środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Na wierzch koniecznie musi być wylana polewa, lukier lub glazura cukrowa - inaczej będzie za mało słodkie . U mnie akurat wierzch przyozdabia(...)glazura pomarańczowa , którą przygotowuję zimą z cukru, soku oraz skórki pomarańczowej i przechowuję w słoiczkach właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu . Jeśli nie planuje się używać żadnej polewy, koniecznie do ciasta trzeba oddać więcej cukru - dodatkowe 1/3 szkl
Grunt to przepis!dzień lub dwa. Więc po koleji: Przygotowanie: Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika do pieczenia i przyprawiam. Na dno pojemnika wrzucam pokrojony czosnek i cebulę. Mięso polewam octem jabłkowym. Ocet łatwo przygotować według przepisu link . Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła. Marynowanie: Przyprawionego kurczaka zakrywam folią(...)lodówce dłużej) Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam mięso bez przykrycia. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni i sosem, który wytwarza się z mięsa polewam pieczeń. Piekę jeszcze półtorej godziny i raz lub dwa w tym czasie polewam jeszcze mięso sosem
prawdziwe jedzenielipowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki przyprawy do piernika Kotanyi 1 łyżeczka cynamonu 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła powidła śliwkowe polewa czekoladowa siekane migdały srebrne kulki dekoracyjne Sposób przygotowania: W rondlu rozpuszczamy margarynę z cukrem, miodem, cynamonem i przyprawą do piernika. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę(...)części. Gdy ciasto przestygnie smarujemy każdy blat powidłami śliwkowymi, układamy wszystkie blaty jeden na drugi,dociskamy, ostatni również ma być posmarowany powidłami . Rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewę czekoladową, polewamy wierzch ciasta na całej powierzchni, na płynną czekoladę sypiemy siekane migdały i srebrne kulki, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na minimum 24 godziny, piernik najlepszy jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuznali że jest smaczny Składniki na ciasto 100g cukru 150g gorzkiej czekolady 150g masła 150g mąki 6 jajek 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do piczenia Masa dżem morelowy polewa 150 g cukru 150 g gorzkiej czekolady 80 g wody Sposób przygotowania cista Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie pozostawić do ostygnięcia. Z białek ubić sztywną pianę(...)papierem do pieczenia piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut Po upieczeniu ciasto przestudzić, następnie przeciąć na dwa placki. Spód ciasta posmarować podgrzaną konfiturą i przykryć wierzchnim plackiem. Przygotować polewę. Wodę zagotować dodać cukier, podgotować około 3 minut zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści. Powstałą polewą polać tort i wstawić do lodówki
RAROSSAłyżki kakao 35 g masła roztopionego i wystudzonego 1 łyżeczka proszku dopieczenia Krem: 2 żółtka 20 ml wody 130 g mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 10 g kakao Polewa czekolada Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, masę. Białka ubić na sztywno, dodać masę z żółtek i delikatnie wymieszać. Do masy delikatnie dodać przesianą(...)chwile podgotować aż składniki zaczną się gotować następnie przestudzić. Masło utrzeć mikserem, do utartego masła dodawać po łyżce chłodną masę, cały czas miksując. Dodać kakao i zmiksować. Polewa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzony blat przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą kremu, przykryć ostatnim blatem
RAROSSApolewą czekoladową. Piernik jest miękki puszysty rozpływa się w ustach i po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po następny 1. słoik powideł śliwkowych 2. galaretka brzoskwiniowa 3. polewa czekoladowa Powidła podgrzać dodać galaretkę, dokładnie wymieszać odstawić aż powidła zaczną tężeć. Piernik przekroić na 2-3 część posmarować powidłami. Obciążyć piernik dość grubą książką i pozostawić
RAROSSAproszku do pieczenia Masa Serowa: 500 ml śmietany 36% 0,40 dag białego sera (najlepiej z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki kakao 8 łyżeczek żelatyny. Polewa Sposób przygotowania: BISZKOPT; Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej(...)jednej połowy dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na chłodny biszkopt na przemian łyżką wykładać jasną i ciemną masę. Wstawić na 2 godziny do lodówki aby sernik stężał następnie polać polewą . Sernik dość szybko żeluje, podczas przekładania na biszkopt, warto mieć w osobnym naczyniu gorącą wodę, w razie gdy masa stanie się zbyt sztywna i nie da się jej nakładać
RAROSSAciasteczka: 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki miodu 100 g dobrego masła pół łyżeczki soli 5 łyżek mleka * polewa czekoladowa: pół tabliczki dobrej mlecznej lub gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej) 2 łyżki śmietanki (użyłam 18%) Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka (poza mlekiem) wrzuciłam do blendera i rozdrabniałam. Kiedy(...)grubości ok. 5 mm, które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy ciastka piekły się w piekarniku przygotowałam polewę: czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i wymieszałam ze śmietanką. Odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Ciastka wystudziłam na kratce i każde oblałam z jednej strony polewą. Ciastka przechowuję w lodówce. Przepis zgłaszam
Kulinarny Pamiętnikmarchewką, cebulą, czosnkiem i posypanymi pierzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Robimy glazurę. Wlewamy do rondelka chochle wywaru dodajemy 3 łyżki musztardy oraz miód. wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy nimi golonki. Na koniec wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200-250 °C i pieczemy 1,5 godziny i co 30 min polewamy glazurą, żeby się nie przypiekły(...)bardzo. :) Upieczone golonki podawać ze świeżym pieczywem, chrzanem, musztarda i ogórkiem kwaszonym. Tylko pamiętajcie o polewaniu!!! Ja mam małe dziecko teraz i zapomniałam o co 30 minutowym polewaniu i się trochę przyrumieniły, wiecie jak to jest gdy się ma dzieci :) Ale na szczęście to tylko skóra więc nie zmieniła smaku golonki. Błędy
Zainspiruj się kuchniącalkiem inaczej niż zaplanowałam.. 2 wafle tortowe [ 2 sztuki a nie 2 opakowania] 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku [ dodany do jogurtu] 3 galaretki [ każda inna] polewa posypka do dekoracji Galaretki rozrobić w 1 szklance wrzącej wody [ każdą osobno] i odstawić do ostygnięcia.Jeden jogurt wymieszać mikserem z jedną tężejącą galaretką , a drugi jogurt(...)piankę wylać tężejącą galaretkę [ bez jogurtu] i też odstawić do zastygnięcia.Na zastygniętą galaretkę wylać drugi jogurt z galaretką i znów odstawić do zastygnięcia.Przykryć drugim waflem, polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić ponownie do lodówki do zastygnięcia. U mnie z braku czasu było inaczej...musiałam wyjść już z domu do pracy..a pierwsza pianka jogurtowa jeszcze dobrze
Moje domowe kucharzeniegalaretek i jabłek 2 galaretki 3 szkl.wody 5-6 jabłek 5 dkg rodzynek Masa ze śnieżki 1 op.śnieżki 200 ml+ 50 ml wody 5 łyżek cukru pudru Polewa 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 1/4 kostki margaryny Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną(...)następnie przykryć drugą częścią ciasta. Śnieżkę ubić z 200 ml wody i cukrem, dodać żelatynę rozrobioną w 50 ml wody.Wymieszać , jak zacznie tężeć wylać na ciasto.Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką
Moje domowe kucharzeniewycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu, ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i możemy przygotować polewę. Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już mamy wlane trochę mleka (żeby przykryło dno). Roztapiamy intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Garnuszek ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia i następnie(...)oblewamy polewą nasze śliczne ciasteczka ;) A oto moje małe cuda
Emcia Pichcipapierze do pieczenia i dopasowałam do wielkości blachy, spód upiekłam w blaszce, a wierzch ciasta osobno na blasze z piekarnika. Sernik wyszedł rewelacyjny. Dzięki serkowi mascarpone był bardzo kremowy. Polewa orzechowo-karmelowa wyszła super. Obawiałam się, że blaty będą twarde, jednak po kilku godzinach w lodówce zmiękły. Zdecydowanie udane połączenie. Jeden z najlepszych serników jakie upiekłam. Polecam! Sernik miodowy(...)ciasto (tortownica 26 cm ): 250 g mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa orzechowa: paczka orzechów włoskich ( 200 G ) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1,5 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: powidła śliwkowe rum Składniki na masę serową 500 g twarogu sernikowego
Mania Gotowaniapomarańczy oraz aromat. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Gotowe, jeszcze ciepłe bułeczki wyjmujemy z formy, odwracając ja na drugą stronę aby sos karmelowy znalazł się na wierzchu. Polewamy przygotowaną polewą. Moje uwagi: Jeśli chodzi o sos karmelowy, to można również babeczki upiec bez niego. W tym momencie po prostu pieczemy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia(...)upieczeniu dekorujemy polewą z serka. Sos zdecydowanie dodaje im słodkości no i oczywiście kaloryczności. Dzięki niemu są również bardziej wilgotne. Obie wersję babeczek są przepyszne także wybór należy
Mania Gotowaniawiórków kokosowych · 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w około 20 ml wody · 2 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Polewa: · 100 ml mleka kokosowego · 100 g czekolady gorzkiej · 1 łyżka kakao(...)może być za ciepła!! Kiedy wszystko się połączy dodać wiórki kokosowe i likier, wymieszać do połączenia. Ciasto przekroić wzdłuż, nasączyć likierem i przełożyć kremem. Wstawić do lodówki. Przygotować polewę. Mleko kokosowe podgrzać. Dodać do niego połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Wierzch ciasta polać ostudzoną polewą i posypać wiórkami kokosowymi
Mania Gotowania