pomarańcze - 5663 przepisów (strona:57/378)

Korzenny koktajl SUPERFOOD 116

Koktajl SUPERFOOD na bazie kawy zbożowej, sproszkowanego korzenia maca z dodatkiem chia i korzennych, rozgrzewających przypraw. Z mleka roślinnego, z dodatkiem kakao i skórki pomarańczy. Niesamowicie aromatyczny koktajl z bananem, daktylami i samymi mega zdrowymi składnikami. Idealny napój na rozpoczęcie dnia! Składniki (na 2 porcje): 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego 3-4 daktyle 1 łyżka nasion chia(...)łyżka sproszkowanego korzenia maca 1 łyżka cukru kokosowego bio 1 banan 1 łyżeczka kakao 3 łyżki kawy zbożowej Inka klasyczna skórka otarta z połowy pomarańczy Mleko gotuję i ściągam z ognia. Zaparzam w nim kawę, dodaję kakao, maca, skórkę z pomarańczy, cukier kokosowy i wrzucam daktyle oraz chia. Odstawiam na kilka minut. Po tym czasie

Mango Papaja
Korzenny śledź z rodzynkami 142

przepisie sok z cytryny i ocet balsamiczny bardzo fajnie przełamują słodycz rodzynek. Natomiast jeśli nie posiadacie suszonej  mielonej skórki pomarańczowej  spokojnie możecie użyć świeżo startej skórki z pomarańczy. Pamiętajcie tylko, żeby przedtem bardzo dokładnie ją wyszorować, żeby pozbyć się z niej chemicznych konserwantów. Korzenny  śledź z rodzynkami Czas przygotowania:  30 minut + czas macerowania Składniki(...)filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 6 goździków 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżki rodzynek 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu ocet balsamiczny Wykonanie: Rodzynki zalewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, odstawiamy na 60 minut. Cebulę kroimy w piórka

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka pomarańczowe 132

kartce przepis i przygotowałam ciasteczka pomarańczowe. Słowo zajebiste, słabo odzwierciedla ich smak, są mega smaczne! Z poniższych proporcji wyszło ok 40 sztuk sporych ciasteczek. Te pomarańczowe ciasteczka pachną pomarańczami, są miękkie, ale jednocześnie kruche, niezbyt słodkie (jak ktoś lubi bardzo słodkie to może dać więcej miodu), ale bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku(...)również Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 247

chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy dodajemy zmieloną lub nie. Teraz zaczyna się najlepszy czas(...)owoce cytrusowe, więc bardzo polecam taką skórkę nie tylko z pomarańczy ale i cytryn. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej i zwykłej pszennej do ciast drożdżowych o zawartości białka 12%. Ciasto właściwe było dość ścisłe więc po 30 minutach nie było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość długo i dopiero jak ciasto podwoiło objętość, odgazowałam, uformowałam w bochenek i pozostawiłam

Leśny Zakątek
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 173

dałem Koźlaka) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham (lub orkiszowej) 2 łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (w większości różnych fińskich przepisów pojawia się gorzka skórka z pomarańczy ale nie kandyzowana dałem świeżą startą z 2 pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków 50ml/90g

Stare Gary
Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 192

Grudzień jest dobrym miesiącem nie tylko do pieczenia korzennych ciast i pachnących pierniczków, ale też czas, kiedy pomarańcze i inne cytrusy są najsmaczniejsze. Ostatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru(...)szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej  2 jajka  2 dojrzałe banany  skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta soli  1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 1/4 szklanki suszonej morwy białej Rozgnieść banany widelcem. Następnie

FitKot
SOK BURACZANA WITAMINKA 135

SKŁADNIKI :  1 czerwony grejpfrut 2 pomarańcze 1 mała limonka 1 banan 1 buraczek czerwony mięta i cytryna do dekoracji                                                             PRZYGOTOWANIE :  Grejpfrut i pomarańcze, obieramy,  wyciskamy(...)mielimy wszystko blenderem, powstanie mus, doprawiamy go do smaku sokiem z limonki. Do wysokiej szklanki nalewamy mus z buraczka, następnie delikatnie, po szklance wlewamy sok z grejpfruta i pomarańczy. Dekorujemy miętą, cytryną i limonka. Podajemy od razu. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Piernik z żurawiną i białą czekoladą 250

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodu 3/4 szklanki piwa ciemnego JABŁKA Z ŻURAWINĄ: 250g świeżej żurawiny 250g jabłek (po obraniu) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka soku z pomarańczy skórka z pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250g twarogu mielonego 150g czekolady białej 1/2 szklanki śmietanki 30% KULKI: 200g piernika 50g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła Jajka(...)formy 23×33 z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 35min. Wystudzić. Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy i odstawić do napęcznienia. Żurawinę i jabłka umieścić w garnuszku podlewając resztą soku pomarańczowego. Prażyć na małym ogniu dodając cukier i skórkę pomarańczową. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się

https:KKuchniaMniam
domowe dodatki do świątecznych wypieków 143

kosztuje około 2 złotych. Dlatego zachęcam do zrobienia własnej mieszanki korzennej , w której możemy według własnego gustu dobierać proporcje przypraw. Kandyzowana skórka to świetny pomysł na zużycie skórek z pomarańczy, których zimą kupujemy więcej. Cukier waniliowy od dawna robię sama, bo jak zapewne większość z Was wie ten sklepowy to cukier wanilinowy ( a wanilinę oprócz tego , że sztucznie(...)razem wymieszać i zamknąć w sz czelnym s łoiku. Proporcje p oszczególnych przypraw można zmodyfikowa ć dopasowując do własnego gustu.    Kandyzowana skórka pomarańczowa :     5 dużych pomarańczy 1,5 szklanki wody 1,5 sz klanki cukru łyżka rumu lub wódki   Pomarańcze w yszorowa ć i bardzo cienko obrać z nich skórkę tak, żeby zostało

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Aromatyczne grzane wino 187

zmysły 😍 Idealny więc na zimne i ciemne wieczory, a także kiedy zaczynamy być 'pociągający' dzięki jesienno-zimowemu przesileniu- lampeczka tego gorącego trunku działa cuda!  A ten cudowny aromat... pomarańcze, goździki, cynamon, anyż i czerwone wino, mmm... Już sam zapach rozchodzący się po całym domu pozytywnie nastraja, a co dopiero po wypiciu!😉 Na zdrowie! 🍷 * czerwone wino półsłodkie- 1 litr(...)pomarańcza- 1 szt. * goździki- 8 szt. * anyż- 2 szt. * cynamon- 1 laska * miód- 2 łyżki Czerwone wino wlać do rondelka, dodać miód, przyprawy oraz wyszorowaną, sparzoną wrzątkiem i pokrojoną na ćwiartki (bądź plasterki) pomarańczę. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie wino mocno podgrzać, rozlać do kubeczków i... rozkoszować się smakiem! Na zdrowie! 🍷 Czerwone wino, jak wiadomo, ma wspaniałe właściwości

Kraina Miodem Płynąca
Wielka uczta z Erin Gleeson? 157

papryką czy medaliony z pora. Wśród koktajli odnajdziemy m.in. ogórkowy szprycer, borówkowe olśnienie czy chai grog. Wśród sałatek mamy do wyboru chociażby dyniowe caprese, sałatkę z kapusty i pomarańczy czy wreszcie sałatkę z awokado i pomarańczy a nawet sałatkę persymony. Tu znajdziemy również rady jak przygotować dressingi robione w słoiku czy dipy robione przy pomocy blendera. Dania(...)warzyw to m.in. rozmarynowe szaszłyki, harmonijki z cukinii czy cynamonowy kalafior. Na deser zaś nie zabraknie słodkości, za którymi przepada sama autorka. Wśród nich znajdziemy przepis na daktyle z pomarańczami i pistacjami, greckie parfait, smażone banana split czy deser śliwkowy z tymiankiem. „Wielka uczta” to książka kucharska, która cieszy podniebienie oraz oczy. Proste, by nie rzec

Krzywa Prosta
MOJA ULUBIONA SAŁATKA OWOCOWA " MIMOZA" 156

miała wybierać moją najlepszą sałatkę owocową  wybrałabym właśnie ją.Pełna aromatu i pysznego sosu.Polecam.   2-3 jabłka sok z 1/2 cytryny 2 pomarańcze 5 dag.migdałowych  płatków 2 żółtka 1/2 szkl.mleka 2 łyżki koniaku 3 łyżki cukru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żółtka ubijamy do białości,dodając 2 łyżki cukru.Zalewamy gorącym mlekiem,i szybko mieszamy ciągle mieszając(...)podgrzewamy na parze kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.Po ostudzeniu mieszamy z koniakiem.Jabłka myjemy,obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne paski.Skrapiamy cytryną,by nie ściemniały.Pomarańcze obieramy ze skórek,zdejmujemy błonkę,dzielimy  na cząstki,usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki.Jabłka i pomarańcze wkładamy do salaterki,posypujemy resztą cukru,dokładnie mieszamy.Zalewamy sosem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Skórka pomarańczowa smażona w syropie 119

przedstawiłam do tej pory przepisu.... Dlatego teraz mam dla Was świeżo zrobioną, smażoną w syropie skórkę pomarańczową               Składniki: 5 sztuk dużych pomarańczy 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soku(...)cytryny                 Składniki na syrop: 145 g pokrojonej skórki pomarańczowej 400 g cukru 80 ml wody          Wykonanie: Pomarańcze wyszorowałam,   obrałam skórkę   cienko od razu bez białej części albedo. Najlepiej użyć do tego nożyka do obierania warzyw. Skórki przełożyłam do miski, zalałam zimną woda i odstawiłam

Kuchnia u Krysi
ŁOSOŚ Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 151

vergine  + 1 łyżka  sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE ŁOSOSIA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy ewentualne ości. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy połową soku z pomarańczy. Odstawiamy do zamarynowania. Przed grillowaniem filety osuszamy na papierowym ręczniku, nacieramy szczyptą soli i ostrą papryką. Smarujemy oliwą. ŚLIWKI mrożone wcześniej rozmrażamy, świeże myjemy, usuwamy pestki kroimy na ćwiartki(...)patelni po grillowanym ananasie układamy filety z łososia i grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paskami. W międzyczasie skrapiamy je sokiem z pomarańczy. Na patelnię wrzucamy śliwki i smażymy przez 1-2 minuty. Mieszamy, polewamy miodem wymieszanym z octem balsamicznym i chwilę podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z łososiem i sałatką

cool and minty
CIASTO Z ŻURAWINĄ I LUKREM KRÓLEWSKIM 158

pszennej tortowej 200 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 4 jajka (M) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 200 g żurawiny świeżej lub mrożonej LUKIER KRÓLEWSKI /jego  gęstość regulujemy ilością dodanego surowego białka 2/3 szklanki cukru pudru około 1/3 małego surowego białka  kilka kropel soku(...)puszystą masę ( około 7 minut). Cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku, kolejne wbijając, gdy poprzednie bardzo dokładnie połączy się z masą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Bezpośrednio do miski z ubitą masą, w trzech partiach przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Za każdym razem miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Gotową masą wypełniamy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania