polewa - 11092 przepisów (strona:97/740)

Afrykańczyk 260

gotujące wlewam przygotowany budyń. Gotowy przykrywam folią spożywczą, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch.. Masło ucieram dodając zimny budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą(...)budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka godzin.  Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto "Milka" 215

płomień i wlać miksturę mączną, ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje (jak budyń), ostudzić. Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń.  Składniki na polewę: 140 g mlecznej czekolady; 3 łyżki mleka; 2,5 łyżki cukru; 100 g margaryny (dałam masło); Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Jeden biszkopt posmarować(...)połową kremu, kilka minut schłodzić w lodówce, polać połową polewy, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu, lekko schłodzić i polać resztą polewy

In my kitchen
Kopciuszek 450

końcu połączyć z tężejącą galaretką. Dodatki: 3 paczki herbatników szkolnych; 3/4 szklanki rumu; polewa; Przełożenie ciasta: Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa

In my kitchen
Sernik 283

jajeczną. Na końcu dodać troszkę zaparzonej kawy lub kakao w proszku oraz odrobinę spirytusu. Wymieszać. Dodatki: 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów; 2 galaretki pomarańczowe (przygotowane wg przepisu na opakowaniu); polewa czekoladowa;   Złożenie ciasta: Sernik(...)kremu - biszkopty układać na ukos od brzegu ciasta (po przekątnej) - pomiędzy biszkoptami kółka wycięte z ciemnego biszkopta - zalać tężejącą galaretką - pozostała część kremu (wyłożyć na stężałą dobrze galaretkę) - sernik - polewa. Uwagi: Sernik można przełożyć kremem budyniowym

In my kitchen
Tort makowy 382

szklanki drobnego cukru 4 łyżki miodu 100 gram masła 2 jajka 2 szklanki mleka  szczypta soli Poncz: sok z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cukru 50 ml wody Ponadto: Polewa czekoladowa Wykonanie: Jajka wbijmy do miski dodajemy cukier miksujemy do białości. Mąki przesiewamy łączymy ze sobą dodajemy proszek do pieczenia mieszamy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy partiami mąkę bardzo(...)Składniki na poncz łączymy ze sobą, nasączmy przekrojone części ciasta. Pierwszą nasączoną cześć ciasta smarujemy masą makową przykrywamy drugim nasączonym ciastem, smarujemy masą makową, przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Polewamy ciasto polewą czekoladowa dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
SERNIK NA ZIMNO Z PTASIM MLECZKIEM 220

łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka) 1 szklanka cukru 4 galaretki cytrynowe szklanka wody 350-400 g ptasiego mleczka Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kokosowy Białka ubić na sztywno stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia, ocet i kokos, wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Ciasto(...)zmiksować. Na kokosowy biszkopt wylać połowę masy serowej, na niej układać ptasie mleczko pozostawiająca małe odstępy między nimi zlać pozostałą masą serową. Na wierzchu położyć biszkopt kakaowy, i polać polewą . Wstawić do lodówki aby sernik stężał. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Sernik z Advocatem i Kawałkami Czekolady z Polewą Czekoladowo-Kawową 163

przez około 60-75 minut. Studziłam go w uchylonym piekarniku, a potem na 12 godzin wstawiłam do lodówki, po tym czasie zrobiłam polewę czekoladowo - kawową i udekorowałam kandyzowanymi wiśniami. Polewa Czekoladowo - Kawowa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka miodu akacjowego 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 10 g masła Śmietankę wlałam do rondelka(...)wrzuciłam mleczną czekoladę połamaną na kosteczki i wymieszałam w gorącej śmietance, w taki sposób też się rozpuściła, na koniec dodałam masło w temperaturze pokojowej i również wymieszałam. Lekko przestudzoną polewą polałam sernik. Tak jak już wspomniałam udekorowałam kandyzowanymi wiśniami. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Babka kajmakowa 182

średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła i bułka tarta (do wysmarowania i posypania formy) Masę kajmakową rozpuścić z masłem na małym ogniu. Oddzielić białka(...)się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche). Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać aż do powstania jednolitej polewy. Ciasto można polać od razu po wyjęciu z piekarnika

Bullio
Wielkanocna babka krówkowa 160

masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 5 jajek 200g masy kajmakowej 250g krówek  50g mlecznej czekolady 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa: karmelowa czekolada 100g (można zastąpić białą lub mleczną) 5 łyżek mleka 1 łyżka oleju 1. Krówki siekamy na kawałki i posypujemy delikatnie mąką - dzięki temu się nie skleją. Siekamy(...)wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. 7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto

Szefowa kuchni
Czekoladowa rolada z kokosowym nadzieniem 329

Składniki: * ciasto : - 300 g biszkoptów - 50 g masła - 50 g kakao - 2/3 szklanki mleka * masa: - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 100 g wiórków kokosowych - 1/2 szklanki mleka * polewa: - 120 g masła lub margaryny - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki wody - 3 łyżki kakao Mleko (2/3 szklanki) z masłem podgrzać - uważać, żeby nie zagotować. Biszkopty pokruszyć, dodać kakao(...)ucierania, dodawać stopniowo wiórki kokosowe, dokładnie miksując. Tak powstałą masę rozsmarować na cieście i zwinąć w roladę. Schłodzić min 2h w lodówce. Z margaryny, cukru, wody i kakao przyrządzić polewę. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (ok.2-3 minut). Ostudzić, aby masa zgęstniała. Tak przygotowaną i ostudzoną masą posmarować partiami roladę. Partiami - ponieważ istnieje możliwość spłynięcia polewy. Ja posmarowałam roladę Nutellą :) Schłodzić

CookYourself
Gotowany sernik na herbatnikach 163

szklanki mleka - 300g herbatników (jeśli użyjecie blaszki o podobnych wymiarach do mojej, więcej herbatników jest potrzebne jeśli blaszka będzie większa) - 4 łyżeczki kakao - 8-10 łyżek cukru * polewa: - 100g gorzkiej czekolady - 100ml mleka - 1 łyżka cukru W dużym garnku rozpuścić, na małym ogniu, masło.  W misce zmiksować żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać ser. Masę serową dodać(...)bokach). Wylać połowę masy, zakryć drugą warstwą herbatników. Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć ostatnią porcją herbatników. Odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na małe kawałki. Zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i masło. Wymieszać do uzyskania błyszczącej i gładkiej polewy. Oblać ciasto. Wstawić do lodówki na noc. Smacznego!  Źródło: blog 'Domi

CookYourself
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 171

cukru trzcinowego (w książce 180) 120 g mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g posiekanych, suszonych żurawin 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 50 ml śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 20 g miękkiego masła Kaszę gotujemy do miękkości (ok. 15 minut) w 400 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną mielimy na gładko. Masło(...)przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia po czym przygotowujemy polewę. Śmietankę zagotowujemy, wrzucamy do niej posiekaną czekoladę i mieszamy aż się roztopi. Dodajemy masło, mieszamy i polewamy ciasto. Smacznego :) To już ostatni wpis przed świętami dlatego korzystając z okazji życzę Wam radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego

Mienta blog
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową 201

soli masa serowa 1 kg zmielonego sera 5 jajek 100 g miekkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny polewa kajmakowa 200 g masy kajmakowej Helio 50 g gorzkiej czekolady oraz skórka cytrynowa Helio do posypania Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski i zagnieść. Gotowe ciasto uformować(...)piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową polewą posmarować wystudzony sernik. Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką cytrynową

Monia miesza i gotuje
Babka "Rafaello" 353

przygotowania. Polecam!! ! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200 ml oleju, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami(...)temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muffinki czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową 145

czekoladowe z kremem czekoladowym i polewą czekoladową Składniki: szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko, 2 łyżeczki kakao, krem czekoladowy, polewa czekoladowa. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski, dodać cukier. Do osobnego naczynia wlać mleko, olej oraz dodać jajka i zmiksować.  Płynną masę dodać(...)przykryła krem czekoladowy. Papilotki ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 25-30 minut (do suchego patyczka).   Muffinki wystudzić i polać polewą czekoladową. Podany przepis wystarcza na około 12 muffinek.   Smacznego

paapilotkaa