polewa - 11092 przepisów (strona:99/740)

Piernik wyśmienity 266

piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Na zdjęciu piernik jest przełożony powidłami z mirabelek, pasują również powidła z węgierek. W obu wersjach jest super.  Przełożony piernik polać polewą: czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub  na garnku z wrzącą wodą. Ja w mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień(...)wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita i taką polewą polać piernik

Kuchcik gotuje
Murzynek - ciasto z dzieciństwa 195

wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niego ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach. Poczekać aż wystygnie.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Dodać mleko pozostałe składniki polewy, wymieszać. Poczekać aż troszkę ostygnie i posmarować polewą ciasto. Zostawić do zastygnięcia

W kuchni wieczorem
Ciasto baaardzo czekoladowe 490

wilgotne, konsystencją przypominające piankę.  Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie za bardzo się podpiekać, przykrywamy je od góry folią aluminiową.  Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy i dekorujemy polewą.Przygotowanie polewy: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy.Filed under: żarło powszednie Tagged: ciasto, czekolada, deser, kakao, miód, whisky, śmietana

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Muffiny kakaowo-kawowe 173

papilotkami  do 3/4 wysokości i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce.Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mleko, następnie kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Polewę przelewamy do miseczki i mieszamy przez jakieś 2 minuty. Ostudzone muffiny maczamy w polewie czekoladowej i dekorujemy drażetkami mlecznymi.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Murzynek wykwintny 193

płynnych składników i łączymy ze sobą.Gotową masę przelewamy do szerokiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Ciepłe ciasto polewamy czekoladową polewą - z tego przepisu. Studzimy na kratce. Podajemy z mlekiem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Chocolate Cake 220

piekarniku przez około 45 minut - do suchego patyczka.Przygotowujemy polewę kakaową - masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i kakao i mieszamy ciągle gotując, pod koniec dodając mleko.Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto - pozostawiając je do zastygnięcia.Przed podaniem ciasto można podgrzać na około 20 s w mikrofali.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ciasto jabłkowo-orzechowe 200

wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania

Mix smaku
Makowo-bakaliowe na białkach 188

pszennej* 150 g suchego nie mielonego maku* 7 białek* 200 g cukru* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 100 g margaryny* ok. 200 g bakalii (rodzynki, morele, żurawina)polewa* 100 g mlecznej czekolady* 1 łyżka olejuSposób wykonaniaMargarynę rozpuścić.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania szklistej piany i do rozpuszczenia się cukru.Do piany(...)Piec w temperaturze 190 stopni C, ok.50 min. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Po upieczeniu odczekać kilka minut, wyjąć ciasto z formy na kratkę i poczekać, aż przestygnie.Przygotować polewę.Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do naczynia, wlać 2 łyżki przegotowanej chłodnej wody, naczynie umieścić w garnku z gorącą wodą, aż czekolada się rozpuści.Powstałą polewą polać ciasto

Mix smaku
Ciasto pomarańczowe 193

składniki biszkopt* 6 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3/4 szklanki mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżeczka soku z cytrynymasa* 5 pomarańczy* 4

Mix smaku
Babka w trzech smakach ^ 180

kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i wyłożyć również nierównomiernie. Całość lekko wyrównać po wierzchu.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Kiedy ciasto przestygnie przygotować polewę.Do rondelka włożyć masło i śmietanę, lekko rozpuścić, dodać kakao i cukier puder i ciągle mieszając zagotować. Gorącą polewę rozprowadzić na cieście. Można po wierzchu posypać migdałami i orzechami

Mix smaku
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 261

oznacza, że jest gotowe:)Piernik pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy konfiturą.Teraz możemy przygotować polewę:Zagotowujemy śmietankę w rondelku, odstawiamy z ognia, dodajemy Inkę , mieszamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy nią piernik i wygładzamy. Zostawiamy do zastygnięcia.Smacznego

Gotowanie to kochanie
Eklery z kremem orzechowym 267

suchej patelni i zmiksować.Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń i orzechy. Wszystko razem ucierać, aż powstanie gładki krem. Gotowym kremem orzechowym wypełniać spody eklerków i przykryć drugą połówką.Polewa czekoladowa:Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Posmarować eklerki i posypać posiekanymi orzechami.Smacznego

Oryginalny smak
Szybki piernik 189

masła1 łyżeczka sody oczyszczonej1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki)1 łyżka kakaoMasa krówkowa:260 g krówek mlecznych0,5 szklanki mleka100 g masłaDodatkowo:300-350 g powideł śliwkowychgotowa polewa czekoladowaMasło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Przesiewamy(...)śliwkowych. Nakładamy drugi blat, lekko dociskamy, rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni masę krówkową, dajemy trzeci blat, lekko dociskamy, smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi, dajemy górny blat, lekko dociskamy. Piernik polewamy polewą czekoladową.Smacznego

Salonik smaków
Rolada z kremem i dżemem 153

smaku kakao w 5 minut200 ml zimnego mleka do kremu100 g masła lub margaryny do kremudżem u mnie własnej roboty malinowo - porzeczkowytabliczka gorzkiej czekolady - do polewy50 ml mleka do polewy z czekoladydowolne owoce u mnie porzeczkiopis biszkoptu:Białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta a do polewy przyklejamy owoce. Całość wstawiamy do lodówki do ostygnięcia polewy. upieczony biszkoptbiszkopt zawijamy w ręcznikbiszkopt smarujemy dżemembiszkopt smarujemy kremem

Bon Appetit Małgorzaty
Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;) 181

godzinę). Po wystygnięciu wlewamy resztę rumu na ciasto (albo wypijamy :-p).  W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem mleka i cukru, energicznie mieszając.  Gotową, gorąca polewę polewamy ciasto i czekamy aż stężeje. Spajki i murzynek z wisniamiBiałka mieszamy z ciastemMurzynek po upieczeniu bez polewy

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania