiki po 320ml ~1kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę ~3 pomarańcze (ok. 550g) ~skórka z 1/2 - 1 pomarańczy ~sok z 1/2 cytryny ~gwiazdka anyżu ~szczypta gałki muszkatołowej ~szczypta kardamonu ~ laska cynamonu ~320g cukru (użyłam pół na pół trzcinowego i białego, polecam zastosować takie proporcje, ponieważ ciemny cukier
chili & sugarbiałko szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra z 1/2 pomarańczy 1 kora cynamonu kilka goździków gwiazdka anyżu 1 łyżka masła sok z 1 pomarańczy cząstki z 1/2 pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Sos: W rondelku rozpuszczamy łyżkę(...)masła. Dodajemy łyżkę cukru i sok z pomarańczy oraz skórkę. Dorzucamy przyprawy korzenne. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż syrop nieco zgęstnieje i przejdzie aromatem przypraw. Na koniec dorzucamy cząstki pomarańczy i jeszcze chwilkę smażymy. Pancakes: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy z jednej strony zaczną
My simple kitchentakiego założenia bardzo blisko już do potrawy łączącej schab wieprzowy z fenkułem, kolendrą i jałowcem oraz pieczonymi ziemniakami z cytryną i rozmarynem. Dodatek soku pomarańczowego i świeżych pomarańczy też nie jest w tej sytuacji od rzeczy. Teoretycznie nie jest to trudna w wykonaniu potrawa, aczkolwiek ma w sobie pewien „haczyk”. Jest nim połączenie dość twardego fenkułu, który wymaga zwykle dłuższej(...)aromacie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 nieduże kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm (450g), 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego) 1 płaska łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżka owoców jałowca 1/4 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy kilka łyżek soku pomarańczowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem
Kulinarna Pokusajuż zupełnie co innego. Do tego jeszcze ciepłe croissanty i śniadanie godne najbardziej wymagającego podniebienia gotowe. A skoro konfitura to najlepsza będzie domowa. Składniki 1 kg dojrzałych słodkich pomarańczy (waga miąższu po obraniu) sok z 1 cytryny 250-300 g cukru (ilość cukru zależy od tego jak słodką konfiturę lubicie) 2 goździki duża szczypta cynamonu opcjonalnie 1-2 łyżki ciemnego(...)rumu (dodajemy na 2-3 minuty przed rozlaniem konfitury do słoików) Przygotowanie Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny wycisnąć sok. Pomarańcze obrać ze skórki i oczyścić ze wszystkich błonek i pestek. Skórkę z dwóch pomarańczy oczyścić dokładnie z białej części (albedo jest bardzo gorzkie), pokroić w cienkie paski lub w kostkę i zalać wrzątkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI: Dla 3 osób. 250 g krewetek z ogonkami,bez głowy 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera naciowego kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Sałatę myjemy, osuszamy, liście rwiemy na mniejsze(...)kawałki. 2. Łodygi selera naciowego kroimy na cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe na połówki, a pomarańcze filetujemy. Aby wyfiletować pomarańcze należy odkroić skórkę na czubkach owocu, a następnie po bokach, tak aby nie pozostawić białej części skórki zwanej albedo. Wycinamy nożem cząstki pomarańczy spomiędzy błon. Skórkę i wyfiletowaną pozostałość po owocu zostawiamy - wykorzystamy sok do przygotowania krewetek. 3. Na patelni
W kuchni Katieodpadają. Myślałam, że uda mi się go przekonać sosem owocowym... I niestety poniosłam klęskę. M. stwierdził, że danie jest smaczne, ale się nie zachwycił. W końcu kawałeczek indyka i pomarańcze, to przecież "nic konkretnego" ;) Mi za to bardzo smakowało, więc przepis polecam :) Składniki na 4 porcje: 4 sznycle z indyka (ok. 600 g) 2 pomarańcze ½ szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego(...)ewentualnie wody 1½ szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka posiekanych listków melisy 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do smażenia sól i pieprz ½ łyżeczki mielonego kuminu Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Drugą pomarańczę podzielić na cząstki i oczyścić z błonek. Skórkę zetrzeć lub pokroić w cieniutkie paseczki. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić. Każdy kawałek
Pełny talerzbardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego * To około 60 g kaszy surowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę(...)rondelka i stopić na małym ogniu. Zdjąć z ognia. Przestudzić lekko. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę. Wsypać proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną, skórkę z pomarańczy, wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Następnie powoli wlewać stopione, lekko przestudzone masło mieszając dokładnie by wszystkie składniki dobrze połączyły się. Piekarnik rozgrzać do 170 °C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec
maniapieczeniababeczek: 1 jajko 30 g mąki migdałowej 100 g mąki pszennej 60 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1/4 pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy 1 łyżeczka kakao 100 ml mleka + 1 łyżka 30 ml oliwy 1 łyżka esencji waniliowej oliwa do wysmarowania foremek wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, wanilią, skórką(...)sokiem z pomarańczy, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie łączymy. Odlewamy 1/3 ciasta, dodajemy do niego kakao i 1 łyżkę mleka. Wysmarowane oliwą foremki napełniamy ciastem. Najpierw białawym, potem ciemnym. Za pomocą widelca należy przemieszać delikatnie zawartość foremek by uzyskać marmurek. Babeczki pieczemy we wcześniej
Przysmaki Karolkibotwinę i pomarańcze. Pycha! Przepis zapożyczyłam z blogu Eteryczne Gotowanie , na którym jest tyle do wyboru, aż w końcu zdecydowałam się ten ;) Składniki 100 g botwiny 2 pomarańcze szklanka mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Pokroić pomarańcze na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z botwiną. Dodać mleko, jogurt, wszystko połączyć. Jeszcze na sam koniec
pink envelopepszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 50g cukru 3 jajka Szczypta soli Dodatki: Marmolada różana, truskawkowa lub wieloowocowa Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok i skórka pomarańczy, może być dodatkowo kandyzowana pomarańcza lub smażona skórka pomarańczowa Najpierw przygotowujemy rozczyn na ciasto. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce. Dodajemy drożdże oraz jedną łyżkę mąki i jedną(...)wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 10 minut do ostygnięcia, a następnie lukrujemy. Przygotowanie lukru: odmierzamy 200g cukru pudru, dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę skórki otartej z pomarańczy oraz taką ilość soku z pomarańczy aby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji (u mnie był to sok z mniej więcej ¼ pomarańczy). Następnie możemy wymieszać z kandyzowaną pomarańczą lub skórką pomarańczową
Kolizje SmakówZima to znakomity czas na robienie przetworów z cytrusów, na które sezon w pełni, a przez to wysoka jakość owoców i atrakcyjna cena. Do moich ulubionych należy pomarańcza z imbirem i marynowanym czerwonym pieprzem. Słodycz pomarańczy przełamana dodatkiem soku z cytryny, rozgrzewający imbir i pieprz, a na końcu lekko wyczuwalna goryczka. Znakomity dodatek do gorących grzanek lub bułeczek na śniadanie(...)przypadkach otrzymamy ciekawy produkt, choć dłuższe smażenie daje bogatszy smak i aromat. Czas przygotowania: uzależniony od wybranej metody smażenia Składniki: 2 kg pomarańczy, 400 g cukru, 500 ml wody, 1 cytryna, 10 cm korzenia imbiru, 3 łyżeczki czerwonego pieprzu marynowanego, ewentualnie pektyna jabłkowa lub inny środek żelujący. Przygotowanie: Zagotować syrop z wody
SzczyptaSmaQa nawet grapefruita. W okresie Bożego Narodzenia w naszych domach jest sporo cytrusów, z skórek których można po świętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane skórki cytrusów Składniki: 3 pomarańcze 3 cytryny 1,5 szklanka wody 1,5 szklanka cukru Sposób przygotowania Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą
Pyry na Gazcukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy do piernika 180 g masła 280 g melasy 55 g ciemnej czekolady (70%) skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko Mąkę, kakao i cukier puder przesiać do dużej miski. Dodać sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Masło i melasę umieścić w garnuszku, podgrzewać aż do połączenia składników. Zdjąć(...)palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do przestudzonej mieszanki dodać skórkę z pomarańczy i jajko, dokładnie wymieszać. Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny (można przez całą noc). Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrzewanilii 1 łyżeczka Cointreau pomarańczowy rabarbar: 150 g rabarbaru 1 pomarańcza 50 g cukru Kruszonka: Masło rozpuścić z cukrem na patelni. Wsypać płatki, smażyć 4-5 minut, aż płatki nabiorą złotej barwy. Dodać miód, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Rabarbar: Z pomarańczy zetrzeć skórkę, owoc wyiletować - zachować sok. Na petelni skarmelizować cukier(...)łyżką soku pomarańczowego. Gdy nabierze złotego koloru, dodać pokrojony w 1cm kawałki rabarbar. Smażyć, aż warzywo zmięknie. Wlać pozostały sok, dodać skórkę pomarańczową i smażyć jeszcze chwilę. Dodać kawałki pomarańczy, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić. Masa: Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem i Cointreau na puszystą masę. W osobnych miskach ubić kremówkę i białko na sztywno. Najpierw wmieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrze