polewa - 11092 przepisów (strona:91/740)

"Cycki murzynki" - w wersji bananowej 142

fixami, mieszamy dokładnie z rozgniecionymi bananami. Składniki na polewę czekoladową: ½ kostki margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Wykonanie polewy czekoladowej: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pozostałe składniki: 1 opakowanie biszkoptów 50 ml wódki(...)temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo na każdym biszkopcie kładziemy po jednym rodzynku i polewamy lekko ciepłą polewą czekoladową. Całość wkładamy do lodówki

Tradycyjna Kuchnia
Kokosanki. 194

jajek wiórki kokosowe polewa czekoladowa: 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 8 łyżek cukru, 4 łyżki wody, WYKONANIE: pieczemy biszkopt (przepis we wcześniejszym  poście "pyszny biszkopt"), przygotowujemy polewę czekoladową, gotujemy do zgęstnienia, biszkopt kroimy w kostkę, smarujemy polewą i obtaczamy wiórkami

Kuchnia Beaty
Ciasto z Arydii - Arydzki przysmak z książki "Drużyna. Góra Skorpiona" John'a Flanagan'a 205

placki dobrze się za sobą skleiły. Górę polać polewą czekoladową i udekorować orzechami włoskimi lub piniowymi. Polewę czekoladową zrobić według własnego przepisu lub można skorzystać z poniższego. Polewa czekoladowa: Do garnuszka włożyć jedną czekoladę, dodać 150 ml śmietany 30%. Mieszając podgrzewać do momentu aż czekolada się stopi, a składniki połączą. Ciasto można podawać pokrojone na normalne kawałki lub, podobnie

Passions hobbies life
Domek Baby Jagi. Sernik bez pieczenia 799

jasne typu petit beurre polewa czekoladowa i biała (mogą być gotowe) można też rozpuścić w osobnych miseczkach białą i gorzką czekoladę z niewielką ilością śmietanki 30% przepis na polewę znajdziecie tutaj a biała: wystarczy 1/4 kostki margaryny rozpuścić z 1/2 szklanki cukru, zagotować dodać 3 łyżki mleka w proszku i dokładnie wymieszać przestudzić i wykorzystać. Przygotowanie: Ser miksujemy(...)stron i składamy z ciasta „chatkę”, zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, oblewamy polewą, kroimy w plastry. Smacznego! The post Domek Baby Jagi. Sernik bez pieczenia appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fale Dunaju 174

proszku do pieczenia owoce z kompotu lub świeże Krem: 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Polewa: 1/2 kostki margaryny 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę(...)stopniach. Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: W rondelku rozpuszczamy składniki (nie gotujemy!). Gdy przestygnie wylewamy ją na ciasto

Kolorowy Przepisownik
Malinowa zakręcona tarta 175

zimnego masła pokrojonego w kostkę 4 łyżki zimnej wody Ciasto na krem 5 łyżek mąki krupczatki 1 szklanka mleka 0,5 szkl. cukru 1 żółtko 100 g masła Polewa 4 kostki gorzkiej czekolady odrobinę śmietanki   Sposób Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy masło i zaczynamy zagniatać rękami, następnie dolewamy wody i kontynuujemy zagniatanie, aż ciasto(...)bułką tartą. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po przestygnięciu na ciasto wykładamy krem, na nim układamy umyte i osuszone maliny. Całość polewamy polewą zrobioną z 4 kostek roztopionej gorzkiej czekolady wraz z odrobiną śmietanki

Kuchenne aromaty
Wuzetka z kaszą manną 389

łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki mleka ok. 3,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej 40 dag masła cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki spirytusu Polewa: 15 dag masła 13 dag cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka   Do nasączenia ciasta: 1/3 szklanki gorącej wody 3 łyżki cukru 1 łyżka spirytusu lub trochę czystej(...)Wystudzone ciasto nasączyć syropem z wody, cukru i alkoholu. Na wierzch wyłożyć cały krem, wyrównać i schłodzić.          Składniki polewy ogrzewać na małym ogniu. Nie gotować. Gotową polewę wystudzić, a następnie rozprowadzić na warstwie kremu. Ponownie schłodzić

Praktyczna pl
Cake Pops czyli przepyszne czekoladowe lizaki 202

weekend eksperymentowałam z Cake Pops'ami :-) Przepis na ok. 34 lizaczki: - 400g biszkoptów (Ja zużyłam 4xpo100g) - 250g serka Mascarpone - 4 łyżeczki kakao - 3 polewy czekoladowe (lub inne smaki) - kolorowe posypki cukrowe - patyczki do szaszłyków lub do lizaków - styropian Biszkopty rozmiażdżyć wałkiem na drobno (Ja to robię nie wyciągając biszkoptów z paczki, walę śmiało młotkiem w opakowanie) Dodajemy kakao, mascarpone(...)dokładnie mieszamy aż do uzyskania plastycznej masy, odłkadamy do lodówki na 10min. Z masy formujemy kulki i wsadzamy do lodówki na 20min. Przygotowujemy polewę czekoladową. Końcówki patyczków maczamy w polewie i nabijamy tak do połowy kulki , odstawiamy na 10min do lodówki aby czekolada dobrze zespoiła się z masą. Przygotowane już lizaki na patykach maczamy w polewie czekoladowej, a następnie obsypujemy

upichcona
Proste ciasto kawowe, bez jajek i bez mleka 283

jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody (u mnie woda była z dodatkiem rozcieńczonego soku malinowego) - polewa czekoladowa (u mnie gotowa z torebki Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut(...)badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami

upichcona
ciasto weselna dama 413

czas miksujemy do uzyskania kremowej masy. dodatkowo: herbatniki szkolne spirytus polewa czekoladowa wykonanie placka: Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę budyniową. Na wierzchu układamy namoczone w alkoholu herbatniki. Całość polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Tort malinowy 187

drobnego cukru (dałam cukier puder) 175g mąki pszennej 6 łyżek kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa malinowa 250ml śmietany kremówki 30% 125g malin (dałam mrożone, odsączone) 1 śmietan-fix Polewa 200ml śmietany kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady 1 łyżka golden syropu Zaczynamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę, mieszamy i odstawiamy. W małym garnku podgrzewamy mleko(...)suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. I pieczemy drugą część, tak samo. Masa malinowa: Śmietanę ubijamy z fixem i dodajemy maliny, mieszamy i część malin rozdrabniamy widelcem. Polewa czekoladowa: W garnku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Ostateczny wnik to konsystencja sosu czekoladowego. Dekoracja: Maliny lub świeże kwiaty... Bierzemy patere

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szybkie ciasto 2967

ciasto w 45 minut z przygotowaniem i pieczeniem. Szok! Całkiem smaczne, mokre, kakaowe, z polewą czekoladową ogólnie mniam. Ciasto nie zawiera jajek oraz znikomą ilość cukru ( gdyby nie ta polewa, ale nie dajmy się zwariować coś się człowiekowi od czasu do czasu należy). I coś super, ciasto wyrabiamy widelcem, nie ma mycia miksera! Z resztą kakao ma bardzo dobry(...)dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno wyrosnąć, z górką, może lekko popękać, powinno odstawać od brzegów formy i być sprężyste przy dotyku. Wyjąć, wystudzić. Można podawać z polewą czekoladową. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Tarta z kremem budyniowym i owocami 350

piekarnika i w tym czasie przygotować krem. Krem: 400 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 100 g masła roślinnego 2 żółtka Polewa: 1/3 słoika dżemu brzoskwiniowego 1/2 szklanki wody Dodatkowo: owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie) Z 400 ml mleka odlać pół szklanki. Wymieszać z mąką, jajkami oraz(...)cukrem. Pozostałe mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę. Mieszać do powstania konsystencji budyniu. Ciepły krem wylać na spód tarty. Odstawić do wystudzenia. Aby przygotować polewę należy zagrzać dżem w wodą. Odstawić do przestygnięcia. Na przestudzonym kremie ułożyć pokrojone owoce. Całość polać polewą brzoskwiniową

Bullio
Babka kajmakowa 303

średnicy 20 cm). Ciasto: 700 g masy kajmakowej 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła 5 łyżek cukru Polewa: 100 g masy kajmakowej 6 łyżek śmietany 36% Dodatkowo: łyżeczka masła i bułka tarta (do wysmarowania i posypania formy) Masę kajmakową rozpuścić z masłem na małym ogniu. Oddzielić białka(...)się składników). Przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche). Przygotować polewę. Śmietanę podgrzać z masą kajmakową na małym ogniu. Mieszać aż do powstania jednolitej polewy. Ciasto można polać od razu po wyjęciu z piekarnika

Bullio
Maślane ala Pączki 213

mąki bezglutenowej 1/2 szklanki mąki kokosowej masło 1 kostka drożdże bg 1 opakowanie ksylitol (lub cukier) 3 łyżeczki laska wanilii lub cukier z wanilią dżem do nadziewania cukier puder, polewa czekoladowa lukier (co tylko chcesz) na wierzch Masło roztapiam z ksylitolem i wanilią. Zostawiam do ostygnięcia. Do szklanki wlewam ok 30-50 ml letniej wody, dodaję drożdże, ksylitol(...)koniec pilnujemy wypieku. Czas pieczenia jest zależny od wielkości kulek i możliwości piekarnika  (przy większym rozmiarze kulek piekłam nawet 20 minut!). Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą lub lukrem.  Gotowe! Smacznego

IzaGotuje