pomarańcze - 5663 przepisów (strona:56/378)

Śniadanie wyciągające z łóżka 160

śpiocha z łóżka. Pomarańczowe pancakes z karmelizowanym rabarbarem Składniki: (na 12 sztuk) 2 jajka 150 ml mleka 80 ml oleju sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru dodatkowo: 250 g rabarbaru 55 g cukru sok z 1/2 pomarańczy Rabarbar umyć, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Do trzech razy sztuka, czyli ucieraniec dla wytrwałych 183

razem nie wyjdzie, to się poddaję. Wystudziłam, rozkroiłam - i odetchnęłam z ulgą. Ciasto wyszło dokładnie takie, jak powinno - dość ciężkie, ale bez śladu zakalca, wilgotne, intensywnie pachnące pomarańczą, o uroczym kolorze, z pstrykającymi między zębami kropeczkami maku. Syrop intensyfikuje doznania - ciasto jest słodsze i bardziej pomarańczowe, a delikatna nuta rozmarynu nadaje mu intrygujące charakteru. Całość naprawdę bardzo smaczna i warta(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki maku 150 g jasnego brązowego cukru 3 jajka 125 ml oleju 250 g jogurtu naturalnego skórka otarta z 1 pomarańczy syrop: 125 g cukru 180 ml soku z pomarańczy 3 gałązki świeżego rozmarynu dodatkowo: gałązki świeżego rozmarynu Polentę, mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać z makiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosna? Czas na lody! 173

której znalazłam całe mnóstwo lodowych inspiracji na nadchodzące lato. Lody pomarańczowe z ricottą Składniki: (na 1,5 l lodów) skórka otarta z 1 pomarańczy sok z 4 pomarańczy sok z 3 mandarynek 2 łyżki Cointreau 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g sera ricotta 50 g cukru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Sok z pomarańczy i mandarynek wymieszać ze skórką i Cointreau. Kremówkę zmiksować z ricottą, cukrem, cynamonem i goździkami na puszystą, niemal sztywną masę. Wymieszać z sokiem. Masę przelać do maszyny do lodów, a następnie przełożyć do pojemnika na lody. Zamrozić przez noc. Smacznego! Jeśli nie macie maszyny do lodów, akurat te bardzo łatwo można przygotować bez niej. Wystarczy w trakcie mrożenia kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 179

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonych goździków mokre: 1 jajko 125 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy 70 ml oleju 125 ml mleka dodatkowo: 135 g curdu dyniowo-pomarańczowego beza włoska: 2 białka 80 ml wody 220 g cukru Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem(...)proszkiem, solą i goździkami. Jajko lekko ubić, wymieszać z creme fraiche, skórką i sokiem z pomarańczy, olejem i mlekiem. Płynne składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy na mini muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. W ostudzonych muffinkach nożen wydrążyć środki, nałożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne chałki z dynią 204

zajadam się jeszcze ciepłym kawałeczkiem drożdżówki. Czy może być coś przyjemniejszego...? Dzisiaj mam dla Was cudownie jesienną chałkę. Ma niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest lekko słodka, maślana, z chrupiącą, waniliową kruszonką. Idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta(...)cukru pudru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe 391

będę... Tym razem zabrałam się za ciasteczka nieco mniej piernikowe, ale nadal w świątecznym klimacie. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Smakujmy wiedziałam, że muszę je zrobić. Zapach pomarańczy niezmiennie kojarzy mi się ze Świętami już od dzieciństwa, a kardamon po prostu uwielbiam. Połączenie tych dwóch smaków musiało wyjść rewelacyjnie... I tak właśnie jest. Ciasteczka są kruchutkie, intensywnie pomarańczowe(...)się oprzeć. Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe Składniki: (na 50-55 sztuk) 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego kardamonu 150 g miękkiego masła 110 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko Mąkę przesiać, wymieszać z kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mazurek pomarańczowy 169

zawrót głowy;))) Życzę wszystkim jedząc go Wesołych Świąt i smacznego jajka;) Składniki; 600 g mąki krupczatki, 350 g masła, 3 żółtka, 250 g cukru pudru, szczypta soli, Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie; Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.Wyjmujemy i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wkładamy na blaszkę(...)skórką kroimy w kostkę i miksujemy. Dodajemy cukier i podgrzewamy pół godziny.Masa ma  być gęsta i lekko przezroczysta.Ciepła wylewamy na placek i zostawiamy do ostygnięcia.Posypać kandyzowanymi pomarańczami. Kandyzowane pomarańcze od SKWORCU.PL     Źródło " Kuchnia" -magazyn

Anioły w kuchni
Kasza jaglana/roszponka/kozi ser 282

usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę.  Figi suszone pokroić w paseczki.  Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła).  Dressing: Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać.  A na koniec... Na talerzu ułożyć liście roszponki, następnie kaszę jaglaną, plastry sera koziego, kawałki gruszki i figi(...)koniec polać dresingiem z pomarańczy i przyozdobić gałązkami tymianku, a ser kozi posypać prażonym ziarnem słonecznika. Zajadać pyszności

Sajkofanka smaku
Pieczone owoce 183

miodzie Składniki na 2 porcje:   2 dojrzale, ale jędrne brzoskwinie lub nektarynki  Garść winogron( u mnie białe i ciemne-o zniewalającej nucie poziomki) 3 śliwki 1 kiwi ½ pomarańczy(...)drugiej połówki 2 łyżki miodu Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Wszystkie owoce myjemy. Brzoskwinie i śliwki przecinamy na pó ł , usuwamy pestki. Kiwi obieramy i kroimy na ćwiartki. ½ pomarańczy kroimy w ósemki. Owoce umieszczamy w płaskim żaroodpornym naczyniu i polewamy sokiem z połówki pomarańczy zmieszanym z miodem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min, uważamy, żeby owoce pozostały jędrne

Mia Cucina Sofieta
32.Coś na rozgrzanie: czyli pomidorowo-paprykowa zupa krem! 181

łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów 2 puszki kukurydzy 2 duże papryki czerwone, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych 2 cebulki szalotki lub 1 zwykła, średnia 2 ząbki czosnku sok z połówki pomarańczy 4-5 goździków 1 łyżka koncentratu pomidorowego świeże oregano (lub inne preferowane zioło)  świeżo zmielona sól i pieprz pół natki pietruszki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp(...)minut na małym ogniu - aż do miękkości papryk. Po upływie tego czasu rozdrabniamy ją blenderem na jednolitą konsystencję kremu.  Następnie do zmiksowanej zupy dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, łyżkę koncentratu pomidorowego,  podduszone mięso wraz z szalotkami i czosnkiem oraz resztę kukurydzy. Zupę gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Natkę pietruszki siekamy drobno, wrzucamy do zupy. Krem zestawiamy

Symfonia Smaków
Słodka chwila z panna cottą 165

jednak smakuje i poprawia humor. Panna cotta kokosowa składniki: 300 ml mleka kokosowego 200 ml śmietanki kremówki 50 g cukru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki Malibu - opcjonalnie woda 2 pomarańcze wykonanie: W garnku o grubym dnie mieszamy mleko kokosowe, śmietankę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody. Dokładnie mieszamy.Dodajemy Malibu(...)Gotową mieszankę rozlewamy do 4 naczyń (szklaneczek, kieliszków itp) Gdy deser przestygnie odstawiamy go do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pomarańcze obieramy ze skorki, dzielimy na kawałki oddzielając od białej błonki Odsączamy z soku.. Możemy je lekko zmiksować, a następnie nałożyć na zastygniętą panna cotte

Przysmaki Karolki
Makowiec biszkoptowy z solonym karmelem i migdałami 88

średnicy około 21cm): 200g maku szklanka cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki krupczatki szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy odrobina masła i mąki do wysmarowania i obsypania formy Na solony karmel: 6 łyżek cukru 4 łyżki wody 100ml śmietanki kremówki łyżeczka masła(...)gazę i odciskałam. Odciśnięty mak przepuszczamy 3 razy przez maszynkę, dodając do niego około 4-5 łyżek z porcji cukru podanej w przepisie. Do maku dodajemy startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz cynamon, mieszamy do połączenia.   Nastawiamy piekarnik na 180°. Dno blaszki do pieczenia wykładamy papierem, brzegi smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki.   Do dużej miski

Smaczna Strona
Pyszny sernik tradycyjny, sernik bez spodu 118

szkl. cukru) 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (w oryginale orkiszowej jasnej) sok z połowy cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z połowy pomarańczy (w oryginale całej pomarańczy) Wykonanie Ciasto Składniki zagnieść na ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 min. Rozwałkować, nakłuć widelcem i podpiec(...)piec dalej ok 50-60 min Masa serowa Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Dodać ser po jednej łyżce, esencję , skórkę z pomarańczy, sok cytrynowy i mąki. Pianę ubić na sztywno i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i piec dalej ok. 50 min Artykuł Pyszny sernik

Mieszam w Garnku
KARP ZAPIEKANY W POMARAŃCZACH 210

sposób zapiekany karp bardzo mi smakował , choć nie za bardzo lubię dania robione na wytrawnym białym winie.Mięso ryby jest delikatne i soczyste,przechodzące smakiem z soku owocu pomarańczy.Tak zrobionego karpia polecam do wypróbowania w Waszych kuchniach.Zapraszam. 1.5 kg.karpia 30 dag.pieczarek 3 pomarańcze 3 łyżki masła 2 szkl.białego wytrawnego wina- uzyjcie dobrego wina jakosciowo bułka tarta(...)kroimy w drobną plasterki.Pomarancze wyszorować,opłukać ciepłą wodą i wraz ze skórką pokroić w ósemki.Sprawioną rybę natrzeć solą i pieprzem,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanej oliwą , obłożyć dookoła pomarańczami , posypać bułką tartą , przykryć pieczarkami , podlać winem , na wierzch ułożyć wiórki masła( nie ! margaryny ).Piec w 160 stopniach ok.40 minut.Możemy rybę udekorować miętą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania