wybraliśmy polewę kakaową. Do garnuszka wrzucamy jajko i cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy orzechami i marchewką. Smacznego
Kuchenne Wariacjeubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ekstrakt z wanilii, ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki. Przygotować polewę. POLEWA: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Na koniec dodać barwnik. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko
Domowa Cookierenka Agikilka łyżek dżemu malinowego, ale wtedy trzeba zmniejszyć ilość cukru) 200 g śmietany kremówki (30-36%) pół szklanki cukru pudru łyżeczka zagęstnika do śmietany (mix do śmietany, śmietan-fix) Polewa: Przepis tutaj . Do dekoracji: kolorowa posypka Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier(...)jednej łyżce) do masła utartego z cukrem pudrem i miksujemy do połączenia składników. Worek cukierniczy napełniamy masą i wyciskamy równomierną warstwę na biszkoptowe serduszko, przykrywamy drugim serduszkiem. Polewamy czerwoną polewą i posypujemy kolorową posypką
Domowa Cookierenka Agizagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu, ciasto można polać dowolną polewą. Ja rozpuściłam 2 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła, ale później miałam problem z pokrojeniem ciasta (co z resztą widać na zdjęciach), dlatego proponuję zrobić ganasz(...)czekoladowy lub polewę na bazie kakao
Domowa Cookierenka Agiwanilii Masa śmietanowo-truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: 1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru(...)odszypułkowane truskawki (jak na zdjęciu obok, można gęściej) i przykryć pozostałą masą. Na koniec całość przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić na parę godzin lub na noc do lodówki. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia. Polać wierzch ciasta
Domowa Cookierenka Agiszklanki syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 6 łyżek oleju kokosowego (roztopionego) 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu miętowego szczypta soli Polewa: 1/4 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki syropu z agawy 1/4 szklanki tradycyjnego kakao pół łyżeczki ekstraktu miętowego Przygotowanie: Formę o średnicy 20 cm (lub mniejszą) wyłożyć folią spożywczą. Warstwa(...)pozostałymi składnikami w misie malaksera/ blendera i zmiksować na jednolitą masę (proponuję spróbować czy jest wystarczająco słodkie, ewentualnie dosłodzić) . Wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do lodówki. Polewa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na warstwę kokosową. Wstawić do lodówki do stężenia. Źródło/ Inspiracja: wholenewmom.com
Domowa Cookierenka Agijakiejś dużej misce. Owijamy miskę folią spożywczą i chowamy na wiele godzin do lodówki. U mnie dobę stało. Po tych wielu godzinach przekładamy kurczaki do naczynia żaroodpornego i polewamy połową marynaty. Druga połowa przyda się później. I obieramy ziemniaki. Podgotowujemy je trochę, tak żeby były troszkę miękkie, takie do połowy zrobione. Wkładamy je do drugiego naczynia żaroodpornego, polewamy olejem(...)stopni na funkcji grill (to jest istotne żeby nam się ładnie przypiekły kurczaki i ziemniaki) i wkładamy oba naczynia. Po 10 minutach kurczaki przewracamy na drugą stronę i polewamy kilkoma łyżkami marynaty. Po kolejnych 10 minutach znów przewracamy i znów polewamy. I tak samo po kolejnych 10 minutach - tutaj już wlewamy resztę marynaty i zostawiamy potrawę jeszcze
Marder&Marder Manufactureorkiszowej 100 g masła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte cykorie (mogą być też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 22% 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Składniki na ciasto zagniatamy dodając(...)masła wysmażamy), dodajemy cebulę, lekko rumienimy. Dodajemy cykorię, dusimy aż zmięknie. Przekładamy na sitko żeby odsączyć z tłuszczu i soku. Po przestudzeniu układamy na podpieczonym cieście. Robimy polewę mieszając wszystkie jej składniki. Polewamy ułożoną na cieście cykorię z boczkiem i cebulą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (aż wierzch się zetnie). Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail
Marder&Marder Manufacturemielonego półtłustego twarogu 6 jaj 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy lub śmietankowy 1 budyń śmietankowy 50 g masła 150 ml mleka 3,2% 2 łyżki śmietany 18% Dekoracja: polewa czekoladowa śliwki w czekoladzie Sposób przygotowania CIASTO ŚLIWKOWE : Śliwki w czekoladzie pokroić nożem na mniejsze kawałki,włożyć do rondla dodać masło oraz cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,odstawić(...)masłem na gładką masę. Wylać na śliwkowy spód całość wstawić do nagrzanego do 175*c piekarnika piec około 55 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimny udekorować polewą czekoladową oraz śliwkami w czekoladzie. Życzę smacznego :-) Przepis bierze udział w konkursie na stronie Bazylia.pl
Wanilia i Kardamonłyżki soku z pomarańczy 400 ml musu lub dżemu pomarańczowego Poncz: 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu lub wódki Polewa czekoladowa do dekoracji złoty krokant Sposób przygotowania 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie(...)puszysty krem. 3. Składniki ponczu łączymy ze sobą 4. Przełożenie: Pierwszy płat biszkopta nasączamy ponczem smarujemy musem pomarańczowym oraz połową kremu przykrywamy biszkoptem i czynność powtarzamy, przykrywamy znów biszkoptem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy. Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce aby stężało
Wanilia i Kardamontabliczki gorzkiej czekolady 50 ml naparu kawowego-razem z fusami 1 łyżka ciemnego kakao 3 łyżki mleka 3,2% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Dodatkowo: polewa czekoladowa wiórki kokosowe białe Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao, mieszamy aż wszytko się rozpuści, jajka ubijamy z cukrami na puszystą gęstą(...)wyłożonej papierem blaszki o wym 23/23 cm i pieczemy około 30 minut w temp 160*c Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, kroimy na równe kwadraty obtaczamy w polewie i wiórkach, zostawiamy do stężenia
Wanilia i Kardamonblat miodowego ciasta.Udekorować czekoladową polewą . Polewa czekoladowa: 150 g śmietany kremówki 150 g czekolady gorzkiej Śmietanę podgrzewamy ,nie zagotowujemy ,rozpuszczamy w niej kawałki gorzkiej czekolady i powstałą polewą smarujemy ciasto
Ladylaura.cały czas mieszając podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i całkowicie ją rozpuszczamy. Na koniec dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Polewę lekko musimy przestudzić i polewamy nią muffinki. Czekoladę rozdrabniamy na wiórki (u mnie za pomocą rozdrabniacza) i posypujemy muffinki na których jest jeszcze płynna polewa czekoladowa. Smacznego! Przepis bierze
paapilotkaacynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy(...)mieszamy. Krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder, a następnie kakao. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Polewę delikatnie rozprowadzamy na kremie. Ciasto odstawiamy najlepiej na całą noc. Można udekorować wierzch kawałkami orzechów
My simple kitchenłyżki powideł 2 łyżeczki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki przyprawy domowej (klik) 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej bakalie (posiekane orzechy, migdały, rodzynki itp.) polewa czekoladowa Margarynę roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem. Następnie wlać mleko, wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Wlać roztopioną margarynę i mieszać(...)mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Gdy wystygnie polać polewą czekoladową
My simple kitchen